Yeni Doğan Bebeklerin “Leylekler Tarafından Getirildiği” Efsanesi Nasıl Ortaya Çıktı?



Ebeveynlik gerçekten de son aşama zorlu ve meşakkatli bir süreç. Buna bağlı olarak pek fazlaca anne ve baba, çocuk yetiştirme süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara yaratıcı çözümler bulmak zorunda kalıyor. Ebeveynlik süreçlerinde ortaya çıkan en ilginç ve yaratıcı çözümlerden biri ise günümüzden oldukça uzun zaman önce ortaya çıktı, yeni dünyaya gelen bebekler ve leylekler hakkındaydı!

Özellikle Batı dünyasında, sex ve cinsellik mevzusunda mahcup ebeveynlerin, çocuklarının nereden geldikleri ile alakalı sorularına verdikleri en popüler cevap, “seni leylekler getirdi” oluyor. Leylekler, uzun bir süredir doğumla ilişkilendiriliyor, zor sorularla karşılaşan ebeveynlerin yardımına yetişiyor. Üstelik birtakım bilim adamlarına gore, yeni dünyaya gelen evlatları leyleklerin getirmiş olduğu efsanesi, günümüzde de yaygın bir biçimde kullanılıyor. Peki, bu ilgi çekici efsane iyi mi ortaya çıktı? Detaylara beraber bakalım…

“Seni leylekler getirdi” efsanesinin kökenleri Antik Yunan mitolojisindeki ilginç bir hikâyeye kadar uzanıyor

Mitolojiye göre doğum tanrıçası Hera, Gerana’yı, eşi Zeus’la ilişkisi olduğundan uzun boyunlu bir turnaya dönüştürür. Bir turnaya dönüştüğü şekilde yeni doğurduğu bebeğinden ayrılmak istemeyen Gerana, evladı bir battaniyeye sarar ve bebeği gagasında taşıyarak uçup gider.

İşte pek fazlaca uzmana bakılırsa yeni doğan bebeklerin leylekler tarafından getirildiği efsaneleşmiş, temelde Antik Yunan mitolojisindeki bu anlatıya dayanıyor. Ancak efsanenin zaman içerisinde önemli bir değişikliğe uğramış olduğu da aşikâr. Peki, Antik Yunan mitolojisindeki bebeğini gagasında taşıyarak gökyüzünde süzülen turna, iyi mi oldu da leyleğe dönüştü?

Leylekler çeşitli sebeplerden aile hayatıyla ve doğumla ilişkilendiriliyor

Bu sebeplerden en dikkat çekeni ise, leyleklerin insanlara yakın bölgelerde yaşamaları. Londra Üniversitesi Birkbeck Kolejinden Profesör Marina Warner bu durumla ilgili, “İnsanlara yakın yapılardaki yuvalarda yavrularına baktıkları için leylekler her vakit aile hayatıyla ilişkilendirilmiştir.” ifadelerini kullanıyor.

Warner, leyleklerin zaman içerisinde bebekleri göllerden ve bataklıklardan gagalarıyla, anne babaları ise zor sorulardan varlıklarıyla kurtaran kahramanlara dönüştüğünü ifade ediyor…

Bebeklerin leylekler tarafınca ailelerine getirilmiş olduğu efsanesinin popüler hale gelmesinde Avrupa masallarının da büyük bir katkısı var

leylekler

Uzmanlara gore bilhassa Hans Christian Andersen’in ilk kere 19. Yüzyılın başlarına yayımlanan “Leylekler” isminde masalı bu efsanenin popüler hale gelmesinde birinci derecede görevli. Uzmanlar bu masalın özellikle İngilizce konuşan toplumlarda kısa sürede büyük bir başarı yakaladığını dile getiriyor. Bununla paralel olarak leylekler, Viktorya periyodu İngiltere’sinde çocuklarının cinsellik ve doğumla ilgili sorularından kaçınmak isteyen utangaç anne ve babalar için oldukça işlevsel bir araca dönüşüyor.

Bebekler ve leylekler hakkındaki efsaneleşmiş günümüzde de yaygın bir halde anlatılıyor

leylekler

Yani bilhassa Batı dünyasındaki pek fazlaca çocuk, günümüzde en azından bir süre boyunca kendilerinin ailelerine leylekler tarafından getirildiğine inanarak büyüyor. Öyle ki “doğum lekesi” ile doğmuş bazı çocuklara bu lekelerin aslına bakarsak bir “leylek ısırığı” olduğunu söyleyen aileler bile var. New York Şehir Üniversitesi Halk Sağlığı Okulunda eşeysel sağlık alanında doçent olan Spring Chenoa Cooper’a bakılırsa leylek efsanesinin günümüzde de yaygın olmasının son derece kolay bir sebebi var.

Cooper, bu konu hakkındaki “Bunun bir sebebi, birçok ebeveynin ilmi olanı, ne zaman ve nasıl konuşacağından hâlâ güvenli olmaması. Pek oldukca şahıs çocuklarına seksi nasıl açıklayacaklarını bilmiyorlar.” ifadelerini kullanıyor. Bununla beraber günümüzde utangaç anne ve babaların, evlatlarının zorlu sorularından kurtulmak için yardım aldıkları canlılar sadece leylekler değil.

Batı dünyasında, bebeklerin “kabak tarlalarında yetiştiğine” dair anlatı da fazlaca popüler

leylekler

Uzmanlar bu anlatının ekinlerle doğurganlık içinde bir bağlantı kurulması nedeniyle ortaya çıktığını düşünüyor.

Uzmanlara bakılırsa küçüklere leylek efsanesinin anlatılması birtakım olumsuz durumların yaşanmasına neden oluyor

leylekler

Bazı uzmanlar kökenleri Antik Yunan mitolojisine kadar uzanan “seni leylekler getirdi” efsanesinin, günümüzdeki çocuklar için son derece “kafa karıştırıcı” olabileceğini anlatım ediyor. Ancak efsanenin tehlikeleri bununla sınırlı değil.

Spring Chenoa Cooper, bu tarz üzeri kapalı anlatımların, seks hakkındaki bazı yanlış bilgilere ve inanışlara yol açabileceğini buna bağlı olarak da cinsi sağlık üstünde negatif neticeleri olabileceğini ifade ediyor. Öte yandan leylek efsanesi, seks ile alakalı konuşmayı zorlaştırarak cinsel saldırı benzer biçimde suç unsurlarının ortaya çıkmasına da niçin olabiliyor.

Kaynak: 1

kaynak – sozcu, listelist

Yorum yapın