torba yasa 3600 gün emeklilik var mı

torba yasa 3600 gün emeklilik var mı bilgi90’dan bulabilirsiniz

3600 günden emeklilik EYT kapsamına alındı mı ve 3600 günden erken emekli olunur mu? EYT 3600 prim günü emeklilik şartları nelerdir 2023?

3600 günden emeklilik EYT kapsamına alındı mı ve 3600 günden erken emekli olunur mu? EYT 3600 prim günü emeklilik şartları nelerdir 2023?

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan
Kullanım Koşulları’nı ve
Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Yazı kaynağı : www.haberturk.com

Prizma HR | Bordrolama Danışmanlığı |

EYT-Erken emeklilik şartları neler? 2014 Torba Yasa’da erken emekliliğe dair neler var? Nasıl Erken emekli olurum? EYT Hesaplama ekranı, Erken emeklilikte yaşa takılanlara müjde torba yasa’dan geliyor …

Emeklilik için gerekli prim şartını dolduran fakat yaşından dolayı emekli olamayan vatandaşa müjdeli haber meclisten geldi. Artık yaşından dolayı emekli olamama mağduriyeti bitiyor. Nasıl mı? İşte tüm detaylar…

Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Son Durum Nedir – 20 Ağustos (Nasıl Erken Emekli Olurum?) Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yeni Açıklamalar var mı? Erken Emeklilik Şartları ve Durumları Nelerdir 2014? Hal böyle olunca bu vatandaşlar Erken Emeklilik yasasını bekliyorlar. Peki Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Kanun Tasarısı Var mı? Erken Emekli Nasıl Olunur?

Erken Yaşta Emeklilik ve Emeklilik Yaşı Hesaplamak İçin Tıklayınız

Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yeni Açıklamalar var mı? Emeklilik her çalışanın hayalidir. Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Meclis Çalışmaları var mı? Erken Emeklilik ile ilgili tüm bilgiler stargazete.com’da. 

Ülkemizde emekli olmayı bekleyen birçok vatandaşımız vardır. Bu vatandaşlarımız ne zaman emekli olurum diye düşünüp dururlar. Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı emeklilik şartlarına bağlıdır. Ne zaman emekli olurum sorusu kadınlar için daha esnek şartlara bağlıyken, erkekler için ne zaman emekli olurum sorusu daha farklı şartlara bağlıdır. Temel emeklilik şartları sigortalılık süresi, doldurulması gereken yaş ve doldurulması gereken prim gün sayısıdır. Kadınlar erkeklere oranla daha az sigortalılık süresi, yaş ve prim gün sayısı doldurmak durumundadır.

SGK şartlarından yaş haddiyle emekli olma koşulları şöyle:

Sigorta başlangıç tarihi, prim sayısı ve kişinin belli bir yaşı tamamlaması. Bu üç koşul bir araya geldiğinde emekli olabilirsiniz.
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 5060 arasında değişen yaşı doldurduğunda yaştan emekli olabilir.
8 Eylül 19991 Mayıs 2008 arası sigortalı olanlar 25 yıl sigorta, 4500 gün prim ve kadın ise 58, erkek ise 60 yaş şartını birlikte sağladıkları tarihte emekli olabiliyor.
1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı olanlar ise primini 1 Ocak 2036’ya kadar 5400 güne tamamlaması şartıyla, 63 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabiliyor. 5400 gün koşulu da bir kademeye tabi ve 4600 günden başlayan kademe her yıl için 100 gün artışla 5400 günde sabitleniyor. Bu yolla SSK ve Bağ-Kur sigortalıları aynı prim gününe tabi tutuluyor.

Bağ-Kur şartlarından emeklilikte yaş haddiyle emekli olma koşulları şu şekilde sıralanır:
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar 15 tam yıl sigorta yani 5400 gün prim ve 5068 arasında değişen yaşı doldurduğunda yaş haddinden emekli olabilir.
8 Eylül 1999 – 1 Mayıs 2008 arası sigortalı olanlar 15 tam yıl sigorta/5400 gün prim ve kadın ise 60, erkek ise 62 arası değişen yaşı doldurduğunda yaştan emekli olabilir.
1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı olanlar primini 1 Ocak 2036’ya kadar 5400 güne tamamlaması şartıyla, kadın ise 61, erkek ise 63 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Emeklilik için prim günü ve yıl şartlarını tamamlamış ancak yaşı bekleyen emekli adaylarına yönelik çalışmalar ve istişareler devam ediyor. Erken emeklilik çalışmalarında gelinen son nokta ne? Kimler bu haklardan yararlanabilecek?

Yaşa takılanlar için formül şart Erken emeklilik yaşı bekleyenler için son açıklama. Erken emeklilik konusunda binlerce kişinin ısrarlı isteği devam ediyor. İşte erken emeklilik hakkında son açıklama.

Emeklilik için prim günü ve yıl şartlarını tamamlamış ancak yaşı bekleyen emekli adaylarına yönelik çalışmalar ve istişareler devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar 2014 Yaşa takılanlara düşük maaşla erken emeklilik son durum erken emeklilik şartları nelerdir yaşa takılanlarda neler oldu en son haber son durum emeklilik geliyor mu? Tüm bu gelişmeler beklenirken erken emeklilik bekleyenler için ve emekli olan bazı vatandaşlarımızı üzecek haber geldi. Mart ayında kira gelirleri beyan edilecek. 

Erken Emeklilik son günlerde yaşı geç çalışanların en büyük umutlarından. Peki Erken Emeklilik Yasası Çıkacak mı? Erken Emeklilik Yasası’ndan Kimler Yararlanabilecek? Erken Emeklilik Yasası Şartları Neler Olacak? Erken Emeklilik Şartları ve Yaş Sınırı Nedir? Erken Emeklilik Yasası Ne Zaman Çıkacak? Erken Emeklilik Yasası ile Maaşlar Ne Kadar Olacak. Diğer tüm detaylar haberimizde…

Erken Emeklilikte Son Durum Nedir? Kimler Erken Emekli Olabilir? haberi, Sağlıkçılara erken emeklilik imkanı getirecek düzenleme yakında geliyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tüm sağlık personeli için yıpranma payı verilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Emeklilik için yaş ve yıl şartlarını tamamlamış fakat prim eksiği olan vatandaşlar için başlatılan çalışma sürüyor. Bakan Faruk Çelik’in bu yöndeki talepler sonrası, çalışma başlatılması talimatı üzerine formül arayışları sürüyor. Erken emeklilik var mı? Emeklilikte yaş bekleyenler.

7 milyon emeklimiz var

Türkiye’de Ağustos 2013 verilerine göre 7 milyon 333 bin 646 emekli var. Emeklilerimizin 4 milyon 432 bini eski SSK’lı, yeni 4/a’lılar. 1 milyon 588 bini eski Bağ – Kur’lu, yeni 4/b’liler. 1 milyon 306 bini eski emekli sandığı mensupları, yeni 4/c’liler. Bu sayılara banka ve borsa sandıklarından emekli olanlar dâhil değil.
Emeklilerin yaşadıkları il nüfusuna oranı açısından en yüksek orana sahip il Zonguldak. Zonguldak’taki her 4 kişiden birisi emekli. Emeklilerin il nüfusuna oranının en düşük olduğu il ise Şırnak. Şırnak’ta nüfusun sadece yüzde 2’si emeklilerden oluşuyor. En çok emekli ise 1 milyondan fazla emeklinin yaşadığı İstanbul’da var. İstanbul’u, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli izliyor.

Emeklilik için 3 şart gerekli

Bütün çalışanlar, yani işçi, memur ve kendi hesabına çalışan tüm kişiler için emeklilik hakkına kavuşabilmek temelde üç şartın yerine getirilmesiyle mümkün olabiliyor.
Bunlardan ilki belirli bir süre sigortalı olma koşulu. Sigortalılık süresinin yanında belirli bir yaşın da tamamlanması gerekiyor. Emeklilikte üçüncü koşul ise prim ödeme gün sayısı. İşte bu üç koşul bir arada sağlandığında emekli olmaya hak kazanılıyor.
Dolayısıyla ne zaman emekli olunacağının bilinmesinde iki tarih çok önemli: Doğum tarihi ve ilk kez sigortalı olunan tarih. Ayrıca prim ödeme gün sayısı da bilinmeli. Emeklilikte belirli bir yaşın tamamlanması şartı doğum tarihine göre şekillendiği için doğum tarihini özellikle gün, ay ve yıl olarak emeklilik hesabında kullanmamız gerekiyor.

İlk kez sigortalı olunan tarih sigortalı süreyi ve hangi şartlara tabi olunduğunu belirlemesi açısından önemli. Prim ödeme gün sayısı ise emekli maaşını belirleyen çok önemli bir unsur. Bu 3 tarih emeklilikte çok şeyi belirliyor.

Normal Emeklilik Koşulları

09.09.1999 tarihinden sonra 30 Nisan 2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan kişiler 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim ödeme gün sayısını doldurmaları ve kadınsa 58 erkekse 60 yaşını tamamlamaları şartıyla emekli olabilirler. 01.05.2008 tarihinden sonra ise 5510 sayılı Kanunun yani reform kanununun koşulları geçerlidir.

Ancak 09.09.1999 tarihi öncesinde ilk kez işe girişi olanlar 3600 günden emeklilik seçeneğini kullanabilmektedirler.

Sayın okurumuz, sizin de ilk işe giriş tarihinize göre normal emeklilik şartlarınız; 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödemesidir. Normal emeklilik için gününüz yeterli görünmüyor, normal emeklilik koşullarını sağlamak için uzunca bir süre daha çalışmanız gerekiyor.

3600 Günle Erken Emeklilik

Normal emeklilik için gününüz yeterli değil ama ilk işe girişiniz erken olduğu için 3600 gün üzerinden erken emekli olma şansınız var. 3600 günü tamamlamanıza da yaklaşık 20 ay kadar kalmış.

3600 günden emeklilikte, 3600 prim ödeme gün sayısı, 15 yıl sigortlalılık süresi ve 50 yaşın ikmali şartlarını bir arada tamamladığınız tarih, yaş şartınızı belirlemede önemlidir. Siz şimdiki işinizde kesintisiz çalışmaya devam ederseniz 2014 Mayıs ayında 3600 gününüz dolacağından 59 yaş şartı aranmaktadır. Yaş şartını da 01.12.2015 tarihinde doldurmuş olacaksınız.

400 gün, yani yaklaşık 1 yıl iki ay daha şimdiki çalıştığınız işyerinde çalışmaya devam ederseniz 2014 Mayıs sonunda işten ayrılıp yaşınızı bekler, 59 yaşınızı doldurduğunuz 01.12.2015 tarihinde emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.

4/1-(a) Şartlarıyla 3600 Günden Emeklilik

Pek çok kişi eksik günlerini tamamlayarak 3600 günden emekli olmak istiyor. Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım:

Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür. Bu tarih ve öncesinde ilk SSK’lı sigortalılığı bağlamış olanlar prim ödeme gün sayısını ve yaşı doldurmaları halinde hemen emekli olabilirler.

Altını çizmek gerekir ki, 23.05.2002 tarihine kadar 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuşsa kadınlar 50, erkekler 55 yaş ve 3600 gün şartını yerine getirmiş sigortalılar da hemen SSK şartlarıyla emekli olabilirler.

24.05.2002 Sonrası Kademeli Sisteme Tabidir

24.05.2002 tarihinde ise eski sosyal güvenlik reformu ile kademeli sistem getirilmiştir. Bu sisteme göre 3600 günden emekli olmak isteyenlerden belirlenen yaş şartını yerine getirmeleri istenir.

Kademeli sisteme göre;

15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olma, en az 3600 gün prim ödemiş olma ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını tamamlamış olmak şartlarını;

24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 56 yaşında, kadınlar 52 yaşında,

24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler erkekler 57 yaşında, , kadınlar 54 yaşında,

24.05.2008-23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirenler erkekler 58 yaşında, kadınlar 56 yaşında,

24.05.2011-23.05.2014 tarihleri arasında yerine getirenler erkekler 59 yaşında, kadınlar 58 yaşında,

24.05.2014 tarihinden sonra yerine getirenler erkekler 60 yaşında, kadınlar 58 yaşında,

4/1-(a) (mülga SSK) şartıyla emekli olabilirler.

Sağlıkçıya erken emeklilik

Erken emeklilik heyecanı yaşayan sağlık çalışanlarının beklediği haber geldi. Bakan Mehmet Müezzinoğlu, ‘Yıpranma payına yönelik çalışmalar sürüyor’ dedi

Sağlıkçıya erken emeklilik

Sağlıkçılara erken emeklilik imkanı getirecek düzenleme yakında geliyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tüm sağlık personeli için yıpranma payı verilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Tüm sağlık personellerimize yıpranma payı bakanlığımızca yapılan çalışmalar neticesinde tasarı yasalaştıktan sonra verilmeye başlanacaktır” açıklamasını yaptı. Sağlık çalışanlarına yıpranma payı müjdesi Mayıs ayında gelmişti. Bu müjdeyle heyecanlanan sağlık çalışanları, gelişmeleri merak ediyordu. Bakan Müezzinoğlu’nun açıklamaları, bu merakları giderdi. 

BU YIL YASALAŞACAK 

Sağlık çalışanlarına ilişkin yapılacak düzenlemeyle, 5 yıl hizmeti olana 1 yıl yıpranma payı verilmesi planlanıyor. Sağlık çalışanlarına erken emeklilik yolunu açacak düzenlemenin bu yıl içinde yasalaşması bekleniyor. 

Şimdi de SSK’dan ne zaman emekli olurum için gerekli olan mevcut bilgilerinizi girmeniz gerekir. Ne zaman emekli olurum için emeklilik şartlarından biri olan “SSK prim ödeme gün sayınız”ı giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için “Diğer sandıklara ait gün sayınız, askerlik/sanatçı gün sayınız, fiili gün sayınız, yurtdışı gün sayınız” bilgilerinizi giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için son bilgi olan 3600 günün dolduğu tarihi gün, ay, yıl biçiminde giriniz. Ne zaman emekli olurum için bilgilerin doğruluğundan eminseniz “Gönder” sekmesine tıklayınız ve SSK’dan ne zaman emekli olurum sorunuzun cevabını alınız. (Erken Emeklilik ve Emeklilik Yaşı Sorgulama)

Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için bilinmesi gereken iki ana tarihi vardır. Ne zaman emekli olurum için ilk işe giriş tarihinizin ve doğum tarihinizin önemi büyüktür. Biz size bu yazımızda ne zaman emekli olurum sorunuza cevap vermeye çalışacağız. Ne zaman emekli olurum sorunuza kesin bir yanıt veremesek de SGK’nın uygulama koyduğu ne zaman emekli olurum hesaplamasını nasıl yapacağınızı size detaylı bir şekilde anlatacağız.

Öncelikle SSK’ya bağlı vatandaşlarımızın ne zaman emekli olurum sorusuna cevap olmaya çalışacağız. SSK’dan ne zaman emekli olurum diye merak ediyorsanız yukarıdaki linke tıklamanız gerekir. Linke tıkladıktan sonra ne zaman emekli olurum sorunuza cevap bulabilirsiniz.

SSK’dan ne zaman emekli olurum sorunuz için öncelikle cinsiyetinizi girmelisiniz. Yazının başında da söylediğimiz gibi ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı kadın ve erkeklere göre farklılık göstermektedir. Ne zaman emekli olurum için ana tarih olarak belirttiğimiz doğum tarihinizi gün, ay, yıl olarak giriniz. Ne zaman emekli olurum için diğer ana tarih olan hizmete başlama tarihinizi de gün, ay, yıl şeklinde giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için maluliyetiniz ya da erken yaşlanmanızın olup olmadığını belirtiniz.

Şimdi de SSK’dan ne zaman emekli olurum için gerekli olan mevcut bilgilerinizi girmeniz gerekir. Ne zaman emekli olurum için emeklilik şartlarından biri olan “SSK prim ödeme gün sayınız”ı giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için “Diğer sandıklara ait gün sayınız, askerlik/sanatçı gün sayınız, fiili gün sayınız, yurtdışı gün sayınız” bilgilerinizi giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için son bilgi olan 3600 günün dolduğu tarihi gün, ay, yıl biçiminde giriniz. Ne zaman emekli olurum için bilgilerin doğruluğundan eminseniz “Gönder” sekmesine tıklayınız ve SSK’dan ne zaman emekli olurum sorunuzun cevabını alınız.

BAĞ-KUR’a bağlı olan vatandaşlarımız ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını da yine üstte verdiğimiz ne zaman emekli olurum linki sayesinde öğrenebilirler.

BAĞ-KUR’dan ne zaman emekli olurum sorunuz için öncelikle “Emeklilik Türü” kısmını size uygun olarak seçmelisiniz. BAĞ-KUR’dan ne zaman emekli olurum için emeklilik için önemli olan cinsiyet kısmını doldurmalısınız. Ardından BAĞ-KUR ne zaman emekli olurum için doğum tarihinizi giriniz. Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için özel durum bilgileriniz varsa onları giriniz. BAĞ-KUR ne zaman emekli olurum için son olarak sadece yurtdışı borçlanması olarak emekli olmak istiyorsanız tıklayınız ve TAMAM butonuna basınız. Bu işlemlerden sonra BAĞ-KUR’dan ne zaman emekli olurum sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlarımızın da ne zaman emekli olurum sorusuna cevap bulması oldukça kolaydır. Emekli Sandığı ne zaman emekli olurum sorusu için yukarıda verdiğimiz linke tıklamanız yeterli olacaktır.

Emekli Sandığı’ndan ne zaman emekli olurum sorunuzun cevabı için ilk işlem olarak doğum tarihinizi girmelisiniz. Ardından cinsiyetinizi seçiniz. Daha sonra Emekli Sandığı’ndan ne zaman emekli olurum için Emekli Sandığı’na ait hizmetlerinizin başlangıç ve bitiş tarihini giriniz. Eğer birden çoksa ekle butonuna tıklamayı unutmayın. Emekli Sandığı’ndan ne zaman emekli olurum için BAĞ-KUR’ ait olan hizmetlerinizi yine aynı şekilde giriniz. Emekli Sandığı’na borçlandığınız süre varsa Emekli Sandığı’ndan ne zaman emekli olurum için o süreyi de girmeniz gerekir. Son olarak ne zaman emekli olurum için diğer hizmetleriniz varsa giriniz ve 23.05.2002’e kadar olan ve 23.05.2002’den sonra olan SSK hizmetlerinizi giriniz. Tüm bu işlemlerden sonra Emekli Sandığı’ndan ne zaman emekli olurum sorunuza cevap bulabileceksiniz.

BAĞ-KUR Ne Zaman Emekli Olurum?

SSK kurumundan ne zaman emekli olurumu hesaplamak istiyorsanız aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. Ne zaman emekli olurum için emeklilik türünüzü tam veya kısmi olarak seçiniz. Ne zaman emekli olurum için cinsiyetinizi seçiniz. Ne zaman emekli olurum için doğum tarihinizi giriniz. Ne zaman emekli olurum için özel durum bilgileriniz varsa onları giriniz. Yani maluliyetiniz var mı, varsa derecesi nedir, erken yaşlanma durumunuz var mı, bakıma muhtaç malul çocuğunuz var mı gibi soruları size uygun cevaplar ile doldurunuz. Sadece yurt dışı borçlanması ile emekli olmak istiyorsanız ilgili butona tıklayınız. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz olarak girdiğinizden emin olduktan sonra “TAMAM” butonuna tıklayınız.

Emekli Sandığı Ne Zaman Emekli Olurum?

Emekli Sandığı yani 4C ne zaman emekli olurum hesaplaması yaparken gireceğiniz hizmet tarihlerinizin her hangi birisi bir tanesi ile çakışmaması gerekir. Hizmet tarihlerinize 18 yaş altı hizmetlerinizi yani stajlık veya çıraklık döneminize ait olan hizmetlerinizi dahil etmeyiniz.

Emekli Sandığı yani 4C ne zaman emekli olurum hesaplaması yapmak için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. Doğum tarihinizi yazıp, cinsiyetinizi giriniz. 4/C ( Devredilen Emekli Sandığı) kapsamında hizmetlerinizi, başlangıç ve bitiş tarihine göre yazınız. Görevden ayrılıp tekrardan göreve başlama gibi bir durumunuz varsa “EKLE” butonuna tıklayarak ekleyiniz. 4A ( Devredilen SSK), 4/B ( Devredilen Bağ-Kur) ve diğer hizmetleriniz varsa ilgili alanda hizmetlerinizi giriniz. Emekli Sandığı (4C), ne zaman emekli olurum hesaplamanızda gireceğiniz bilgiler tamamen size ait bilgilerdir. Bu sebeple resmiyet arz etmemektedir.

Erken Emeklilik

Erken emeklilik, emeklilik için gerekli olan şartları yani prim günü ve yıl şartlarını tamamlamış ancak yaşı bekleyen emekli adaylarına verilen haktır.

Erkeklerin erken emeklilik şartları ile kadınların erken emeklilik şartları farklıdır.

Erkeklerin Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

– En az 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olmak

– 3600 gün prim ödemiş olmak

– 55 yaş şartını yerine getirmektir.

-24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasına yerine getirenler 56 yaşında,

-24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler 57 yaşında,

-24.05.2008-23052011 tarihleri arasında yerine getirenler 58 yaşında,

-24.05.2011-23.05.2014 tarihleri arasında yerine getirenler 59 yaşında

-24.05.2014 tarihlerinden sonra yerine getirecek olan erkekler de 60 yaşında erken emekli olabilirler.

Kadınların Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

– En az 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olmak

– 3600 gün prim ödemiş olmak

– 50 yaş şartını yerine getirmiş olmaktır.

-24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasında yerinde getirenler 52 yaşında,

-24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler 54 yaşında,

-24.05.2008-23.05.2011 tarihler arasında yerine getirenler 56 yaşında,

-24.05.2011 tarihlerinden sonra yerine getirenler 58 yaşında emekli olabilirler.

Erken Emeklilik- Emeklilikte Yaşa Takılanların Durumu (EYT)

Erken emeklilik ya da emeklilikte yaşa takılanlar(EYT)konusunda normalde yaşa takılmayan vatandaşlarımız, yeni gelen düzenlemelerle yaş şartını doldurmak zorunda kalmışlardı. Bu konudaki mağduriyetlerini bildiren vatandaşlarımız için torba yasa ile tekrar umutlu bir bekleyiş içine girmişlerdi. “Ne zaman emekli olurum?” uygulamalarını kullanarak da tüm şartları görebilirsiniz.

Erken emeklilik ya da emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumu nu beklentisi içinde olan vatandaşlarımız ise, yakınlarda yapılan açıklamalar ile umutlarını tekrar yitirmişlerdi. Bu habere göre, Maliye Bakanı erken emeklilik ya da emeklilikte yaşa takılanların durumu(EYT) kapsamına öncelikle vatandaşlarımıza, yasanın gelebileceği yönde konuşmalarda bulundu . Bu da “Ne zaman emekli olurum?” sorusunu soran vatandaşlarımız için bir umut kapısı haline geldi. Erken emeklilik ya da emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumlarının gerçekleşebileceği beklentisine kapılan vatandaşlarımız, Maliye Bakanlığı’ nın erken emeklilik ya da emeklilikte yaşa takılanların durumu(EYT) hakkında maliyeti aşıcı ifadeler düşünüldüğünden ötürü bu tasarıda geri adım atıldı ve erken emeklilik ya da emeklilikte yaşa takılanların durumunda(EYT) olumlu beklenti içinde olan vatandaşlarımız için ancak aylık 42 TL ödemeleri karşılığında, sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekleri ön görüldü.

Peki, erken emeklilik yani emeklilikte yaşa takılanların durumlarının iyileştirilmesi(EYT) konusu nasıl ortaya atıldı?

Erken emeklilik yani emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) için vatandaşlarımızı iki şekilde düşünebiliriz. İlk olarak, eğer, prim şartını yerine getirdiyseniz, emekli olmak için ihtiyacınız olan yaş şartını beklemek durumunda kalıyorsunuz.

Emekli olmayı planlayan vatandaşlarımız için yaş hadlerinin dolmasına 2 yıl ya da daha az kalan vatandaşlarımızın bu yasadan faydalanabileceğini sağlayan kanun teklifi verilmişti. Erken emeklilik ya da emeklilikte yaşa takılanların durumunda (EYT), 2 yıldan daha fazla yaş haddi beklemek zorunda kalan vatandaşlarımız kapsam dışı kalıyordu. Ancak, kanun teklifi, maliyeyi zorlaması nedeniyle maalesef TBMM’ den geçemedi. Bu düzenleme ile erken emeklilik kapsamında emeklilikte yaşa takılan (EYT) vatandaşlarımız için sadece sağlık hizmeti konusuna farkındalık getirildi.

Peki, başka nasıl emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), erken emeklilikten faydalanabilir?

Kadın ve erkek için erken emeklilik kapsamında, emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) için değil de prim gün sayısına takılanlar borçlanmalardan faydalanılabilir.

Kadınlar İçin Doğum Borçlanması

Kadınlar için gerçekleşebilecek bir doğum borçlanması, her çocuk için 2 yıl erken emeklilik fırsatı, emeklilikte yaşa takılanlar( EYT) haricinde sağlayabiliyor. Ancak, her uygulamada olduğu gibi doğum borçlanmasında da erken emeklilik kapsamında “ne zaman emekli olurum?” sorusu vatandaşlarımızın kafalarında karışıklıklara sebep oluyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) bu durumdan faydalanamazlar.

Eğer, prim gün sayınızı doldurduysanız ve doğum borçlanması ile erken emeklilikten faydalanabileceğinizi zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü, doğum borçlanması ile erken emeklilik için sadece prim gün sayınızı artırabilirsiniz. Yani, emeklilikte yaşa takılanları(EYT). Yazımızın devamında bulunacak olan “Ne Zaman Emekli Olurum?” konusundaki şartları, doğum borçlanma miktarlarını da eklediğinizde sağlıyorsanız, siz de doğum borçlanması ile erken emeklilikten faydalanabilirsiniz. Ancak, emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) için bu uygulama erken emeklilik kapılarını açmaz.

Erken emeklilik için doğum borçlanmasını anlatırken, tekrar üstünde durmamız gereken bir konu var. Erken emeklilikten doğum borçlanması ile faydalanabilmek için sizin yaş şartından çok prim gününe ihtiyacınız olacaktır. Eğer, emeklilikte yaşa takılanlardansanız (EYT) yani, dolu dolu bir prim ödeme gün sayısına sahipseniz, sadece emekli olduğunuz prim sayısını değiştirebilir ve erken emeklilikten faydalanamazsınız! “Ne zaman emekli olurum?” uygulamasını kullanmanızı ve ne zaman emekli olabilirim sorunuzu cevaplamanıza yardımcı olacaktır. Yani, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) bu uygulama ile sadece daha fazla prim ile emekli olabilir, erken emeklilikten faydalanamazlar.

Peki, doğum borçlanması ile erken emeklilik için şartlar nelerdir?

Doğum borçlanması yapacak kişinin öncelikle, borçlanma yapacak çocuğundan daha önce hizmete başlamış olması gerekmektedir, bu şartı yerine getirmeyen vatandaşlarımız hem erken emeklilikten, hem de doğum borçlanmasından kesinlikle faydalanamazlar. Üstelik, emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) için bu uygulama erken emeklilik kapılarını açmaz .”Ne zaman emekli olurum?” uygulamasını kullandığınızda borçlanacağınız tutarı da prim gün sayınıza eklemeniz gerekmektedir.

Borçlanma yapacak çocuklarının doğumdan sonra, borçlanma yapılacak süre boyunca yaşaması erken emeklilik emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) haricindekiler için gerekmektedir. Eğer, bir talihsizlik sonucu borçlanma yapacak çocuk vefat ettiyse, yaşadığı süre boyunca borçlanma yapılarak erken emeklilik fırsatlarından faydalanabilir.

Doğumdan sonra kadın sigortalının adına, çalıştığı kurumlar dışında prim yatırılmaması doğum borçlanması ve emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) harici erken emeklilik için gerekmektedir. Aksi taktirde, emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) kadın sigortalı erken emeklilik fırsatlarından yararlanamaz.

Erken Emeklilik ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) İçin Son Durum Ne?

2014 yılında çıkacağı belirtilen torba yasa ile birlikte sigortalılık süresini ve toplam prim gün sayısını dolduran ancak emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) vatandaşlarımızın erken emeklilik sorununun çözümlenmesi söz konusudur. Fakat torba yasada erken emeklilik için ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) vatandaşlarımız için tam anlamıyla bir çözüm yolu getirilecek mi henüz kesin bir şey yok. Daha önce emeklilik şartları arasında doldurulması gereken yaş olarak bir şart olmadığı, sadece sigortalılık süresinin ve toplam prim gün sayısının doldurulması ile emekli olunabildiği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) vatandaşlarımız tarafından emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağdur olmaması amacıyla torba yasaya erken emeklilik kanun teklifi olarak sunulmuştur. Erken emeklilik için emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kanunu yasalaşırsa erken emeklilik hakkından yaş nedeniyle yararlanamayan kişiler erken emeklilik isteklerine kavuşabilecekler.

Ancak şu an söz konusu olan erken emeklilik konusu emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için değil. Söz konusu olan ancak yine kesin bir şey belirtilmeyen konu emeklilikte yaşa takılanlar için (EYT) erken emeklilik değil de doldurulması gereken yaşı doldurup emekliliğine 2 yıl olan kişiler için erken emekliliktir. Erken emeklilik için emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sunduğu kanun teklifi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ülkemizde yeterince erken emeklilik hakkının olduğunu, başka ülkelerde böyle bir erken emeklilik hakkının söz konusu olmadığını belirtmiştir. Hatta erken emeklilikten ziyade emekliliğin 2036 yılında 60 yaşa kadar çıkacağını da söylemiştir. Aynı zamanda “erken emeklilik” diye emeklilikte yaşa takılanların (EYT) kafasının karıştırılmaya çalışıldığını söylemiştir. Yani bu durumda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için torba yasaya sunulan erken emeklilik kanun teklifinin yasalaşması zor görünmektedir.

Başbakan yardımcısı Ali Babacan da konuşmalarında erken emeklilik konusuna değinmiştir. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için erken emeklilik konusunun gündemlerinde yer almadığını belirten Babacan bir dönem yürürlükte olan erken emeklilik konusunun bedelini hala ödediklerini söyledi. Çelik gibi Babacan da emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için erken emeklilik konusunun hiçbir ülkede olmadığını, sosyal güvenlik konularında gelecek nesilleri de düşündüklerini sözlerine eklemiştir.

Torba yasada yer alan erken emeklilik konularından biri de SSK emeklisi olacak çalışan bayan vatandaşlar içindir. Çalışan ve doğum yapan bayan vatandaşlarımız erken emeklilik hakkından 2 çocuğu için borçlanma yapabiliyor. Her çocuk için 2 yıl doğum borçlanması yapan bayan vatandaşlarımız toplamda 1440 gün erken emeklilik hakkına sahip olabiliyorlar. Ancak erken emeklilik için doğum borçlanması konusu emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için değildir. Prim gün sayısı dolmayan bayan vatandaşlarımız için erken emeklilik söz konusudur. Fakat doğum yapmadan önce SSK primini yatırmış ve doğum yaptıktan sonra da çalışmaya devam eden kadınlar doğum borçlanması yaparak erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Eğer ilk sigortalı işe giriş tarihiniz doğum yapmadan önceyse erken emeklilik için doğum borçlanması hakkından yararlanma şansınız bulunmamaktadır.

Torba yasa içerisinde yer alan bir diğer konu doğum borçlanması yaparak erken emeklilik hakkından sadece SSK primi yatırmış olan kadın vatandaşların yararlanma konusudur. SSK primi yatıran vatandaşlar doğum borçlanmasından yararlanarak erken emeklilik şansını kullanabiliyorken BAĞ-KUR’a bağlı olan kişiler bu haktan yararlanamıyorlar.

Bir diğer erken emeklilik konusu da doğum borçlanmasının sadece 2 çocuk için yapılıyor olmasıdır. 2 çocuk olarak belirlenen erken emeklilik için doğum borçlanması hakkının 3 çocuğa çıkarılması ön görülmektedir. Böylelikle her çocuk için 2 yıl doğum borçlanması yapılarak toplamda 6 yıl erken emeklilik hakkının verilmesi istenmektedir.

Erken emeklilik hakkı sadece bayanlar için uygulamaya konmuş bir sistem değildir. Erkekler için de erken emeklilik söz konusudur. Erkekler de askerlik borçlanması yaparak erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Erkek vatandaşlarımız da askerlik borçlanması hakkından askere gittikleri süre boyunca yararlanabilirler. Ancak bu erken emeklilikte iki durum söz konusudur. Eğer askerden önce sigorta girişi yaptıysanız borçlanma yaptığınızda erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Ancak askerden sonra sigorta girişiniz varsa erken emeklilik için borçlanma yaparak borçlanma yaptığınız süre kadar prim gün sayınızı arttırabilirsiniz. Yani erken emeklilik için pek bir yararı olmayan bir askerlik borçlanması yapmış olursunuz.

Peki, kadın sigortalı doğum borçlanması yaparak, erken emeklilik fırsatından ne kadar faydalanabilir?

Her çocuk için iki yıl yani 720 gün olmak üzere, maksimum iki çocuk için borçlanma yapılabilir. Gündemde dolaşan haberlere göre, bu çocuk sayısının 3 güne çıkması beklentileri sardı. Ancak, hala uygulanan yasa ile 1440 günlük prim ile erken emekli olunabilmektedir. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) haricindekiler bu uygulamadan faydalanabilir.

2014 yılı dönemlik doğum borçlanması ile erken emeklilik için ücretlerini aşağıda yer alan tablodan görebilirsiniz. Tekrar uyaralım, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için herhangi bir erken emeklilik kapısını açmaz!

Erkekler İçin Askerlik Borçlanması İle Erken Emeklilik

Kadınlarda doğum borçlanmasının yerini erkeklerde askerlik borçlanması alıyor. Ancak, erkeklerin erken emeklilik için emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) haricindekiler bu konuda daha şanslı olduklarını söyleyebiliriz.

Erkeklerde kadınlarda olduğu gibi, askerden önce hizmete başlanması gerekmiyor. Bunun nedeni ise, erkeklerin askerliği zorunlu olarak yapması ve silah altında çalışıyor olmaları erken emeklilik kapılarını, emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) haricindeki kişiler için açıyor.

Doğum borçlanmasından diğer yönleriyle çok da farklı değil. Askerlik borçlanması yapan erkek erken emeklilik için emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) hariç sadece ihtiyacı olan süreyi borçlanabilir. Örneğin; 18 ay askerlik yapan kişinin erken emeklilik için 6-7 aylık bir süreye ihtiyacı varsa, sadece bu süreyi borçlanabilir.

Erken emeklilik, emeklilikte yaşa takılanlar( EYT) haricindekiler için askerlik borçlanması yapacak kişinin ödeyeceği ücret, dönemlik ödenen asgari ücrete göre değinmektedir. Şu an ödenen asgari ücret kapsamında belirlenen 2014 yılı dönemlik askerlik borçlanması ücretlerini ise;

Günlük 11,42 TL,

Aylık 342,60 TL,

3 Aylık 2055,60 TL,

Yıllık 4111,20 TL

18 Aylık ise 6166,80 TL’ dir.

Erken emeklilik için askerlik borçlanması konusunu bitirmeden önce hatırlatalım, askerlik borçlanması ile sadece daha yüksek bir primle emekli olabilirsiniz, emeklilikte yaşa takılanlar sadece yüksek bir primle emekli olurlar. Yani emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) erken emeklilik için herhangi bir önem arz etmez. Eğer, erken emeklilik için yaşınızın dolmasını bekliyorsanız, emeklilikte yaşa takılanlardansanız(EYT), bu fırsattan yararlanamazsınız. Erken emeklilik için prim gün sayısını bekliyorsanız yani emeklilikte yaşa takılanlardan (EYT) değilseniz ve bu prim gün sayısını askerlik borçlanması ile doldurabiliyorsanız, siz de erken emeklilikten faydalanabilirsiniz. Yani, şimdi anlatacağımız “Ne Zaman Emekli Olurum?” sorunuz için aşağıda verilen hesaplamalara, borçlanacağınız gün sayısını ekleyerek, emeklilikte yaşa takılanlardan (EYT) değilseniz cevabı öğrenebilirsiniz.

Erken Emeklilik ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)

2014 yılı içerisinde çıkması olası bir durum olan Torba Yasası ile birlikte erken emeklilik konusunda prim günlerini ve sigortalılık süresini doldurmasına rağmen emeklilikte yaşa takılanlarını (EYT) erken emeklilik sorunlarının da çözülmesi sonuca bağlanması düşünülüyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), daha önce hiçbir şart aranmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresi ile emekli olmaya hak kazanmış, yapılan yasal düzenlemelerden sonra yaş şartına zorunlu tutulan kişilerdir. Bu kişiler için emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak kanun teklif edildi. Bu kanun yürürlüğe girerse yaş şartından dolayı emekli olamayan bu vatandaşlar erken emeklilik talebinde bulunabilecekler.

Erken emeklilik için çıkarılan Torba Yasasının bir maddesinde, çalışan SSK’lı bayanlar için de büyük bir kolaylık sağlayacak. Çünkü günümüzde bir sürü çalışan ve doğum yapan bayan kadın mağdurları var. Çalışan ve doğum yapan SSK’lı bayanlara, erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için, 2 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı verilmiş ve bu çocukların her biri için 2 yıl süresince borçlanma yapabilerek prim ödeme gün sayılarını 1440 gün civarında artırabileceklerdir.

Erkekler için de askerlik borçlanması uygulaması yürürlüğe girmiştir. Çalışmakta olan bir erkek, askere gittiği zaman gittiği günleri borçlandığında, borçlandığı gün sayısı kadar il sigortalı olduğu hizmete ilk başladığı tarih geriye çekilecektir. Burada dikkate dilmesi gereken nokta, erkek askerliğini ilk giriş tarihinden önce mi yaptı sonra mı yaptığıdır. Çünkü ilk sigortalı olduğu tarihten önce yaptıysa borçlanma sayesinde ilk giriş tarihi geri çekilir ve böylece erken emeklilik hakkı doğabilir. Ancak ilk sigortalı olduğu tarihten sonra yaptıysa borçlanma yapılarak sadece prim günleri artırılır ve bu da erken emeklilik hakkı açısından çok fazla yardımcı olmaz.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), açısından Torba Yasasında en çok üzerinde durulan konu ise, yaşını doldurup emekliliğine 2 yıl kalmış olan vatandaşların erke emeklilik konusudur. Söz konusunda olan durumda bulunan vatandaşları erken emekli yapıp emekli maaşlarında da bir miktar kesinti yapılması üzerinde çalışılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamasına göre, “Erken yaşta emeklilik konusu bir hayalden ibaret. Çünkü ülkemizde yavaş yavaş kademeli emeklilik sistemine geçiş yapılarak 2036 yılına kadar emeklilik yaşını 60’a çıkarmak planlanıyor. Günlerdir insanların kafasını meşgul eden erken emeklilik konusunun karıştırıldığının üzeri çiziliyor.” Dedi.


Ekonomi yönetimi faizsiz banka stratejisini güncelledi. Faizsiz finans alanında ürün-hizmet çeşitliğinin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi kapsamında bir dizi sürpriz adım atılacak. Geliştirilecek olan yeni stratejiyle Türkiye, ‘faizsiz emeklilik sistemi’ ile tanışacak. Müşterilerin taleplerine cevap verme açısından mevduat bankaları kadar esnek davranmayan katılım bankaları da kredili mevduat hesabı, doğrudan borçlandırma sistemi gibi uygulamalara alternatif sunacak. 

GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ 

BDDK tarafından hazırlanan katılım bankacılığı raporunda, faizsiz bankacılıkta uygulanan murabahaya (İslam hukukunda alış fiyatı, maliyet üzerine kâr eklenmesi) alternatif olabilecek yöntemlerin geliştirilmesi öngörülüyor. Raporda, Hazine’nin geliştirdiği ‘melek yatırımcı projesi’nin yol gösterici olacağı vurgulandı. Böylece, girişimcilere finansman sağlayacak olan yatırımcıların işlemlerden elde edeceği gelirler de gelir vergisinden muaf tutulacak. Benzer teşvikler faizsiz bankacılık yöntemlerine de tanınarak bilanço payları artırılacak. 

KUYUMCUYA EMANET EDİLİYOR 

Ayrıca raporda katılım bankalarının daha fazla kaynak temin etmek için fon toplama yöntemlerini çeşitlendirmeleri ve yatırımcılara yeni yatırım araçları sunmaları gerektiği vurgulandı. Faiz hassasiyeti olan kesimin tasarruflarını katılım bankalarının yanı sıra gayrimenkul ve altında önemli ölçüde değerlendirdiği ifade edildi. Özellikle Anadolu’daki şehirlerde faize karşı hassas olanların tasarruflarını genellikle kuyumculara emanet ettiği vurgulandı. Raporda, “Toplumun faize duyarlı olan kesiminin mümkün olduğu ölçüde katılım bankacılığı sistemine dâhil edilmesi ve katılım bankalarının daha fazla sayıda tasarruf sahibine ulaşabilmesi için politikalar geliştirilmeli ve çalışmalar yapılmalıdır” denildi. 

KATILIM SİGORTACILIĞI 

Katılım bankacılığının geliştirilmesi için bankacılık mevzuatında katılım sigortacılığına ilişkin hükümlere yer verilmesi gerektiği belirtildi. Bireysel emeklilik sistemi yerine ‘faizsiz emeklilik sistemi’ ifadesinin kullanılması ile sistemin daha fazla büyüyeceği tespiti yapıldı. 

GAYRİMENKUL STOKU TÜKENİYOR

Katılım bankaları tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının büyük kısmının gayrimenkul kiralama yöntemine dayalı olduğu belirtilerek, “Katılım bankalarının gayrimenkul temeline dayalı kira sertifikası ihracına devam edebilmeleri için, aktiflerinde gayrimenkulün olması gerekiyor. Katılım kira sertifikası ihracına konu edebilecek gayrimenkul stokları tükenmek üzerindedir” denildi. Kira sertifikası yoluyla sağlanan finansmanın Hazine’nin toplam borçlanmasının sadece yüzde 5’ini oluşturduğu vurgulanan raporda, “İslami finansın uygulandığı diğer bazı ülkelerde bu oran daha yüksek seviyelere ulaşabiliyor. Bahreyn Hazinesi’nin kira sertifikası yoluyla sağladığı finansman toplam borçlanmasının yüzde 32.82’sini oluşturuyor” ifadesi kullanıldı.

İŞSİZLİK FONU YATIRIM YAPABİLİR

Raporda kamu kurum ve kuruluşlarının kira sertifikası satın almasının özendirilmesi gerektiği de vurgulandı. İşsizlik Sigortası Fonu, TCMB Vakfı, Merkez Bankası Çalışanları Sandığı, Emlak GYO, Takasbank, THY, TMSF, BİST, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı gibi kamu bağlantılı çeşitli vakıf ve sandıklar kira sertifikasına yatırım yapabilecekler arasında sıralandı.

ÖZELLEŞTİRME PROJELERİNE FAİZSİZ SİSTEM

Özeleştirme ve projelerin finansmanının faizsiz finans araçlarıyla yapılabileceğine dikkat çekilen raporda, “Ancak, şu ana kadar kullanılmamıştır. Hazine’nin gelecek dönemde icare sukuk dışındaki sukuk türlerini kullanarak bu alanda adım atması bekleniyor” denildi.

kaynak:stargazete.com

Yazı kaynağı : www.prizma-hr.com

EYT’liler 3600 günden emekli olur mu? Kadınlarda 3600 günden emeklilik yaşı kaçtır ve şartları nelerdir? Ne kadar maaş alırım?

EYT’de 5000 prim, staj sigortası, 3600 kısmi emeklilik torba yasaya girecek mi? Bağkur tescil affı gelecek mi? – Galeri – Takvim

EYT’de 5000 prim, staj sigortası, 3600 kısmi emeklilik torba yasaya girecek mi? Bağkur tescil affı gelecek mi? - Galeri - Takvim

Sosyal Güvenlik Kurumu yapılandırmanın avantajlarını açıkladı.

EYT’DE SON DURUM | VİDEO

Yazı kaynağı : www.takvim.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın