Bakan Özer: Mesleki tahsil merkezi, istihdam programı değil



Milli Eğitim Bakanı Özer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis ile TOBB Sosyal Tesisi’nde ‘Mesleki Beceri Seferberliği Protokol İmza Töreni’ne katıldı.

Bakan Özer, TOBB’un yalnızca mesleki anlamda değil eğitimin güçlenmesi ve erişimin artırılması anlamında en önemli paydaşları bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

*Bizim iş gücü piyasasıyla eğitim döneminin birbiriyle geçişkenliğini artırmamız ve bunu eğitimin bir parçası haline getirmemiz lazım ki mesleki eğitimde kuvvetli olalım.

*Bunun da en önemli fırsatı minik ve orta ölçekli işletmelerle ilgili eleştiri olan mesleki tahsil merkezleri. Çünkü mesleki eğitim merkezleri çırak, kalfa ve usta ihtiyacını karşılayan dolayısıyla ustayı çıraksız ve kalfasız bırakmayan ona her zaman usta olduğunu hissettiren bir tahsil türü.

*Bu her ne kadar Almanya ile ilişkilendirilse de bu ülkenin kodlarında binlerce yıldır Ahilik kültürüyle sürekli gelişen eğitim türüne mukabil geliyor

‘BİRİLERİ GELİŞMELERDEN RAHATSIZ’

*Son rakamlara baktık. Bugün itibarıyla 1 milyon 300 bin çırak ve kalfaya ulaştık. Bu, mesleki eğitimde bir devrimdir. Artık o ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ söylemi, özellikle küçük ve orta ölçekli iş yerlerinde tarih olmuştur.

*Artık aramış olduğu elemanı bulamıyorsa ücretlendirmeyle ilgili sorun vardır. Çünkü piyasada yeterince mezun var ve süreç fazlaca verimli bir şekilde işliyor” diye konuştu.

Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırdıklarını kaydeden Özer, “Okul öncesi eğitim ancak evlatların akademik ve bilişsel, bilişsel olmayan becerilerini güçlendirmiyor. Aynı zamanda ebeveynlerin istihdama katılabilirliğini de artırıyor. Bu yaptığımız hamle hanımefendilerin istihdamını artıracak ve net oranın yine düşürülmesinde mühim bir kakı sağlayacak” dedi.

Mesleki eğitimde iyileştirme süreçlerine değinen Özer, “Bizin kamuoyunda ‘Çocuk işçiliği artıyor’ şeklinde yanlış idrak etme var. Hangi dilden ithal ediliyor, bilmiş değilim. Mesleki öğrenim merkezi, istihdam programı değildir; eğitim programıdır. Dolayısıyla ‘çocuk işçiliği’ ifadesi nereden çıkıyor, nasıl algılamaya yol açıyor, gerçekten Milli Eğitim Bakanlığı olarak şaşkınlıklar içindeyiz. Bakanlık olarak hepimiz yaptığımız işten memnunuz. Paydaşlar da memnun; fakat birileri bu gelişmelerden rahatsız oluyor. Bırakın onlar rahatsız olmaya devam etsinler” diye konuştu.

kaynak – sozcu, listelist

Yorum yapın