biontech aşısı vücutta ne kadar kalır

biontech aşısı vücutta ne kadar kalır bilgi90’dan bulabilirsiniz

Biontech aşısı yan etkileri: Biontech hakkında tüm merak edilenler

Biontech aşısı yan etkileri: Biontech hakkında tüm merak edilenler

Biontech aşısı nedir?

Biontech aşısı hedeflenen mikroorganizmanın antikor oluşturan antijenik yapısının mRNA’sını içeren Covid-19 aşısıdır. BioNTech aşısının üretiminde mRNA (messenger RNA veya kurye RNA) olarak bilinen teknoloji kullanıldığından geleneksel aşılardan ayrışır.

Biontech aşısı gibi mRNA aşıları nasıl çalışıyor?

Ülkemizde ve dünyanın birçok noktasında uygulanan BioNTech aşısı gibi mRNA vücuttaki hücrelerde Covid-19 virüsünde yer alan proteine benzer proteinlerin üretilmesini sağlıyor. Bununla birlikte bağışıklık sistemi virüsü tanımlayarak antikor üretiyor.

Sonuç olarak yapay olarak üretilen mRNA’lar tıpkı kişinin kendi mRNA’ları gibi çalışarak virüse karşı uyarmayı amaçlamaktadır.

Biontech aşısının yan etkileri nelerdir?

Öncelikle ülkemizde kullanılan gerek Biontech gerek Sinovac ve dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan diğer aşılara yönelik gerçekleştirilen klinik çalışmalarda mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrası yaşanabilen yan etkilerin çoğunlukla hafif şekilde geçer.

Tüm aşılar korumayı amaçladıkları mikroorganizmaları vücuda tanıtırken bazı istenmeyen yan etkiler görülebilir. Aşılara bağlı olarak aşının uygulandığı yerde veya genel bazı yakınmalar olabilir. Aşı sonrası kolda, aşının uygulandığı yerde kızarıklık, şişlik, ya da ağrı gibi yakınma ve bulgular ortaya çıkabilir. Ancak bu yakınmalar aşının yapıldığı yere soğuk uygulama yapılarak en aza indirilebilir. Ayrıca gerekiyorsa parasetamol alınabilir. Aşı, bazı kişilerde de hafif ateş, titreme, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Bunlar aşı sonrasında görülebilen, vücudumuzun aşıya verdiği yanıta bağlı belirtilerdir. Bu yakınmalar için de parasetamol kullanılabilir.

Pfizer-Biontech aşısının özellikle ikinci dozunu yaptıranlar bazı yan etkilerden şikayet etmektedir. Söz konusu yan etkilerin bir kısmı 1-2 gün içinde görülür.

Biontech aşılarının en yaygın görülebilen yan etkileri özetle şu şekilde sıralanabilir:

Not: Alerjik reaksiyonların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapılmalıdır.

Not: ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına  göre mRNA teknolojisi kullanan aşıların (Biontech-Moderna) ikinci dozunu alanların en az 3’te 2’si yorgunluk, halsizlik ve kas ağrısı gibi şikayetler baş gösteriyor.

Biontech aşısı mı Sinovac aşısı mı daha etkili?

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgın hastalığının önlenmesinde en önemli yardımcımız aşıdır. Yapılan çalışmalar sonucunda COVID-19 hastalığına karşı çeşitli aşılar geliştirilmiştir. Bu aşılardan biri Biontech diğeri ise Sinovac’dır. Türk aşı (Turkovac ) araştırmalarında da üçüncü faz çalışmaları yapılmaya başlandığı bilinmektedir. Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile geliştirilen Turkovac aşısının 3. faz çalışmaları haziran ayında başlamıştı.

Pfizer-Biontech aşısının hem ilk dozdan sonra koruyuculuğun başlaması hem de bulaşmayı engelleme açısından ve delta varyantına karşı biraz daha etkili olduğu bilgisi bulunmaktadır.

Biontech ve Sinovac aşıları ağır seyirli infeksiyonları ve ölüm olasılığını önemli oranda engellemektedir. Bu nedenle COVID-19 aşılarından hangisi size uygunsa mutlaka yaptırmanız önerilir.

4.doz aşı gerekli mi? 4.doz aşı kimlere yapılabilir?

Son dönemlerde aşı programlarına 4. doz aşı da eklenmiş bulunmaktadır. Özellikle yurt dışına çıkışlarda bazı ülkeler tarafından iki doz BioNTech aşısı koşulu aranması nedeniyle, iki doz inaktif aşı yani Sinovac ve bir doz mRNA aşısı yani BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlanmıştır. Bu çalışma kapsamnında isteyenler dördüncü doz aşılarını yaptırabilir. Ancak üç doz Sinovac aşısı olanların dördüncü doz Sinovac veya BioNTech yaptıramayacağı belirtilmiştir. Bu üçüncü dozlarını BioNTech olanlar için hayata geçirilen bir uygulama şeklindedir. 4’üncü doz aşı 3’üncü dozdan 21 gün sonra yapılabilmektedir.

Biontech, m-RNA aşısı kısırlaştırır mı?

‘Biontech m-RNA aşısı kısırlığa neden olur mu?’ sorusu sıkça sorulmaktadır. Biontech, Sinovac ve diğer hiçbir aşı kısırlığa neden olmaz. Diğer aşılarda olduğu gibi COVID-19 aşılarında da bu yönde bir bulgu ya da bilgi bulunmamaktadır.

Alerji hikayesi olan kişilerde aşının yan etkileri daha mı ağırdır?

Ciddi yan etkiler genellikle alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ciddi alerjisi olan kişilerin aşı olurken mutlaka bunu doktoruna bildirmesi ve buna yönelik önlemlerin alınarak aşının yapılması gerekmektedir. Bir aşıya karşı ilk uygulamada çok şiddetli, anafilaksi olarak tanımlanan alerjik reaksiyonlar gelişmişse aynı aşı tekrar uygulanmamalıdır. Bu durumu doktorunuz değerlendirerek size yapmanız gerekenler hakkında detaylı bilgi verecektir. Ciddi alerjiler gibi yan etkiler çok seyrek ve genellikle aşı uygulandıktan kısa bir süre sonra görülmektedir. Bu nedenle aşı sonrasında 15 ile 30 dakika aşının uygulandığı sağlık kuruluşunda beklenmesi gerekmektedir.

Aşıların uzun dönem sonuçları bilinmiyor, etkileri ne olabilir?

COVID-19 hastalığı 2019 sonu, aşıları ise 2021 yılı başında hayatımıza girmiştir. Bu nedenle hastalığın ve aşıların uzun dönem sonuçları için beklemek gerekir. Bununla birlikte aşıların olumsuz etkileri genellikle erken dönemde görülmektedir. Bu nedenle uzun dönemde farklı bir istenmeyen etki olmayacağı düşünülmektedir. COVID-19 aşılarının hastalığın ve buna bağlı ölümlerin önlenmesindeki yararları olası istenmeyen etkilerin çok üzerindedir.

(Biontech-Moderna) gibi m-RNA aşıları genetiğimizi değiştirir mi?

m-RNA çok kısa ömürlü bir moleküldür. Aşılamadan kısa süre sonra planlanan etkisini oluşturup parçalanır.  m-RNA hücre çekirdeğine girmez. Genetiğimizi değiştirdiği yönünde herhangi bir bulgu bulunmamaktadır.

Birinci aşıdan sonra ikinci dozu farklı bir aşıyla yapabilir miyim?

COVID-19 aşılarında şu anda birinci dozdan sonra ikinci dozu farklı bir aşıyla yapma seçeneği sunulmamaktadır. Tüm dünyada aynı aşıyla ikinci dozun yapılması önerilmekte ve bu şekilde uygulanmaktadır.

Aşının kanda pıhtılaşmaya neden olmaması için kan sulandırıcı ilaçlar alınmalı mı?

Pıhtılaşmaya neden olduğu düşünülen aşılar ülkemizde kullanılmamaktadır. Aşının pıhtılaşma yapması olasılığına karşı kan sulandırıcı olarak adlandırılan ilaçların kullanılması önerilmemektedir.

Aşı oldum, testim pozitif çıkar mı?

COVID-19 aşıları, COVID-19 hastalığına karşı bağışıklık oluşturur. Bunun önemli bir parçası da IgG ve IgM sınıfından antikorlardır. Aşı sonrası antikor testleri, yani virüsle karşılaştığımızı gösteren testler pozitif bulunabilir. Hastalığın tanısı için altın standart olan PCR testleri, yani virüsün genetik maddesini gösteren testler ise pozitif bulunmaz.

Yumurtaya, penisiline, toza, kediye alerjim var, aşı olabilir miyim?

Çeşitli alerjileri olan hastalar bu bilgileri aşı için başvurduklarında sağlık çalışanlarına mutlaka bildirmelidir. COVID-19 aşısının üretiminde yumurta kullanılmamaktadır. Bu alerjiler aşı olmaya engel değildir. Alerjisi olan kişiler aşı sonrasında sağlık kuruluşunda 15-30 dakika beklemelidir.

Aşı sonrası nasıl besleneyim?

COVID-19 aşıları sonrası yiyeceklerle ilişkili aşıya özel herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Aşı olan kişi rutin beslenme alışkanlıklarını devam ettirebilir.

Gebelik ve emzirme döneminde aşı yapılabilir mi?

Gebelik döneminde COVID-19 hastalığına yakalanan anne adayları bu hastalığı daha ağır geçirebilir. Aşı konusunda karar verilirken COVID-19’la temas olasılığı, hastalığın ciddi seyretme riski, aşının bilinen yararları ve gebelikte aşının güvenilirliğine ilişkin kısıtlı fakat giderek güçlenen bilgiler değerlendirildiğinde özellikle COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanması önerilmektedir. Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilmektedir.

Sinovac ve Biontech arasındaki fark nedir?

Sinovac inaktive virüs içeren bir aşıdır ve on yıllardır aşı üretilen yöntemlerle üretilmektedir. Biontech ise m-RNA yani daha yeni bir teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Her iki aşı da özellikle ciddi infeksiyonları ve ölümleri engellemekte çok etkilidir. Biontech aşısının koruyucu etkinliği birinci dozdan 2 hafta sonra başlamakta ve daha güçlü görünmektedir. Geleneksel aşı isteyenler Sinovac, yine etkili bir aşı isteyenler Biontech aşısı olabilirler. Toplum bağışıklığını oluşturabilmek için hızlı bir şekilde toplumun büyük çoğunluğunun aşılanması gerekir. Hangi aşı size uygun geliyor ve hangisine ulaşabiliyorsanız bir an önce aşılanmanız önerilir.

Üçüncü COVID-19 aşısı kimler için gerekli?

Salgın hastalıklar tüm toplumun aşılanması ile kontrol altına alınabilir. COVİD-19 virüsünün de kontrol altına alınabilmesi için tüm toplumun aşılanması gerekmektedir. Bu nedenle virüs ortaya çıktığı günden itibaren yapılan uzun çalışmalar sonunda aşılar geliştirilerek toplumun kullanımına sunulmuştur. Bu aşıların en önemlisi ise Sinovac ve Biontech aşılarıdır. Sinovac aşısının koruyuculuğunun 3 ile 6 ay arasında, Biontech aşısının koruyuculuğunun ise 9 ile 12 ay arasında olduğu düşünülmektedir. Grip aşısı gibi COVID-19 aşısının da her yıl uygulanması gerekebilir. Bunu, yapılacak bilimsel araştırmalar ve sonuçları gösterecektir.

Biontech, delta varyantına karşı daha fazla mı koruyucu?

Ülkemizde ilk olarak aşılanan sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşlara Sinovac aşısı yapıldı. Sinovac aşısı iki doz uygulandığında koruyuculuğunun 3 ile 6 ay kadar sürdüğü tahmin edilmektedir. Bu nedenle iki doz Sinovac aşısı uygulanan kişilerin üçüncü doz COVID-19 aşısı yaptırması önerilmektedir. Üçüncü doz aşısının ise Sinovac veya Biontech olması kişinin kendi tercihine bırakılmaktadır. Üçüncü dozu Sinovac ya da Biontech aşısı yaptırmanın herhangi bir sakınca yoktur. Ancak delta varyantına karşı daha etkili olan ve koruyuculuğu daha uzun süren Biontech aşısının tercih edilmesi önerilebilir.  

İki doz Biontech yaptıranlara üçüncü doz yaptırabilir mi?

mRNA teknolojisiyle üretilen Biontech aşısı da iki doz olarak uygulanmaktadır. Biontech aşısının koruyuculuğunun 9-12 ay kadar olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle iki doz Biontech aşısı olan kişiler için üçüncü doz aşı şu an için gerekmemektedir. Bu konudaki çalışma sonuçlar beklenmektedir

COVİD-19 geçiren hastalar aşı yaptırabilir mi?

COVID-19 pandemisi hala tüm dünya ile birlikte ülkemizde de aktif olarak devam etmektedir. Yeni varyantları daha bulaşıcı olan COVİD-19 salgınını kontrol altına almak için aşı olunsa da hastalık geçirilip iyileşme olsa da kontrollerin hastalık tamamen ortadan kalkana kadar devam etmesi gerekmektedir. COVID-19 hastalığı geçiren kişiler hastalıktan 3 ay sonra aşı olabilirler. Hastalık, aşılar, tedavileri ve hastalığın kontrol altına alınıp alınmadığı konusundaki yeni gelişme ve önerileri Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurum ve kuruluşların yapacağı açıklamalardan takip etmek gerekmektedir.

Yazı kaynağı : www.memorial.com.tr

Covid-19 Aşıları İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar! Neden Covid-19 Aşısı Olmalıyız?

Covid-19 Aşıları İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar! Neden Covid-19 Aşısı Olmalıyız?

Aşı karşıtı mısınız? Tabii ki hayır. Neden derseniz; Çiçek hastalığı ölümcül bir hastalık idi. Keşfedilen ilk aşı çiçek hastalığı aşısıdır. Aşı uygulamasından sonra Çiçek hastalığı ölümcül hastalıklar listesinden silinmiştir. Günümüzde çocuk felci dahil olmak üzere bu listeden aşı sayesinde silinmeye aday başka hastalıklarda bulunmaktadır. Aşılamada vücuda hastalık mikrobunun zayıflamış bir formu enjekte edilir. Aşı, hastalanmadan önce vücudun bir hastalığa karşı doğal bağışıklığını oluşturmanın bir yoludur. Bu aşı kişiye hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını önler.

Neden Covid-19 Aşısı Olmalıyız?

1- Aşılar Güvenlidir. SARS-COV-2 virüse karşı geliştirilen aşılar, yüksek bir teknolojiye ve bilgi birikimine dayanıyor. Klinik deneyler, çeşitli yaş ve etnik grupları içeren 10 binlerce kişi üzerinde yapıldı ve sonuçlar aşıların hafif yan etkilere neden olduğunu gösteriyor. Pfizer/BioNtech, Moderna ve Sinovac aşılarından biri ile aşılanan her 10 kişiden en az 7-9’unun hastalanmayacağı anlamına geliyor. Tüberküloz, kızamık, hepatit B, hemofilus influenza tip B, tetanoz, meningokok menenjit, sarıhumma ve difteri hastalıklarında aşıların etkinliği kanıtlanmıştır. Milyonlarca insan hastalanmadan sağlıklı kalmıştır. Covid-19’un da aşıyla önlenebilen bir hastalık olduğu çok net anlaşılmıştır. Bir haftada Covid-19 hastalığını oluşturabilen SARS-COV-2 ölümcül olabiliyor. Artık anlaşıldı ki aşıyla önlenebilen bir hastalık. Geç olmadan aşı yaptırmak, sevdiklerimizi korumak çok güçlü bir neden.

2- Aşı İle Toplum Bağışıklığı. Aşıyla önlenebilir hastalıklarda aşılanma hem bireyler hem de toplum için oldukça önemli. Bireylerin ölmelerinin azaltılması ve sağlık maliyetlerin azaltılması için toplum bağışıklığının bir an önce sağlanması çok önemlidir.

3- Aşı Sayesinde Covid-19’a Karşı Bir Süre Korunuruz. Geliştirilen aşıların en kötü ihtimalle 6-12 ay boyunca Covid-19’a karşı koruma sağlayacağı öngörülüyor. Bu süre ölümlerin engellenmesi, sağlık hizmetlerinin rahatlaması için yeterli bir süre. Araştırmalar, güçlü bir T hücresi bağışıklık tepkisine sahip olanların altı ay sonra hala bu güce sahip olduğunu göstermiştir.

4- Genç ve Sağlıklı İnsanlar da Covid-19 Nedeniyle Ağır ve Riskli Sağlık Sorunları Yaşayabiliyor, Hayati Tehlike Altında Kalabiliyor. SARS-COV-2 virüsü yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için bir risk oluşturuyor ama genç ve sağlıklı insanların da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği bir gerçek. Ayrıca, gençler hastalığı hafif semptomlarla geçirseler bile korona virüsü yayabiliyorlar. Bununla birlikte, hastalık semptomlarının en az 6 hafta sürdüğü durum gençleri daha fazla etkiliyor. Geçmeyen yorgunluk, dalgınlık, kalp ritmi bozukluğu ve hatta felce varan problemlere yol açarak hayat kalitesini ve yaşamını tehdit ediyor. Bu nedenle gençlerin de yaşlılar kadar aşı olması toplum bağışıklığının sağlanması için oldukça önem taşıyor.

5- Ne Kadar Çok İnsan Aşı Yaptırırsa Covid-19 Virüsüne Karşı Başarı O Kadar Büyük Olur. Geçmişteki pandemilerde bir toplumdaki aşılama hızı ne kadar hızlı ise, salgının da aynı hızla bitebileceği bizlere gösterdi. Yaygın toplum bağışıklığının gelişmesi için nüfusun yüzde 60-70’inin aşılanması yeterli olabiliyor. Bu nedenle Türkiye’de en az 50 milyon insanın en kısa sürede en az iki doz aşı olmasının sağlanmasını gerektiriyor.

6- “Doğal” Enfeksiyon Kesinlikle Ölümlere Neden Oluyor. Hastalık oluşturmadan ilgili hastalığa karşı vücudun korunmasını sağlamak için yapılan “aşı” dediğimiz uygulamalar mevcut en uygun ve en güvenli önleyici yöntemlerden biridir. Aşıların her 10 kişiden 7-9 kişiyi koruduğu net bir durumdur. Ayrıca, Covid-19’u şansa bırakmak, virüsün bulaştığı kişi için, güçlü bulaşıcılığı nedeniyle de çevresindeki insanlar için ölümcül olabilmektedir.

7- Ağır Hastalık ve Ölümleri Önleme Konusunda Aşıların Etkinlikleri Yüzde Yüze Yakındır. Covid-19 için dünyada uygulanmaya başlanan ilk dört aşının hastalığı önleme konusundaki etkililikleri farklı olmakla birlikte ağır hastalık ve ölümleri önleme konusunda etkilerinin yüzde 100’e yakın olduğu; farklı yaş ve risk gruplarında etkileri ve yan etkileri açısından değişiklikler gözlendiği, bugüne kadar ki veriler ışığında hiçbirinin ciddi yan etki oluşturmadığı gözlenmektedir.

8- Aşılanma Yapılmazsa Sonuçları Ne Olur? Aşılama bırakıldığında ya da yapılmadığında salgınlar yaşanır. Mesela 1970’lerde Japonya‘da boğmaca salgını yaşanmıştır ve boğmaca için yeniden iyi bir aşılama programı yapılmıştır. Japon çocukların yaklaşık %80’i aşılanmış ve 1974’te 393 boğmaca yaşanmış, fakat ölüm vakası olmamıştır. Sonra aşının güvensiz olduğu ve gerekmediği konusunda söylentiler başlamış ve 1976’da aşılanma oranı %10’a düşmüştür. 1979’da 13.000’den fazla vaka ve 41 ölümle boğmaca salgını tekrar yaşanmıştır. Kısa süre sonra aşılama oranları düzelince vaka sayısı geriye gelmiştir.

Aşı karşıtlığı için ya da aşı olmaya temkinli yaklaşanlar için neler söylemek istersiniz?

Bu konuda Covid-19 aşıları hakkında doğru bilinen yanlışları gözden geçirmek iyi olur.

Aşılar otizme neden olur mu? Hiçbir çalışmada aşı ile otizmin arasında bir bağlantı bulunamamıştır. Araştırmalar, herhangi bir aşı yapılmadan da bebeklerin otizmle doğabileceğini göstermiştir.

Aşılar bir bebeğin bağışıklık sistemi için ağır mıdır? Bebeklerin bağışıklık sistemleri çok güçlüdür. Aşılar bağışıklık sistemlerine ağır gelmez aksine daha iyi çalışmasını sağlar.

Aşılar kişiye zarar verecek toksinler içerir mi? Bazı aşılar formaldehit, alüminyum ve civa içerir. Ancak aşılarda kullanılan miktar o kadar küçüktür ki aşılar tamamen güvenlidir. Bebekler vücutlarında doğal olarak bir aşıda bulunandan 10 kat daha fazla formaldehit bulundurabilir.

Aşılar, önlemesi gereken hastalıklara neden olur mu? Bu, özellikle grip aşısı ile ilgili yaygın bir yanılgıdır. Zayıflamış canlı virüs kullanan aşılarda hastalığa benzer hafif semptomlar yaşanabilir ama aslında hastalığa neden olmaz.

Günümüzde enfeksiyon oranlarının düşük olmasına rağmen hala aşılara ihtiyaç var mıdır? Yüksek aşılama oranı olan başta ABD olmak üzere birçok ülkede pek çok hastalık nadirdir. Enfeksiyon oranlarını düşük tutmanın tek yolu aşılamaya devam etmektir.

Kaç doz aşı yapılmalıyız? Bir de bu yıl yaptırdıysak önümüzdeki yıl da mı yaptırmamız gerekiyor?

En kapsamlı korunmanın elde edilebilmesi için en iki doz aşı olunması ve vücudun antikor üretip, T hücrelerinin Covid-19’u engelleyip öldürmeyi öğrenmesi açısından önemlidir. Yapılan bir çalışmada: Astra Zeneca’dan sonra Biontech aşısının yapılması, Biontech’den sonra Astra Zeneca aşısının yapılmasına kıyasla daha çok antikor ve T hücresi tepkisi, bu iki karışım da iki doz AstraZeneca’ya kıyasla daha çok antikor üretilmesini, iki doz Biontech aşısıdan sonra en çok antikor, AstraZeneca’dan sonra Biontech aşısının yapılmasıyla da en yüksek T hücresi tepkisi oluştuğu saptandı. Bu verilerin başka çalışmalarla da teyit edilmesi önem arz etmektedir. Sinovac aşısı ile de böyle bir kıyaslamanın da en kısa sürede yapılması ve verilerin birlikte değerlendirilmesi konu hakkında yorumlarımızın daha doğru olmasını sağlayacaktır.

Celal Bayar Üniversitesi’nin 1053 sağlık çalışanının takip edildiği “Sinovac Aşısının Bağışıklık Yanıtı 3. Ay İzlem Sonuçları” adlı araştırmaya göre, ikinci aşıdan 28 gün sonra sağlık çalışanlarının yüzde 97’sinde antikor tespit edildi. Bu oran, üçüncü ayın sonunda yüzde 77’ye gerilediği saptandı. “Tüm bu veriler, Ağustos 2021’de yapacağımız ‘Aşılama sonrası altıncı ay antikor düzeyleri ve etkinliği’ izlem sonuçları ile netleşecek olmakla birlikte, aşının etkinliğinin uzun süreli olabilmesi için sağlık çalışanlarında ‘üçüncü doz hatırlatma aşısının’ gerekebileceğini düşündürmektedir.” Bilgisinin yayınlanmasından sonra inaktif aşılarda rapel dozun yapılması gerekeceği gündeme geldi.

İlk iki dozunu Sinovac veya Pfizer/BioNTech olanlara üçüncü doz için hangi aşının ne zaman yapılması uygun olacaktır sorusunun cevabı aranmaktadır. Hatırlatma dozlarının kaç ay sonra yapılacağı Faz-3 çalışmalarının son raporları ve kullanımda olan aşıların etkinlik sürelerinin takibinden sonra kesinleşecektir.  Bağışıklık bilimi açısından immün sistemimizin daha iyi çalışabilmesi için her iki dozun ve rapel dozlarının aynı yöntemle hazırlanmış (mRNA ya da inaktif ) aşılardan olması gerekli olduğu önem arz etmektedir. İnaktif aşıların 6 ila 12 ay içerisinde etkinliğini kaybedecekleri tahmin edilirken daha yüksek koruma sağlayan mRNA aşılarının en az 12 ay etkili olmasının beklendiği bilgisayar modellemesi hesaplanmıştır. Küresel çapta toplu aşılama çalışmaları 2020 Aralık ayında, yani 8 ay önce başladı. Dolayısıyla henüz iki doz aşının ne kadar süre koruma sağladığı tam netlik kazanmamıştır. Üçüncü doz için planlamalar aslında matematiksel öngörüdür. Aşılama programının ilk başladığı ülkelerde ve hızlı bir şekilde halkın çoğunun aşılandığı İngiltere’de gönüllüler üzerinde yedi ayrı aşının üçüncü doz denemeleri yapılıyor. İlk sonuçların en erken 2021 Eylül ayında açıklanması bekleniyor. Alman BioNTech firmasıyla birlikte Covid-19 aşısı üreten ABD’li ilaç firması Pfizer, korona virüsü önlemede en geç 12 ay içinde üçüncü doz denemelerinin başlayacağı ve iki yıl süreceği öngörüyor. Ayrıca, 6 ay boyunca yüzde 50’nin üzerine koruma sağlayan aşıların en az bir yıl boyunca etkili olacağı değerlendirildiğinden üçüncü doza bir yıl dolmadan gerek duyulmadığı görüşü de güncelliğini koruyor.

Mevcut bilgilerimize göre iki doz aşılamadan sonra inaktif aşılarda 6 ay, diğer aşılarda ise 10-12 ay sonra tek doz hatırlatma aşısı yapılması şu aşamada uygun görünmektedir.

Yazı kaynağı : www.medicana.com.tr

Corona’ya karşı birlikteyiz | The Federal Ministry of Health

Corona'ya karşı birlikteyiz | The Federal Ministry of Health

BioNTech/Pfizer’in Comirnaty® adındaki aşı maddesi, 2020 yılında Alman ilaç firması BioNTech ile ABD’li ilaç firması Pfizer tarafından iş birliği çerçevesinde geliştirildi. Avrupa Komisyonu 21 Aralık 2020 tarihinde bu aşı maddesi için Avrupa Birliği’nde – ve dolayısıyla Almanya için de – şartlı kullanım onayı verdi. Bu makalede aşı maddesi, etkinliği ve olası aşı reaksiyonları konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Aşı maddesi etkisini işte böyle gösterir

BioNTech/Pfizer’in ürettiği Comirnaty®, Moderna tarafından üretilen aşı maddesi gibi  mRNA aşı maddesi adı verilen bir aşıdır. Buradaki “m” harfi, “messenger” (Türkçesi; mesajcı) kelimesinin kısaltmasıdır. RNA kısaltması ise “rübonükleik asit” (bu asit, insan hücrelerinde bulunan bir kimyasal bağdır) teriminin baş harflerinden oluşur. mRNA# koronavirüsün küçük bir bölümünün, diğer bir deyişle spike (diken) proteinin yapı planını içerir. Koronavirüs, bu göze çarpıcı protein – çizimlerde ve resimlerde bu protein virüsün yüzeyindeki dikenler şeklinde gösterilir – yardımıyla insan hücresine girer. Proteinin kendisi ise aslında tamamen zararsızdır.

BioNTech/Pfizer’in ürettiği Comirnaty® ile koronaya karşı koruyucu aşılama yapıldığında, spike proteinin yapı planı, çok küçük yağ damlacıklarından oluşan ve lipid adı verilen koruyucu kabuk içerisinde insan kasına girer. Buradaki vücut hücreleri bu yapı planının yardımıyla proteini kendileri üretir ve bağışıklık sistemine sunar. Bu sistem üretilen proteini bir yabancı cisim olarak değerlendirir ve ona karşı antikor ve savunma hücreleri geliştirir. İşte bu şekilde koruyucu bağışıklık tepkisi ortaya çıkar.

Daha sonra SARS-CoV-2 enfeksiyonuna yakalandığında vücudu “gerçek” bir koronavirüs girecek olursa, bağışıklık sistemi virüsün üzerindeki spike proteinleri sayesinde onu tanıyarak derhal geniş bir cephede onunla etkili bir şekilde mücadeleye başlar. Buna karşılık aşı maddesinin içindeki mRNA ise birkaç gün içerisinde vücuttan atılır. Böylece vücudun kendisinin spike proteini üretmesi son bulur.

Aşı maddesi işte bu kadar etkilidir

BioNTech/Pfizer’in ürettiği Comirnaty® aşı maddesi, koronavirüse karşı yüksek derecede etkili bir aşı maddesidir: Bu aşı uygulandığında, enfeksiyon durumunda COVİD-19 hastalığına yakalanma olasılığı yüzde 95 düşük olur. Virüsü başkalarına bulaştırma riski de aşıyla birlikte önemli ölçüde azalır: Robert Koch Enstitüsü, aşılanması tamamlanmış olanların, son dozu aldıktan 15 gün sonra koronavirüsü başkalarına bulaştırma riskinin, negatif test sonucuna sahip olanlara oranla daha düşük olduğu varsayımından hareket ediyor.

Ancak aşılanmış kişiler açısından, çok düşük olsa da geriye kalan enfeksiyon riski nedeniyle mesafe ve hijyen kurallarına uyma yükümlülüğü ortadan kalkmaz. Önümüzdeki dönemde yapılacak yeni araştırmalar, aşının sağladığı korumanın ne kadar sürdüğünü gösterecek. Aşılanmış olmasına rağmen hastalanan kişiler, hastalığın daha hafif seyretmesi beklentisi içine girebilirler. Grip aşısında olduğu koronaya karşı hatırlatma aşısının ne ölçüde gerekli olduğu sorusunun cevabı bugün henüz verilebilmiş değil. Ancak bu konuda da klinik çalışmalar çerçevesinde araştırmalar devam ediyor.

mRNA aşı maddelerinin üretimi de daha kolay ve kullanılan platform teknolojisi sayesinde sadece birkaç hafta içerisinde milyonlarca doz aşının üretilmesi mümkün. Aynı şekilde aşı maddesinin kısa sürede değişen virüs mutasyonlarına uyarlanması da bu teknoloji sayesinde mümkün oluyor.

12 yaşından büyükler için tavsiye ediliyor

Avrupa İlaç Ajansı EMA), BioNTech/Pfizer’in ürettiği Comirnaty® aşı maddesinin 12 yaşından büyüklere de uygulanması için Haziran 2021’de onay verdi.  STIKO ise, bugün aşı maddesinin ağır seyreden bir COVİD-19 hastalığına yakalanmaları riski yüksek olduğu için, belli bazı alt hastalıkları bulunan 12 ila 15 yaşlarındaki çocuklara ve gençlere de uygulanmasını tavsiye ediyor. Aşı maddesi genel olarak kolun üst bölgesindeki kas içine şırınga ediliyor. Aşının tam etkisine ulaşabilmek için iki doz gerekiyor. Birinci ve ikinci doz aşılama arasındaki süre üç ila altı hafta olmalı. Daimî Aşı Komisyonu (STIKO), birinci ve ikinci doz aşı arasında altı haftalık bir sürenin bulunmasını tavsiye ediyor.

Aşı reaksiyonları ve yan etkileri

Prensip olarak, hangi virüse karşı yapıldığından veya hangi aşı maddesinin kullanıldığından bağımsız olarak bütün aşılamalarda aşıya bağlı reaksiyonlar veya yan etkiler ortaya çıkabilir. Aşılamadan sonra en sık karşılaşılan tipik reaksiyonlar arasında, iğnenin vurulduğu bölgede ağrı, halsizlik, baş ve kas ağrısı, eklem ağrısı ve ateşli titreme nöbeti yer alır. Ancak bu şikayetler genellikle hafiftir ve daha çok gençlerde görülür. Yan etkiler, yani ortalama aşı reaksiyonun ötesine geçen şikayetler son derece ender ortaya çıkar. mRNA temelli aşı maddeleriyle koronaya karşı koruyucu aşılanma ve olası yan etkileri konusunda önemli bilgilere, bilgilendirme belgesinde ulaşabilirsiniz. Söz konusu belgeyi buradan indirerek yazdırabilirsiniz.

Güvenlik kesintisiz olarak kontrol edilir

Aşı maddesinin içindeki maddelere karşı alerjilerin varlığından haberdar olunduğu veya ilk doz aşıya karşı ağır bir alerjik reaksiyonun ortaya çıktığı durumlarda ikinci doz aşılamadan kaçınılmalıdır. Kullanım onayı almış bütün COVİD-19 aşı maddelerinin içinde bulunan maddeler ve diğer ürün bilgilerinin bulunduğu bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Aşı maddelerinin güvenliği sürekli olarak gözetim altındadır. Gerektiğinde derhal müdahalede bulunabilmek için bugüne kadar bilinmeyen ve son derece ender olarak ortaya çıkan muhtemel yan etkiler ayrıntılı olarak kontrol edilir ve değerlendirmeye tabi tutulur. Paul Ehrlich Enstitüsü’nün bu konuda çıkardığı güvenlik raporlarına buradan (bu sayfadaki bilgiler sadece İngilizcedir) ulaşabilirsiniz.

Koronaya karşı koruyucu aşılama hakkında daha fazla bilgiyi, bu makalede de bulabilirsiniz.

Yazı kaynağı : www.zusammengegencorona.de

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın