Uzmanlar Uyarıyor: “Sosyal Medyada Deprem Yardımı Topladığını Söyleyen Çok Sayıda Dolandırıcı Var”
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine, binlerce insanımızın yaralanmasına niçin oldu. Depremden etkilenen bölgelerde binalar yerle bir oldu. Bazı şehirlerimiz yıkıntı yığını haline geldi. Öte yandan büyük felaketin peşinden Türkiye’de eşine az rastlanır bir yardım seferberliği başladı. Çok sayıda insan, zelzele bölgesindeki insanlarımıza yardım eli uzatabilmek için yarış halinde. Bununla beraber dünyanın değişik bölgelerindeki insanlar da ülkemizdeki yardım seferberliğinin parçası olmuş durumda.
Azerbaycan’dan İngiltere’ye Meksika’dan Çin’e, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yaşayan insanlar da deprem bölgesine yardım edebilmek için çabalıyor. Ancak ne yazık ki yaşadığımız bu büyük felaketi fırsata çevirmek isteyen fena niyetli insanoğlu da var. Bu “deprem yardımı dolandırıcılarının” ana faaliyet alanı ise TikTok ve Twitter gibi toplumsal medya platformları. Çeşitli sosyal medya platformlarında feyk yardım kampanyaları düzenleyen fazlaca sayıda dolandırıcı bulunduğunu hatırlatan web güvenliği uzmanları, dikkatli olmak gerektiğini anlatım ediyor. Detaylara beraber bakalım.
Kahramanmaraş’ta olup biten depremlerin peşinden sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük bir yardım seferberliği başladı

Azerbaycan’dan Meksika’ya Fransa’dan Çin’e, oldukça sayıda ülke zelzele bölgesine arama kurtarma kadrosu gönderdi. Bunun yanı sıra dünyanın dört bir yanından zelzele bölgesine deva, besin, kıyafet ve daha pek oldukça yardım malzemesi gönderiliyor. Yabancı ülkelerde yaşayan pek çok insan, büyük felaketin yaralarını bir parça da olsa sarabilmek için çabalıyor. Buna karşın yurt içinde ve yurt dışında, yaşadığımız büyük felaketi krize çevirmek isteyen fena niyetli insanoğlu da var.
Deprem yardımı dolandırıcılarının esas faaliyet alanı ise toplumsal medya platformları. Uzmanlar, bilhassa TikTok ve Twitter’da çok sayıda yardım dolandırıcısı olduğunu belirtiyor. Dolandırıcılar, toplumsal medya hesaplarından feyk yardım ve bağış kampanyaları düzenliyor…
Bazı TikTok yayıncıları, depremin arkasından oluşan yıkımın görüntülerini kullanarak lafda bağış topluyor

Arama kurtarma görüntüleri ve bina enkazları benzer biçimde depreme dair görseller kullanan bazı TikTok yayıncıları takipçilerinden Türkiye’deki depremzedeler için bağış ve yardım istek ediyor. Platformdaki düzmece yardım yayınlarında genellikle “Türkiye için yakarış et, Türkiye’ye yardım edelim, Deprem kurbanları için bağış yapın” şeklinde ifadeler kullanılıyor. Enkaz görüntüleri üzerine muhtelif ses efektleri ekleyen dolandırıcılar, uzun saatler boyunca canlı yayında kalmış olarak, insanları dolandırmaya, büyük felaketi fırsata çevirmeye çalışıyor.
BBC’ye konuşan bir TikTok yetkilisi ise platformdaki dolandırıcılık vakalarıyla alakalı “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerden oldukca üzüldük ve Türkiye ile Suriye’de deprem yardım çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Ayrıca insanların dolandırıcılık yapmasını ve destek olmak isteyen camia üyelerini yanıltmasını önlemek için etken bir halde çalışıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
Deprem yardımı dolandırıcılarının yoğun olarak faaliyet gösterdiği bir diğer sosyal medya platformu ise Twitter

Platformdaki özellikle yurt dışı merkezli dolandırıcılar, depreme dair romantik görseller paylaşıyor, kendilerine ilişkin kripto para cüzdanlarına bağış yapılmasını talep ediyor. Twitter’da zelzele dolandırıcılığı icra eden pek fazlaca hesabın, benzer görseller kullanarak lafda yardım talebinde bulunmuş olduğu görülüyor. Twitter’daki dolandırıcılar, daha çok görünür olabilmek için haber paylaşımlarını retweet ediyor, fazlaca takipçili hesapların paylaşımlarına cevap veriyor.
Yeterli takipçi sayısına ulaştıklarında ise çirkin planlarını devreye sokuyorlar. Siber emniyet uzmanı Ax Sharma, bu dolandırıcıların takipçi sayılarını artırdıktan sonra meşru örgütler veya haber kuruluşları benzer biçimde gözüken hesaplar açtıklarını, bu hesaplar üzerinden toplanan paraları kendi PayPal hesaplarına yönlendirdiklerini anlatım ediyor.
Dolandırıcılar, toplanan yardımların reel olduğu izlenimi verebilmek için kendi açtıkları hesaplara ilk ilkin kendileri para gönderiyorlar

Örneğin Twitter’daki @TurkeyRelief isminde, deprem için yardım topladığını iddia eden profilin PayPal hesabında şimdiye kadar 900 dolar yardım yapıldı. Ancak buna, hesabı oluşturanların gönderilmiş olduğu 500 dolar da dâhil. Sharma bunun “yardım hesabının daha reel görünmesini sağlamak için yapıldığını” dile getiriyor.
Deprem yardımı toplamak için oluşturulan fazlaca sayıda PayPal hesabı var

Ancak uzmanlar buradaki dolandırıcılara karşı da dikkatli olmak gerektiğini anlatım ediyor. Özellikle PayPal hesabı üstünden yardım istek eden ve Türkiye’de bulunduğunu belirten hesaplara karşı daha dikkatli olunmalı. Çünkü PayPal 2016 yılından bu yana devletimizde etkinlik göstermiyor. Sharma bu mevzuda, “Türkiye dışında faaliyet gösterip, PayPal kullanan gerçek hayır kurumları var ama bu bağış talep edenler Türkiye’de olduklarını söylüyorsa bu bir dolandırıcılık işareti.” açıklamasını yapıyor.
Bir PayPal yetkilisi ise konuyla alakalı “PayPal kullanan insanların büyük çoğunluğu iyi niyetlerle bağış kabul ederken, kaçınılmaz bir halde başkalarının cömertliğinden faydalanmaya çalışanlar da var. PayPal ekipleri, bağışların yerine ulaşabilmesi için bilhassa Türkiye ve Suriye’deki depremler gibi olaylardan sonrasında, hesapların incelenmesi ve engellenmesi mevzusunda durmaksızın çalışıyor.” ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: 1
kaynak – sozcu, listelist