Temel modelleri erişilebilir kılmak: Kapalı ve açık kaynaklı yapay zeka arasındaki savaş

büyük patlama Metin ve görüntü için üretken AI modellerinin kullanılması son zamanlarda kaçınılmaz olmuştur. Bu modeller giderek daha yetenekli hale geldikçe, “temel model” ortalıkta dolaşan nispeten yeni bir terimdir. Peki vakıf modeli nedir?

Terim biraz belirsiz kalır. Bazıları onu parametre sayısıyla ve dolayısıyla bir sinir ağının ne kadar büyük olduğuyla, diğerleri ise modelin gerçekleştirebileceği benzersiz ve zor görevlerin sayısıyla tanımlar. AI modellerini daha da büyütmek ve modelin birden fazla görevin üstesinden gelme yeteneği gerçekten bu kadar heyecan verici mi? Tüm yutturmaca ve pazarlama dilini bir kenara bırakırsanız, bu yeni nesil yapay zeka modelleri hakkında gerçekten heyecan verici olan şey şudur: Bilgisayarlar ve verilerle arayüz oluşturma şeklimizi temelden değiştirdiler. Cohere, Covariant, Hebbia ve You.com gibi şirketleri düşünün.

Artık yapay zekanın kritik bir aşamasına girdik ve bu güçlü modelleri kimin oluşturacağı ve sunacağı önemli bir tartışma konusu haline geldi, özellikle de kimin hangi verilere hakkı olduğu, modellerin makul varsayımları ihlal edip etmediği gibi etik meseleler dönmeye başladığında. gizlilik, veri kullanımına izin verilmesinin bir faktör olup olmadığı, “uygunsuz davranışı” neyin oluşturduğu ve çok daha fazlası. Bu gibi sorular masadayken, yapay zeka modellerini kontrol edenlerin belki de zamanımızın en önemli karar vericileri olacağını varsaymak mantıklıdır.

Açık kaynak temel modelleri için bir oyun var mı?

AI ile ilgili etik sorunlar nedeniyle, açık kaynak temel modellerine yapılan çağrı ivme kazanıyor. Ancak temel modelleri oluşturmak ucuz değildir. On binlerce son teknoloji GPU’ya ve çok sayıda makine öğrenimi mühendisine ve bilim adamına ihtiyaç duyarlar. Bugüne kadar temel modelleri oluşturma alanına yalnızca bulut devleri ve yüz milyonlarca dolarlık bir savaş sandığı üzerinde oturan son derece iyi finanse edilen girişimler erişebildi.

Kendi kendine seçilmiş bu birkaç şirket tarafından üretilen modellerin ve hizmetlerin neredeyse tamamı kapalı kaynaktır. Yine de, kapalı kaynak, geleceğimizi belirleyecek sınırlı sayıda şirkete çok fazla güç ve karar emanet ediyor ki bu oldukça rahatsız edici olabilir.

Bu güçlü modelleri kimin oluşturacağı ve sunacağı, önemli bir tartışma konusu haline gelen yapay zekanın kritik bir aşamasına girdik.

Bununla birlikte, Stability AI tarafından Stable Diffusion’ın açık kaynak kullanımı, tüm gizli sosu kendilerine saklamaya kararlı temel model kurucuları için ciddi bir tehdit oluşturdu. Dünyanın dört bir yanındaki geliştirici topluluklarından, sistemleri özgürleştirerek kontrolü kitlelere ve insanlık için iyi olandan çok kârla ilgilenen seçkin şirketlere bırakan Stability’nin açık kaynak kullanımına ilişkin tezahüratları duyuldu. Bu artık içeridekilerin mevcut kapalı kaynak yapay zeka sistemleri paradigması hakkında düşünme şeklini etkiliyor.

Potansiyel engeller

Açık kaynak temel modellerinin önündeki en büyük engel para olmaya devam ediyor. Açık kaynaklı AI sistemlerinin karlı ve sürdürülebilir olması için, düzgün bir şekilde çalıştırılmaları ve yönetilmeleri için hala on milyonlarca dolar gerekiyor. Bu, büyük şirketlerin çabalarına yaptıkları yatırımın çok küçük bir kısmı olsa da, bir girişim için hala oldukça önemlidir.

Stability AI’ın Neo-GPT’yi açık kaynak olarak kullanma ve onu gerçek bir işletmeye dönüştürme girişiminin, Open AI ve Cohere gibi şirketler tarafından geride bırakıldığı için başarısız olduğunu görebiliriz. Şirket şimdi, şirketin dikkatini dağıtmakla ve hem mali hem de insani kaynakları daha fazla tüketmekle tehdit eden Getty Images davasıyla idealleşmek zorunda. Meta’nın LLaMA aracılığıyla kapalı kaynak sistemlerine karşı çıkışı, açık kaynak hareketine güç kattı, ancak taahhütlerini yerine getirmeye devam edip etmeyeceklerini söylemek için henüz çok erken.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada

Yorum yapın