Mahkeme moderatörlerin kovulmasını engellediği için Meta sorumlu bulundu

Bir Kenya mahkemesi, Meta’nın sosyal medya devi ve Afrika’daki içerik inceleme ortağı Sama’yı hukuka aykırı işten çıkarma nedeniyle dava eden içerik moderatörlerinin birincil işvereni olduğuna karar verdi. 184 moderatörler, bu yıl Mart ayında açılan davadaayrıca Meta’nın kıtadaki yeni içerik inceleme ortağı Majorel’in onları Meta’nın talimatı üzerine kara listeye aldığını iddia etti.
Kenya istihdam ve çalışma ilişkileri mahkemesinden yargıç Byram Ongaya Cuma günü sosyal medya devinin kendisini davadan çekme planını moderatörlerin Meta’nın işini yaptığını, iş için teknolojisini kullandığını ve ayrıca performans ve doğruluk ölçütlerine bağlı kaldığını söyleyerek sulandırdı. . Mahkeme, Sama’nın “yalnızca bir ajan … veya yönetici” olduğunu söyledi. Sama, “Meta, Sama’nın bir müşterisidir ve Sama yasal olarak Meta adına hareket etme yetkisine sahip değildir” diyerek buna itiraz etti.
Meta yorum isteğine yanıt vermedi.
Son gelişme Meta’ya bir darbe oldu. dilekçeden uzaklaşmaya çalıştı moderatörlerin işvereni olmadığını söyleyerek.
“Kanıtlar, içerik moderasyonunun dijital çalışmasını sağlama yükümlülüğünün, başvuranlara dijital veya sanal çalışma alanı sağlayan birinci ve ikinci katılımcıya ait olmasıdır. Birinci ve ikinci yanıt verenler, operasyonel gereklilikleri ve performans standartlarını dayatarak kontrol uygularlar. Birinci ve ikinci davalı daha sonra ücreti acente aracılığıyla geri verdi [Sama]dedi mahkeme.
“Üçüncü cevaplayıcı [Sama] birinci ve ikinci yanıtlayan içerik moderasyonu çalışmasının sahibinin temsilcisi olarak hareket ediyordu [Meta Platforms Inc and Meta Platforms Ireland Limited]içerik moderatörlerinin birincil ve asıl işverenleri olarak birinci ve ikinci yanıtlayanları temize çıkaracak düzenlemelerde hiçbir şey yoktur.
Ayrıca mahkeme, moderatörlerin sözleşmelerinin uzatılmasına hükmetti ve ayrıca Meta ve Sama’nın dava sonuçlanana kadar onları işten çıkarmalarını yasakladı. Mahkeme, işten çıkarmalar için uygun bir gerekçe bulunmadığını ve “içerik denetleme işinin mevcut olduğunu bulduğunu” söyleyerek talimatları yayınladı. Başvuru sahipleri, bu arada geçerli olan veya daha iyi şartlar üzerinde çalışmaya devam edeceklerdir.”
Etiyopya, Uganda, Somali ve Güney Afrika da dahil olmak üzere kıtanın dört bir yanından işe alınan moderatörler, nefreti, yanlış bilgilendirmeyi ve şiddeti işleyen ve sürdüren içeriği kaldırmak için Meta’nın platformlarındaki sosyal medya gönderilerini inceliyor.
bu moderatörler Sama’nın Kenya yasalarının gerektirdiği şekilde işten çıkarma bildirimleri vermediği için onları yasadışı bir şekilde kovduğunu iddia ediyor. Dava ayrıca, diğer konuların yanı sıra, moderatörlere 30 günlük bir fesih bildirimi verilmediğini ve nihai ücretlerinin gizlilik belgelerini imzalamalarına sabitlendiğini iddia ediyor.
Sama, geçmişte TechCrunch’a söyledi Kenya yasalarına uydu ve içerik denetiminin durdurulmasına ilişkin kararı bir belediye binasında ve e-posta ve bildirim mektupları aracılığıyla iletti.
Müşterileri arasında OpenAI bulunan Sama, Meta’nın sözleşme ve içerik inceleme hizmetlerini bıraktı ve 260 moderatöre işten çıkarma bildirimleri yayınladı. etiketleme işine odaklanmak (bilgisayarla görme veri notu).
Meta ve Sama, Kenya’da iki davayla daha karşı karşıya; Güney Afrikalı Daniel Motaung, şirkete işçi ve insan kaçakçılığı, haksız iş ilişkileri, sendika bozma suçlarından dava açtı. ve “yeterli” ruh sağlığı ve psikososyal desteğin sağlanamaması. Motaung, 2019’da bir grev düzenlediği ve Sama’nın çalışanlarını sendikalaştırmaya çalıştığı için işten çıkarıldığını iddia ediyor.
Etiyopyalılar geçen yıl Aralık ayında başka bir dava açtı sosyal medya devinin Facebook’ta yeterli güvenlik önlemlerini almadığı ve bunun da Tigray Savaşı sırasında dilekçe sahiplerinden birinin babası ve 500.000 Etiyopyalı da dahil olmak üzere ölümlere yol açan çatışmaları körüklediği iddiaları üzerine.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada