Aralık’ta doğalgaza zam yok

Aralık’ta doğalgaza zam yok



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündeme ait açıklamalarda bulunmuş oldu. Karadeniz gazında gelinen son noktaya değinen Bakan Dönmez, “Karadeniz gazının taşınacağı 16 inçlik boru hattı yapımı vardı 170 kilometrelik, tekrar ona destek olmak üzere birtakım kimyasalların üretim sahasına taşınmasıyla alakalı 10 inçlik bir başka hattımız vardı, bunlar bugün itibarıyla bitti. Yine denizde kablo serim işlemini de tamamladık. BOTAŞ’ın buradan alacağı gazı milli sisteme taşıyacak bağlantı hattımız vardı. Onun da kara noktasında serimi tamamlandı” diye konuştu.

Filyos Gaz İşleme Tesisinde işlemlerin ortalama olarak yüzde 80’inin tamamlandığı bilgisini paylaşan Dönmez, karada çalışan işçi sayısının 5 bin 500 olduğunu ve 7 gün 24 saat esasıyla emek verme yapıldığını ifade etti. Dönmez, deniz tarafında 2 bin 50 kişinin çalıştığını, şu anda 51 geminin denizde operasyonu planlanan biçimde güvenle ilerletebilmek için çaba sarf ettiğini dile getirdi.

Denize indirecekleri en büyük ekipmanlardan ‘Manifold’ adı verilen kuyu gazı biriktirerek dağıtan ekipmanın limanda bulunduğunu açıklayan Bakan Dönmez, “280 tonluk bir parça, bizler bunu gemiden aşağı indireceğiz ve su altında zemine yerleştireceğiz” dedi.

“(Karadeniz gazı) Hedefimiz 2023 Mart ayında vatandaşla buluşturmak”

Konutlarda kullanılan gazın tamamını Karadeniz’den üretebilir hale gelineceğini ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:
“(Karadeniz gazı) Hedefimiz 2023 Mart ayında vatandaşla buluşturmak. Günlük ilk etapta 10 milyon metreküple başlayacağız. 4 yıl içinde de günlük 40 milyon metreküpe çıkmış olacağız ve konutlarda kullanılan gazın tamamını Karadeniz’den üretebilir hale geleceğiz. Vatandaşımız lehine yapılması gereken bir karar var ise dün iyi mi yaptıysak, yarın da bu tarz şeyleri meydana getirmeye hazır olduğumuzu anlatım etmek isterim. Aslında bu gazla beraber ki minimum 25-30 sene yetecek inşallah. Hem milletimiz kazanacak hem devletimiz kazanmış olacak, bununla beraber enerjide dışa bağımlılığımızı mühim ölçüde azaltmış olacağız.”
Doğal gaz konusunda bu yıl kışın bir sorun yaşanmadan atlatılacağı mesajını veren Dönmez, “Türkiye daha önceden yapmış olduğu kontratlarla, yeniden sene içinde artan ihtiyacı karşılamak suretiyle yapmış olduğumuz anlaşmalarla bu yıl kışı inşallah bir sorun yaşamadan atlatacağız yeter ki tedarikçiler sevkiyat planlarına uysun” dedi.

Dönmez, daha önce karada iki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali bulunduğunu, bunlara iki yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) dahil ettiklerini, üçüncü FSRU terminalinin de tamamlanmak suretiyle bulunduğunu not düştü.

“Depolarımızın yüzde 100’ü dolu durumda”

“Depolarımızın kapasiteleri artırıldı, Tuz Gölü deposunu yüzde 100 dolu. Silivri’de kapasite artırma çalışmalarının sonuna geldik. İnşallah bu sene içerisinde açılışını yapacağız. Yaklaşık 3,2 milyar metreküplük depolama kapasitemizi 4,6 milyar metreküpe çıkardık. O da şu anda yüzde 100 dolu durumda” diyerek naturel gaz depolarının dolu bulunduğunu bildiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, son yıllarda Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım benzer biçimde birçok ülkeden yeni kaynak notaları oluşturarak sisteme aldıklarını, bunlar sayesinde bu kışın sıkıntı yaşamadan atlatılacağını söyledi.

“Aralıkta organik gazda bir fiyat değişikliği olmayacak”

Dönmez, şöyle devam etti:
“Doğal gaz fiyatlarında anormal artışlar oldu. 120 dolarlardan bin metreküpü ağustos ayında 3 bin doların üstüne çıktı. Şu anda bir miktar gevşeme var, fakat hala eski seviyelerine inmiş değil. Birçok ülkeden yeni kaynak noktaları oluşturduk. Sistemi aldık. Bunlar sayesinde inşallah bu kışı bir sorun yaşamadan atlatacağız. Aralıkta bir fiyat değişikliği olmayacak. Yaklaşık 20 ülkeden buraya gaz getiriyoruz. Bir bölgenin, bir ülkenin gaz merkezi olabilmesi için de gazın gazla serbest şartlar altında rekabet edebileceği piyasa koşullarını oluşturmanız gerekiyor.”

“Bir noktada buluşursak Sinop’ta bu ikinci nükleer santrali hayata geçiririz”

Avrupa’nın güneydoğu bölgesini rahatlatacak realist fiyatların oluşacağı bir merkez oluşturma olanağına sahip olduklarının altını çizen Dönmez, “Bunun için de yol haritamızı netleştirmeye çalışıyoruz, inşallah sene sonuna kadar netleşecek. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinde ikinci bir santralin Türkiye’de kurulması mevzusunda bir görüş donanması söz konusu oldu. Her iki tarafın da kazanabileceği her iki tarafın da mutlu olabileceği bir noktada buluşursak Sinop’ta bu ikinci nükleer santrali hayata geçiririz” açıklamasını yapmış oldu.

Türkiye’nin 100’üncü yılının enerjinin 100’üncü yılı olmasını istediklerini belirten Dönmez, “İnşallah Karadeniz gazı tüm milletimizi hem ısıtacak hem aydınlatacak bir vaziyete gelecek. Bizim en büyük hedefimiz senelerdir enerjideki dışa bağımlılığımızı hep azaltmak oldu” dedi.

kaynak: linehaber.com.tr

Similar Posts

Bir cevap yazın