Rocket Lab’ın Venüs’e olan özel görevi 2025’e kaydı

TechCrunch’a konuşan bir sözcü, Rocket Lab’ın geçen ay piyasaya sürülmesi planlanan Venüs görevinin “yakın olmadığını” doğruladı. Bu, görevin muhtemelen lansman için kamuoyuna açıklanan tek yedekleme penceresi olan Ocak 2025’ten önce ilerleyeceği anlamına geliyor.
Sözcü, “Şu anda odak noktamız, müşteri misyonlarını öncelikli olarak sunmaktır” dedi. Kayma için başka bir sebep sunmadılar.
Rocket Lab, sarı gezegene ilk tamamen özel görev olacak olan geçen Ağustos ayında Venüs’e gideceğini duyurdu. Massachusetts Institute of Technology ve diğer kuruluşlardan bir araştırmacı ekibi bilimsel yüke katkıda bulunurken, şirket misyonu finanse edecek. Şirket, atmosferik koşulların Dünya’dakine en çok benzediği Venüs yüzeyinin yaklaşık 30 fit yukarısına çok küçük bir sonda göndermek için küçük Elektron roketini ve Foton uzay aracını kullanmayı planlıyor.
Gerçekten de görevle ilgili her şey derli toplu ve iddialı. Çapı sadece 40 santimetre olacak olan sonda, Venüs’ün bulutlarında organik kimyasallar ya da başka bir deyişle yaşam belirtileri ve yaşamı desteklemek için yaşanabilir koşullar önerileri arayacak. Bulutların arasından uçarak yalnızca beş dakika geçirdikten sonra, sonda atmosferik girişten yaklaşık bir saat sonra Venüs’ün yüzeyine çarpana kadar yavaşça irtifa kaybedecek.
Misyonun diğer birincil hedeflerinden biri, göre bir kağıda görev parametrelerini detaylandırmak, yüksek enerjili Foton uzay aracını daha da olgunlaştırmaktır. Photon, Rocket Lab’in güçlü uzay aracıdır, ancak bu yüksek enerjili varyant, özellikle derin uzay görevleri için tasarlanmıştır.
Rocket Lab, NASA için Cislunar Otonom Konumlandırma Sistemi Teknoloji Operasyonları ve Navigasyon Deneyi (CAPSTONE) görevi için yüksek enerjili Foton’u geliştirdi, Haziran 2022’de piyasaya sürülen. Şirket, bu üst aşama varyantını gelecek yıl NASA’nın Mars görevi için de kullanacak.
Yüksek enerjili Foton’u Rocket Lab’in sattığı diğer türevlerden, örneğin bir uydu otobüsü olarak ayıran şey nedir? Varda Space gibi girişimlere – uzun süreli gezegenler arası seyir kabiliyetine sahip olmasıdır. Yaklaşan Mars görevi ve 2025’te Venüs görevi, muhtemelen Rocket Lab’ın hedefleri için buzdağının sadece görünen kısmı.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada