ByLock’un sahibine denetimli serbestlik

ByLock’un sahibine denetimli serbestlik



FETÖ silahlı terör örgütünün şifreli haberleşme programı ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis talebiyle yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 29.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık David Keynes ve avukatı hazır bulunmuş oldu.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, önceki mütalaasını tekrarladığını söyledi. Savunma icra eden Keynes ise önceki savunmalarını tekrarladığını ve ile alakalı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ettiğini söyleyerek beraatını istek etti.

Karar belirtildi

Alınan savunmaların peşinden kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın ABD Birleşik Devletleri’nden kendiliğinden gönüllü olarak geldiğini ve sanığın örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla alakalı yeterli seviyede malumat verdiğini belirtti.

Heyet, bu gerekçelerle sanık Keynes ile alakalı ceza verilmesine yer olmadığına ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan sanık hakkında 1 sene süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca, verilen karar kesinleşince ile alakalı adli test tedbirlerinin de ayrı ayrı kaldırılmasına hükmetti.

“Böyle bir kararı herkes bekler’’

Duruşmanın ardından basın mensuplarına izahat yapan sanık Keynes, “Böyle bir sonucu hepimiz bekler, bu karar doğal olarak ki mutluluk verdi. ABD’ya 2 hafta içinde döneceğim’’ ifadelerini kullandı.

Sanığın avukatı Abdurrahman Bayramoğlu ise bekledikleri bir karar bulunduğunu söyleyerek, “Zaten kendisinin davranışları, devletle ilişkileri, devlete verdiği örgüt hakkındaki bilgilerini anlatması karşısında ceza yasası aslına bakarsan ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi icap ettiğini söylüyor. Biz de başından beri bu şekilde savunmamızı yapmıştık, sonuç olarak mahkeme de bizim savunmamıza uygun olarak ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi’’ benzer biçimde konuştu.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 35 sayfalık iddianamede, şüphelinin 15 Kasım 2011 tarihinde ABD’ye gittiği ve buradan Amerikan vatandaşlığı alarak Alpaslan Demir olan adını David Keynes olarak değiştirdiği kaydedildi. İddianamede, şüphelinin örgütün Işık Evlerine gittiği, evlerde konakladığı, şakirtlik programına alınarak örgütün şakirdi haline geldiği, örgüt içinde görevler üstlendiğini, Kütüphane Sorumlusu ve Belletmenlik görevlerinde bulunduğu ve örgütün en önemli yapılanma alanı olan mahrem yapılanmada TSK Mahrem Yapılanmasında Öğretmen (Grup Abisi) konumuna kadar yükseldiği aktarılıyor.

Keynes’in yaşadığı olumsuzluklardan örgüt sorumlusunu görevli tuttuğunun belirtildiği iddianamede, örgütle alakalı mahrem bilgileri köşe yazarına vermesi üzerine bizzat örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in şüpheli ile görüştüğü, Keynes’in sahip olduğu mahrem bilgilerden dolayı müsait olanaklar sağlanarak Amerika’ya göndermiş olduğu, örgüt elebaşının talimatı ile örgüt içi gizli saklı yazışmalarda kullanılacak kriptolu iletişim programının alan ismi kiralanması, Google Markete ve Apple Markete yüklenmesinde şüphelinin kimlik ve kredi kartı bilgilerini kullandırtarak yardımda bulunduğu vurgulandı. İddianamede, şüpheli Keynes’in ByLock programının geliştirici Atalay Candelen’in ortağı ve yetkilisi olduğu Base Bilgi Teknolojileri Limited Şirketinde SGK kaydının yapıldığı yer alıyor.

Şüphelinin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içerisinde muhtelif ve yoğun biçimde tespit edilen eylemleriyle örgüt ile doğal bağ içine girip teşkilat talimatları doğrultusunda faaliyetlerinin bulunduğuna dair delillerin elde edildiğinin kaydedildiği iddianamede, deliller doğrultusunda şüphelinin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içinde yer aldığı böylelikle ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü Üyeliği’ suçunu işlediği yönünde hakkında kamu davası açılmasını gerektirir ehil şüphe oluşturacak kanıt bulunmuş olduğu açıklandı. Şüphelinin yurt dışında bulunmakta iken kendi isteğiyle gelmek istediğini ve faal pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini dilekçe ile bildirmesi üstüne kendiliğinden Türkiye’ye geldiğinin anlatıldığı iddianamede, alınan ifadesinde faal pişmanlık hükümlerinden istifade etmek istediğini beyan etmiş olduğu ve bir kısım şahıslarla beraber örgüt içinde faaliyetlerinin olduğunu, örgüt ile bağlantısının bulunduğunu beyan ettiği, beyanında belirtmiş olduğu bir kısım şahısları teşhis etmiş olduğu, ByLock programı ile ilgili beyanlarda bulunmuş olduğu, bu programla alakalı kişileri teşhis etmiş olduğu ve mailine gelen bir kısım Apple Marketten gelen mailleri kendi rızası ile sunduğu, Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanmasının yargılama cevabında mahkemece değerlendirilmesinin gerektiği vurgulanıyor.
İddianamede, Keynes’in ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi.

kaynak: linehaber.com.tr

Similar Posts

Bir cevap yazın