Komutan Sun Tzu’dan Savaşın Görünmeyen Tarafı: Savaş Sanatı Kitap İncelemesi



Resim, müzik, edebiyat, beyaz perde, mimari, dans, tiyatro… Hepsinin ortak noktası, bir sanat dalını temsil ediyor olmaları. Ancak savaşın da bir sanat olduğunu söylesek ne dersiniz? ‘’Savaşın sanatı mı olur?’’ dediğinizi duyar gibiyiz sadece komutan Sun Tzu tam tersini söylüyor.

Savaşın görünmeyen kısımlarını ve ne denli ince planlandığını özetleyen Savaş Sanatı kitabı, ‘’askeri bir deha’’ olarak vasıflandırılan komutan Sun Tzu tarafınca M.Ö. 6. Yüzyılda yazıldı. Her bir savaşın farklı öykülerini ve tekniklerini özetleyen bu kitap; yazıldığı günden bu yana birçok askere, generale ve imparatorluğa öncülük etmiştir. Aynı zamanda tarihi birçok bilgiyi de barındıran Savaş Sanatı, günümüzde iktisat dahil birçok mevzuda rehber olmaya devam ediyor.

Kitabın sayfalarını çevirdikçe, okuyucuyu şaşkına uğratan birçok malumat ortaya çıkıyor. Derin bir felsefe barındıran eser, size günlük hayatınızda dahi kullanabileceğiniz öğretiler kazandırıyor. Yazar, Savaş Sanatı kitabında ‘Savaş’ kelimesini resmen bir metafor olarak kullanmış şeklinde. Savaşın yıkıcı bulunduğunu bilmenize karşın kitabı okurken bir ressamın boş bir tuvale fotoğraf yapmasını izliyor olacaksınız. Hazırsanız zamanı bir yolculuğa ilk adımımızı atalım.

Savaş Sanatı mevzusu nelerdir?

Savaş

Sun Tzu’nun yazıya döktüğü Savaş Sanatı isimli kitap toplam 13 bölümden ve 43 sayfadan oluşmaktadır. Kitap, stratejilerin yanı sıra bilgelik, hikmet, hakikat ve sabır gibi evrensel konulara dair tespitler de yapmaktadır.

Eserin ilk bölümü olan Hesaplama, bir savaşı mutlak kazanmanın beş yolundan bahseder. Bu şartlar sırayla gök, yol, komutan, kural ve mekandır. Yol, muharebede izlenmesi gereken stratejileri anlatırken Gök tabiri Tanrı’nın bir sembolüdür.

Yer, savaşın yapılacağı mekan ve harpte kullanılan silahları kapsar. Komutan ise savaşların en temel taşıdır. Çünkü komutan iyi bir plan yapamazsa, beraber fikir ayrılıkları ortaya çıkabilir.

İkinci bölüm olan Savaş’ta ise hasım ordusuna karşı hangi taktiklerin uygulanacağı anlatılır. Devamında Taktik Saldırı’dan bahseden eser, başarılı olan bir komutanın hem kendini bununla beraber karşısındakini tanıması icap ettiğini vurgular. Savaşların inceden planlanması gerektiğini sıkça ifade eden Sun Tzu, gizliliğin ve asker moralinin başarıya giden yolda ne derece önemli olduğunu belirtir. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Savaş Sanatı kısa özeti

Savaş

Başarılı bir Çin komutanı olan Sun Tzu, kitabında üstü kapalı bir şekilde aslen yaşamın ne denli yollar ve varyasyonlar içerdiğini anlatmaktadır. Savaşta zafer olsa bile, geçen uzun vakit asker ve komutanları yıpratmakta ve psikolojik birçok hasar bırakmaktadır. Savaş’ta esas olan galibiyet değil, kaybedilen vakittir. Çünkü hem ekonomik koşullar hem de halk direnci, zaman içinde seyrin en mühim iki unsuru haline gelir.

Orduyu iyi idare eden kişi savaş gücünü ülkesinden, ikmalini düşmandan sağlar. Akıllı komutan yemek teminatını düşmandan almalıdır. Eğer sefer uzaktaysa, halk yoksullaşır. İşgalin en başarılısı ise savaşmadan düşmana boyun eğdirmektir. Bu nedenle en iyi askeri strateji taktiksel saldırıdır.

Askerlikte kural, “10 katıysan kuşat, 5 katıysan saldır, 2 katıysan dağıt, eşitsen yenmeye çalış, azca isen çekil, zayıf isen savaşmaktan kaçın.”dır. Kuşatma gerçekleştiğinde düşmanın arkası ne olursa olsun boş olmalıdır. Düşman şayet arkasına nehirleri, dağları veya yamaçları almışsa ölümüne mücadele edebilir.

Komutanın ise beş kaçınılmaz sonu vardır. Eğer bir komutan, ölümüne savaşırsa düşman tarafınca yok edilebilir. Eğer ödlek davranırsa karşı tarafın esiri olur. Paniğe kapılıp kaçarsa aşağılanır. Kendisine fazlaca güvenirse utanç duruma düşebilir ve eğer ordusuna düşkünse, duygusal güçlük yaşayabilir.

Eğer düşman, konuşmalarında alttan alıyorsa taarruz için hazırlık yapıyordur. Eğer yüksek perdeden konuşuyorsa, korkup geri çekilecek anlama gelir. Ortaya bir barış teklifi atılırsa, kesinlikle bir art niyet vardır. Kaçarken bile düzeni koruyorsa, ölümüne savaşacak anlamına gelir.

Düşman askerleri dik duramıyorsa aç kalmışlardır. Eğer avantajlı taraftayken saldıramıyorlarsa yoruldukları anlamına gelir. Çadırların üzerinde kuşlar görünürse, orası terk edilmiştir. Hayvanlarını kesip yiyorlarsa, askerler tekrar kamplarına dönmeyecek anlama gelir.

Savaşta beş çeşit casus kullanılabilir. Bunlardan ilki olan yerel casus, düşman topraklarında yaşamaktadır. Taraf değiştirmiş casus ise düşmanın kullandığı bir kozdur. Ölü casus, düşmana yanlış bilgiler ileterek kafa karıştırmakla görevlidir. Canlı casus ise düşmandan doğrudan malumat getirendir. Kısacası sanat bir yaratıcılıksa, Savaş yegane bir sanattır.

Savaş Sanatı kitap analizi

Savaş

Geçmişte gerçekleşen birçok harpte, tanınan tarihi kişiliklerin başucunda yer alan eserin bu yüzyılda niçin okunması icap ettiğini merak ediyor olabilirsiniz. Asıl önemli olan, planların etraflıca düşünülmesi ve mücadelelere karşı sağlam kalınabilmesidir.

İş hayatında, okul hayatında hatta dünyanın dört bir yanında her eylem bir mücadele için yapılmaktadır. İyi bir kariyer yapmak istiyorsanız, tüm hazırlıklarınızı yapmalı, kendinizi ve hedefinizi tanımalı ayrıca çıkmanız gereken basamakları evvel belirlemelisiniz. İş hayatınızda terfi alabilmek ve oldukca para kazanmak istiyorsanız, öncelikle tıpkı hükümdar misali patronunuza güvenmelisiniz. Her projenizi makul bir zemine oturtarak, adımlarınızı karşı tarafa bakılırsa atabilmelisiniz.

Yaşam mücadelesi olarak tabir ettiğimiz varoluş, aslında tamamen hayata karşı açılmış bir cenk gibidir. Bir taraf galip ya da yenik olabilir. Hayata karşı bitap düşebilir, moralinizi yüksek tutamayabilir ya da somut şeylerin eksikliğini yaşayabilirsiniz.

İşte tam bu noktada Savaş Sanatı taktiklerini, kendi iç savaşınıza göre yorumlayabilmelisiniz. Unutmayın, hayatınızı siz komuta ediyorsunuz. Bu yüzden düşmanınız da arkadaşınız da sizin eserinizdir. Yalnızca okuyan, düşünen ve tartışanlar galip gelebilir.

Savaş Sanatı kitap yorumları

“Büyük liderlerin baş ucu kitabı. Büyük İskender, Fatih, Atatürk ve niceleri. Sun Tzu meşhur Çinli komutan. Asla verdiği akıllar asırlar süresince eskimemiş. Gündelik hayatta olsun savaş meydanında ordu yönetin veya elinizde kılıçla savaşın verilen akıllar hep aynı. Baş ucu kitabınız olmalı.’’

Yazan: @glsmozdmr

Kitaptan alıntılar

“Savaş bir ülkenin baş sorunu, ölüm kalım yeri, var olma ya da yok olma yoludur; muhasebesiz olmaz.”

‘’Savaşabileceğini veya savaşamayacağını bilen kazanır.’’

‘’Savaşta duygularını, hareketlerini, amacını düşmandan gizle. Kazanırsın.’’

‘’Kargaşa düzenden oluşur, vehamet cesaretten doğar, zayıflık güçten kaynaklanır.’’

‘’Öfke tekrar neşeye, kızgınlık yine mutluluğa dönüşebilir fakat yok olmuş bir ülke tekrar var olamaz, ölen tekrar dirilemez.’’

“Hızın rüzgar şeklinde, yavaşlığın orman gibi olmalı. Ateş şeklinde saldırıp yağmalamalı, dağ gibi kıpırdamaz olmalı. Karanlıklar gibi kim bilir, hareketin yıldırımlar, şimşekler gibi olmalı.’’

Savaş Sanatı özgün kaç sayfa?

Ünlü Komutan Sun Tzu’nun ölümsüz eseri Savaş Sanatı kitabı 13 bölümden ve 43 sayfadan oluşan kısa bir eserdir. Bu 43 sayfanın içinde tam 384 tane harp teorisini anlatmıştır.

Savaş Sanatı kaç yaşlarında?

Savaş Sanatı M.Ö. 6. Yüzyılda yani günümüzden 2.500 yıl ilkin yazılmıştır. Sun Tzu’nun ölümsüz eseri olan bu görkemli kitap onca yıl sonra bile hala popüleritesini korumaktadır.

Savaş Sanatı terimi nelerdir?

Savaş Sanatı ifadesiyle anlatılmak istenen cenk sırasında kullanılan teknikler ve prensiplerdir. Bu teknikler ancak harp için değil, günlük hayat için de geçerli olabilir.

İlginizi çekebilir:

Gabriel García Márquez’den Yaşanmış Bir Cinayetin Hikayesi: Kırmızı Pazartesi Kitap Analizi

Ray Bradbury’den Bir Distopya Klasiği: Fahrenheit 451 Kitap İncelemesi

kaynak – sozcu, listelist

Yorum yapın