Çin’in AI firmaları yeni ABD yasağında çip erişimini daha da kaybedebilir

ABD, askeri modernizasyon için gelişmiş yarı iletkenlerin kullanımına ilişkin artan endişelerin ortasında, Çin’e yapay zeka yongası ihracatına ek kısıtlamalar getiriyor.

Wall Street Gazetesi bildirildi Salı günü, ABD Ticaret Bakanlığı, Nvidia dahil üreticilerin Çin’deki müşterilere çip sevkiyatını önümüzdeki ayın başlarında yasaklayabilir.

Son hamle, ABD’nin Çin’in yapay zeka alanındaki ilerlemesini, özellikle de askeri alanda sınırlamaya yönelik daha geniş stratejisinin bir parçası. Ancak bu önlemlerin, birçok firmanın hem ABD’yi hem de Çin’i kapsayan ekiplerle faaliyet gösterdiği Çin’deki ticari yapay zeka sektörü üzerinde de olumsuz bir etkisi var.

Geliştirme, uygulanan ihracat kontrollerine yönelik bir güncellemedir. eylülde, Nvidia’nın yüksek performanslı bilgi işlem için tasarlanmış son teknoloji A100 ve H100 yongalarının Çin’e satışını sınırladı. Yanıt olarak, Nvidia bir daha az güçlü yapay zeka çipi, ihracat kısıtlamalarına geçici bir çözüm olarak A800. Ancak WSJ raporuna göre, şimdi bu çip bile potansiyel olarak Çin’e gönderilmeden önce bir ihracat lisansı gerektiren daha fazla kısıtlamaya tabi olabilir.

rent a car 34

Nvidia, rapor hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

GPT-4 gibi büyük dil modelleri hesaplama gücüne olan talebi artırmaya devam ederken, Çinli teknoloji firmaları bir beklentiyle Nvidia’nın yapay zeka yongalarını stokluyor. Örneğin, Çin merkezli LatePost tarafından hazırlanan bir rapora göre, ByteDance’in bu yıl Nvidia’dan 1 milyar doları aşkın GPU siparişi verdiği bildiriliyor.

Buna göre Reutersyasaklı A100, Çin’deki karaborsada parça başına 20.000 dolara satılıyor, bu normal fiyatın iki katı.

WSJ’nin bildirdiğine göre, ABD hükümeti ayrıca bulut hizmetlerinin kiralanmasını Çinli yapay zeka şirketlerine sınırlamayı düşünüyor. Bu, çip yasaklarını aşmak için bu tür düzenlemeleri kullanan Çinli firmalara bir darbe indirecektir. Ancak “AI şirketleri”nin geniş tanımı, sürmekte olan çip savaşının çapraz ateşine yakalanan çok sayıda Çinli teknoloji şirketine potansiyel olarak tali zarar verebilir.

Batılı düzenleyiciler Çin hizmetlerine karşı giderek daha fazla temkinli davranırken, Çinli şirketler küresel genişlemelerinde genellikle Alibaba veya Tencent gibi yerel seçenekler yerine Amerikan bulut sağlayıcılarını tercih ediyor. ABD bulut hizmetlerine erişimin sınırlandırılması, Çinli firmaların yerel veri depolama düzenlemelerini karşılamasını zorlaştırarak genişleme planlarını daha da karmaşık hale getirebilir.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada

Similar Posts

Bir cevap yazın