One Take (Kesintisiz Tek Çekim) Tekniğinin Ustaca Kullanıldığı En Başarılı 11 Film



Uzun zamandır en sevdiğimiz film tekniklerinden birini sizinle paylaşmak istiyorduk ve sonucunda bu tekniklerden birisinden bahsetmenin zamanı geldi. Bu yazımızda one take yada one shot da denen kesintisiz tek çekim filmlerden bahsedeceğiz. Peki bu çekim tekniği tam olarak nedir? İzleyicide yarattığı etkisinde bırakır nelerdir? One take filmlerin başarısını belirleyen teknik hileler nedir? Bu soruları cevapladık ve aşağıdaki paragraflarda kesintisiz tek çekim filmler ile alakalı kimi merak edilenleri yazdık.

Öncelikle bazı terimleri doğru bir halde açıklamak için birtakım öncüllerle başlamış olalım: bir filmin seyri esnasında, hikayenin anlatılan ve çekim(ler)den oluşan muayyen bir kısmına sahne denir. Birkaç sahne bir anlatı sekansı oluşturur.

Birkaç sahne, herhangi bir kesme veya aidat olmadan tek bir devamlı çekim kullanılarak gösterildiğinde; bu, tek bir çekimdir. Bu tek çekim; plan, kadraj ve hatta durum değişikliğiyle birden fazla rolü aynı anda üstlenmek durumundadır. Detayları inceleyelim.

One take ve long take arasındaki temel farklar

Tek bir çekimle karıştırılabilecek terimlerden birisi de uzun çekim anlamına gelen long take tekniğidir. Uzun çekimlerde, yönetmen veya operatör sahnenin muayyen bir bölümünde bir müddet oyalanır, sadece one take tekniğiyle çekilen filmlerde ise tek bir çekim sürekli olarak daha çok sahneyi ve sekansı tanımlar.

Konunun sahneden ayrılırken, soyunma odalarına girerken yada salondan çıkarken sürekli olarak filme alındığı ve kameranın sürekli ana karakteri tek çekimlerle filme aldığı “Birdman” filmini düşünün. Oyalanmıyor; aksine, filmi tek bir çekim üzerine kuruyor. Long take filmlerden daha ekstrem bir düzeyi anlatım etmek gerekirse, kesintisiz yalnız çekim yapabilmek için üstün bir kurgu performansı ve ciddi bir post prodüksiyon mesaisi gerekmektedir.

Sam Mendes’in 2019 yılında yapılmış askeri drama filmi 1917’den bu yana ,”one shot veya one take” de denen kesintisiz tek çekim tekniği sıcak bir münakaşa konusu oldu. Bu teknik ile, yönetmenler tüm filmi tek bir kesintisiz çekimde filme alabilir yada en azından filmin bu biçimde görünmesini sağlamayabilir. 2014 yılının En İyi Film ödüllü filmi Birdman’de harika bir biçimde görülebileceği benzer biçimde…

Birdman’den her sahne on beş ila yirmi defa çekildi ve ardından görüntüler filmin tek çekim benzer biçimde görünmesini sağlayabilmek için bir bir birbirine dikildi. Bu dahiyane bir tekniktir sadece fazlaca zorlu ve meşakkatli bir film üretim yoludur. Ancak iyi yapıldığında büyük bir seyir zevki aşılar. Tıpkı Birdman’in yönetmeni Alejandro González Iñárritu’nun yarattığı filmle 21. Yüzyıl sinemacılığının ufkunu genişlettiği gerçeğinde gözümüze çarpacağı gibi.

İzleyicide one take filmlerin tesiri

Sinemaseverlerin bir bölümü, izleyiciye gerçek zamanlı bir aksiyon sahnesi gerçekleşiyormuş gibi hissettirmeyi amaçlayan bu iddialı çekim tekniğine bayılıyor. Bunun nedeni, izleyicinin gördüklerine ve filme alınan karakterlerin eylemlerine daha fazla kapılması ve daha fazla dahil olmasıdır. Aslında oyuncular, herhangi bir ödenti, yavaşlama yada hızlanma olmadan gerçek zamanlı olarak hareket ediyor ve biz de onlara filmin senaryosu süresince gerçekleşen tüm olay ve durumlar boyunca onlara eşlik ediyor gibiyiz. Bu, çoğu seyirciye long take yada one take sahnelerin coşku vermesinin temel motivasyonlardan ancak birisidir.

Bu teknikte başarı göstermiş olmak kuşkusuz basit değildir, tam da bu nedenle sadece bir avuç yönetmen bu tekniği deneyebildi; sadece, bir kısmının mutlaka başarı sağladığını inkar etmek pek de olası değil. Tek çekimde çekilen yada öyleymiş şeklinde görünmesi sağlanan bu filmleri inceleyerek reel bir beyaz perde deneyimine ve seyir zevkine erişebilirsiniz. İşte karşınızda en iyi 11 one shot / one take film!

Keyifli okumalar…

Bu yazımızı da incelemek isteyebilirsiniz: Çoğunlukla Tek Mekanda Geçmesine Rağmen İzleyicilerden Tam Not Alan 8 Film

1. The Silent House / La Casa Muda – Issız Ev (2010) – IMDB: 5.3

Film, üstün çekim performansı ve kurgusu ile Cannes Film Festivali’nde Golden Camera ve C.I.C.A.E. ödülü kazandı.

Film, 1940’ların sonlarında Uruguay’daki küçük bir köyde geçen gerçek bir hikayeye ve tekinsiz bir evden zarar görmeden saniye saniye ayrılmaya niyetlenen Laura’ya odaklanıyor. Laura ve babası Wilson, sahibi yakında evlerini satışa çıkaracağı için yenilemek zorunda oldukları bir kulübeye yerleşirler. Geceyi kulübede geçireceklerdir ve ertesi sabah da tadilata başlayacaklardır. Laura dışarıdan gelen ve evin üst katında gittikçe yükselen bir ses duyana kadar her şey yolunda gibi görünüyordu. Laura, aşağıda tek başına durmaya babasının aşağı inmesini beklemeye dayanamayarak neler olup bittiğini görmek için yukarı çıkar.

2. Timecode – Zaman Kodu (2000) – IMDB: 6.1

Film, partnerinin oyunlarını ve bir Hollywood film imal şirketinin gergin gidişatını saplantı haline getiren sırılsıklam bir lezbiyen aşığı dönüşümlü olarak takip eden dört eşzamanlı aksiyon karesinden oluşmakta ve bu karelerden oluşan tek çekim ile son bulmaktadır.

3. PVC-1 (2007) – IMDB: 6.7

Film, güçlü çekimi ve senaryosu ile Cannes Film Festivali’nde Golden Camera, Roma ve C.I.C.A.E. ödüllerini kazanmıştır.

Gerçek zamanlı olarak çekilen PVC-1, tuhaf bir terör eyleminde saatli bombaya dönüşen bir kadının reel hikayesine dayanıyor.

4. Running Time (1997) – IMDB: 6.8

Yönetmen Josh Becker, kendi web sitesinde filmi üretirken Alfred Hitchcock’un Ölüm Kararı (1948) filminden ve o filmin tek çekim performansından ilham aldığını belirtti.

Carl, 5 sene yattıktan sonra hapisten çıkar ve derhal bir sonraki soygununu gerçekleştirme planını işletmeye başlar. Planı nispeten basittir ama bu planda zaman oldukça önemli bir noktada durmaktadır. Ne yazık ki, fena şansı yada kabahat ortaklarının beceriksizliğini hesaba katmamıştır. Soygun planı evlere şenlik vakalar dizisine dönüşecektir.

5. Fish & Cat / Mahi va Gorbeh – Balık ve Kedi (2013) – IMDB: 7.2

Venedik Film Festivali’nde Özel Ödül kazanan film, aynı festivalde En İyi Film dalında Venedik Ufukları Ödülü’ne layık görülmüştür.

Gerçek vakalara dayanan ‘Balık ve Kedi’, kış gündönümü sırasında bir uçurtma uçurma etkinliğine katılmak için Hazar bölgesine gezi eden bir öbek öğrenciyi konu alıyor. Kamplarının yanında, ava çıkmak suretiyle olan üç aşçı tarafınca işletilen minik bir restoran var. Acilen ete ihtiyaçları var. Ancak etrafta öğrencilerden başka kimse yok. Shahram Mokri’nin ikinci uzun metrajlı filmi, biçimsel deneyleri terör ve sinsi bir gülmece anlayışıyla birleştiriyor ve İran film tarihinin bu son derece sıradışı parçasında harika bir biçimde harmanlanıyor.

6. Enter the Void – Boşluk (2009) – IMDB: 7.2

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığına layık görülen Enter the Void, Sitges’te ise Özel Jüri Ödülü’nün yanı sıra En İyi Sinematografi dalında mükafaat almış ve En İyi Film ödülü adaylığına layık görülmüştür.

Oscar ve kız kardeşi Linda, Tokyo’ya yeni gelmişlerdir. Oscar küçük çaplı bir uyuşturucu satıcısıdır ve Linda ise bir gece kulübünde striptizci olarak iş koşturmacasındadır. Bir gece, Oscar bir polis baskınında yakalanır ve vurulur. Ölmek suretiyle yatarken, kız kardeşine verdiği, onu hiç terk etmeyeceğine dair lafına sadık olan ruhu; yaşayanların dünyasını terk etmeyi reddeder. Şehirde dolaşır, her zaman gördüğünden daha fazlasını görür ve gördükleri şeyler her zamankinden daha karabasan gibidir. Geçmiş, şimdi ve gelecek kavramları halüsinasyonların girdabında birleşmeye başlar.

7. Utøya 22. Juli / Utøya – July 22 – Utoya (2018) – IMDB: 7.2

one take 6

Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı ödülü adaylığına layık görülen Utøya 22. Juli, etkileyici bir yapımdır.

Bir genç kız, Temmuz 2011’de Norveç’in Utøya adasında, Norveç Sosyal Demokrat Partisi gençliğinin yaz kampına karşı organize edilen toplu kırım sırasında ölüm kalım ve minik kız kardeşini bulma mücadelesi vermek zorunda kalacaktır.

8. Russian Ark / Russkiy Kovcheg – Rus Hazine Sandığı (2002) – IMDB: 7.3

one take 5

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne aday yayınlanan Russian Ark, Sitges’te de En İyi Film ödülü adaylığına layık görüldü ve Toronto Uluslararası Film Festivali’nde Vizyon Ödülü kazanmıştır.

Görünmeyen bir adam, kim olduğunu ve nereden geldiğini bilmeden uyanır. Çevresindekilerin giysilerinden 18. çağ Rusya’sında olduğuna inanıyor. Görünüşe bakılırsa, kendisi kadar kaybolmuş gözüken siyahlı adam dışında etrafındakiler tarafınca görünmüyor. Petersburg’daki Hermitage müzesindeler ve birlikte çeşitli odalardan geçerek her seferinde farklı bir döneme giriyorlar. Siyahlı adam orada tanıştığı insanlarla etkileşime giriyor ve sanat eserleri hakkında yorum yapıyor.

9. Birdman – Cahilliğin Unutulmaz Erdemi (2014) – IMDB: 7.7

one take 3

En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Sinematografi dallarında Oscar ödülü alan ve 5 dalda da Oscar adaylığı bulunan Birdman, BAFTA ve Altın Küre Ödülleri’nde de ödüller kazanmıştır.

Riggan Thomson, 20 yılı aşkın bir süre öncesinde meşhur ve ikonik süper kahraman olan “Birdman”i oynayan bir aktördür. Şimdi, orta yaşlarında; bir Raymond Carver hikayesinden uyarlanan “Aşk Hakkında Konuştuğumuz Zaman Ne Konuşuyoruz” isminde bir dramanın prömiyerini yönetmektedir. Riskli, ancak yaratıcı bir deneme olan bu kumarının; kendisinin ancak tükenmiş bir film yıldızı değil, reel bir sanatçı olduğunu kanıtlayacağını uman Riggan, açılış gecesi yaklaşırken, oyuncu ekibinden birinin yaralanmasıyla sarsılır. Ortalığı alt üst etmesi güvence olan bir oyuncuyu işe almak zorunda kalan Riggan, bu sırada kız arkadaşı, kızı ve eski karısıyla uğraşmak zorundadır. Eleştirmenlere yönelik çabaları ve eski karakteri Birdman’in beklenmedik sesleri, akıl sağlığını çok zorlamaktadır.

10. Rope – Ölüm Kararı (1948) – IMDB: 7.9

one take 2

Çoğu film ödülünün olmadığı bir dönemde yaratılan Rope, Hitchcock’un en ünlü klasiklerinden bir tanesidir.

Brandon ve Philip, New York’ta bir daireyi paylaşan iki genç insandır. Kendilerini arkadaşları David Kentley’den entelektüel olarak üstün bulan bu ikili, sonuç olarak David’i öldürmeye karar verirler. Birlikte David’i bir iple boğarlar ve cesedini eski bir sandığa koyarak minik bir parti düzenlemeye başlarlar. Konuklar içinde David’in babası, nişanlısı Janet ve yanlışlıkla fikirlerini aldıkları eski öğretmenleri Rupert da yer almaktadır. Brandon giderek daha cüretkar davrandıkça Rupert bu ikiliden iyice şüphelenmeye başlar.

11. 1917 (2019) – IMDB: 8.1

one take 1

En İyi Sinematografi ve En İyi Görsel Efekt dahil olmak üzere toplam 3 dalda Oscar ödülü alan filmin aynı zamanda En İyi Film dahil 7 dalda Oscar adaylığı da bulunmaktadır. En İyi Film de dahil 7 dalda BAFTA ödülü ve iki dalda Altın Küre ödülü de kazanan 1917, toplam 135 film ödülüne 206 film ödülü adaylığına haiz meşhur bir yapımdır.

Nisan 1917 yılında, 1. Dünya Savaşı’nın Batı Cephesi’nde bir alaya acil bir bildiri iletmek üzere iki İngiliz askeri görevlendirilir. Mesaj zamanında alınamazsa alay tuzağa düşecek ve bütünüyle katledilecektir. Alaylara ulaşmak için düşmanlarının topraklarından geçmeleri ihtiyaç duyulan İngiliz askerleri, tehlikelerle dolu bu yolculuklarında zaman içinde yarışmak durumunda kalacaklardır.

kaynak – sozcu, listelist

Yorum yapın