Yapay Zekâ Sohbet Botu ChatGPT’yi “Daha İnsansı” Hale Getiren Yeni Dil Modeli: GPT-4



Yapay zekâ, son dönemin en dikkat çeken teknolojileri arasında. Bu hızla gelişen teknolojinin en gözde mamüllerinden biri ise popüler sohbet botu ChatGPT. Dünya genelinde milyonlarca adamın kullandığı uygulama, daha şimdiden pek çok alanda önemli değişimlere neden oldu. Üstelik ChatGPT’nin etki alanı, önümüzdeki günlerde daha da genişleyecek gibi görünüyor. Çünkü ChatGPT’yi geliştiren teknoloji şirketi Open AI, kısa vakit önce uygulamayı fazlaca daha “akıllı ve insansı” hale getiren “GPT-4” adlı dil modelini tanıttı.

ChatGPT’nin, GPT-4 ile eskisinden daha gelişmiş yeteneklere sahip olduğu ifade ediliyor. Yapay zekâ söyleşi botunun, yeni dil modeli yardımıyla oldukça daha doğru yanıtlar verdiği ve güvenilir hale geldiği belirtiliyor. Bununla birlikte ChatGPT, artık görsel girdileri de algılayabiliyor, bazı sorulara direkt yanıt vermek yerine, kullanıcının ilgili konuyu öğrenebilmesi için “rehberlik” edebiliyor. Detaylara beraber bakalım.

Tüm dünyada milyonlarca kullanıcısı olan ChatGPT, GPT-3.5 isimli dil modelini kullanıyordu

Bu dil modeli, her ne kadar yapay zekâ alanındaki en gelişmiş teknolojilerden biri olarak kabul edilse de çeşitli kusurlara sahipti. Zaman zaman yanlış cevaplar verebiliyordu. Ayrıca kullanımda olan öteki dil modelleri şeklinde sertlik içerikli yada zararlı metinler üretme potansiyeli barındırıyordu.

Open AI, kısa vakit ilkin GPT-4 ismi verilen yeni dil modelinin kullanıma sunulduğunu deklare etti

GPT-4 ile ChatGPT’nin çok daha kullanışlı ve emin hale geldiği anlatım ediliyor. Şirket, “Derin öğrenmeyi ölçeklendirme çabasındaki son olarak kilometre taşı olan GPT-4’ü yarattık.” ifadeleriyle yapmış olduğu açıklamada, yapay zekâ uygulamasının “her zamankinden daha yaratıcı ve iş birlikçi” hale geldiğini ve önceki sürümlere kıyasla “zor sorunları daha büyük bir doğrulukla çözeceğini” ifade ediyor.

Open AI’den yapılan açıklamaya bakılırsa yeni dil modeli ile ChatGPT’nin izin verilmemiş içerik taleplerine yanıt verme olasılığı yüzde 82 oranında azaldı

Ayrıca firma yetkilileri, uygulamanın daha doğru ve gerçek yanıtlar verme ihtimalinin yüzde 40 oranında arttığını anlatım ediyor. Öte taraftan tatbik, yeni dil modeli sayesinde pek oldukca yeni kabiliyet de kazanmıştır.

ChatGPT, GPT-4 sayesinde görsel girdileri de algılayabiliyor

Daha önceki sürümlerde, ChatGPT ile yalnızca metinler vasıtasıyla yazışma kurulabiliyordu. Ancak GPT-4 dil modeli ile yapay zekâ sohbet botu, görsellerde yer alan yöntemleri ve makaleleri algılayabiliyor. Bu yeniliğin, yapay zekâ teknolojisindeki gelişmelerin önünü açabileceği düşünülüyor.

GPT-4 ile ChatGPT’nin daha “insansı” hale geldiği anlatım ediliyor

gpt-4

Yapılan açıklamaya nazaran ChatGPT, artık çeşitli ustalaşmış ve bilimsel nitelikli alanlarda “insan seviyesinde” performans gösterebiliyor. Bu doğrultuda uygulamanın muhtelif sınavlara sokulduğu ve bu sınavlardan en yüksek puan alan yüzde 10’sevinç kesim kadar puan almayı başardığı tespit edildi.

ChatGPT “bir öğretmen gibi” davranabiliyor

gpt-4

Open AI tarafından paylaşılan bir görselde, uygulamanın bir matematik sorusuna direkt cevap vermek yerine, kullanıcının mevzuyu öğrenebilmesi adına çeşitli yönlendirmelerde bulunmuş olduğu görülüyor.

GPT-4 yalnızca ChatGPT Plus abonelerinin kullanımına sunuldu

gpt-4

ChatGPT Plus aboneliğinin ücreti ise aylık 20 dolar. Bununla birlikte Duolingo, Be My Eyes ve Khan Academy benzer biçimde uygulamaların GPT-4 modeliyle entegre olduğu belirtiliyor. Teknoloji devi Microsoft ise Bing isimli arama motorundaki sohbet deneyiminin, GPT-4 üzerine inşa edildiğini deklare etti.

Kaynak: 1 2

kaynak – sozcu, listelist

Yorum yapın