kahve çekirdeğinin en fazla yetiştiği ülkelerden biri hangisidir bilgi90’dan bulabilirsiniz
Kahve Üreten Ülkeler Sıralaması
Yılda yaklaşık yarım trilyon fincan tüketilen kahve, dünyanın en çok tüketilen ikinci ürünüdür. Yazımızda en çok kahve üreten ülkeleri ve 2022’de ne kadar kahve ürettiklerini listeledik.
Dünyada Kahve Üretimi
Dünyanın birçok şehrinde, her köşe başında bir kafe var, bu nedenle kahvenin dünyanın en önemli ürünlerinden biri olması şaşırtıcı değil. Dünyada su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecek olan kahve hemen her yerde yoğun talep görür.
Kahve hangi ülkelerde yetişir? Her ürün gibi kahve de dünyanın her yerinde iyi ve sürdürülebilir bir şekilde büyümez.
Kahve üreten ülkelere baktığınızda bulacağınız şey, kahve üretilen ülkelerin çoğunun coğrafi alan açısından benzer özellikleri paylaştığıdır.
Bu bölgeye Kahve Kuşağı denir. Kahve Kuşağı, 25° Kuzey ve 30° Güney enlemleri arasındaki bölgeyi ifade eder.
Dünya çapında kahve üretimi ortalama 70 farklı ülkede yapılır. Üretilen kahvelerin ticareti genelde 60 kilogramlık torbalar içinde gerçekleşir.
En çok kahve üreten ülkelerin her biri, tüketicilerin eline geçen milyarlarca kilogram kahve çekirdeği üretir. Uluslararası Kahve Örgütü‘ne göre 2020 yılında dünya genelinde toplam 169,6 milyon 60 kilogramlık poşet kahve üretilmiştir.
Sıralamada ilk beş kahve üreten ülke, Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Etiyopya, dünyanın toplam kahve üretiminin %75’ini oluşturur.
Tüm üreticiler, pazar payı kazanmak için çeşitli kahve savaşları yaparakgelişmekte olan ekonomileri desteklemede önemli bir rol oynamaktadır.
Dünya Kahve Üretimi Sıralaması
Dünyanın en iyi kahve üreten ülkelerinden bazıları iyi bilinirken, diğerleri sürpriz olabilir. 70’den fazla ülke kahve üretir, ancak küresel üretimin çoğunluğu sadece ilk beş üreticiden gelir: Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Etiyopya.
En Çok Kahve Üreten Ülke Neresi?
Dünyada en çok kahve üreten ülke Brezilya’dır.
İşte kahve üreten elli ülke ve pound cinsinden ilgili kahve üretim değerleri (2022 verileri):
En Çok Kahve Üreten Ülkeler
Kahve nerede yetişir? En çok kahve üreten ülkelerin tümü, Yengeç Dönencesi ile Oğlak Dönencesi arasında yer alan “Kahve Kuşağı” olarak adlandırılan bölgede bulunur. Kahve yetişen ülkeler bu bölgede bulunur.
1. Brezilya
Brezilya, kahve üretiminde birinci ülkedir ve gerçek bir güç merkezidir. Dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Ülke tek başına dünyanın kahve arzının yaklaşık %40’ını üretir.
Brezilya’daki birçok bölge, kahve çiftçiliğine mükemmel şekilde elverişli bir iklime sahiptir. Kahve tarlaları, çoğunluğu Minas Gerais, São Paulo ve Parana’da bulunur ve Brezilya’nın yaklaşık 27.000 kilometrekaresini kaplamaktadır.
Arabica, Brezilya kahvesinin %69’unu, Robusta ise kalan %31’ini oluşturur.
Dünyanın en çok kahve üreten ülkesi Brezilya, kahve kirazlarını yıkamak yerine güneşte kurutarak (yıkanmamış kahve) işler ve kendisini diğer kahve üreten uluslardan ayırır.
Ülke, kahve üretimi konusunda o kadar etkili ki, geçmişte Brezilya’dan fasulye ihraç etmek için kullanılan 60 kilogramlık çuvallar, üretim ve ticareti ölçmek için hala dünya çapında bir standart.
Dikkate değer ölçüde kahve üreten bölgeler: Bahia, Cerrado do Bahia, Chapada de Minas, Chapada Diamantina, Espiritu Santo, Matas de Minas, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Paraná, Planalto de Bahia, Sao Paulo ve Sul de Minas.
2. Vietnam
Vietnam, dünyanın en büyük ikinci kahve üreticisidir. Öncelikle daha ucuz olan Robusta fasulyesine odaklanarak uluslararası pazarda kendine bir yer bulmuştur.
Robusta, Vietnam kahvesinin yaklaşık %95’ini, Arabica ise kalan %5’ini oluşturuy. Robusta çekirdekleri Arabica çekirdeklerinden iki kat daha fazla kafein içerebilir ve kahveye daha acı bir tat verir.
Bugün Vietnam, dünya Robusta fasulyesi üretiminin %40’ından fazlasını karşılamaktadır.
Bölgede bir asırdan fazla bir süredir kahve yetiştirilmesine rağmen, üretim 1990’larda, Vietnam’ın komünist hükümetinin ekonomik reformları başlatmasından sonra fırlamıştır.
Vietnam’da kahve yetiştiriciliği de son derece verimlidir. Ülkenin kahve verimi, diğer en iyi kahve üreten ülkelerden çok daha yüksektir.
Dikkate değer ölçüde kahve üreten bölgeler: Central Highlands, Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam.
3. Kolombiya
Kolombiya da ciddi derecede kahve üretimi yapan ülkeler arasındadır.
Juan Valdez adlı kurgusal bir kahve çiftçisinin yer aldığı popüler bir reklam kampanyası, Kolombiya’nın en ünlü kahve üreten uluslardan biri olarak markalaşmasına yardımcı olmuştur.
Gıptayla bakılan bir içecek olan Kolombiya kahvesi, aromatik, hafif ve meyveli tatları ile öne çıkar.
Kolombiya sadece Arabica çekirdekleri üretir. Aslında dünyadaki en yüksek ikinci Arabica üreticisidir.
Dikkate değer ölçüde kahve üreten bölgeler: Antioquia, Caldas, Cauca, Cundinamarca, Huila, Nariño, Norte de Santander, Sierra Nevada, Quindio, Risaralda, Santander, Tolima ve Valle del Cauca.
4. Endonezya
Asya hurma misk kedisi tarafından yenen ve dışkılanan bir tür çekirdek olan Kopi Luwak da dahil olmak üzere, Batı dünyasındaki en nadir kahvelerden bazıları Endonezya’dan gelir.
Bu kahve çekirdeklerinden yapılan kahve, fincan başına 35 ila 100 dolar arasında satılır.
Burada hem Arabica hem de Robusta çekirdekleri üretilir. Üretim genelde Endonezya adalarında yaygındır. Arabica çeşidi Yeni Gine’de yetiştirilir ve ülke genelinde bulunabilir.
Robusta ağırlıklı olarak Borneo’nun merkezinde üretilmektedir. Adaların geri kalanına gelince, üretim Arabica ve Robusta karışımıdır.
Dikkate değer ölçüde kahve üreten bölgeler: Bali, Flores, Java, Yeni Gine, Sulawesi ve Sumatra.
5. Etiyopya
Tam aromalı, gerçekçi ve dolgun kahve çekirdekleri ile tanınan Etiyopya, Arabica kahve bitkisini bize kazandıran ülkedir. Burada üretilen tüm kahveler Arabica çeşididir.
Bugün Etiyopya kahvesi, dünya çapında kafe ve restoranlarda en çok satılan kahve türü olarak kabul edilmektedir.
Dikkate değer ölçüde kahve üreten bölgeler: Gimbi, Harrar, Jima, Limu, Sidama ve Yirgacheffe.
Kahve Üretiminin Geleceği
Yükselen küresel sıcaklıklarla birlikte, iyi kahvenin kahve üreten ülkelerde yetiştirilmesi giderek daha zor hale gelmektedir.
Kahve çekirdeklerinin geleceğe yönelik iyi bir şekilde ve sürekli büyümesini sağlamak için, daha yeni ve hibrit kahve çekirdekleri karışımları bulmak çok önemlidir.
Uzun süre yapılan birkaç çalışma ve araştırma, Fildişi Sahili kıyılarında ve Sierra Leone’nin belirli bölgelerinde yetişen ve kahve üretim sorunlarımıza cevap olabilecek vahşi kahve türleri bulmuştur.
Bu kahve bitkilerinden elde edilen kahve, ünlü Arabica çekirdeğine benzer bir tada sahiptir ve ayrıca daha yüksek sıcaklıklarda büyür.
Dünya çapında kahve üretiminin geleceği biraz belirsiz olsa da, kahveye olan ortak sevgimiz, değişen iklim kalıpları karşısında bile yenilikçi çözümler üretecektir.
Yazı kaynağı : www.bikahvearasi.com
Kahve Üreten Ülkeler – Kahveye Dair Her Şey | KahhveCom Blog
Hem dünyada hem de ülkemizde her köşe başında bir kafe olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda kahve çekirdeğinin dünyanın en çok kullanılan komoditelerinden biri olması bizim için şaşırtıcı değil. Kahve; su ve çaydan sonra dünyanın en çok tüketilen içeceğidir. Tüm dünyada yılda yaklaşık yarım trilyon bardak tüketilen kahve, aynı zamanda petrolden sonra en çok ticareti yapılan ham maddedir.
Kahve bitkisi, adı aynı zamanda kahve kemeri olarak anılan 23. kuzey ve 25. güney paralelleri arasında yer alan ülkelerde yetiştirilebiliyor. Ülkemizde de bu iklim kuşağına yakın olan Mersin’de kahve yetiştirme denemesi yapılmıştır ama başarı elde edilememiştir. Kahvenin içerdiği kafein aynı zamanda kola içeceği, kozmetik ve ilaç sanayisinde de kullanılıyor. Kahve iki ana bitkiden üretiliyor: Arabica ve Robusta. Arabica dünya üretiminin yaklaşık %70’ini karşılıyor, Robusta ise yetiştirmesi daha kolay ve ekonomik bir bitkidir. Aşağıda en çok kahve üreten ülkelere göz atabilirsiniz.
Ayrıca İlginizi Çekebilir: Hangi Ülkede Hangi Kahve İçilir?
10) Guatemala – 204,000 Metrik Ton / Yıl
Bu Orta Amerika ülkesi yıllık 204 bin metrik ton kahve üretmekte. (2016 ICO verisi) 500 – 5000 m arası yüksekliklerde 16°C–32°C arası sıcaklıklarda kahve için verimli bir iklimi ve toprağı olan Guatemala 2011 yılına kadar Orta Amerika’nın en çok kahve yetiştiren ülkesiydi. Bu tarihten sonra unvanını bir diğer önemli kahve üreticisi olan Honduras’a bıraktı.
Ülkede kahve üretimin ve ihracatının gelişimi 1960 yılından sonra hükümetin aldığı bir dizi ticari ve vergisel karardan sonra gerçekleşti. Bu dönemde kurulan Anacafé (Asociación Nacional del Café) organizasyonu günümüzde hâlâ ülkedeki kahvenin ihracatı için pazarlama ve sürdürülebilirlik çalışmaları yapıyor.
9) Meksika – 234,000 Metrik Ton / Yıl
Meksika, ICO verisine göre 2016 yılında 234 bin metrik ton kahve üretti. Meksika’daki kahve üretimi genelde Arabica üzerine ve Guatemala sınırındaki sahil kesiminde yapılıyor.
Meksika ürettiği kahvenin büyük kısmını Amerika Birleşik Devletleri’ne satıyor. 90’lı yıllardaki ani fiyat dalgalanmaları bu büyük kahve üreticisi ülkede ekonomik ve sosyal sorunlara yol açtı, ama Birleşik Devletler ile yaptığı düzenli kahve ticareti 2000’li yılların ilk zamanlarda eski haline döndü ve toparlanmalarına yardımcı oldu.
8) Uganda – 288,000 Metrik Ton / Yıl
Uganda bir kahve üreticisi olarak ilk akla gelen ülkelerden olmasa da 288 bin metrik ton üretimi ile dünya üretiminde 8. sırada bulunuyor. Bu Orta Afrika ülkesi Kibale bölgesinde Robusta üretimi, Etiyopya’ya komşu bölgelerinde ise Arabica üretimi gerçekleştiriyor. 1991 yılına kadar devlet tarafından idare edilmeye çalışan ve oldukça başarısız olan kahve üretimi 1991 yılındaki özelleştirme ile iki yıl içerisinde %5100 oranında artış gösterdi.
7) Hindistan – 348,000 Metrik Ton / Yıl
Hindistan’da 2016 yılında 348 bin metrik ton üretim yapıldı. Bu üretimin büyük bir kısmı ülkenin güney kısmındaki tepelik bölgelerde gerçekleşti. Hindistan’da kahve çekirdeği üretimini görece küçük çiftçiler gerçekleştiriyor. Bu çiftçiler aynı toprağa kahve ile birlikte tarçın ve kakule gibi baharat ekimi de yaptıkları için Hindistan menşeli kahvelerden bu aromaları almak çok olağan. Hindistan’da kahve çaya göre çok az tüketiliyor, bundan dolayı ülkede üretilen kahvenin %80’i Rusya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
6) Honduras – 358,000 Metrik Ton / Yıl
Honduras Orta Amerika’nın en büyük kahve üreticisi, ama markasızlık ülkenin kahve ekonomisi için büyük bir sorun oluşturuyor. Ortalama bir kahve tüketicisinin aklına hemen Kolombiya, Etiyopya, Kenya gibi kahveler geliyor; Honduras kahvesi ise hâlâ kendi kimliğini kazanamadı. Daha çok blend (harman) kahvelerin içeriğinde tamamlayıcı olarak yer alıyor. Honduras’ta kahve ülke ekonomisinin ana girdilerin biri.
5) Etiyopya – 384,000 Metrik Ton / Yıl
Etiyopya, Arabica kahve çekirdeklerinin coğrafi merkezi konumunda. Etiyopya’nın ihracat gelirinin 28%’inin kahveden geldiği ve 15 milyon insanın bu ekonomiden geçindiği tahmin ediliyor.
Etiyopya ülke olarak dünyanın en eski kahve kültürüne sahip diyebiliriz. Kahve bitkisinin bulunmasına dair çoban-keçi hikayesi bu topraklarda geçiyor. Asırlar boyunca Etiyopyalı çiftçiler bu bitkiyi ehlileştirmeye çalıştı ve sonucunda tüm dünyada tanınan Harar, Limu, Sidamo ve Yirgacheffe gibi tescilli kahveler ortaya çıktı.
4) Endonezya – 660,000 Metrik Ton / Yıl
Adı ilk etapta büyük kahve üreticileri arasında aklımıza gelmese de bu Asyalı ada ülkesi 660 bin metrik ton yıllık üretimi ile dünya üretiminde söz sahibi. Ekvatora yakınlığı ve coğrafi yapısı Robusta kahve üretimi için elverişli. Bundan dolayı Endonezya, kahve üretiminde kaliteden ziyade tonaja önem veriyor. Ülkeye kahve üretimi Hollandalı kolonistler tarafından öğretilmiş ve ülkenin yaklaşık 1 milyon hektar tarım arazisi kahve bitkisi ekimine ayrılmış durumda.
3) Kolombiya – 810,000 Metrik Ton / Yıl
Kolombiya için dünya çapında en meşhur kahve üreticisi ülke diyebiliriz. 1980–2010 yılları arasında sıcaklığın artmasına bağlı iklim değişikliği sonucunda kendilerine has çekirdeklerin üretimi düştü ve uzun süre Brezilya’nın arkasında 2. olarak korudukları unvanlarını Vietnam’a kaptırdılar. Kolombiya yine de 2016 yılındaki 810 bin metrik ton üretimi ile dünya kahve pazarının en etkili ülkelerinden biri.
2) Vietnam – 1,650,000 Metrik Ton / Yıl
Vietnam usulü kahve denince akla yoğunlaştırılmış ve tatlandırılmış süt ile servis edilmesi gelir. Vietnam 1,650,000 metrik tonluk üretimi ile dünyada 2. sırada geliyor. 1975 yılında sadece 6,000 metrik ton olan üretimin bu seviyeye gelmesi kahvenin ülke ekonomisine pirinç ile birlikte sağladığı katkıyı gösteriyor.
1) Brezilya – 2,595,000 Metrik Ton / Yıl
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi. Brezilya’da toplamda 27,000 kilometrekare kahve ekim alanı bulunıyor. Bu ekim üç büyük kent olan Minas Gerais, Sao Paulo ve Parana’da gerçekleşiyor. Brezilya kendi kahvesini diğerlerinden üretim metodu ile ayırıyor. Çoğu diğer kahve üreticisi ülkenin aksine Brezilya kahvelerini güneş altında kurutuyor, bu da kahvelerine daha fermente ve meyvemsi tatlar veriyor.
Yazı kaynağı : kahhve.com
Hep Bir Ülkeler Duyuyoruz Ama Kahve Nerede Yetişir?
Dünyada su haricinde en çok tüketilen içecek olan kahve oldukça ilginç bir tarihe sahip. Günümüzde petrolden sonra en yoğun şekilde ticareti yapılan çekirdekler, milyonlarca insanın güne enerjik başlamasına yardımcı oluyor.
Sürekli gelişen ve değişen bir pazara sahip olan kahve, tüm dünyada binlerce insanın da temel geçim kaynağını oluşturuyor. Peki kahve nerede yetişir? Bu yazımızda dünyanın en yüksek üretim yapan ülkelerini inceleyeceğiz.
Kahve Nerede Yetişir?
Kahvenin bugünü hakkında konuşmadan önce nasıl keşfedildiğini ve yaygın kullanıma nasıl geçtiğini hatırlayalım.
Kahvenin keşfi hakkında yaygın kabul gören teori, Etiyopya’da yaşayan Kaldi isimli bir çobana dayanmaktadır. İnanışa göre keçilerini otlatan Kaldi, bazılarının diğerlerinden daha enerjik olduklarını fark eder ve keçileri takip eder. Enerjik olan keçilerin bir ağacın meyvelerini yediğini gören çoban, meyvelerden toplayarak yakınındaki manastıra götürür. Meyveleri kullanarak bir içecek hazırlayan baş keşiş, içeceğin kendisine enerji verdiğini anlar ve uzun süren akşam ayinleri için manastırda kahve kullanılmaya başlanır. Bu sayede sihirli içeceğin ünü Arap yarımadasına kadar yayılır ve 17.yüzyılda Avrupa’da yaygın kullanıma girer. Kahve tarihi ile ilgili şaşırtıcı bilgileri derlediğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Üretim Hacmine Göre Ülke Sıralamaları
Kahve nerede yetişir sorusunun cevabı, zaman içerisinde büyük değişimler geçirmiştir. Etiyopya’da bulunan ve 16.yüzyıla kadar bu bölgede kısıtlı kalan kahve, günümüzde yoğun şekilde Güney Amerika’da yetiştirilmektedir.
Tropik iklimlerde yetiştirilen kahve, iki farklı tür olarak sınıflandırılan bitkiye sahiptir. Coffee Arabica orta içimde olması nedeni ile en çok tüketilen kahve türüdür. Diğer türe ise Coffee Robusta adı verilir. Kahve ağacı ile ilgili ilginç bilgileri buradan inceleyebilirsiniz.
Dünyanın en önemli kahve üreticileri, tropik iklimin hakim olduğu ekvator çevresinde yer alır. 2016 yılı verilerine göre hazırladığımız bu listede en çok kahve üreten 10 ülkeye ve üretim rakamlarına bakacağız.
10. Guatemala
16,5 milyonluk nüfusu ile nispeten küçük bir ülke olan Guatemala, Orta Amerika’da konumlanır. Meksika ile komşu olan ülkenin Büyük Okyanus’a da kıyısı vardır.
Guatemala, kahve nerede yetişir sorusu için akla gelen ilk cevaplardan biri oluyor. Hava sıcaklıklarının yıl boyunca 10 derecenin altına düşmediği, en sıcak ayların 27 derece civarında olduğu ülke kahve üretimi için ideal konumdadır. 1960’larda devlet politikasında kendine kalıcı bir yer bulan üretim, Anacafé adı altında Guatemala kahvesinin pazarlamasını üstlenen kurumun oluşturulması ile altın yıllarını yaşamaya başlamıştır.
2016 yılında 204.000 metrik ton üretime ulaşan ülke, toplam üretimin de %2,5 kadarını karşılar. Üreticilere devlet tarafından vergi ve gümrük avantajları da sunulmaktadır.
9. Meksika
Meksika denildiğinde aklınıza acılı soslar ve Taco geliyor olabilir. Ancak ülke, kahve pazarında da büyük oyuncular arasında yer alıyor. Kuzey Amerika’da ABD ile birlikte yer alan ülke, 127,5 milyonluk nüfusu ile ciddi bir üretim potansiyeline sahip.
Guatemala ile komşu olan topraklarında yüksek kalite Arabica çekirdekleri üreten ülke, mahsullerini ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç ediyor.
1990’lı yıllarda ciddi bir kriz yaşayan Meksika kahve sektörü, 2000’li yılların ikinci yarısında ABD’den gelen taleple yeniden küresel üretime başlamıştır. 2005 yılında 1.7 milyon adet 60 kiloluk paket üretimi yapabilen ülke, 2014 yılında bu rakamı 4 milyon pakete yükseltmiştir.
2016 yılında 234.000 metrik tonluk üretimi ile en çok kahve yetiştiren ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer almıştır.
8. Uganda
Denize kıyısı olmayan bir Afrika ülkesi olan Uganda, kahve denildiğinde ilk akla gelen yer olmayabilir. Ancak 2016 yılında gerçekleştirilen 288.000 metrik tonluk üretim sayesinde kahve üretiminde ciddi bir oyuncu olmayı başarıyor.
Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan kahve üretiminde Arabica çekirdeklerin yanı sıra Robusta çekirdekleri de elde ediliyor. Nüfusun büyük çoğunluğu kahve yetiştiriciliğinde ya da ilgili işlerde çalışıyor. 1991 yılında özelleştirilen üretim süreçleri sayesinde kısa zamanda başarı elde edilmeye başlandı.
7. Hindistan
Hindistan denildiğinde ilk akla gelen onlarca çeşit baharatla hazırlanan leziz yemekler. Ülkenin ürettiği kahve çekirdeklerinde de benzer bir durumdan söz etmek mümkün.
Kakule ve tarçın gibi baharatlarla yan yana yetişen kahve ağaçları, aromatik tatlarını bu üretim yöntemine borçlu. 2016 yılında 348.000 metrik tonluk üretimle dünya genelinde en çok kahve üretimi yapan yedinci ülke olmayı başaran Hindistan, yetiştirdiği çekirdeklerin %80 kadarını diğer ülkelere ihraç ediyor.
6. Honduras
Orta Amerika ülkelerinden olan Honduras, yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip bir bölge. 2011 yılında Orta Amerika’nın en çok üretim yapan ülkesi olmayı başaran Honduras, 2016 yılına gelindiğinde 348.000 metrik tonluk üretimi ile bu unvanı korumaya devam ediyor.
Kolombiya ve Etiyopya kahvesinin aksine markalaşma konusunda sıkıntılar yaşayan ülkenin çekirdekleri çoğu zaman blend kahvelerde kullanılıyor.
5. Etiyopya
Kahvenin anavatanı olarak adlandırılan Etiyopya, 384.000 metrik tonluk üretimi ile dünya kahve pazarına yön vermeye devam ediyor. Ülkenin ihracatının %28’ini oluşturan kahve, ekonomi açısından da oldukça önemli.
Yaklaşık 1100 yıldır kahve tüketilen Etiyopya’da kahve kültürünün oldukça gelişmiş olduğunu da belirtelim. Etiyopya devleti Harar, Limu, Sidamo ve Yirgacheffe çekirdeklerinin tüm haklarını da ellerinde tutuyor.
4. Endonezya
Ekvator bölgesinde yer alan Endonezya, birçok kişinin kahve üretimi olduğunu bilmediği bölgelerden biri. 2016 yılında 660.000 metrik tonluk üretim rakamına ulaşan ülkenin çekirdekleri genellikle Robusta türünden oluyor.
Dünyanın en pahalı kahvesi olarak bilinen Kopi Luwak’ın da anavatanı olan Endonezya, kaliteden ödün vererek yüksek miktarda üretime odaklanmış durumda.
3. Kolombiya
Güney Amerika’da yer alan ve 48,5 milyonluk bir nüfusa sahip olan Kolombiya, çekirdekleri en çok tanınan ülkeler arasında bulunuyor.
2016 yılında 810.000 metrik tonluk üretim gerçekleştiren ülkede devlet politikaları da kahve üretimini ciddi şekilde destekliyor. Tüm dünyada yapılan pazarlama çalışmaları sayesinde tanınır hale gelen çekirdekler, değişen iklim koşulları nedeniyle zor günler geçiriyor olsa da ülke hala ciddi bir üretici.
2. Vietnam
Güneydoğu Asya’da yer alan ülke, kahve pazarında adı çok anılmayan oyunculardan biri. Genellikle blend kahvelerde kullanılan çekirdekler, ülkede ciddi bir ekonomi de yaratıyor.
2016 yılında 1.650.000 metrik tonluk üretim yapmayı başaran Vietnam, tüm dünyada en çok üretim yapan ikinci ülke konumunda.
1.Brezilya
Kahve nerede yetişir sorusuna kısa bir cevap vermek isteseydik, Brezilya dememiz yeterli olurdu. Yaklaşık 150 yıldır dünyanın en çok kahve üreten ülkesi unvanını kimselere kaptırmayan Brezilya, Güney Amerika kıtasının en kalabalık ülkesi konumunda.
Toplamda 27.000 kilometrekarelik tarım alanlarının birçoğu Sao Paulo, Parana ve Gerais bölgelerinde yer alıyor. Bu bölgeler ülkenin güneydoğusunda bulunuyor ve kahve üretimi için ideal bir hava sunuyor.
Brezilya çekirdeklerini diğer çekirdeklerden ayıran önemli noktalardan biri de kuru ayırma sürecinin kullanılması. Çekirdekleri elde etmek için meyveyi ezmeyen, bunun yerine güneş altında meyveyi kurutan ülkede 2016 yılında 2.595.000 metrik tonluk üretimin gerçekleştirildiğini de belirtelim.
Yazı kaynağı : coffeemag.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler