boşandıktan ne kadar süre sonra evlenebilir

boşandıktan ne kadar süre sonra evlenebilir bilgi90’dan bulabilirsiniz

Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme Süresi

Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme Süresi

Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme Süresi

İDDET (BEKLEME)  MÜDDETİ / BOŞANDIKTAN SONRA YENİDEN EVLENME SÜRESİ 

Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur. Aksi halde kadının hamile olması durumunda doğacak çocuğun babasının kim olduğunda tereddüt ortaya çıkar ve nesebin belirlenmesinde karışıklık yaşanır. Türk Medeni Kanununun 282.maddesine göre ‘Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. 285. maddeye göre ise ‘Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır’.  Kadının doğum yapması durumunda süre kalkar. Kadının gebe olmadığının mahkeme kararı ile tespit edilmesi veya boşanan eşlerin tekrar evlenmek istemelri halinde iddet müddeti hakim tarafından kaldırılır. Mahkemeye yapılacak müracaatlarda kişi bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek gebe olmadığına dair rapor alması istenecektir.

Sonuç olarak boşanan ya da kocası ölen kadın yeniden evlenmek isterse ve evlenene kadar bir doğum yapmamışsa, hamile de değilse ya da boşandığı eski kocası ile yeniden evlenmek istiyorsa mahkeme kararı ile  iddet müddeti kaldırtılabilir. Bu yola gidilmezse  yeniden evlenebilmek için  boşanmanın kesinleştiği tarihten ya da kocanın ölümünden itibaren 300 gün beklenmesi gerekir.

Yabancı ülke mahkemelerinde boşanan kadının bekleme süresinin ne olacağına dair tartışmalar 2007 yılına kadar boşanma avukatlarını zorlayan konulardan biriydi. Bazı hukukçular, bekleme süresinin, yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınmasına dair kararın kesinleşmesinden itibaren başlayacağı görüşündeyken , diğerleri yabancı ilamın kesinleşme tarihinden itibaren başlayacağı düşüncesindeydi. Ancak 5718 sayılı Milletlerarası Özel hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 59. Maddesi ile konu açıklığa kavuşturuldu. Anılan hüküm “ Yabancı ilamın kesin hüküm veya kesin delil etkisi yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade eder” şeklindedir. Nüfus uygulamasında da yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının Türk mahkemelerince tenfiz veya tanıma kararı verilip kesinleşmesi halinde, yabancı mahkemece verilmiş olan kararın kesinleşme tarihi, boşanma tarihi olarak kabul edilmektedir. Buna göre iddet müddeti yabancı mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

Avukat Meral Demirbaş – Demirbaş Hukuk Bürosu – Bursa – 09 Ekim 2021
 

Yazı kaynağı : demirbas.av.tr

Boşanma Davası Sonrası Bekleme Süresi (İddet Müddeti)

Boşanma Sonrası Kadın Yeniden Evlenmek İçin Ne Kadar Süre Beklemelidir? (İddet Müddeti Ne Kadardır?)

Boşanma davasından sonra kadının yeniden evlenebilmesi için boşandığı tarihten itibaren 300 gün (10 ay) beklemesi gerekmektedir. Kadının boşanma tarihinden itibaren olan tarih, boşanma davasının kesinleştiği tarihtir. Boşanma davasında verilen boşanma kararının kesinleşme prosedürü bulunmaktadır. Öncelikle mahkeme tarafından verilen karar gerekçelendirilecek, gerekçeli karar her iki tarafa tebliğ edilecektir. Kanuna ve usule uygun tebligat yapıldığı takdirde kararın tebliğ edilmesinden itibaren karara itiraz süresi başlayacaktır. Karara yasal süre içerisinde itiraz edilmediği takdirde karar kesinleşecektir. Boşanma kararına davalı ya da davacı itiraz ettiği takdirde karar kesinleşmemiş olacaktır.

Kadının doğum yapması ile söz konusu bu süre sona ermektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesinin 2. Fıkrasında da belirtildiği üzere;

“Doğurmakla süre biter.”

Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığı anlaşıldığı takdirde mahkeme kararıyla bu süre kaldırılabilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesinin 3. Fıkrasında da belirtildiği üzere;

“Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”

Evliliğini sona erdirdiği eşiyle yeniden evlendiği takdirde iddet müddetine bakılmamaktadır.

Bekleme Süresi Bitmeden Evlenilebilir Mi?

Kadının hamile olmadığını kanıtlamış olduğu mahkeme kararıyla bu süre bitmeden evlenmek mümkündür. Ancak mahkeme kararı olmadan süre bitimini eklemeden evlenebileceği durumlar vardır.

Boşanan kadın ile erkek yeniden evleneceği takdirde bu sürenin bitmesini bekleme süresine bakılmadan evlenebilirler.

Hamile olan kadının doğum yapması ile bu süre sona ermektedir. Başka bir koşula gerek kalmadan başka birisi ile yeniden evlenebilir.

İddet Müddeti İçerisinde Kadının Hamile Kalması veya Doğum Yapması

Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bekleme süresi kadın doğum yaptığı takdirde babalık karinesi gereği çocuğun babası boşanılan koca sayılacaktır. Babalık karinesi, kesin bir karine değildir aksi ispatlanabilir. Bu da demek oluyor ki bu süre içerisinde doğan çocuk aksi ispat edilene kadar boşanılan koca sayılacaktır.

İddet müddeti içerisinde kadın başka birinden hamile kalmışsa, yeniden evlenebilmesi için bu sürenin bitmesini beklemekten başka çare yoktur. Çünkü bu süre içerisinde başkası ile evlenmesi için hamile olmadığını kanıtlayan rapor ile mahkemeye başvurmalıdır. Ancak hamile olan kadın mahkemeden böyle bir karar alamaz. Ayrıca bu süre içerisinde doğum yaptığı takdirde çocuğun babası boşandığı eş olacaktır. Burada yapılması gereken çocuğu önceki kocanın nüfusa kaydettirilmesi, sonrasında da soybağının reddi davası açılmasıdır.

Eşin Kayıp Olması Halinde Yeniden Evlenme

Öncelikle evli bir kişinin yeniden başkası ile evlenmesi mümkün değildir. Evli olan kişi boşanmadan evlenemez. Eşi kayıp olan kişi, ölüm tehlikesi içerisinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun süre haber alınamıyor ise gaiplik kararı aldırılmalıdır. Gaiplik kararının da belli başlı şartları bulunmaktadır. Mahkeme tarafından şartlar oluşmuş ise eş hakkında gaiplik kararı verilecektir.

Gaiplik kararının alınmasından sonra yeniden evlenmek isteyen kimse, gaip olan eşinden boşanabilecektir.

İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır?

İddet müddeti kendiliğinden bu sürenin (boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün) sona ermesiyle kalkar. Bu süreyi beklemek istemeyen taraf, mahkeme kanalıyla iddet müddetinin kaldırılması davası açma yoluna başvurmalıdır. İddet müddetinin kaldırılması için mutlaka mahkeme kararı ile alınması gerekmektedir. Yalnızca hamile olmadığını kanıtlayan resmi sağlık raporu yeterli olmamakta mutlaka mahkeme kararı olmalıdır.

İddet müddetinin kaldırılması talebinde bulunarak dava açılması yeterlidir. Bu nedenle dava açacak kişinin kendisi bekleme süresinin kaldırılması için dava açabileceği gibi bir boşanma avukatı vasıtası ile de dava açabilir. Boşanma sonrası bekleme süresinin kaldırılması, hukuki prosedürleri olan dava türlerindendir. Uzman bir avukat aracılığıyla dava açılması davacı lehine daha hızlı ve hak kaybı olmadan sonuç verebilecektir. Uzman avukat aracılığıyla davanın açılması adına dilekçe yazılması, ilgili yerlere müzekkere yazılıp yazılmadığının tespiti, duruşmalara katılım gibi vekil işlemleri yapılabilmektedir.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası

İddet müddetinin kaldırılması davası, aile mahkemesinde görülmektedir. Kadının yerleşim yerindeki mahkeme yetkilidir.

İddet müddetinin kaldırılması davası ve çekişmesiz dava türüdür, tarafı olmayan hasımsız davalardandır.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Zamanda Sonuçlanacaktır?

Dava hukuki durumlara göre süreç değişebilmektedir. Sürecin hızlı sürmesi adına uzman bir avukattan yardım alınmalıdır, 1 hafta ya da 1 aylık süreç içerisinde bu süreç tamamlanabilmektedir. Bir avukat aracılığıyla davanın takibi yapıldığı sürece davanın sonuçlanması daha hızlı bir karara vardıracaktır. Avukat aracılığıyla davanın takibi halinde mahkemeden kısa sürede sonuç alınabilmektedir.

İddet müddetinin kaldırılması davası ile bu süre kaldırılmışsa kararın tebliğ edilmesini bekleyerek kesinleşmesini bekleme gereği yoktur, söz konusu ilam yeniden evlenmek için yeterlidir.

Boşanma Sonrası Bekleme Süresinin Kaldırılması Dava Dilekçe Örneği

İSTANBUL ( ). AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI: Ad Soyad (TC Kimlik Numarası)

Adres

VEKİLİ: Av. Ad Soyad

Adres

DAVALI: Hasımsız

KONU: Davacı müvekkil hakkında zorunlu olan 300 günlük bekleme süresinin kaldırılması talepli dava dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR:

1-) Davacı müvekkil ile davalı İstanbul ( ). Aile Mahkemesinin …/… Esas ve …/… Karar sayılı dosya üzerinden anlaşmalı boşanma yolu ile boşanmışlardır. Tarafların boşanma kararı kesinleşmiş olup …/…/… tarihinde kesinleşmiştir. İlgili dosya üzerinden verilen boşanma kararı, nüfus müdürlüğüne de bildirilmiştir. İlgili dosyanın mahkeme tarafından celp edilmesini talep etmekteyiz.

2-) Davacı müvekkil, başka bir kişi ile evlenmek ve hayatını o kişiyle kurmak istemektedir. Müvekkil, hamile olmayıp söz konusu 300 günlük bekleme süresinin kaldırılmasını istemekteyiz.

HUKUKİ SEBEPLER: TMK, HMK ve ilgili her türlü mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER: İstanbul ( ). Aile Mahkemesi …/… Esas Sayılı dosya, nüfus kayıt örnekleri, doktor raporu ve her türlü yasal delil.

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıklanan ve gerekçelendirilen nedenler ile;

1-) Davamızın kabulüne,

2-) Davacı müvekkil adına zorunlu olan 300 günlük bekleme süresinin kaldırılmasına saygılarımızla vekaleten talep ederiz.

Davacı Vekili

Av. Ad Soyad

İmza

İddet Müddetine Dair Yargıtay Kararları

Çocuğun Boşanmadan İtibaren 300 Gün İçinde Doğması

Davacı, davalıya karşı babalığın tespiti, tazminat ve nafaka davası açmıştır. Davacı ile davalı, 28.11.2014 tarihinde boşandığını, boşanma gerçekleşmeden önce davacının hamile kaldığı ve hamileliğinin dava açıldığı sırada devam ettiğini ve doğumun gerçekleşmediğini ve iddet müddeti içerisinde doğacak olan çocuğun boşandığı eşi davalı olduğundan davalıdan doğum giderleri, maddi ve manevi tazminat ve küçüğe aylık nafaka bağlanması adına dava açılmıştır.

Davada, davacının doğum tarihi ile evlilik esnasında hamile kaldığı iddia edilmiş ve evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün içerisinde çocuğun doğum yapması nedeniyle çocuk, baba hanesine yazdırılmıştır. Bu nedenle mahkeme tarafından babalığın tespitine ilişkin davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü Yargıtay tarafından uygun görülmemiştir. (Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/7288 Esas, 2018/2224 Karar Sayılı)

Sık Sorulan Sorular

İddet müddeti ne kadardır?

Boşanma sonrası kadın eşin bekleme süresi, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren başlamaktadır. Boşanma davasının gerekçeli kararın yazılması ve kararın taraflara tebliğ edilmesinden itibaren yasal süre içerisinde itiraz edilmez ise karar kesinleşmiş olacaktır. Boşanma davasının kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün sonunda iddet müddeti sona erecektir.

İddet müddeti aynı eşle evlenme durumu nasıl olur?

İddet müddeti, kanunda kadının boşandıktan hemen sonra kadının başka birisiyle evlenip çocuk doğması halinde nesebin karışmasını önlemek amacındadır. Ancak kadın, boşandığı eşi ile boşandıktan sonra üç yüz gün içerisinde yeniden evlenebilir. Eski eşiyle yeniden evlenme de olsa iddet müddetinin kaldırılması talepli davanın açılması gerekmektedir.

İddet müddetinin kaldırılması davası nasıl olur?

Aile mahkemesinde açılacak bir dava olup 300 günlük bekleme süresinin kaldırılması talebiyle dava açılacaktır. Bu dava hasımsız bir dava olup dava, kimseye karşı açılmamakta davada sadece davacı taraf bulunmaktadır. Mahkeme davacı kadının hamile olup olmadığına dair sağlık kontrolünün yapılmasını isteyecektir.

İddet müddeti konusunda dilekçe nasıl olmalıdır?

Davacı, dava dilekçesinde eşinden hangi tarihte boşandığını, boşanma davasının görüldüğü mahkemeyi ve dosyanın esas ve karar numarasını bildirmelidir. Dava açan kadın, eşi ile boşandığını ancak 300 günlük bekleme süresi nedeniyle başka birisiyle evlenemediğini, bu sürenin kaldırılması talebinde bulunduğunu belirten bir dava dilekçesi hazırlamalıdır.

İddet müddeti nasıl hesaplanır?

İddet müddetinin başlangıç tarihini hesaplamak önemlidir, bekleme süresi boşanma kararının kesinleştiği günden itibaren hesaplanacaktır. Boşanma kararının taraflara tebliğ edilmesi, tebliğden itibaren her iki tarafın itiraz etmemesi halinde karar kesinleşecektir. Kararın kesinleşmesinden itibaren 300 günlük süre, bekleme süresidir.

İddet müddeti kaç günde (kaç aydır) kalkar?

Yeniden evlenmek için bekleme süresinin kaldırılması talebiyle açılan davalar, kısa süren davalardır. Mahkemenin yoğunluğu, delilin toplanması gibi durumlar mahkemenin sürecini uzatmaktadır. Bekleme süresinin kaldırılması davaları genellikle on beş gün ile bir ay kadar sürmektedir.

İddet müddetinde hangi mahkeme görev alır?

Görevli mahkeme aile mahkemesidir. Ancak aile mahkemesinin kurulmadığı yerler bulunmaktadır. Böyle durumlarda aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi davaya bakabilmektedir.

Yazı kaynağı : www.cinar.av.tr

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi

İddet süresi olarak bilinen Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi kadın veya erkek bireyler için değişiklik göstermektedir. Erkeklerin boşamanın ardından hemen evlenebilmesi mümkündür. Kadınlar içinse 300 günlük bir bekleme süresi bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu uyarınca verilen bu karar eşlerin boşanma davası kesinleştikten sonra kadının hamile olma ihtimali düşünülerek alınır. Bunun yanı sıra kadın bu süre içerisinde evlense dahi evlilik iptali söz konusu olmamaktadır.

Boşanma davaları çeşitli nedenlerle açılır. Eşlerin anlaşmazlığa düşmesi, şiddetli geçimsizlik ya da Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılmasıgibi birçok neden boşanmaya sebep teşkil edebilir. Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli dava şeklinde görülür. Boşanmanın ardından eşlerin bekleme süresi de merak edilir. Yeniden evlenmek isteyen eş açısından kadın için belirli bir süre bulunurken erkek için bulunmamaktadır.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Kadın

Boşandıktan sonra yeniden evlenmek isteyen kadının iddet süresi adı altında bir bekleme süresi bulunmaktadır. Bununla birlikte hemen evlenmek isteyenlerin Aile Mahkemesi’ne sürenin kaldırılmasına yönelik olarak dava açması gerekir. Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Kadın için 300 gündür.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi erkek için geçerli değildir. Kadın iddet müddetinin kaldırılması için dava açacağı zaman hamile olmadığına dair rapor almak sureti ile mahkemeye delil sunar. Bu sayede de bekleme süresinin kaldırılmasına karar verilir.

Bekleme süresi boşanma kararının kesinleşmesi ile gündeme gelecektir. Kadınların bekleme süresine tabi olmasının temel nedeni hamile olması ihtimaline karşı soybağının kurulmasına yönelik olarak ortaya çıkabilecek karışıklıkları önlemektir.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Erkek

Eşlerin boşanma kararı almasının ardından Aile Mahkemesi’ne başvuru yaparak dava açması gerekir. Boşanma davası anlaşmalı olarak açıldığında eşler dava öncesinde çeşitli konular hakkında ortak karar alarak hareket etmiş olur. Bunun yanı sıra çekişmeli davalar söz konusu olduğunda daha karışık bir süreç gündeme gelecektir.

Boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte yeniden evlenmek isteyen eşler açısından bekleme süreleri merak edilir. Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Erkek için söz konusu olmamaktadır.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi kadın içinse 300 gün olarak belirlenmiştir. Kadın hemen evlenmek isterse bu durumda da hamile olmadığına dair rapor alarak Aile Mahkemesi’ne bekleme süresinin kaldırılması davası açar.

Kadın Boşandıktan Sonra Ne Zaman Evlenebilir ?

Kadın ya da erkekler açısından boşanma eyleminin ardından yeniden evlenmek söz konusu olabilir. Yeniden evlenmek isteyen taraflardan erkek için belirli bir bekleme süresi olmazken kadın için bu durum geçerli değildir. Kadın Boşandıktan Sonra Ne Zaman Evlenebilir ? Araştırıldığında boşanmanın kesinleşmesinin ardından kadın 300 gün beklemek zorundadır.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi farklılık göstermektedir. Farklılığa neden olan durum ise kadın ve erkek bireyler açısından ortaya çıkar. Erkeklerin beklemeden evlenmesi yasalara uygun olurken kadının hamile olma ihtimali göz önünde bulundurularak hareket edilecektir.

Bu durumda doğacak çocuğun soybağının belirlenebilmesi için hukuk yoluna başvurulması durumunda uzun ve karışık süreçlerin yaşanmaması adına kadın 300 gün bekler. Beklemek istemediği durumlarda da bekleme süresinin iptali davası açılması gerekir. Bunun için de rapora gerek duyulur.

Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi

Eşlerin ayrılmalarının ardından tekrar evlenmek istemeleri karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Eşler boşanmanın hemen ardından tekrar evlenebilir. Bunun yanında kadın ayrıldığı eşinin dışında biri ile evlenecekse yasal süreyi beklemesi gerekir.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi kadın için 300 gün olurken erkek için bu süre geçerli değildir. Eşler ayrılmanın ardından tekrar evlenmek isterse bu durumda kadın için bekleme süresine gerek kalmamaktadır.

https://www.altuntas.av.tr/mersin-bosanma-avukati/

Yazı kaynağı : www.altuntas.av.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın