Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gençlere müjde



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen e-insan Uygulaması Tanıtım Programı’nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin hayırlı olmasını dileyerek, “Ülkemize kazandırdığımız demokrasi ve kalkınma devrimlerinin peşinde hep önce insan anlayışı vardır. Türkiye’nin kalkınmasını sadece yollarda, köprülerde, barajlarda, tünellerde aramak eksik bir yakasımdır. Asıl büyük kalkınma atılımını eğitimi, sağlığı, sporuyla, sosyal destekleri ve diğer tüm unsurlarıyla insan kaynağımızı geliştirmekte gösterdik. Ülkemizin geçmişte yaşamış olduğu sıkıntıların en önemli yansımaları insan kaynağımız üstünde ortaya çıkmıştır. Vesayet dediğimiz anlayış, insanlarımızın çoğunluğunu ancak karar alma ve yönetim mekanizmalarında değil bununla beraber temek hak ve özgürlüklerden de yoksun bırakmanın adıdır. Milletimizin kahir ekseriyeti upuzun bir süre eğitim öğretim hizmetine ulaşamayarak fırsat eşitliği, esenlik hizmetine ulaşamayarak yaşama hakkı, altyapı hizmetine ulaşamayarak; kaliteli hayat sürme, insan olmanın gerektirdiği pek oldukca imkandan faydalanamamış olmasıdır” dedi.

Bugün 81 vilayette 85 milyon vatandaşın her birinin eğitim öğretimden, sağlığa, ulaşımdan spora tüm alanlarda belli bir standardın üzerinde yaşam kalitesine haiz bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Çocuğunu okutmak için ana sınıfından üniversiteye kadar bütün eğitim tedris kanalları ücretsiz olarak sonuna kadar açıktır. Sağlık hizmetlerini ilk nefesten son nefese kadar yaşamın her alanını kapsayacak biçimde gelişmiş ülkelerin dahi oldukça üzerinde standartlarda veriyoruz. Şu anda bu noktada hocalarımız oldukça oldukca başarı göstermiş operasyonlar gerçekleştiriyorlar. En son Bartın’daki Amasra vakasında 41 şehidimiz var sadece bu 41 şehidimiz dışında bütün oradaki yaralılarımıza anında savaşım ile onları sağlıklarına kavuşturmak için çalışıyorlar. 6 tane de ağır olan ki birinin şuuru açıktı hastanede ziyaret ettim 5 tanesinin durumu birazcık zorlu. Onlarla Belediye başkanlığım döneminde İstanbul’da yanık için bir hastane ve ya hastanede bu şekilde bir bölüm yoktu. Bir adet söylediler orayı gezdim maalesef orada paslı küvetler vardı. Biz şimdi bu tarz şeyleri aştık. Şu anda bizim şehir hastanelerimizde böyle bir sorun yok. İstanbul’daki Çam Sakura Hastanemizde şu anda tedavi bulan yanık durumları ağır olan hastalarımız Türkiye’de adeta bir numara konumunda olan profesörlerimiz. Tarafından tedavileri yapılıyor. Nereden nereye geldiğimizi söylemek bakımından bunlar fazlaca nemli” açıklamasında bulundu.

“Türkiye de artık gelişmiş ülkeler programı içinde yerini aldı”

Terörle mücadeleden sınır emniyetine ve asayişe kadar bütün alanlarda huzuru tesis ederek insanların gece gündüz itimat arasında hayatlarını sürdürebilmelerini sağladıklarını kaydeden Erdoğan, “Güneydoğu’da belli saatten sonra dışarı çıkmak olası değildi. Şimdi, gece saat 24.00 – 01.00’e kadar vatandaşlarımız dışarıda. Buralara geldik. Bu durumu gördük, bunlar durup dururken olmadı. Büyük bir azmin, kararlılığın neticesinde bunu gerçekleştirdik. Ülkenin dört bir yanında bu huzur var ise, bu konfor var ise, güvenilir ulaşımı temin eden tayyare seferleri başladıysa Göreve geldiğimiz 26 havalimanımız vardı. 58 havalimanına ulaştık. Türkiye’nin dört bir yanına havalimanından indikten sonra yarım saat 45 dakikada evinize ulaşabiliyorsunuz. Batı’da ne var ise şark ve Güney Doğu’da o olacak demiştik bunu başardık. Türkiye artık geri kalmış ülkeler silsilesi içerisinde değil. Az gelişmiş de değil, Türkiye de artık gelişmiş ülkeler programı içinde yerini aldı. Türkiye Dijitalleşme sürecinde 900’den fazla kurumunun, 6 bin 800’den fazla hizmetiyle, 61 milyon kullanıcı sayısına ulaşan e-Devlet Kapısı uygulamasıyla dünyada ilk sıralara yerleşmiştir” dedi.

Her alanda Cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamını 5’e 10’a katlayan atılımları saymanın mümkün olduğunu ifade eden Erdoğan, “Gelişen, büyüyen, modernleşen Türkiye’de hususi sektör ve kamu kesimiyle emek harcama yaşamı da büyük değişime uğramıştır. Kamu personel sınavının hükümetlerimiz döneminde geliştirmekte en oldukça zorlandığımız halen de istediğimiz seviyeye getiremediğimiz alan bulunduğunu itiraf etmek isterim. Ülkemizde amme ve diğer huşularda olduğu şeklinde insan kaynakları mevzusunda da lokomotiftir, belirleyici role haizdir” açıklamasında bulundu.

“İnsan kaynağımızı dünya genelinde rekabet edebilecek seviyeye çıkartmak istiyoruz”

İnsan Kaynakları Ofisi’nin oluşturulmasının amacına yönelik konuşan Erdoğan, “Bu yapının öncülüğünde hem kamunun hem de genel hatlarıyla ülkenin insan deposu projeksiyonu ve yönlendirmesini yamaktır. BM kalkınma hedefleriyle de ahenkli yürüttüğümüz çalışmalarda, fırsat eşitliği, şeffaflık, yenilikçilik, liyakat gibi değerleri esas alan bir insan kaynağı kültür oluşturmanın düşüncesindeyiz. Bu amaçla geliştirilip uygulamaya konulan sistemlerin tüm bunlar yerli ve ulusal olarak hazırlanmıştır. Atılan her adımla gençlerimizin ve çalışanlarımızın umutlarını gücendirecek, yetenek ve yetkinliklerini artıracak, devletimizi ve özel sektörümüzü başarıdan başarıya taşıyacak bir kabiliyet idare modelinin inşasını hedefliyoruz. Özellikle hemen yanı başımızdaki millet kütüphanesi şu anda dünyada müstesna olan kütüphanelerden birisidir. 24 saat 7’den 70’e bütün insanımıza hizmet veren bu kütüphanemizde her türlü imkanı hazırladık. Ülkemizdeki üniversite sayısını 81 ilimizin tamamına yayarak artırarak bize yöneltilen eleştiriler vardı. Şimdi kimsenin söyleyecek lafı kalmadı. 76’dan 208’e çıktık. 208 üniversitemiz var. Bütün bu üniversitelerle beraber oralarda anaokulundan ilk orta öğretime kadar hepsini de güçlendirerek ayrı bir statüyü yerleştirmiş olduk” diye konuştu.
Yükseköğretimde ancak ulaşılabilirliği değil, fırsat eşitliğini de temin ettiklerini dile getiren Erdoğan, “Üniversitelerimizi belli gelir seviyesindeki insanların eriştiği bir alan olmaktan çıkardık. Bugün artık ortaöğretimden mezun olacak her öğrencimize kafi gelecek üniversite kontenjanına sahibiz. Şimdi tüm dikkatimizi ve kaynaklarımızı eğitimin kalitesinin yükseltilmesine, üniversitelerden mezun olan gençlerimizin istihdam alanlarının çoğaltılmasına veriyoruz. Tüm üniversitelerde faaliyete geçen kariyer merkezleri gençlerimizle reel sektör içinde bir köprü vazifesi görüyor. Reel sektörün talebi ile gençlerimizin kariyer hayallerini buluşturmaya yönelik yetenek kapısını hizmete aldık. Mezun ile 8 bini aşkın işveren ve kariyer danışmanı yetenek kapısı üzerinden ücretsiz bir şekilde bir araya gelebilmektedir.

Öğrencilerimizin yaşadıkları bir diğer mühim problemi milli staj programı ile adil bir şekilde çözüme kavuşturulduk. Böylece herhangi bir aracıya, ve onun getirdiği şüpheye mahal bırakmadan yetişmen insan kaynağı arzıyla talebini buluşturma imkanı elde ettik. Bu sistemde her insanın referansı kendi yeteneği, birikimi ve vizyonudur. Son 2 yılda 160 bini aşkın gencimiz tutarı ve sigortası devlet tarafınca karşılanan bu program sayesinde amme kurumlarında yetişim yapma imkanı bulmuştur. Programın OECD tarafından örnek gösterilmesi doğru istikamette gidildiğinin işaretidir. 23 ayrı yerde 400 bini aşkın kayıtlı gencimizi 5 binden fazla işverenle bir araya getiren yöresel kariyer fuarları da bir diğer önemli çalışmadır” açıklamasını yapmış oldu.

Erdoğan, “Yurt dışında öğrenim bulan Türk vatandaşı ve ya mavi kart sahibi yetenekleri kazanmaya yönelik internasyonal kariyer fuarlarımızı 10 ayrı ülkede gerçekleştirdik. Türkiye artık iyi eğitimli çocuklarının kariyer için yurt dışına gittiği değil, yurt haricinde tahsil gören evlatlarını kendine çeken bir albeni merkezi olmuştur. Hatta öteki ülke vatandaşlarından yetenekler de küresel marka haline gelen şirketlerimizde çalışmak üzere Türkiye’ye yönelmektedir. Dikkat ederseniz binlerce Türk vatandaşı istihdam etmek için davet açan yabancı şirketler mevcut. Birkaç başvuruyla yetinmek zorunda kalıyordu birileri. Çünkü kendini iyi yetiştirmiş bir gencimiz için ülkemizde çalışmak yurt dışında çalışmaktan oldukça daha caziptir. İnsan Kaynakları alanında yaptığımız düzenlemeler, kurduğumuz sistemler, hayata geçirdiğimiz uygulamalar, liyakat, yenilikçilik, eşitlik temelinde ger gencimizin önünde tüm kapıları açıyor. Birilerinin gerçek dışı yanlış, çarpıtma üzerine kurulu karalama kampanyalarına lütfen hiç kimse aldırmasın. Şu ve ya bu sebeple yapılma istisnai uygulamayı genelleştirmeye kalkanlar aslına bakarsak kendi kifayetsizliklerini örtmeye çalışıyorlar” dedi.

Ulusal staj programındaki talebe sayısı 150 bine çıkacak

“Ülkemizin en gözde, en itibarlı kurumlarının insan deposu yapısını bilenler bir bardak suda kopartılmaya çalışılan fırtınaların ne kadar anlam ifade etmeyen bulunduğunu zaten görmektedir” diyen Erdoğan, “Gençlerimizden bu tür hezeyanlara hiç saygınlık etmeden kendilerine sunduğumuz fırsatları en güzel halde değerlendirerek tüm enerji ve kabiliyetlerini gün ışığı geleceklerinin inşası için kullanmalarını istiyorum. Kamunun personel alımları konusunda e-devlete entegre yenilikçi bir sistem olan kariyer kapısı platformunu geçtiğimiz yıl hizmete sunmuştuk” ifadelerini kullandı.

Başvurudan yerleştirmeye kadar bütün sistemin dijital ortamda yürümüş olduğu sistemin etkinliğinin giderek arttığını söyleyen Erdoğan, “Platforma bugüne kadar 100’ü aşkın amme kurumu entegre olmuş, 3 milyon başvuru yapılma oluşturulan pozisyonlarla ilgili işlemler başarıyla yürütülmüştür. Ayrıca, kamudaki görevde yükselme ve terfi işlemleri de kariyer kapısı üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Kamu çalışanlarının gelişimi de üstünde önemli durduğumuz bir öteki husustur. Merkez banliyö ve yurt dışı teşkilatlarındaki kamu görevlilerinin zaman kavramı olmadan dijital platformlar üzerinden öğrenim almasını sağlayacak bir sistemi hayata geçirdik. Uzaktan tahsil kapısı dediğimiz bu hizmetten binin üzerinde kurumumuza ve 659 yerel yönetimimize bağlı 3, 8 milyonu aşkın amme personelimiz istifade etmiştir. Bünyesinde 30 bini aşkın öğrenim materyalin yer almış olduğu bu platformdan kamu mensuplarının yarısının hizmet alabilmesini sağladık. Yaptığımız eğitim gereksinim analizinden çıkan sonuçlar ışığında sistemi üst seviyeye yükseltme hazırlıklarını şu anda yapıyoruz. Uzaktan eğitim kapısı başta olmak suretiyle faaliyete geçirdiğimiz platformların 2 yıldaki ziyaretçi adeti 400 milyonu geçmiştir. Bu nereden nereye geldiğimizi göstermesi bakımından oldukca oldukca önemli. Bu hizmetlerin ülkemize sağladığı kama değer 20 milyar lira, karbon emisyonu salınımına faydası yılda 136 bin ton olarak hesaplanmaktadır. Bu anlattıklarımız, geçmişte yaptıkları sınavların kağıtlarını koydukları çuvalların ağzını açmadan kamuya personel yerleştiren halen yüzdelik oranlarla ittifak ortaklarına personel taksimatı icra eden zihniyetin aklının alamayacağı devrimlerdir” dedi.

Önümüzdeki sene milli staj programındaki talebe sayısının 150 bine çıkarılacağını söyleyen Erdoğan, staj sürelerinin de öğrenci ve müessese arasındaki karşılıklı rızaya bağlı 3 aya kadar uzatılmasının sağlanacağını kaydetti.

Özel sektöre seslenen Erdoğan, “Aramızda özel sektörün devleri var. Özel sektörden beklentimiz 150 bin öğrenciye benzer şartlarda staj imkanı vererek bu sayısı 300 bine ulaştırmamıza destek vermelerdir. El ele vereceğiz, sıçramamızı bir anda gerçekleştireceğiz” dedi.

Erdoğan gençlerle alakalı bir müjdeyi de paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Ulusal yetişim programının 2023 yılı başvurularını bugün itibari ile açıyoruz. Yaz stajı için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30’una karşılık eden rakamı 2023 ‘ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz. İlave olarak Staj sonrası öğrencilerimizin yarı zamanlı çalışmalarına devam edebilmelerini temin amacıyla geliştirdiğimiz kabiliyet temin modelini yaygınlaştırıyoruz. Hem amme hem hususi sektör tarafının uzun zamandır beklediğini bildiğimiz Türkiye’nin insan kaynakları envanterinin hazırlıklarını tamamladık. Bir sonraki adım olarak amme ve özel sektörün gelecekteki ihtiyaç duyacağı beceri ve yetkinlikteki insan kaynağının belirlenmesi amacıyla 2023- 2027 stratejik insan kaynağı planlamasının çalışmalarına başladık. Amacımız, Türkiye’nin 2053’e kadar ihtiyaç duyacağı insan kaynağını yetiştirmesini sağlayacak kapsamlı bir planlamayı bütün tarafların katılımıyla gerçekleştirmektir.

Ülkemizin ürettiği her modelin Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyadaki dostlarımızın da önünü aydınlattığı düşüncesiyle bu emekleri yürütüyoruz. Her faaliyetimizi zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız öğüdüne müsait halde hayat geçiriyoruz. Bugünkü toplantımızın konusu olan e İnsan projemiz sizlerle paylaştığımız tüm bu araçların ve daha fazlasının tek çatı altında sunulduğu bütünleşik bir dijital platformdur. Verilen hizmetlerde kullanılan teknolojik altyapı itibariyle dünyanın en gelişmiş mobil dijital platformu özelliğine sahiptir. Ülkemizin en önemli kabiliyet havuzunu burada oluşturarak internasyonal akreditasyonu sağlamak üzere insan kaynağımızı dünya çapında rekabet edebilecek seviyeye çıkartmak istiyoruz. Gençlerimizi, kurumlarımızı, gerçek sektörümüzü, e insan üzerinden sunduğumuz bütün hizmetleri faal biçimde kullanmaya çayır ediyorum. Türkiye yüzyılını inşa ederken en büyük desteği alacağımız kaynaklardan birinin de burada verilecek hizmetler olacağına inanıyorum. Biz geçmişte dünya koşarken ülkemizin önüne yatanlardan fazlaca çekmiş bir milletiz. Onun içi bugün davranmayacak olanlara meydanı bırakmamakta kararlıyız. Ben hocalarımıza güveniyorum, gençlerimize güveniyorum, bu işi başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları tarafından sunulan E- İnsan Dijital hizmet noktasının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan projede emeği olanlara teşekkür etti.

Ulusal Staj Programı kapsamında ödüle layık görülen şahıs ve kurumlar, Yetenek Her Yerde Bölgesel Kariyer Fuarları kapsamında ödüle layık görülen kurumlar , Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin Proje ve Araçlarıyla öğrencilerinin kariyer gelişimini en faal halde destekleyen üniversite uzaktan tahsil kapısı kapsamında ödüle layık görülen şahıs ve kurumlara ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca takdim edildi.

kaynak: linehaber.com.tr

Yorum yapın