New York borsası enflasyon verisinin ardından ‘ralli’ yaptı

New York borsası enflasyon verisinin ardından ‘ralli’ yaptı



New York borsası, ABD’de beklenenden iyi gelen temmuz ayı enflasyon verilerinin peşinden günü “ralli yaparak” tamamladı.

  • Kapanışta Dow Jones endeksi 500 puanın üstünde kıymet kazandı ve yüzde 1,63 artışla 33.309,51 puana terfi etti.
  • S&P 500 endeksi yüzde 2,13 artarak 4.210,23 puanla mayıs başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Nasdaq endeksi yüzde 2,89 hasılatla 12.854,81 puana çıktı.

Amerika’de haziranda yıllık yüzde 9,1 ile 41 senenin zirvesine çıkan enflasyonun temmuzda yavaşlama göstermesi sonrası endeksler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarında daha az agresif olacağına dair beklentilerin artmasıyla gün boyu pozitif bir seyir izledi.

Ülkede bugün açıklanan verilere gore, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık bazda değişim göstermezken, senelik bazda yüzde 8,5 ile beklentilerin altında arttı.

Değişken enerji ve besin fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de aynı dönemde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 5,9 ile piyasa beklentilerinin altında yükseliş gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden, enflasyon verilerinin açıklanmasının arkasından yapmış olduğu açıklamada, ülkede enflasyonun yatışmaya başlayabileceğine dair birtakım işaretler gördüklerini belirterek, “Önümüzdeki aylarda birazcık daha ters rüzgarlarla karşı karşıya kalabiliriz. İşimiz daha bitmedi.” dedi.

Analistler, enflasyona ait son verilerin ilk kayda değer rehavet işareti olduğunu, ürem oranlarının agresif bir biçimde artırılmasına yönelik ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üzerindeki baskıyı biraz hafifletebileceğini belirtti.

Enflasyon verisinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in eylül toplantısında yüzde 58,5 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 41,5 ihtimalle 75 baz puanlık ürem artışına gideceği tahmin edildi.

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasaların odağındaki yerini korurken Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyona ilişik son verilerin Fed’in sıkılaşma politikasına başlamasından bu yana fiyat baskılarına ait ilk olumlu okuma olduğunu kaydetti.

Enflasyonun hala “kabul edilemez” derecede yüksek olduğunu vurgulayan Evans, Fed’in şu anda yüzde 2,25-2,5 aralığında olan politika faizini bu yıl yüzde 3,25-3,5 aralığına ve gelecek yılın sonuna kadar yüzde 3,75-4 aralığına yükseltmesini beklediğini bildirdi. Evans, enflasyonun gelecek yıl yüzde 2,5’e yaklaşmasını beklediğini belirterek, ekonominin ise yakın zamanda mühim ölçüde yavaşlamasını beklemediğini ifade etti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de resesyona neden olsa bile ürem oranlarının daha çok yükseltilmesi icap ettiğini belirtti.

Fed’in enflasyon konusunda “zafer duyuru etmekten oldukca oldukça uzakta” bulunduğunu ifade eden Kashkari, ürem oranlarının bu kadar hızlı artırılmasının ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğini, yakın gelecekte bir resesyonun yaşanabileceğini kaydetti. Kashkari, faiz indirimlerinin gelecek yılın başlarında başlayacağına ilişik piyasa beklentilerinin ise realist olmadığını savundu.

kaynak: ekonomist.com.tr

Similar Posts

Bir cevap yazın