Füzyon gücü genellikle Güneşin gücünden yararlandığı söyleniyor, öyleyse neden onunla elektrik yapmaya çalışıyoruz?
Esasen kurucu ortakların yaptığı şey bu. Realta Fusion Şirketi kurduklarında deneysel bir reaktör tasarımını sadece elektrik değil aynı zamanda ısı da sağlayan bir güç kaynağına dönüştürmeyi düşünüyorlardı. Enerji Bakanlığı’na göre, endüstriyel ısı tek başına ABD’deki karbon kirliliğinin yaklaşık %10’unu temsil ediyor.
Füzyon, diğer bazı dekarbonize edilmiş güç kaynaklarının aksine, en iyi 7/24 çalıştırıldığında çalışır; bu, kimyasal arıtma veya metal eritme gibi endüstriyel güçte ısı kullanan birçok kullanıcıyla alay eden bir settir. Realta’nın kurucu ortağı ve CEO’su Kieran Furlong, TechCrunch+’a “’Evet, elbette, elektriğimiz olmadığında fabrikamızı kapat’ demeyecekler” dedi.
Henüz pek çok çözüm bulunmamakla birlikte, aynı sektörler, yatırımcıların ve müşterilerin operasyonlarından karbonu çıkarmaları için baskı altında. Ticari füzyon enerjisi muhtemelen en iyi ihtimalle on yıl uzakta olsa da, zaman çizelgesi endüstriyel ısı kaynağı olarak fosil yakıtların yerini almak isteyen hidrojen gibi diğer adaylardan çok farklı değil.
Realta, 2030’ların başında endüstriyel ölçekli demo fabrikasında plazmayı ateşlemek istiyor, ancak bunu başarmak için önce Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapılan çalışmalara dayanan daha küçük bir prototip fabrika tasarlaması gerekiyor. Başlangıç, bu planları gerçekleştirmek için, her ikisi de Çarşamba günü açıklanan Enerji Bakanlığı’nın ARPA-E programından 3 milyon dolarlık bir hibenin yanı sıra Khosla Ventures liderliğindeki 9 milyon dolarlık bir tohum topladı.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada