”Maymun çiçeği olaylarında artış bekleniyor”



Maymun çiçeği virüsünde korkulan oldu. Amerika’de bağışıklık sistemi zayıflamış bir yetişkinin virüs kaynaklı ölmesi endişeleri de beraberinde getirdi. Genelde hafif seyreden ancak bağışıklık yetmezliği olan bireylerde yaşamsal risk gerçekleştiren bu virüsün; su çiçeği, zona yada alerjik hastalıklarla karıştırılmaması için mutla bir uzmana gidilmesi icap ettiğini belirten Prof. Dr. Cihadiye Elif Öztürk, olay artışlarıyla alakalı uyarılarda bulundu.

Maymun çiçeği virüsünün Covid-19 kadar fazlaca süratli bulaşmadığını söyleyen Prof. Dr. Elif Öztürk, bu enfeksiyonun Covid-19 şeklinde bir pandemiye dönüşeceğini düşünmediklerini ancak olay artışlarının olmasını beklediklerini aktardı.

Çiçek aşısı olmayan bireyler arsında vakaların görülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Öztürk, ”Türkiye’de 40 yaş üzeri insanlar çiçek aşısı olduğu için toplumumuzun bir kısmı aşılı. Aşılı olmayan kişiler içinde bu vakaları görebiliriz. Maymun çiçeği dünyada var olan bir enfeksiyon ve insanlar bağışıklık olarak bu virüsü tanıyor. Ayrıca çiçek aşısı olanların hastalığı daha hafifçe geçireceğini ön görüyoruz” dedi.

Maymun çiçeği virüsü ile ilgi bilgi veren Prof. Dr. Öztürk, “Afrika’da bulunan bir enfeksiyondu. Yeni bir enfeksiyon değil. Orada endemik olarak, enfeksiyonlar icra eden bir rahatsızlık etkeniydi. Ancak son 6 ay içinde Avrupa’da olaylar görülmeye başlandı. Türkiye’de de olaylar görüldü. Vaka eskiden yurt dışı bağlantısı olan kişililerde görülüyordu. Ancak şimdi maymun çiçeği olaylarını yurt dışı bağlantısı olmayan kişiler içinde da görüyoruz” dedi.

Hastalığın geçirilme seyri bağışıklığa bağlı

Hastalığın kabarcıklar gibi döküntülü olarak kendisini göstermesi sebebiyle su çiçeği, zona yada alerjik hastalıklarla karıştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “O nedenle kesinlikle enfeksiyon hastalıları uzamlarına görünmekte yarar var. Alınan örnekleri Sağlık Bakanlığı’na gönderdiğimizde oldukca kısa sürede bize sonuçlar bildiriliyor. Kişide bağışıklık yetmezliği durumu yoksa maymun çiçeği olayları da hafif seyrediyor. Çok ağır bir olgu görünmüyor. Yaklaşık 21 gün içinde kendi haline iyileşen bir hastalık. Ancak yerine bağlı olarak lezyonların gözde veya genital bölgede olması ağrıya sebep oluyor. Nitekim başka bölgelerde olduğunda çok fazla yakınma olmadan rahatsızlık atlatılabiliyor” diye konuştu.

“Cinsel yolla bulaşabiliyor”

Virüsün başka enfeksiyonlarla beraber de görülebileceğini aktaran Prof. Dr. Öztürk,” Virüs şu an için en oldukça eşeysel yolla bulaşabiliyor. Ancak yakın temas, hasta olan kişiyle saatlerce aynı ortamda bulunmak, maske takmamak, elle münasebet etmek, yaraları ellemekle de kişiden kişiye bulaşabiliyor. Daha fazlaca cinsi yolla bulaştığı için tek eşlilik ve korunma benzer biçimde tedbirler alınabilir” benzer biçimde konuştu.

“Semptomatik tedavi yapıyoruz”

Hastalığın tedavisi ile alakalı de bilgi veren Prof. Dr. Öztürk,” Viral hastalıklarda bağışıklık yetmezliği olmayan kişilerde çoğu zaman tedavi yapmıyoruz. Ancak bağışıklık yetmezliği varsa, enfeksiyon çok ilerlemişse bu durumlarda antiviral tedavi uygulanabilir. Onun haricinde herhangi bir tedavi uygulanmıyor. Bu süreçte hastanın izole olmasını, yaralarının bakımını sağlıyoruz. Hastayı takip ediyoruz. Yalnızca semptomatik tedavi yapıyoruz” ifadelerinde bulunmuş oldu.

kaynak: linehaber.com.tr

Yorum yapın