İran Mahsa Amini protestolarını engellemek için Instagram ve WhatsApp’a erişimi kısıtladı
Iran Instagram ve WhatsApp erişimine kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamanın nedeni ise Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafınca gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin peşinden başlamış olan protestolar. Eylemler hâlihazırda beşinci gününe girmiş durumda.
NetBlocks’un verilerine bakılırsa, Tahran yönetimi son birkaç gündür ülkenin büyük kısmında web erişimini kademeli halde kısıtladı. Kısıtlamanın protestoların ilk günü olan 16 Eylül’de Tahran’da başladığı ve 19 Eylül itibarıyla ülkenin Kürdistan eyaletine yayıldığı belirtildi.
21 Eylül itibarıyla ülkenin büyük web servis sağlayıcıları üzerinden Instagram ve WhatsApp’a erişimin katiyen hâle geldiği öğrenildi. NetBlocks, bunun 2019’dan bu yana ülkedeki en büyük web erişimi sınırlaması olduğuna dikkat çekti. 2019’da da benzin zammı nedeniyle yapılan protestolar esnasında erişim kısıtlaması getirilmişti.
İran Instagram ve WhatsApp’a erişimi engelleyerek, protestocuların örgütlenmesinin ve seslerini dünyaya duyurmalarının önüne geçmeye çalışıyor. Konu hakkındaki şu an için Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta’dan bir izahat gelmiş değil.
kaynak: teknoblog.com