Kestanelerin sofralara yolculuğu başladı

Kestanelerin sofralara yolculuğu başladı



Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yaklaşık yarısını karşılayan Aydın’da, Ekim ayı içerisinde ağaçlardan toplanarak kuyulara doldurulan kestanelerin, konuldukları yerlerden çıkarılarak kozaklarından çıkarılarak işletmelere gönderilmeye başlandı. Aydın ve İzmir’de rakımı 650 metrenin üstünde olan dağlarda hasat edilerek kuyulara bırakılan binlerce ton kestanenin olgunlaşması ile kış aylarının olmazsa olmaz lezzetinin sofralara yolculuğu başladı.

Eskiden elle ayıklanan ve aylarca süren ayıklama işlemleri makineleşme sayesinde artık kısa müddette tamamlanıyor. Kestane üretimin çok fazla olduğu Aydın’ın dağ köylerinde traktöre bağlanan kestane dövme makinesiyle meydana getirilen işlemler sonucu kestaneler dikenli kozaklarından ayıklanıp çuvallanıyor. Ebat ve cinsine nazaran ayrılan kestanelerin bir kısmı iç piyasada tüketilirken, mühim bir kısmı da başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın muhtelif ülkelerine ihraç ediliyor.

Enflasyona rağmen üreticiler halinden memnun

Oldukça tonajlı bir ürün bulunmasına karşın tutarları yüz güldüren kestanenin çok verimli bir ürün olduğunu ve asla pazar problemi yaşamadıklarını belirten Köşk Cumayanı köyü üreticilerinden Hayrullah Sarı, “Enflasyona karşın fiyatlar iyi. Allah bolluk versin. Durumlar iyi. Eskiden hepimiz bu ürünü elimizle ayıklıyorduk. Teknoloji sayesinde işlerimiz kolaylaştı. Bu ürün genellikle Avrupa’ya gidiyor” dedi.

Kuraklık rekolteyi etkiledi

Yaz döneminde yağışların azalmasına bağlı olarak rekoltede düşüş yaşandığını belirten üreticiler, her şeye karşın memnun olduklarını belirterek, “Eskiden yaz süreci yağışlar iyi oluyordu. Kuraklık artınca ağaçlar kurumaya başladı. Buna bağlı olarak toplam ürün düştü. Eski yağışlar olsa bu memleketin kestanesi tükenmez” diye konuştular.

kaynak – linehaber

Similar Posts

Bir cevap yazın