ABD-Çin ayrışması, iki büyük ekonomi arasında bölünmüş bir teknoloji ortamına yol açarak, metni nesir, resim ve video gibi çeşitli içerik biçimlerine dönüştüren üretken yapay zekanın kızgın alanının gelişimini şekillendiriyor.
Çin, ABD teknolojik temeline bağımlılığı azaltmak için OpenAI’nin GPT modelleriyle eşleşen kendi büyük dil modellerini takip ediyor. Ancak ABD’den farklı olarak, en gelişmiş AI çabalarından bazıları, Baidu gibi yerleşik internet devlerinde gerçekleşiyor.
Arama motoru ve otonom sürüş devi, muadilini ChatGPT’ye sundu Martta. Şimdi 23 yaşındaki firma, diğer yapay zeka girişimlerinde de pay sahibi olmak istiyor. Şirket, diğer yapay zeka girişimlerinde pay sahibi olmayı hedefliyor. Bu hafta Çin’de düzenlenen bir JPMorgan zirvesi sırasında, Baidu’nun kurucu ortağı ve CEO’su Robin Li ilan edildi üretken AI şirketlerini desteklemek için bir milyar yuan (145 milyon $) fonun başlatılması.
Fon, meslektaşım Connie’nin dediği gibi 100 milyon dolardan başlayan ve sonunda 175 milyon dolara çıkan OpenAI Startup Fund ile karşılaştırılabilir. kayıt edilmiş. Fon, bir projeye 10 milyon yuan’a kadar, yani yaklaşık 1,4 milyon dolar yatırım yapacak. Çek boyutu göz önüne alındığında, fon açıkça erken aşamadaki AI uygulamalarını hedefliyor ki bu, Çin’deki üretken AI girişimlerinin yaygın bir şekilde benimsenmediği ve yatırımların çoğunun tohum ve erken aşamalarda yoğunlaştığı göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değil.
Ayrıca Baidu, fonu kendi büyük dil modeli Ernie’nin benimsenmesini artırmak için kullanmayı planlıyor. “Amerikalı geliştiriciler, ChatGPT veya diğer dil modellerine dayalı yeni uygulamalar geliştiriyor. Çin’de, temel olarak Ernie’yi kullanarak yapay zeka uygulamaları geliştiren geliştiricilerin sayısı giderek artacak” dedi.
Bu anlamda fon, temel katmanının geliştiricilerinden ziyade yapay zeka uygulamalarını istiyor gibi görünüyor. Fonun satış konuşmaları eksik olmayacak. Yıllar içinde, Çinli startup’lar, canlı yayından, canlı ticaretten kısa videolara kadar değişen yeni iş modelleri tasarlama konusundaki ustalıkları ile tanınır hale geldi. Li, üretken yapay zeka çağında, Çinli şirketlerin bir kez daha yapay zeka için ticari uygulamaları keşfetmede başı çekeceğini tahmin etti.
“Çin’in AI gelişimi konusunda çok iyimserim. Son birkaç on yılda Çin, yeni teknolojileri sıcak bir şekilde benimsedi. Android, iOS veya Windows’u biz icat etmemiş olsak da WeChat, Douyin ve Didi gibi bir dizi çok yenilikçi uygulama geliştirdik. Birçoğu popüler ve kullanışlıdır. Aynı eğilim yapay zeka çağında da yaşanıyor. Teknoloji sayısız olasılığın önünü açıyor ve biz de bunları uygulama oluşturmak için yakalamakta iyiyiz.”
Bununla birlikte, temel düzeyin – Çin’in kendi geliştirdiği büyük dil modelleri – kendilerinden beklenen çeşitli gerçek hayat senaryolarını destekleyecek kadar sağlam olup olmayacağı yerinde bir sorudur. Çin, yarı iletken endüstrisinde görüldüğü gibi, önemli teknolojik arzı kesen ABD yaptırımlarına maruz kalmamak için kendi yerel LLM’lerini istiyor. Baidu dışında Çinli teknoloji devleri de Alibaba ve Tencent ayrıca kendi geniş dil modellerini geliştiriyor.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada