Kızılay Eski Genel Başkanı Tekin Küçükali: “Kızılay, Depreme Hızlı Müdahale Edemedi”
Kahramanmaraş depremleri Türkiye’nin dünyada eşine az rastlanır bir felaket yaşamasına niçin oldu. Depremin etkilediği 10 değişik şehirde, binlerce bina yıkıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kısa vakit önce deprem sebebiyle 14.351 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 63.794 vatandaşımızınsa yaralandığını açıkladı. Öte yandan zelzele bölgesindeki arama kurtarma ekipleri, büyük felaketin arkasından çalışmalarına devam ediyor. Enkaz altından bir tek insanı kurtarabilmek için dahi yoğun bir çaba harcıyor. Buna karşın depremin dördüncü gününde halen, birtakım bölgelerde ulaşılamayan enkazların olduğu ifade ediliyor, enkaz başındaki ve zelzele bölgesinden uzaktaki milyonların umutlu bekleyişi yerini kedere, öfkeye ve isyana bırakıyor. Arama kurtarma ve yardım faaliyetlerini organize etmek ve bu doğrultuda emek harcamalar yürütmekle sorumlu birtakım kurumlar, yoğun tenkit altında. Bu kurumlardan biri ise Kızılay. Pek oldukca adamın kurumun, depremin peşinden bölgeye müdahale etmekte geciktiğini, kifayetsiz kaldığını ve kurumun yozlaştığını düşünüyor. Kurumun eski genele başkanlardan Tekin Küçükali’nin isyanı ise, yaşananların özeti niteliğinde: “Sözün bittiği yerdeyiz…”
Son devrin en büyük felaketi sadece deprem bölgesinde değil tüm Türkiye’de büyük bir yıkıma ve trajediye sebep oldu

Binlerce insanımız deprem sebebiyle yaşamını yitirdi. Binlerce bina, yüzlerce mahalle ve birtakım yerleşim bölgeleri tamamen yok oldu. Binlerce insanımız, halen enkaz altında, kurtarılmayı bekliyor. Enkaz altındaki vatandaşlarımız, organizasyon ve koordinasyon sorunları nedeniyle açlık, susuzluk ve soğukla mücadele etmeye çalışıyor. Kısacası bütün Türkiye, sadece yıkıcı bir depremle değil, kahreden bir insanlık dramıyla da mücadele etmeye çalışıyor…
Deprem bölgesindeki pek çok vatandaşımız, bölgeye ehil yardımın ulaşmadığını veya organizasyon konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını anlatım ediyor

Kahramanmaraş depreminin ardından “sınıfta kalmış olduğu” düşünülen kurumlardan biri de Kızılay. Tam 155 yıl önce, 1868 yılında faaliyete geçen Türkiye Kızılay Derneği yada yaygın söylenişiyle Kızılay, ülkemizin en büyük insani yardım kuruluşu olarak biliniyor. Binlerce benlik gönüllü ordusuna sahip kurum ancak Türkiye’deki değil, dünyanın pek çok değişik bölgesindeki yardım faaliyetlerinde yer alıyor.
Kurumun internet sitesinde, “Türk Kızılayı kan, afet, uluslararası yardım, göç ve sığınmacı hizmetleri, toplumsal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında etkinlik sunar” ifadeleri yer alıyor. Peki, depremin ardından ancak depremzedelerin değil, tüm Türkiye’nin umudu olması gereken Kızılay, görevini yerine getirebildi mi?
Eski Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali’ye bakılırsa kuruluş, 1999 depreminde olduğu gibi bir defa daha “enkaz altında” kaldı!

2011 senesinde Türk Kızılayı Genel Başkanlığı görevine getirilen Tekin Küçükali, kısa sürede Kızılay’ı atıl durumdan kurtarmasıyla hatırlanıyor. Ancak eski genel başkan, bugün yaşananları yorumlamakta dahi utandığını söylüyor.
Küçükali: “Sözün bittiği yerdeyiz!”

Independent Türkçe muhabiri Adem Demir’in “kurumun depreme müdahale etmekte geç kalıp kalmadığı ile ilgili soruya “Ben bu durumda utanıyorum.” gibi bir cevap veriyor. Küçükali’ye gore Kızılay, depreme süratli müdahale edemedi ve gerekli reaksiyonu gösteremedi. Küçükali, bu mevzuyla ilgili düşüncelerini “Bu yapılacak iş değil. Başka bir şey oldu. Sözün bittiği yerdeyiz.” cümleleriyle anlatım ediyor.
Küçükali’ye gore, Kızılay’ın başarısızlığının nedenlerinden biri, yetkin kadroların yok olması

Oysa eski Kızılay Başkanı’na nazaran kurumun bugünkü imkânları geçmişe kıyasla oldukça daha çok. Küçükali, kurumun neden başarısız olduğu sorusuna “Çünkü eski kanaatkar kadrolar yok oldu. Yeni gelenler de işi bilmiyor. Geçmişe nazaran imkânları arttı. Her şey daha fazla. Personel de daha fazla. Bu organizasyondan sıkılıyorum, utanıyorum gerçekten. Böyle olmaması lazımdı.” gibi karşılık veriyor.
Kaynak: 1
kaynak – sozcu, listelist