Meta, Kenya’da moderatörlerin yasadışı görevden alınması ve kara listeye alınması iddiasıyla dava edilebilir, mahkeme kuralları









Bir Kenya mahkemesi, Meta’nın içerik moderatörlerinin yasadışı bir şekilde görevden alınması ve kara listeye alınması iddiasıyla Doğu Afrika ülkesinde dava edilebileceğine karar verdi ve sosyal medya devinin başvurusunu reddetti davanın düşürülmesini istedi.

Meta Platforms Inc ve Meta Platforms Ireland Ltd, yabancı şirketler oldukları ve Kenya mahkemelerinin aleyhlerindeki dilekçeleri inceleme ve karara bağlama yetkisinin bulunmadığı iddiasıyla davanın iptalini istedi.

Meta ve Sahra altı Afrika’daki içerik inceleme ortakları Sama ve Majorel’e dava açıldı Kenys’de 183 içerik moderatörü tarafından. Moderatörler, Sama tarafından yasadışı bir şekilde kovulduklarını ve Meta’nın Lüksemburg merkezli yeni ortağı Majorel’e eski Sama içerik moderatörlerini kara listeye alması talimatını verdiğini iddia ediyor.

Mahkeme, Meta ve Sama’nın “işten çıkarılma gerekçesi ile iş akdinin hukuka aykırı ve haksız olarak feshedildiği iddiasını belirleme yetkisine” sahip olduğunu söyledi. Ayrıca Meta, Sama ve Majorel tarafından “insan hakları ve temel özgürlüklerin ihlal edildiği iddiasını uygulama” yetkisine sahip olduğunu söyledi.

“Mevcut uyuşmazlık işveren-işçi uyuşmazlığından kaynaklanmaktadır. Mahkeme, Kenya’daki istihdam ve Çalışma ilişkilerinden kaynaklanan veya bunlarla ilgili olarak Anayasa’nın ihlal edildiği iddiasıyla ilgili olarak sorumluluğun niteliğini ve kapsamını değerlendirecektir.”



rent a car 34

“İddia edilen ihlallerin Kenya’daki bu Mahkemenin yargı yetkisi dahilindeki fiziksel veya sanal bir alanda meydana gelip gelmediğinin önemsiz olduğu mahkemenin tespitinde bulunmaktadır.” Karar şimdi tam bir duruşmanın yolunu açıyor.

Mahkeme ayrıca Mart ayı ortasında yayınlanan ve Meta’nın yeni içerik denetleme alt yüklenicisi Majorel ve Sama’nın dava sonuçlanana kadar herhangi bir şekilde işten çıkarma yapmasını geçici olarak yasaklayan geçici kararları onadı. Sama o zamandan beri moderatörleri kalıcı izne gönderdi ve Meta’nın Sahra altı Afrika’daki içerik incelemesini belirsizlik içinde bıraktı.

Moderatörler, Sama’nın Kenya yasalarının gerektirdiği şekilde işten çıkarma bildirimleri yayınlamadığını ve terminal ücretlerinin ifşa etmeme belgelerini imzalamalarına bağlı olduğunu iddia ediyor.

Sama, yasaya uyduğunu ve içerik denetimini durdurma kararını bir belediye binası toplantısında ve e-posta ve bildirim mektupları aracılığıyla ilettiğini savunuyor.

Sama, geçen ayın sonunda çalışanlarını işten çıkardı. etiketleme işine konsantre olmak için içerik denetleme kolunu kapattı (bilgisayar görüşü veri ek açıklaması), Afrika’daki çeşitli ülkelerden moderatörleri barındıran Kenya’daki merkezinde 260 moderatörü işten çıkardı.

Meta ve Sama da şu iddialarla ilgili başka bir davayla karşı karşıya: sömürü ve sendika bozma. Bazı Etiyopyalılar da sosyal medya devine dava açtı. nefret dolu içeriği artırdı ve içeriği denetlemek için yerel dilleri anlayan yeterli personele sahip olamadı.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada