Avrupa Birliği’nden vize açıklaması: ‘Bu sadece Türkiye’ye özgü bir vaziyet değil’



AB Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, “Türk vatandaşlarına verilen fazlaca girişli vizelerin oranı tertipli şekilde artmaktadır. 2014’te yüzde 58,1 olan nispet 2021’de yüzde 82,6 olmuştur. Bu oranın küresel ortalaması aynı sene yüzde 71,7’dir.” dedi. Hipper, salgındaki hafiflemeden sonrasında şu anda Schengen vizesine talebin yeniden arttığını, bunun bazen vize işlemlerine etki ettiğini belirterek, “Bu sadece Türkiye’ye has bir durum değildir.” diye konuştu. 

Avrupa Birliği (AB), Schengen vizesi başvurularındaki ret oranlarında görülen artışın dünya genelinde görüldüğünü belirterek, “Bu ancak Türkiye’ye özgü bir vaziyet değildir. Vize ret oranlarındaki artış bütün dünyada gözlenen genel bir eğilimdir.” ifadesini kullandı.

AB yetkilileri, AA muhabirinin sorusu üstüne vize ret oranları ve AB ülkelerince verilen Schengen vizeleri hakkında malumat paylaştı.

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper’in verdiği bilgiye nazaran, Türkiye’deki AB ülkelerinin konsoloslukları dünyada en yüksek vize başvurusu alan konsolosluklar arasında ilk 3’te yer alıyor.

AB konsoloslukları, Türkiye’de 2019’da 900 bin, 2020’de Çin’den fazla olarak 229 bin, 2021’de 272 bin başvuru aldı. Bu sene fazlaca daha yüksek rakamlara ulaşılması umut ediliyor.

Hipper, Kovid-19 salgınının dünya çapında Schengen vizelerine yönelik talepte büyük düşüşlere niçin bulunduğunu hatırlattı.

Buna göre, 2019’da 17 milyon olan müracaat sayısı 2021’de 3 milyona indi. Ayrıca nerede ise bütün konsolosluklar personel sıkıntısı çekti ve operasyonel kesintilerle karşılaştı.

Salgındaki hafiflemeden sonra şu anda Schengen vizesine istek yeniden artıyor.

Sözcü Hipper, bunun ara sıra vize işlemlerine tesir ettiğini belirterek, “Bu sadece Türkiye’ye has bir konum değildir.” ifadesini kullandı ve şunları aktardı:

“Vize ret oranlarındaki artış tüm dünyada gözlenen genel bir eğilimdir. Türkiye’deki yüksek vize ret oranları da dünya genelindeki bu eğilimi takip etmektedir. Türkiye’de 2021’de yüzde 16,9 olan ret payı, yüzde 13,4 olan küresel ortalamanın biraz üzerindedir.

Diğer yandan Türk vatandaşlarına verilen oldukça girişli vizelerin payı tertipli şekilde artmaktadır. 2014’te yüzde 58,1 olan oran 2021’de yüzde 82,6 olmuştur. Bu oranın küresel ortalaması aynı yıl yüzde 71,7’dir. Bu hem başvuranların aynı zamanda konsoloslukların üzerindeki yükü azaltan oldukca olumlu bir gelişmedir.”

Hipper, Türk makamlarının yanı sıra Erasmus öğrencileri ve kamyon şoförleri şeklinde bilhassa kısa süreli Schengen vizesi almak isteyen gruplarla düzenli münasebet halinde olduklarını bildirdi.

“Aynı zamanda Türkiye’yi vize serbestisi konusunda daha çok ilerleme göstermeye çayır ediyoruz.” ifadesini kullanan AB yetkilisi Hipper, eksik kriterlerin yerine getirilmesi için Türkiye’ye yardım etmek suretiyle somut teklifler yaptıklarını kaydetti.

kaynak: ekonomist.com.tr

Yorum yapın