Baharda kalbinize dikkat!

Baharda kalbinize dikkat!



Uzmanlar; ilkbaharda geceyle gündüz arasındaki ısı, nem ve basınç farklılıklarının kalp sağlığı için de ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Farklı hava koşulları ve kalp krizlerini değerlendiren birçok klinik çalışma ani hava değişikliklerinde kalp krizlerinin artış gösterdiğini ortaya koymuştur’’ diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Uçar, özellikle kalp hastaları ve kalp rahatsızlıkları açısından risk grubunda olanlar için şu bilgilendirmeyi yapmış oldu…

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Uçar

Soğumaya başlamış olan hava tehlikeli

Önümüzdeki günlerde havaların soğuyacağı bildiriliyor. Dolayısıyla birden düşen hava sıcaklıklarının kalp damar sağlığına etkileri şöyle sıralanabilir.

1-Spazm oluşturur: Soğuk hava doğrudan kalp damarlarında büzüşme yada spazm oluşturarak kalbin beslenmesinde deformasyona uğramış oluşturup, kalp krizine niçin olabilir.

2-Kalp atışını hızlandırır: Soğuklar kalp hızı ve tansiyon yüksekliğine neden olur. Bu vaziyet kalp damarlarında hasar oluşturarak kalp krizine neden olabilir.

3-Kalbi yorar: Soğuk havalarda daha fazla enerji tüketiriz ve bu vaziyet enerji ihtiyacına niçin olur. Dolayısıyla kalbin iş yükü artar. Özellikle kalp damar hastalığı olanlarda bu vaziyet kalple alakalı şikayetleri artırır.

4-Kış aylarında artan kötü kolesterol kalbi zorlar: Yapılan klinik çalışmalarında kış aylarında kolesterol seviyelerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla kıştan bahar aylarına geçişte yüksek kolesterol seviyeleri kalp damar hastalıkları için en mühim risk faktörlerindendir.

Kimler risk altında?

Havaların tekrar soğumaya başladığı bugünlerde kalp hastaları daha dikkatli olmalı. İşte risk grupları…

1- Kalp damarlarına stent işlemi uygulanmış yada bypass operasyonu geçirmiş hastalar.
2-Kalp yetmezliği hastaları.
3-Ritim bozukluğu olan hastalar.
4-Şeker ve yüksek tansiyon hastaları.
5-Kronik bronşit hastaları.
6-Yaşlılar ve çocuklar.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1- Soğukta egzersiz yapmayın: Havanın soğuk olduğu saatlerde dış ortamda bulunmamaya çaba gösterin. Soğukta yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırır. Bu nedenle kapalı ortamlarda spor meydana getirmeye çalışın ya da yürüyüş yapacaksanız havanın birazcık daha ısınmış olduğu öğlen saatlerini tercih edin.

2- Göğsünüzü sıcak tutun: Dışarıda uzun zaman kalacaksanız birkaç katmandan oluşan kıyafetlerle vücudunuzu koruyun. Soğuk havalarda özellikle baş ve ellerde oluşan sıcaklık kaybını önlemek için şapka, ve eldiven kullanın. Göğüs ön bölgesine soğuk havanın gelmesi kalp damarlarında spazma niçin olabileceği için mont yada ceketinizin önünü kapalı tutun.

3- İyi beslenin: Mevsim geçişlerinde yeterli sıvı almak (özellikle idrar söktürücü deva kullanan hastaların bol oranda su tüketmeleri gerekir), tertipli ve dengeli beslenmek, bol C vitamini tüketmek hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek aynı zamanda kalp sağlığınızı koruyacaktır.

4-Alkol, tütün ve kafeinden uzak durun: Kesinlikle alkol almayın. Alkol cilt damarlarınızda genişlemeye neden olarak vücut sıcaklığınızı artırmaksızın, daha sıcak hissetmenize niçin olur. Bu durum kalp hızının artışına neden olarak kalbin iş yükünü artıracaktır ve kalp krizini tetikleyebilir. Sigara ve kafeinli meşrubat de tüketmeyin.

5- Alerjiniz varsa kardiyolog görüşü alın: Bahar ayları hem de polenler sebebiyle alerjinin arttığı aylardır. Hem alerji öyküsü aynı zamanda altta yatan bir kalp hastalığı olan kişiler alerji ilaçları kullanırken dikkatli olmalı ve ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmalıdır. Alerji ilaçları kalp hızını artırabilir ve kalp ritim bozukluğu yaratabilir. Bu nedenle kalp rahatsızlığı bulunan alerjik hastalar alerji ilaçlarının kalp üzerindeki yan etkilerini kontrol etmek için ne olursa olsun bir kardiyolog görüşü almalıdır.

6-Kontrole gidin: Düzenli sağlık kontrollerinin yapılması kalp hastalığı riskinin bilinmesi ve olası ciddi rahatsızlıklara karşı önlem katılımı için çok önemlidir. Kalp probleminiz olsun olmasın yılda en az bir defa kontrole gidin.

kaynak – sozcu, listelist

Similar Posts

Bir cevap yazın