Keşfetmeye cesaret edin: TEDinArabic, Fas’ın Ben Guerir kentinde üçüncü bölgesel etkinliğe ev sahipliği yapıyor

TEDinArabic’in üçüncü bölgesel etkinliği Ben Guerir, Fas. (Fotoğraf: Hmida Amouddah)

TEDinArapça zihinleri değiştirmek, ortak insanlığımızı kucaklamak ve geleceği şekillendirmek için alışılmışın dışında düşünmenin önemine dair fikirleri paylaşmak üzere dünyanın en parlak beyinlerinden bazılarını bir araya getirdi.

Olay: TEDinArapçatarafından barındırılan El Cezire muhabir Mohamed Errammachdahil “Keşfetmeye Cesaret Et” temasına odaklanan dört konuşma, bir perf olan afikra’daki ortakların küratörlüğünü yaptığı bir dizi etkileşimli atölye çalışmasıJoudour Sahara müzik okulu öğrencilerinin performansları ve Arap sanatçıların bir dizi ara reklamı. Etkinliğe Katar, Fas ve Suudi Arabistan’dan çok sayıda ileri gelen, bölgeden 50 öğrenci ve Fas’tan 900’den fazla katılımcı katıldı. Mart 2023’te Doha, Katar’da düzenlenen TEDinArabic Zirvesi öncesinde düzenlenen bir dizi bölgesel TEDinArabic etkinliğinin üçüncüsüdür. Zirvede, Arapça konuşan dünyadan 16 konuşmacının fikirlerini ilk kez küresel bir izleyici kitlesiyle paylaşması yer alacak – hepsi Arapça.

Ne zaman ve nerede: 13 Ekim 2022 Perşembe de Muhammed VI Politeknik Üniversitesi Ben Guerir, Fas

Açılış konuşması: Moza Al-HajriKatar’daki Georgetown Üniversitesi’nde bir öğrenci ve Her Şeyden Önce Eğitim Vakfı’nın bir genç savunucusu olan , Arap dilinin Arap kimliğine ve kültürel mirasın korunmasına olan önemini vurguladı.

Kısaca görüşmeler:

Charles Mouhannad Malek, Fas’ın Ben Guerir kentinde düzenlenen TEDinArabic’in üçüncü bölgesel etkinliğinde konuşuyor. (Fotoğraf: Katar Vakfı)

Charles Mouhannad Malek, moleküler ve hücresel biyolog

Büyük fikir: Bilim yoluyla köprüler kurabilir ve empatiyi artırabiliriz.

Nasıl? Charles Malek, Arapça konuşan dünyanın tüketiciden üretici pazarına geçmesinin tek yolunun burada, evde bilimsel araştırma ve teknolojiye yatırım yapmaktan geçtiğini düşünüyor. Birçok öğrenci yurtdışında çalışmaya karar verir çünkü kendi ülkeleri onlara bilimsel araştırmalarını sürdürmeleri için gerekli araçları ve altyapıyı sağlamaz. Bu sorunu çözmenin anahtarı, dersler ve ezberci ezberleme yerine ampirik gözlem, bilgi toplama, analiz, sonuç ve eleştirel düşünmeye dayanan bilimsel yöntemle öğretmektir. Malek, Arapça bilimsel içerik geliştirme ve destekleme ihtiyacını vurguluyor bölge çapında bilgi oluşturmak için bir araç olarak dil. “Fen eğitimine öncelik vermeye karar verirsek ve bunu kuzeyin pusulası yaparsak, değişim gelecektir” diyor.


Aziza Chaouni, Fas’ın Ben Guerir kentinde düzenlenen TEDinArabic’in üçüncü bölgesel etkinliğinde konuşuyor. (Fotoğraf: Katar Vakfı)

Aziza Chaouni, inşaat mühendisi, mimar, profesör

Büyük fikir: Sürdürülebilir yaşam ve kültürel mirasın korunması için bir model çölde yatıyor.

Nasıl? Dikkatli arazi ve bina yönetimi yoluyla vahaların yaratılması, yüzyıllardır çölde yaşamayı mümkün kıldı. Bununla birlikte, artan turizm ve iklim değişikliği, yerel toplulukları, çöl yavaş yavaş yaklaşırken kültürel miraslarını terk etmeye zorluyor. Aziza Chaouni, sürdürülebilirlik ve kültürel mirasın korunmasına yönelik yeni bir yaklaşım tasarlayarak hasarı tersine çevirmeye odaklanıyor. Memleketi Fas’ın Fez kentinde, M’hamid Al Ghizlan vahası, Chaouni sıkıştırılmış toprak, taş, ahşap ve bambu gibi sürdürülebilir, yerel malzemelerle inşa edilmiş bir müzik okulu olan Joudour Sahara’yı kurana kadar yok olma yolundaydı. otonom, fotovoltaik bir enerji sistemi tarafından desteklenmektedir. Proje sayesinde çöl, M’hamid’i yemeye çalışmaktan vazgeçti, bölge sakinleri evlerinde kalıyor ve kültürel mirasları artık gelişiyor. Konuşmasını Joudour Sahara öğrencilerinin canlı performansıyla bitiriyor.


Suzanne Talhouk, Fas’ın Ben Guerir kentinde düzenlenen TEDinArabic’in üçüncü bölgesel etkinliğinde konuşuyor. (Fotoğraf: Katar Vakfı)

Suzanne Talhouk, yazar, şair

Büyük fikir: Hayatınızı ve etrafınızdakilerin hayatını şekillendirmek için Arapça dilinin titreşimini kucaklayın.

Nasıl? Suzanne Talhouk, kelimelerin diğer duyularınızı etkileyebilecek bir titreşim taşıdığını söylüyor. İç sesiniz ile temasa geçmek ve kışkırtıcı, yüklü kelimeler kullanmaktan uzak duran bir dünyayı kucaklamak için hararetli bir dava açıyor. “Kendi hayatınızı ve etrafınızdakilerin hayatını iyileştirmek istiyorsanız, işe sevgiyi, uyumu ve bağışlayıcılığı ifade eden kelimeler kullanarak başlayın” diyor. Arap dilinin gücünü keşfederek, kelimelerin düşünme ve hareket etme şeklimizi şekillendirdiğini söyleyerek sözlerini bitiriyor. Arapça, titreşim ve yüksek enerji taşıyan sayısız kelimeye sahip birçok dilden biridir – peki neden anadilimizi bu kadar kolay terk ediyoruz?


Hayat Sindi, TEDinArabic’in Fas’ın Ben Guerir kentinde düzenlenen üçüncü bölgesel etkinliğinde konuşuyor. (Fotoğraf: Katar Vakfı)

Hayat Sindi, biyoteknolog

Büyük fikir: İnovasyonu teşvik etmek, sosyal zorlukları ele almak ve olasılık ile umut arasında bir köprü kurmak için yeni bir model.

Nasıl? Dr. Hayat Sindi, bilim adamları ve yenilikçiler için Orta Doğu ve ötesindeki topluluklarındaki acil sorunları ele almaları için bir sosyal girişimcilik ve inovasyon ekosistemi kurmuştur. Harvard Innovation Lab, MIT, National Geographic, Pop Tech, PWC ve McKinsey ile ortaklaşa başlatılan i2 Enstitüsü, Sindi’nin en savunmasız kişilere somut çözümler getirme yolculuğunun başlangıcıydı. Sindi ve ekibi, amiral gemisi programı “Transform” aracılığıyla dünya çapında bir grup yenilikçiyle çalışarak bir dizi proje başlattı: Uganda ve Mozambik sınırlarında ürünleri depolamak ve korumak için güneş enerjisi kullanan pille çalışan buzdolapları (ve , daha sonra COVID-19 aşıları); Bangladeş’teki mülteci kamplarında güneş enerjili evler; ve Pakistan’da 60.000 kadın doktorun çalıştığı, Pakistan, Afganistan, Yemen ve Irak’ın varoşlarındaki 100 milyon kadın ve çocuğa onurlu tıbbi yardım sağlayan bir elektronik tıp platformu. “Harika ve vizyoner fikirler bulabiliriz” diyor. “Ancak, ancak topluma bağlandıklarında gerçek ve güçlü hale gelecekler.”

Bu parça Lobna Hassairi ve Doha Summaqah tarafından yazılmıştır.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada

Similar Posts

Bir cevap yazın