Emtia piyasaları faiz ve resesyon endişeleriyle sert düştü

Emtia piyasaları faiz ve resesyon endişeleriyle sert düştü



Emtia piyasalarında, merkez bankalarından sert ürem artırımı beklentileri, Çin’deki Kovid-19 kapanmaları ve ekonomilerdeki resesyon endişeleriyle geçen hafta metaller öncülüğünde sert düşüşler yaşandı.

Geçen hafta Çin’de yeni tip koronavirüs salgını kapsamında devreye alınan karantina tedbirleri ve küresel çapta açıklanan sıska imalat endüstri verileri sonrası artan resesyon endişeleri ile dolar endeksi 110 sınırına kadar çıkarak Haziran 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi kontrol etti.

Doların yükselmesi emtia piyasalarını olumsuz etkileyen mühim faktörler arasında yer aldı. Analistler, enflasyonist endişeler nedeniyle merkez bankalarının atacağı agresif politika adımlarının, halihazırda yavaşlayan ekonomileri resesyona itebileceği beklentileri ile küresel çapta dolar talebinin arttığını belirterek, bu doğrultuda emtia fiyatlarındaki baskını sürdüğünü belirtti.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 75 baz puanlık ürem artışına gitmesine kati gözüyle bakıldığını altını çizen analistler, Çin’de gayrimenkul sektöründe yaşanan çalkantı sebebiyle ekonomistlerin ülke ekonomisine dair 2022 yılı beklentilerinin kötüleştiğini aktardı.

Çin’in birtakım bölgelerindeki kapanma sonucu, ülkenin eylül ve ekim aylarında en yoğun inşaat sezonuna girmiş olduğu dönemde geldi.

Analistler, ​​​​​​Çin’de inşaatla ilgili çeliğe olan talebin yeniden ortaya çıkan istila vakalarının ne kadar çabuk ortadan kaldırılabileceği ve karantinaların ticari faaliyetlere ne kadar şiddetli yansıyacağı ile test edileceğini altını çizdi.

Bu gelişmelerle, emtia piyasasında geçen hafta metaller öncülüğünde sert düşüşler hakim oldu.

Tezgah üzeri piyasada bakır ve alüminyum yüzde 7, çinko yüzde 12,6, nikel yüzde 4,2 ve kurşun tutarları da yüzde 4,6 değer kaybetti.

Bakırda, Avrupa’daki enerji krizi, Fed tarafınca gelen sıkı para politikasının süreceği mesajları ve Çin’in “Sıfır Kovid” stratejisiyle talebin zarar göreceğine dair endişeler artmaya devam ediyor.

Bakırda talep mevzusundaki endişeler, arz tarafında geçindiren sıkıntılardan daha ağır basıyor. Dünyada bakır madenciliğinin dörtte birinden fazlasını meydana getiren Şili, temmuzda bir önceki yıla göre üretimde yüzde 8,6’lık bir düşüş bildirdi.

Değerli metallerde sert düşüşler yaşandı

Değerli metallerde de geçen hafta yüzde 4’ü aşan düşüşler oldu. Altın yüzde 1,5, paladyum yüzde 4 azalış kaydetti.

17,562 dolarla Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gören gümüş yüzde 4,5, 821,95 dolarla Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gören platin yüzde 3 değer yitirdi.

Enerji tarafında ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6, New York Ticaret Borsası’nda muamele gören organik gazın fiyatı ise yüzde 4,2 azalış kaydetti.

Fiyatlardaki düşüşte, agresif faiz artırımlarının ekonomileri yavaşlatacağı ve yakıt talebini azaltacağı endişeleri ile Çin’de Kovid-19 önlemlerinin sıkılaştırılması etken oldu.

Tarım emtiasında talep endişeleri arttı

Geçen hafta tarım tarafında da sert düşüşler müessir oldu.

New York Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 0,5 kıymet kazanırken, mısırda yatay bir seyir görüldü. Soya fasulyesi fiyatları da yüzde 2,8 azalış kaydetti.

Pamuk yüzde 12,3, kahve yüzde 4,1, şeker yüzde 1,8, kakao yüzde 0,3 azalış kaydetti.

Analistler, dünyanın kabul edilen merkez bankalarının şahin açıklamalarıyla pamuk başta olmak üzere tarım emtiasında istek endişelerinin arttığını söylemiş oldu.

kaynak: ekonomist.com.tr

Similar Posts

Bir cevap yazın