Meksika’da üreyip Türkiye’de yetişen yılan balığı Asya’da sofraları süslüyor
Türkiye geçen yıl, büyük kısmı Bafa Gölü’nde olmak suretiyle kotayla avlanan 5 bin 338 kilogram yılan balığını yurt dışı pazarına sundu.
Meksika Körfezi ve Sargasso Denizi’nde üredikten sonra ortalama 3 sene devam eden 7 bin kilometrelik yolcuğun ardından Türkiye’ye ulaşan ve kota usulü avcılığına izin verilen yılan balıklarının büyük kısmı, başta Güney Kore olmak üzere Asya ülkelerinde sofraları süslüyor.
Eskiden Ege Denizi’nin bir koyu olan, Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonların önünü kapatmasıyla göle dönüşen Bafa’da yaşayan yılan balığı, belirlenen kotaya gore balıkçılar tarafınca avlanıyor. Aydın ve Muğla arasındaki Bafa Gölü’nde avlanan yılan balıkları, ihracatçı firmalara teslim ediliyor.
AA muhabirinin Ege İhracatçı Birliklerinden aldığı bilgiye gore, Türkiye, geçen sene çoğunluğu Bafa Gölü’nden avlanan 5 bin 338 kilo yılan balığını yurt dışı pazarına sundu.
Tarım ve Orman Bakanlığının av için her sene kota belirlediği yılan balığının oldukca büyük bölümünü Güney Kore alıyor, balığın bir kısmı de bölgedeki diğer Asya ülkelerine satılıyor.
Yılan balığı zor ölen bir balık olduğundan nemli ortamda uzun zaman hayatını sürdürebiliyor. Bu özelliğinden dolayı da ihracatçılar, taze satış imkanı buluyor.
Türkiye Su Ürünleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Su Ürünleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Çoban, AA muhabirine, yılan balığının “nesli tehlike altında eleştiri öneme sahip tür” olmasından ötürü avcılığına kontrollü izin verildiğini söylemiş oldu.
Yılan balığının mühim bir tür olduğuna dikkati çeken Çoban, bu türün üremek için Meksika Körfezi’ne gittiğini, 3-4 sene süren yolculuğun peşinden yeniden Bafa Gölü’ne geldiğini dile getirdi.
Balığın oldukca meşakkatli bir seyahat yaptığını vurgulayan Çoban, şöyle devam etti:
“Bafa Gölü’nde üreme olgunluğuna erişmiş ortalama 70-80 santim boya gelmiş ve ‘son gümüş’ yılan balığı adını verdiğimiz evrede göç hazırlığına başlıyor. Bunlar belirli periyotlarda bilhassa nemli havalarda lodos esen yağmurlu zamanlarda göçünü gerçekleştirerek dipten denize, denizden de Ege, Atlantik’i geçerek göçünü tamamlamış oluyor. Bunların yaklaşık yüzde 25’i bu göçü tamamlayabiliyor. Bu tür Türkiye’de oldukca azca tüketiliyor. Özellikle ‘Unagi Kabayaki’ türünün Japon mutfağında fazlaca büyük bir yeri var. Türkiye’de avlanan yılan balıkları Güney Kore, Çin, Uzak Doğu mutfağında yerini alıyor. Ayrıca 50 santimetrenin altındakilerin ihracatı yapılmıyor. Zor ölen bir balık olduğundan ihracatı canlı olarak yapılıyor.”
Prof. Dr. Çoban, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından “Türkiye’deki Avrupa Yılan Balığı (Anguilla anguilla) Stoklarının Tahmini ve İzlenmesi” isimli projenin de 2 yıl önce hayata geçirildiğini, Aydın ve Muğla’daki yılan balıklarının ADÜ’de incelendiğini laflarına ekledi.
Yılan balığının Meksika’dan Bafa Gölü’ne uzanan yolculuğu
Üreme alanları Meksika Körfezi ve Sargasso Denizi olan yılan balığı, körfezin 500 metre altında üredikten sonra larva olarak su yüzeyine çıkıyor. Değişim geçiren hayvan, ardından okyanusu geçerek Cebelitarık bölgesine kadar ulaşıyor. Yılan balığı Cebelitarık’ta cam, akıntılarla eriştiği Akdeniz’de ise sarı renge dönüşüyor, tamamen yüzebilecek duruma geldikten sonra da Ege Denizi’ne varıyor.
Yaşam alanı olarak ağırlıklı tatlı su bölgesini seçen yılan balığı, Ege Denizi’nin peşinden en uzun yaşayabileceği yerlerden önde gelen Bafa Gölü’ne ulaşıyor.
Şaşırtıcı bir yaşam öyküsüne sahip yılan balığı, 3 yılda yaklaşık 7 bin kilometre katederek geldiği Bafa’da belirli olgunluğa eriştikten sonrasında hasıl olmak için yeniden Sargasso Denizi’ne gidiyor ve balığın yaşam döngüsü de burada sona eriyor.
kaynak: ekonomist.com.tr