Tarımda sözleşmeli üretim modeli
Edirne Ticaret Borsasında meydana gelen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, mühim açıklamalarda bulundu. Türkiye’de nüfusun ve gelen gezgin sayısının arttığına dikkati çeken Bakan Kirişçi, gıdanın önemine değindi. Üretimde planlamanın oldukça mühim olduğunu vurgulayan Bakan Kirişçi, tarlanız var istediğinizi ekip dikme devri kapanacak. Toprağın ekolojisine, iklimin yapısına ve bölge planlamasına bakılırsa üretim planlaması yaparak kamudan izin alan bir üretici profili ortaya çıkaracağız. Önceliğimiz, un, yağ ve şeker diyoruz. Un için hububata, yağ için yağlı tohumlara ve şeker içinde şeker pancarına atıfta bulunuyoruz” açıklamasında bulunmuş oldu.
Sözleşmeli üretim modeli TBMM’ye sunulacak
Bakan Kirişçi, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Önemli konulardan bir diğeri sözleşmeli üretim. Bu yıl patates ve soğan para etti, hepimiz patatese ve soğana yüklenelim. Böyle bir uygulamaya artık geçit vermeyeceğiz. Şeker pancarında uygulanan modelin daha ötesinde bir modeli hayata geçireceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisimize ve Milletvekillerimize sunacağız. Sözleşmeli model eğer olmazsa olmazımız.”
Boş araziler üretimde kullanılacak
2 yıldan fazla boş kalan arazilerin tarımsal faaliyetlerde kullanılması için yeni bir projeyi hayata geçireceklerini açıklayan Bakan Kirişçi, “2 yıldan fazla boş duran arazilerde amme olarak ‘iyelik hakkıyla kullanım hakkını ayıracağız. Mülke dokunamayız anayasal bir hak, ama arazinin boş kalmaması için tarımsal faaliyette bulunanlara kiraya vereceğiz. Kira bedelini de kişilere ödeyeceğiz” dedi.
kaynak: linehaber.com.tr