9 Maddede Yabancıların Gözünden Türkiye Nasıl Görünüyor?



Türkiye’de yaşayan insanlar olarak hepimiz, güzel ülkemiz hakkındaki normal olarak kültürel, tarihi ve sosyolojik olarak pek oldukça bilgiye sahibiz. Bu kadim toprakların, hepimizin sevdiği veya daha iyi olmasını istediği pek oldukca eşi olmayan özelliği var. Hepimiz Türkiye hakkında pek fazlaca değişik alanda fikir ve düşünceye sahibiz. Peki ya yabancılar?  

Türkiye’nin son dönemde dünyadaki önemli gezim merkezlerinden biri olduğu söylenebilir. Ülkemiz her yıl dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca gezgin tarafından ziyaret ediliyor. Cennetten bir köşeyi çağrıştıran sahil beldelerinin, eşi olmayan bir mutfak kültürünün, zamanı ve kültürel değerlerimizin de elbette bunda büyük bir oranı var. Buna karşın Türkiye, dünya genelindeki milyonlarca insan için otantik, esrarengiz ve ilginç bir yer olmaya devam ediyor. İşte 9 maddede yabancıların gözünden Türkiye…

1. Ülkemizdeki “hamam kültürü” yabancılar için çok ilgi çekici

Çok eski dönemlerden günümüze ulaşan ve halen kullanılan hamamlar, ülkemizi ziyaret eden pek fazlaca turistin uğrak noktası. Çünkü ülkemizdeki hamam kültürü, turistler için son derece entresan. Ancak zamanı hamamlarımızı yabancılar için ilgi çekici hale getiren tek şey, kadim zamanlardan bu yana yaşattığımız hamam kültürü değil. Pek oldukca eski hamamımızın eşsiz mimari güzellikleri de yabancıların dikkatini çeken unsurlar içinde.

2. Turistler çayın milli içeceğimiz olduğunu düşünüyor

Pek de haksız sayılmazlar. Çünkü çay tüketme yarışında zirveyi hiç kimseye kaptırmıyoruz! Son dönemde meydana getirilen araştırmalara göre şahıs başına 3,5 kilo çay tüketimiyle Türkiye bu alanda birinci sırada. Bununla beraber çayın günün ilk saatlerinden son saatlerine kadar tüketilen bir meşrubat olması yabancılara bir fazlaca entresan geliyor.

3. Kedi sevgimizin bir benzeri yok

Haliyle bu konum, yabancılara oldukca ilginç görünüyor. Öyle ki İstanbul, pek çok hususi durumunun yanında dünya çapında “kediler şehri” olarak biliniyor.  

4. Türkiye’deki tuvaletler turistlere son derece şaşırtıcı görünüyor

Çünkü vatanımızda yaygın olarak kullanılan “alaturka” tuvaletler, yabancıların aşina olduğu bir şey değil. Bu nedenle bilhassa Türkiye’nin batısından uzak bölgelerine seyahat eden yabancılar, tuvaletlerin bir hayli şaşırtıcı bulunduğunu düşünüyor.

5. Misafirperverliğimizle tanıyorlar

Herhangi bir misafiri en iyi halde ağırlamaya yönelik karşı konulamaz tutkumuz, yabancıların kendi gündelik yaşamlarında pek de aşina oldukları bir durum değil. Bu nedenle misafirperverliğimiz, yabancıların en entresan bulduğu özelliklerimizden biri. Özellikle batı dünyasında eve gelen misafire yemek ya da meşrubat ikram etmek pek sık karşılaşılan bir konum değil. Durum bu şekilde olunca ülkemizi misafirperver olarak tanımlamaları son derece normal!

6. Yabancılar, Türk mutfağındaki pek oldukça yemeği keyifle tüketiyor. Ancak entresan buldukları birtakım lezzetlerimiz de var

Kabul edelim, bazı geleneksel lezzetlerimizi herhangi bir yabancının hayal etmesi dahi mümkün değil! Örneğin süt, vanilya, şeker ve tavuk etinden hazırladığımız tatlımız tavukgöğsü, yabancıların gözünden bakıldığında çok garip görünüyor.

7. Gülümsemek konusunda sorunlarımız bulunduğunu düşünüyorlar

türkiye
Dünyada/Türkiye’de

Pek oldukça yabancı, Türk insanın son aşama misafirperver olduğunu bilmekle beraber, Türklerin tanımadıkları insanlarla ilişki oluşturmak konusunda isteksiz olduğunu düşünüyor. Hatta yabancılara gülümsemenin, Türkiye’de hoş karşılanmadığını düşünenler bile var.

8. Turistlere bakılırsa Türkiye’de bir yoğurt çılgınlığı var!

türkiye

Çorba, ayran, cacık, meyveli, tatlı, tuzlu yada sade ! Yoğurdu bu kadar değişik şekilde ve hemen her öğünde tüketmemiz, yabancılar için çok şaşırtıcı bir vaziyet.

9. Yabancıların gözünde Türkiye, ev içinde pabuç ile dolaşmanın “yasak” olduğu bir ülke

türkiye

Haliyle birtakım yabancılar bu duruma anlam vermekte biraz zorlanıyor. Özellikle de ayakkabıların kapı önlerinde, öylece bırakılması bazı yabancıların ufak çaplı bir şok yaşamasına niçin olabiliyor.

Kaynak: 1

kaynak – sozcu, listelist

Yorum yapın