futbol oyun kuralları ve saha ölçüleri

futbol oyun kuralları ve saha ölçüleri bilgi90’dan bulabilirsiniz

Futbol Saha Ölçüleri ve Oyun Kuralları Nelerdir?

Futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları, dünyanın bir numaralı spor dalı olan futbolun temelini oluşturmaktadır. Tam da bu nedenle, eğer futbola ilgi duyuyorsanız futbol kuralları, saha ölçüleri ya da hakem ve oyuncu pozisyonları gibi bazı teknik bilgilere hakim olmanız gerekir. 

Bu yazımızda sizler için dünya genelinde çok geniş bir kitle tarafından takip edilen futbola dair bilmeniz gereken en önemli ayrıntıları sıralıyoruz.

Maddeler Halinde Futbol Saha Ölçüleri ve Oyun Kuralları

Tarihte ilk kez 1800’lü yıllarda İngiltere Futbol Federasyonu tarafından oluşturulan futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları, günümüze ulaşıncaya dek pek çok değişikliğe uğramıştır. 

Futbol oyun kurallarının temeli, dünyadaki tüm spor kulüplerinde aynıdır. Buna ek olarak sözünü etmiş olduğumuz kuralların bir kısmı; çocuk, genç ve engelli gibi bazı gruplar için yeniden yorumlanarak değiştirilebilir. 

Yazımızın bundan sonraki bölümünde futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Futbol Oyun Kuralları

futbol sahasında adım atmak üzere olan bir futbolcunun bacaklarıGünümüzde Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından hazırlanan ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği yani FIFA tarafından yayınlanan 16 adet futbol oyun kuralı bulunmaktadır. 

Bu kuralları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün: 

1. Futbol maçlarında oyun alanı, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından belirlenen ölçülerle sınırlandırılmalı ve zemin, oyuncuların rahatça hareket edebileceği doğal ya da yapay malzemeler ile örtülü olmalıdır. 

2. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından belirlenen kurallara göre küre şeklindeki futbol topunun çevre, ağırlık ve basınç ölçüleri aşağıdaki gibidir:

3. Futbol maçlarında takımlarda, kaleci ile birlikte bulunması gereken oyuncu sayısı toplamda 11’dir. Ayrıca, takımdaki oyuncu sayısı 7’den az ise maç başlatılmaz.

4. Oyuncuların, hem hakemler hem de takım arkadaşları tarafından kolayca ayırt edilmeleri için sırtlarında, göğüslerinde ve şortlarında 1’den 99’a kadar numaralandırılan rakamlar yer almaktadır. Kaleci haricinde aynı takımda oynayan tüm oyuncuların forma renkleri ve tasarımı birbirinin aynısıdır.

5. Tüm futbol maçlarında oyunun kurallara uygun olup olmadığını gözlemleyen; maçı yönetme yetkisine sahip bir orta hakem bulunur. Bunun dışında orta hakeme yardımcı olmak üzere sahada bulunan üç yardımcı hakem vardır.

6. Yardımcı hakem olarak bilinen iki hakem taç çizgisinin üzerinde, dördüncü hakem ise sahanın kenarında bulunmaktadır.

7. Futbol maçları, toplam 90 dakika sürer. 45’er dakikalık iki devrenin arasında 15 dakikalık dinlenme süresi bulunur. Maç sırasında yaşanan sakatlanma ya da daha farklı sorunlarda maç orta saha hakemi tarafından durdurulur ve ara verilen süre maç sonuna ilave edilir. 

8. Oyunun başlangıcında ya da golden ve uzatmalardan sonra oyunu tekrar başlatmak için penaltı, taç, kale ve köşe atışları gibi başlama vuruşları yapılmaktadır.

bir futbol sahasında futbol oynayan oyuncuların kuşbakışı görünümü

9. Futbol maçlarında çeşitli durumlarda top oyunda ya da oyun dışı olabilir. Aşağıdaki maddeler dışında top her zaman oyun dışıdır: 

10. Futbol maçlarında eğer vuruş yapan takım herhangi bir kural ihlali yapmadıysa ve atış yaptığı sırada topun tamamı kale direklerinin ardına ulaşarak kale çizgisini geçti ise atış gol sayılır.

11. Ofsayt, bir takım oyuncusunun rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın bir pozisyonda olmasıdır. Eğer ofsayt nedeniye maç durdurulduysa yeniden başlatıldığında topu kullanma hakkı rakip takıma aittir.

12. Maç sırasında yapılan kural dışı hareketlerin ardından oyuncular direkt ya da endirekt serbest vuruş yapmak zorunda kalmaktadırlar.

13. Oyuna herhangi bir nedenden dolayı ara verildikten sonra oyunu tekrar başlatmak üzere yapılan penaltı, yalnızca kaleci tarafından savunulan rakip takımın kalesine yapılan tek bir atıştır.

14. Taç, topun futbol sahasının yan çizgilerinden çıkmasının ardından maçı tekrar başlatmak üzere yapılan atıştır. Taç atışında oyuncu topu iki eli ile tutar ve başının biraz gerisine doğru getirerek ayaklarını yerden hareket ettirmeden vuruş yapmaktadır.

15. Aut olarak da bilinen kale vuruşu da maçı yeniden başlatma vuruşlarından biridir. Eğer atışta top karşı takımın kalesine girdiyse hareket gol olarak değerlendirilir.

16. Köşe ya da korner vuruşu, topu yeniden oyuna sokmaya yönelik yapılan bir vuruştur. Eğer top, savunma sahasındaki bir oyuncuya dokunduktan sonra kalenin dışına çıktıysa karşı takım köşe vuruşu kazanmış sayılır.

Futbol Sahası Ölçüleri

bir futbol sahasının üstten görünümüFutbol sahası ölçüleri aslında futbol oyun kurallarının ilk maddesinde belirtilmektedir. IFAB tarafından belirlenen futbol oyun kurallarına göre futbol sahası, zemini yeşil renkte olan dikdörtgen şeklinde bir alandır. 

Futbol sahaları ile ilgili en kritik kurallardan biri, zeminin doğal, suni ya da hibrit çim ile kaplanmış olması gerektiğidir. 

Tüm futbol sahaları, sahanın ortasında yer alan beyaz renkteki çizgi ile ortadan ikiye ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra sahanın köşeleri de sahanın sınırlarını belirlemek üzere bir çizgi ile ayrılmaktadır. 

Bu doğrultuda kale, ceza ve köşe alanı çizgileri ya da taç çizgisi gibi sahadaki önemli alanların ölçüleri birbirinden farklıdır. 

Futbol sahası ölçülerini aşağıdaki gibi hesaplamak mümkün;

Uluslararası maçlarda ise saha ölçüleri şu şekildedir; 

Sahanın ortasındaki çemberin yarıçapı 9,15 metredir. 

Eğer bir futbol sahası FIFA standartlarına uygun olarak hazırlanıyor ise çeşitli testlerden geçirilerek sertifika almaya hak kazanmaktadır. Saha içerisinde gerçekleştirilen bu testlerin ardından futbol sahası, FIFA 1 Star ve FIFA 2 Star sertifikalarını almaktadır.

En fazla 12 cm yani 5 inç kalınlığında çizilen saha sınır çizgilerinden uzun kenarlardaki çizgi taç çizgisidir. Kısa kenar çizgileri ise kale çizgisi olarak isimlendirilmektedir. Taç çizgisinin uzunluğu kale çizgisinden daha fazla olmalıdır. 

Buna ek olarak sahada bulunan kale çizgilerinin genişliğinin de kale direkleri ve üst direk ile aynı olması gerekmektedir. 

Futbol sahasında pas alanı olarak da bilinen kale alanı ise kale direklerinden 5,5 metre uzaklıkta ve kale çizgisine paralel olarak çizilen 5,5 metrelik bir dik alandır. 

Futbol sahalarında bulunan kale direklerinin boylarının eşit olması zorunludur. Öte yandan kalelerde iki direğin arasında 7,32 metrelik bir uzaklık bulunmaktadır. 

futbol sahasında ceza alanının olduğu çizgiler

Kale çizgisine çizilen iki adet dik çizginin, oyun alanına doğru çizilen paralel çizgilerle birleştiği alan ceza sahasıdır. 

Ceza alanının ölçüleri ise;

Bayrak direğinin köşelerinden itibaren oyun alanına çizilen çeyrek daire yayı köşe alanı olarak ifade edilmektedir. Köşe alanının yarıçapı 1 metredir. 

Oyun sahasında tüm köşelere 1,5 metre boyunda bir bayrak direği yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu direklerin tümünde bayrak olmalıdır. 

Bu yazımızda sizler için futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık. Hem profesyonel hem de amatör futbol maçlarında, saha ve oyun kurallarına gereken özen gösterildiği takdirde karşılaşmalar hiç şüphesiz ki daha verimli ve keyifli olmaktadır.

Bugüne dek pek çok profesyonel lig takımı tarafından tercih edilen Çam Otel, Ankara’da futbol sahası hizmeti sunan sayılı otellerden biridir. Eğer siz de takımınızla birlikte bir futbol kampı düzenlemek istiyorsanız eşsiz lokasyonu ve üst düzey hizmet kalitesi ile misafirlerine 5 yıldızlı otel konforu sunan Çam Otel’i tercih edebilirsiniz. 

Sizler için hazırladığımız diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.  
 
 

Yazı kaynağı : www.camhotel.com.tr

Futbol Oyun Kuralları Nelerdir? Maddeler Halinde Futbol Kuralları Ve Saha Ölçüleri

Futbol Nasıl Oynanır? TFF Futbol Saha Ölçüleri, Oyun Kuralları ve Tarihçesi

Futbol oyun kuralları ve saha ölçüleri maddeler halinde

Futbol oyun kuralları ve saha ölçüleri maddeler halinde

Dünyanın en popüler sporu olan ve adeta dünya insanlarını ve farklı milletleri kaynaştıran futbolun oyun kurallarını az çok hepimiz biliyoruz. Fakat kaçımız futbolun tüm kurallarını detaylı bir şekilde biliyor?

İşte Futbolun Oyun Kuralları Tamamı:

OYUN ALANI

Boyutlar : Oyun Alanı dikdörtgen şeklinde olmalıdır. Taç çizgilerinin uzunluğu kale çizgilerinin uzunluğundan fazla olmalıdır.

Uzunluk : en az 90 m. (100 yarda) – en çok 120 m. (130 yarda)Genişlik : en az 45 m. (50 yarda) – en çok 90 m. (100 yarda)

ULUSLARARASI MAÇLAR

Uzunluk : en az 100 m. (110 yarda) – en çok 110 m. (120 yarda)Genişlik : en az 64 m. (70 yarda) – en çok 75 m. (80 yarda)

OYUN ALANININ IŞARETLENMESI

Oyun alanı çizgilerle belirlenir. Bu çizgiler sınırladıkları alana dahildir. Uzun olan iki kenar çizgilerine taç, daha kısa olan diğer iki kenar çizgilerine kale çizgisi denir. Bütün çizgiler en çok 12 cm. (5inç) genişliğinde olmalıdır.

Oyun alanı bir orta çizgi ile ikiye ayrılır. Başlama noktası bu çizginin tam ortasına işaretlenir. Bu nokta merkez olarak 9.15 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire çizilir.

Kaleler

Kaleler, her bir kale çizgisinin ortasına yerleştirilmelidir. Bunları bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yukarı doğru dik iki direkle bunları birleştirilen yatay bir üst direkten olutur.

İki direk arasındaki mesafe içten 7.32 m. (8yarda), üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.44 m. (8 feet)’dir.

Her iki direk ile üst direk aynı kalınlıkta ve en çok 12 santimetre (5 inç) olmalıdır. Kale çizgileri de kale direkleri ile aynı genişlikte olurlar. Kalelere kale ağları, direklere üst direğe ve yere iyice tutturulmak ve kaleciye hareket serbestisi vermek şartı ile takılabilir.Kale direkleri ve üst direk beyaz renkte olmalıdır.

Kale Alanı

Kale alanları, oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir:

Kale direklerinin iç kenarlarından 5.5 m. (6 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 5.5 m. dik (6 yarda) uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan kale alanıdır.

Ceza Alanı

Ceza alanı oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir.

Kale direklerinin iç kenarlarından 16.5 m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16.5 m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır.

Her bir ceza alanı içinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m. (12 yarda) mesafede bir penaltı noktası işaretlenir. Ceza alanı dışına merkezi penaltı noktası olan 9.16 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire yayı çizilir.

Bayrak Direkleri

Her köşeye, en az 1.5 m. (5 ayak) yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir. Bayrak direkleri ayrıca, orta saha çizgisi hizasında, taç çizgisinin en az 1 m. (1 yarda) dışına dikilebilir.

Köşe Yayı

Her bir köşe Bayrak direğinden itibaren oyun alanı içine 1 m. (1 Yarda) yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir.

Güvenlik

Kaleler yere sağlam bir şekilde sabitleştirilmelidir. Portatif kaleler, bu şartlara uyduğu takdirde kullanılabilir.

TOP

Nitelikleri ve Ölçüleri

Top: yuvarlak, deriden veya bir diğer uygun malzemeden imal edilmiş, çevresi en çok 70 santimetre 828 inç), en az 68 santimetre (27 inç), ağırlığı oyunun başlangıcında en çok 450 gr (16 onz), en az 410 gr (14 onz) basıncı deniz seviyesinde 0.6-1.1 atmosfer (600 gr/cm2 – 1100 gr/cm2; 8.5 lbs/sq.in. – 15.6 lbs/sq.in) arasında olacaktır.

Kusurlu Topun Değiştirilmesi

·oyun durdurulur.

·oyun yedek topla ilk topun kusurlu hale geldiği yerden bir hakem atışı ile başlanır.

Eğer top, bir başlama vuruş, kale vuruşu, köşe vuruşu, serbest vuruş, penaltı vuruşu veya taç atışı için oyun dışı olduğu sırada patlar veya kusurlu hale gelirse:

·oyun gereken vuruş veya atışıyla başlanır.

Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değiştirilemez.

OYUNCULARIN SAYISI

Oyuncular

Oyun, biri kaleci olmak üzere her biri en çok 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında yapılır. Eğer takımlardan birinde 7’den az oyuncu varsa, o maç başlatılamaz.

Resmi Maçlar

FIFA’nın konfederasyonların veya ulusal federasyonların düzenlediği maçlarda en çok üç oyuncu değiştirilebilir. Müsabaka yönetmeliğinde, 3 ile 7 arasında olmak üzere yedek oyuncu sayısı belirtilmelidir.

Diğer Maçlar

Diğer maçlarda, eğer; takımlar değiştirilecek azami oyuncu sayısında anlaşırlarsa hakeme maçtan önce bildirilirse, en çok 5 oyuncu değiştirilebilir. Hakeme bildirilmezse veya değiştirilecek oyuncu sayısında anlaşma maç başlamadan sağlanamazsa, en çok 3 oyuncu değiştirilebilir.

Bütün Maçlar

Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce hakeme verilmelidir. İsmi verilmeyen yedek oyuncular maçta oynayamazlar.

Oyuncu Değiştirme Yöntemi

Bir oyuncu yedek oyuncu ile değiştirme aşağıdaki şartlarda yapılmalıdır:

1.Değiştirme yapılmadan önce hakeme haber verilir,

2.Yedek oyuncu, ancak yerini alacağı oyuncu oyun alanından çıktıktan ve hakemden gir işaretini aldıktan sonra oyun alanına girer,

3.Yedek oyuncu, yalnız oyunun durduğu bir anda ve orta saha çizgisi hizasından oyun alanına girer,

4.Oyuncu değiştirme, yedek oyuncu sahaya girince tamamlanmış olur,

5.Oyun alanına giren yedek oyuncu o andan itibaren oyuncu kabul edilir, oyun alanından çıkanın oyuncu niteliği bitmiş olur,

6.Yedek oyuncu ile yer değiştiren oyuncu tekrar oyuna giremez,

7.Bütün yedek oyuncular, oyuna girsin veya girmesin, hakemin otorite ve karar yetkisine tabidir.

Kaleci Değiştirme

1.Diğer oyunculardan herhangi biri,

2.Hakeme önceden haber verilmek,

Değişme oyunun durduğu bir anda yapılmak şartı ile kalecisi ile yer değiştirebilir.

İhlaller/Cezalar

Eğer bir yedek oyuncu oyun alanına hakemin izni olmaksızın girerse:

a) oyun durdurulur.

b) girene ihtar verilip sarı kart gösterilir ve oyun alanından çıkartılır,

c) oyun durdurulduğu anda topun olduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlanır.

Eğer bir oyuncu, önceden hakemin iznini almadan, kaleci ile yer değiştirirse:

a) oyun devam eder,

b) ihlali yapan oyunculara, topun ilk oyundışı olduğu anda ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Bu kuralın diğer bütün ihallerinde:

ihlali yapan oyunculara ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Oyunun Tekrar Başlaması

Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa:

oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

Oyuncu ve Yedek Oyuncuların İhracı

Oyun batlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine ismi bildirilmit bir yedek oyuncu alynabilir. Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse, yerine başka yedek oyuncu alınmaz.

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri

Güvenlik

Bir oyuncu, kendisine veya bir başka oyuncuya tehlikeli olabilecek her hangi bir giysi giymemeli veya (her çetit takylar da dahil) gereçler taşımamalıdır.

Gerekli Giysiler

Bir oyuncunun gerekli olan giysileri

·forma veya gömlek,

·şort (eğer tayt giyilirse, taytın rengi şortun esas renginde olmalı),

·tozluklar,

·tekmelikler,

·futbol ayakkabılarından oluşur.

Tekmelikler

·tozluklar ile tamamen örtülmelidir.

·uygun bir maddeden (lastik, plastik veya benzeri) yapılmalıdır.

·yeterli bir koruma sağlamalıdır.

Kaleciler

Her kaleci, kendisini diğer oyunculardan, hakemden ve yardımcı hakemlerden ayırt edecek renkte giyinir.

İhlaller/Cezalar

Bu kuralın herhangi bir ihlali halinde:

· oyunun durdurulması şart değildir.

· giysi ve gereçleri uygun olmayan oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için oyun alanından çıkması bildirilir.

·oyuncu, eğer topun ilk oyun dışı olduğu ana kadar uygun olmayan giysi ve gereçlerini düzeltmemişse, topun ilk oyun dışı olduğu anda oyun alanından çıkar,

·giysi ve gereçlerini düzeltmek için oyun alanından çıkan oyuncu hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar giremez.

·hakem, oyuncunun oyun alanına girmesine izin vermeden önce giysi ve gereçlerini düzelttiğini kontrol eder,

·oyuncu yalnız topun oyun dışı olduğu anda oyuna girebilir.

Bu kuralın ihlalinden dolayı oyun alanından çıkartılan bir oyuncu eğer hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar girerse (veya ilk defa girerse) ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Oyunun Tekrar Başlaması

Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa: oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

OYUN SÜRESI

Oyunun Devreleri

Hakem ve oynayan iki takım aralarında başka şekilde anlaşmamışlarsa bir oyun 45’er dakikalıkiki eşit devreden oluşur. Oyunun devre sürelerini değiştirmek için karar (örneğin, havanın kararması yüzünden 40’ar dakikalık iki devreye indirmek) verilmesi oyun başlamadan önce verilmeli ve müsabaka yönetmeliklere uygun olmalıdır.

Devre Arası

Oyuncuların devre arası dinlenmeye hakları vardır. Devre arası 15 dakikadan uzun olmamalıdır. Müsabaka yönetmeliklerinde devre arası zaman süresi belirtilmelidir. Devre arası zamanı ancak hakemin izni ile değiştirilebilir.

Kayıp Zaman İçin Uzatma

Aşağıdaki durumlar nedeniyle kaybolan süre ait olduğu devreye eklenecektir.

a) oyuncu değiştirmeleri

b) oyuncuların sakatlanmaları,

c) sakatlanan oyuncuların tedavi için oyun alanından çıkarılmaları,

d) zaman geçirilmesi,

e) herhangi bir diğer neden dolayısıyla.

Eklenecek süre hakemin takdirine bağlıdır.

Penaltı Vuruşu

Her iki devrenin veya uzatma devrelerinin sonunda yapılacak penaltı vuruşu için gerekli süre eklenecektir.

Uzatma Devreleri

Müsabaka yönetmelikleri bir oyuna iki eşit uzatma devresi ilave edilmesi gerektiğini içerebilir. Bu durumda 8 nci kuralın hükümleri dikkate alınmalıdır.

Tatil Edilen Maç

Müsabaka yönetmeliği aksini belirtmedikçe, tatil edilmiş bir maç tekrar edilir.

OYUNUN BAŞLAMASI

Başlama Vuruşundan önce para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer.

Diğer takım oyunun başlama vuruşunu yapar. Para atışını kazanan takım ikini yarıda başlama vuruşunu yapar. Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler.

Başlama Vuruşu

Oyunu başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan başlama vuruşu:

a) oyunun başlangıcında,

b) bir gol atıldıktan sonra,

c) maçın ikinci yarısının başlangıcında,

d) eğer oynanırsa, her iki uzatma devresinin başlangıcında yapılır,

Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

Yöntem

a) bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunacaklardır,

b) başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta olurlar,

c) top orta noktada hareketsiz bir şekilde duracaktır,

d) hakem bir işaret verecektir.

e) top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği andan oyunda olacaktır.

f) vuruşu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunmayacaktır.

Bir takımın kazandığı her golden sonra başlama vuruşu diğer takım tarafından yapılacaktır.

İhlaller / Cezalar

Eğer vuruşu yapan oyuncu top bir batka oyuncuya dokunmadan önce ikinci kez dokunursa: rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilecektir.

Başlama vuruşu yönteminin herhangi bir başka surette ihlali durumunda: vuruşu tekrar edilecektir.

Hakem Atışı

Oyun, top oyunda iken tayet Oyun Kurallarynda belirtilmeyen bir nedenle geçici olarak durdurulmuşsa oyuna yeniden bir hakem atışı ile devam edilecektir.

TOPUN OYUNDA VE OYUN DIŞI OLMASI

Topun Oyundışı Olması

Top aşağıdaki hallerde oyun dışında olacaktır:

– top kale çizgisini veya taç çizgisini, havadan veya yerden, tamamen geçtiği zaman oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman.

Topun Oyunda Olması

Top: – kale direklerine, üst direğe veya köşe bayrak direklerinden birisine çarpıp oyun alanı içine döndüğü oyun alanı içinde bulundukları sırada hakem veya yardımcı hakemlerden birisine çarptığı, durum da dahil olmak üzere, oyun dışı olmadığı bütün durumlarda oyundadır.

Gol Yapma Yöntemi

Gol Yapma

Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçmesi ile yapılır.

Kazanan Takım

Bir maçta daha fazla gol atan takım maçı kazanmış sayılır. Eğer her iki takım eşit sayıda gol atmış veya hiç gol atılmamış ise maç berabere sonuçlanmış olur.

Müsabaka Yönetmeliği

Yönetmeliklere, berabere sonuçlanan maçlarda maçı kazanan takımı belirlemek için, uzatma devreleri veya IFAB’ın onayladığı yöntemleri içeren kararlar konulabilir.

Ofsayd

Ofsayd Pozisyonu

Sadece ofsayd pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir.

Bir oyuncu eğer:

– rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayd pozisyonundadır.

Bir oyuncu eğer: kendi yarı alanından ise veya

sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise

veya son iki rakip oyuncu ile aynı hizada ise, ofsayd pozisyonunda değildir.

İhlal

Ofsayd pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşı tarafından oynandığı anda, hakemin kanısına göre,oyuna müdahale ederek veya rakibe müdahale (tesir) ederek veya bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek, aktif oyunun içinde olursa ofsayd olarak cezalandırılır.

İhlal Olmaması

Eğer top, bir oyuncuya doğrudan doğruya kale vuruşundan veya taç atışından veya köşe vurutundan, gelirse bir ofsayd ihlali yoktur.

İhlaller / Cezalar/faul

Futbol Oyun Kuralları

Diretk, endirekt ya da penaltı vuruşu ile cezalandırılan faul ve fena hareketler, karşı tarafa zarar verme amacı taşıması halinde ihtar ve ihraçla da sonuçlanabilir.

Fauller ve Fena Hareketler aşağıdaki şekillerde cezalandırılır:

Direkt Serbest Vuruş Eğer, bir oyuncu aşağıda belirtilen 6 ihlalden birisini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yaparsa rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

1- Rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse,

2- Rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,

3- Rakibin üstüne sıçrarsa,

4- Rakibe şarj yaparsa,

5- Rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,

6- Rakibini iterse. Ayrıca, eğer bir oyuncu aşağıdaki 4 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

7- Topu kazanmak için ayakla müdahale ederken (tackle) topa dokunmadan önce rakibe dokunursa,

8- Rakibini tutarsa,

9- Rakibe tükürürse,

10- Topu eliyle bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç). Direkt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.

Penaltı Vuruşu

Eğer yukarıda belirtilen 10 ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vuruşu verilir.

Endirekt Serbest Vuruş

Kaleci, kendi ceza sahasında, aşağıdaki 5 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir: Topu eliyle kontrol ettikten sonra altı saniye içinde oyuna bırakmazsa Topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce, topa tekrar eliyle dokunursa, Takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa, Takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa eliyle dokunursa, zaman geçirirse. Eğer bir oyuncu hakemin kanatına göre aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir: Tehlikeli tarzda oynarsa, Rakibinin ilerlemesine mani olursa, Kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa, 12.madede belirtilmeyen bir nedenden dolayı oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyun durdurulduğunda. Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.

Disiplin Cezaları

İhtar Verilecek Haller

Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihtar verilip sarı kart gösterilir:

1- Sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise,

2- Hakeme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse,

3- Oyun kurallarını devamlı ihlal ederse,

4- Oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,

5- Oyun bir köşe vuruşu veya serbest vuruş ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise,

6- Hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse,

7- Hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse.

İhraç Verilecek Haller

Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihraç edilip kırmızı kart gösterilir:

1- Ciddi faullü oyundan suçlu ise,

2- Şiddetli hareketten suçlu ise,

3- Rakibe veya bir başkasına tükürürse,

4- Topa bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç)

5- Kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse,

6- Saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve/veya jest ve el kol hareketleri yaparsa,

7- Aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa.

Yazı kaynağı : www.kacgun2017.com

Futbol Nasıl Oynanır? Futbol Kuralları – Formlakal

Futbol Nasıl Oynanır? Futbol Kuralları - Formlakal

Futbol, dünya çapında milyonları aşan taraftar sayısıyla en popüler spor dalı! Peki, izlemeye aşina olduğunuz bu spor türü hakkında kağıt üstünde bilmedikleriniz olabilir mi? Gelin, birlikte bakalım!

90 dakika, 11 futbolcu, bir meşin yuvarlak… Evet, onu tarif etmek için aslında bu kadarı yeterli. Ama bunu bir de futbol sevdalılarına sorun! Dünyanın neredeyse her ülkesinden hayranı bulunan futbol, kimileri için tarifi imkansız bir tutku. Öyle ki kişisel farklılıklar, ekonomik durum veya eğitim koşulları, herkesin ekrana kilitlendiği futbol maçlarında ortadan kalkıveriyor. Binlerce, kimi zaman ise milyonlarca kişinin tek yürek hissettiği nadide anlardan biri, işte bu 90 dakikalık maçlar oluyor.

İster kişisel olarak tutulan futbol takımlarının maçlarında ister milli takım maçlarında olsun; tribünler, binlerce kişiyle aynı duyguların paylaşıldığı özel mekanlar haline geliyor. Kimi zaman şehirlerin uç noktalarından işitilen bir fanatikliğe ev sahipliği yapan bu mekanlar, kimi zaman da hüzünlü mağlubiyetlerin durağı oluyor. Peki, futbolun böylesine büyük bir hayran kitlesi varken siz bu spor hakkında bildiklerinizin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Cevabınız “hayır” ise gelin, futbol hakkında bildiklerinizi artıralım!

Futbol Nedir?

Futbol, 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanan sportif bir oyun çeşidini oluşturuyor. Oyunda takımlar rakibin kalesine gol atmayı ve kendi kalesine gol atılmasını engellemeyi amaçlıyor. Maç esnasındaki pek çok durum, yapılan detaylı çalışmalar ve akılcı planlamalar ile maç öncesinde çok kez çalışılıyor.

Hızlı düşünme ve karar verme ile anlık başarı sağlanması, futbolun en büyülü yanlarından biri oluyor. İnisiyatif alan futbolcu veya teknik direktörlerle planın tersinde işleyen başarı kazanımları da oldukça fazla. Oyuncuların diziliş sisteminden hangi oyuncunun oyuna dahil olup olmayacağına kadar birçok konu, büyük bir ekip tarafından değerlendiriliyor. Oyunun kurallarını en ideal şekilde uygulayabilmek ve gözetebilmek için maç esnasında toplam dört hakem görev yapıyor. Bunlar, bir orta hakem, iki tane yardımcı/yan hakem ve bir tane de dördüncü hakemden oluşuyor.

1.1. Futbol Ne Zaman İcat Edildi?

Sizce basit gibi görünen ama sahip olduğu detay ve kurallar ile dünyanın en önemli sporlarından biri olan futbol ne zaman bulundu? Gelin, günümüzde her ülkeyi kasıp kavuran bu sporun bugünlere nasıl geldiğine bakalım!

Futbolun ilk varlığı, MÖ Çin’de “cuju” adı verilen bir spora kadar dayanıyor. Elleri kullanmanın yasak olduğu cuju, “tekme topu” anlamına geliyor. Antik Yunan ve Roma’da da ayakla oynanan ve elleri kullanmanın yasak olduğu sporların olduğu biliniyor. Günümüzdeki haliyle bilinen futbolu icat eden herhangi bir kişi bulunmuyor. Futbol, tarihte modern haliyle ilk olarak İngiltere’de, 1863 yılında The Football Association (Futbol Federasyonu)’ın kurulmasıyla oynanıyor. Yıllar içinde büyüyen federasyon birliği, futbolun gelişmesine ve bugünkü haline kavuşmasına öncü oluyor.

Futbol Kuralları Nelerdir?

Futbol kuralları oyuna en heyecan katan noktalardan biri. Nitekim tüm sporlarda olduğu gibi futbolda da skorun ilerlemesi için her şeyin kurallara uygun olması gerekiyor. Aksi takdirde gol oldu sanılan vuruşların, tekrarlanması gereken atışların sayısı bir hayli fazla olabiliyor. Esasında maçın 90 dakika göz kırpmadan izlenmesinin en önemli sebeplerinden biri de bu, bir anda her şey tersine dönebilir!

Peki, maçın seyir zevkini artıran ve mantığa uygun ilerlemesini sağlayan futbol oyun kuralları neler olabilir? Gelin, International Football Association Board (IFAB – Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) tarafından belirlenen kurallara bir an önce göz atalım!

Futbol Saha Ölçüleri Nelerdir?

Futbol oyun kuralları ve saha ölçüleri futbol ile ilgili en merak edilen konuları oluşturuyor. Futbolcuların ve hakemin uçtan uca koşarak ilerlediği futbol sahası, her noktasıyla anbean seyircilerin görüş alanına giriyor. İzleyici ve taraftarlar, pas mesafeleri ve topun kaleye uzak kalması gibi birçok sebeple futbol sahasının ölçüsünü iyiden iyiye merak ediyor. Öyleyse, sizi daha fazla meraklandırmadan açıklayalım!

Futbol sahasının ölçüleri, International Federation of Football Association (FIFA) tarafından belirleniyor. FIFA standartlarına göre ölçülerin 105 metre x 68 metre (m) olması gerekiyor. Sahanın toplam alanı ise 7140 metrekare (m²) oluyor. Bilindiği gibi futbol sahası, tam ortada yer alan beyaz çizgi ile ikiye ayrılıyor. Yanlarda ve kale arkasında da belirlenmiş saha çizgileri yer alıyor. Buna bağlı olarak taç çizgisinin uzunluğunun 90 ile 120 m, kale çizgisinin genişliğinin ise 45 ile 90 m olması gerekiyor.

Bilindiği gibi futbol sahası dikdörtgen biçimde tasarlanıyor. Sahanın zemininin ise yine FIFA tarafından belirtilen koşullara göre tamamen düz ve yumuşak bir dokuda, doğal ya da yapay çimlerle kaplı olması gerekiyor. FIFA tarafından onaylanan futbol sahaları, FIFA1STAR veya FIFA2STAR isimli sertifikalara sahip oluyor.

Futbol Kaç Kişiyle Oynanır?

Bir futbol takımında kaptan dahil olmak üzere toplam 11 oyuncu bulunuyor. Böylece maç, iki takımdaki toplam 22 oyuncu arasında oynanıyor. Takım oyuncularının iki sarı kart veya kırmızı kart nedeniyle oyun dışı kaldığı durumlarda sahadaki toplam oyuncu sayısı daha az oluyor. Ancak bu, oyunun sürmesine engel bir durum oluşturmuyor.

Futbol Nasıl Oynanır?

Seyir zevki en yüksek sporlardan biri olan futbol, kurallara göre nasıl oynandığı konusunda merak uyandırıyor. Haliyle pek çok kişi “Futbol nasıl oynanır?” sorusunun peşine düşebiliyor. Futbol maçları, kendi takımının gol atmasını sağlamak ve karşı takımın bu hedefe ulaşmasını engellemek üzerine kuruluyor. Bu belirlenmiş düzen içinde oyuncuların görev ve sorumlulukları, sahadaki yerleşim yerlerine göre farklılık gösteriyor. Bunlar defans, orta saha, forvet ve kaleci olmak üzere dört mevkiden oluşuyor.

Takımlar, tercih edilen oyun tarzına ve stratejik taktiklere göre oyuncuların pozisyon ve konumlarında farklı yerleşim düzenleri kullanıyor. Bunların başında dört defans, dört orta saha ve iki forvetten oluşan “4-4-2” yerleşim düzeni geliyor. Futbolda oyun dinamiklerinin sürekli değişmesi sebebiyle –her oyunda olduğu gibi– tamamen kurallara göre hareket etmek gerekiyor. Saha içerisindeki fiziksel mücadeleye ek olarak taktiksel stratejilerin de büyük ölçüde önemli olduğu bu sporda kurallar, gerçek bir galibiyet için büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, maç bitiminden sonra iptal edilen goller dahi olabiliyor.

Futbol Maçı Ne Kadar Sürer?

Futbol maçları toplam 90 dakika sürüyor. 45’er dakikalık iki devrenin arasında 15 dakikalık dinlenme süresi bulunuyor. Maç bitiminde ise hakemler tarafından gereklilik durumunda uzatma süresi veriliyor. Uzatmalar, maç sırasında yaşanan sakatlık vb. durumlarda kaybedilen sürenin hesaplanmasına göre belirleniyor.

En Önemli Futbol Terimleri Nelerdir?

Maç izlediğiniz bir anda veya futbol konuşulan bir masada anlamını bilmediğiniz birçok kelime duyabilirsiniz. Bu da sizi izlediğinizi anlama ve sohbete katılma noktasında oldukça fazla zorlayabilir. Hatta o anlarda çevrenize malum soruyu sorma ihtimaliniz de çok yüksektir: “Ofsayt nedir?”

Hatta bununla da sınırlı kalamayabilirsiniz, içinizden bir ses ardı arkası kesilmeden “Santrfor nedir? Peki, endirekt serbest vuruş nedir?” gibi birçok soru sorabilir. Bu sebeple en ideali, futbol terimlerini öğrenmek ve bu spordan alacağınız keyfi artırmak!

Futbol Terimleri ve Anlamları Nelerdir?

Yazı kaynağı : www.formlakal.com

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın