Piyasalarda gündem yoğun: İşte saat saat takip edilecek veriler? (16 Ağustos)



Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül toplantısında 50 baz puan ürem artırabileceğine yönelik artan beklentilerle sınırı olan da olsa pozitif seyrederken, yatırımcıların gözü bugünden itibaren yoğunlaşacak makroekonomik veri gündemine çevrildi.

Dün Asya ve Amerika’de açıklanan makroekonomik verilerin ekonomilerin yavaşladığına işaret etmesi risk algısını artırdı. Buna rağmen Çin Merkez Bankası’ndan (PBoC) gelen ürem indirimi adımı piyasaları pozitif yönde etkilerken, Amerika’de konut sektöründe yavaşlamaya ve fiyatlarda gerilemeye işaret eden verilerin Fed’i yavaşlatabileceği beklentilerini artırmasıyla da pay piyasaları yükseliş eğiliminde hareket etti.

Söz konusu verilerin peşinden para piyasalarında Fed’in eylülde yüzde 64 ihtimalle 50 baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başlarken, artan resesyon ihtimali tahvil piyasalarına da hareketlilik getirdi.

Dün, tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, terse dönen getiri eğrisi kuvvetli kalmaya devam ederek ülkenin resesyona gireceği fiyatlanmaya devam etti.

Amerika’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık gömü bonosu arasındaki getiri farkı 20 baz puana kadar gerilerken, 2 yıllık tahvil faizi ile 10 senelik tahvil faizi arasındaki fark 40 baz puan civarında kalmaya devam ediyor.

Söz konusu endişeler dolar talebini artırırken, dün yüzde 0,8 yükselen dolar endeksi 106,5 seviyesine çıktı. Brent petrolün varil fiyatı ile Bakırın libresi dün güçlenen resesyon endişeleri ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artıracağını duyurmasıyla gerileyerek, sırayla yüzde 4,1 ve yüzde 1,6 değer kaybetti.

Analistler, bugünden itibaren yoğunlaşacak makroekonomik veri gündeminin piyasaların yönü üstünde etken olmayı sürdüreceğini belirterek, ABD’de konut sektörüne ait açıklanacak verilerin yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini kaydetti.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,40, Nasdaq endeksi yüzde 0,62 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,45 terfi etti. Amerika’de endeks vadeli muamele kontratları yeni güne ise sınırı olan düşüşle başladı.

Avrupa ve Asya borsaları

Avrupa hisse piyasalarında da dün alış ağırlıklı bir seyir seyredildi.

Bölgede, resesyon riskleri güçlenmeye devam ederken, Almanya’nın organik gaz tedariki problemine bir de kuraklığın nehirlerdeki su seviyelerini düşürmesi eklendi.

Buna göre, nehirlerin iç ve dış ticarette önemli oranı olduğu ülkede su seviyelerinin fazlaca azalmasının ardından birtakım gemilerin gezi edememesinin ülkede tedarik zincirini negatif etkileyebileceğinden kaygı ediliyor.

Bölgede geçindiren olumsuzluklar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonla savaşım alanını daraltırken, ağustostaki toplantıda 50 baz puan ürem artıracağına yönelik beklentilerin azalması dikkati çekiyor.

Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,11, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,15 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 kıymet kazanmıştır. Bugün Avrupa’da, endeks vadeli işlem kontratları yeni güne de alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Asya borsalarında ise dünkü verilerle güçlenen resesyon endişesinin ardından piyasalarda fiyatlamaların zorlaştığı ve hisse piyasalarının dalgalı seyrettiği görülüyor.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yatay seyrederken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,55 değer yitirdi. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,15 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,18 kıymet kazandı.

Yurt içi piyasalar

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışının yüzde 0,25 altında, 2.857,18 puandan bitirdi.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artışla 17,9547’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,9580 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt arasında mesken satışları ve mesken fiyat endeksi, yurt haricinde ise Almanya ve Avro Bölgesi’nde ZEW beklenti endeksleri ile Amerika’de inşaat izinleri, mesken başlangıçları ve endüstri üretimi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.880 ve 2.900 seviyelerinin direnme, 2.830 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

09.00 İngiltere, haziran ayı işsizlik

10.00 Türkiye, temmuz ayı konut satışları

12.00 Almanya, ağustos ayı ZEW beklenti endeksleri

12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı ZEW beklenti endeksi

12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı dış ticaret dengesi

14.30 Türkiye, haziran ayı mesken fiyat endeksi

15.30 ABD, temmuz ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları

16.15 ABD, temmuz ayı endüstri üretimi ve kapasite kullanması

kaynak: ekonomist.com.tr

Yorum yapın