Sirkenin yükselişi…. Türkiye’den en oldukca sirke alan 3 ülke











Koronavirüs pandesi sürecinde artan sirke talebi, salgının hafiflemesine karşın sürüyor. Bağışıklık sistemini pekiştirdiği belirtilen, çoğunlukla turşu yapımında ve salatalarda kullanılan sirkenin Kovid-19 salgınıyla beraber temizlik ürünü olarak da tüketimi arttı.

Türkiye’de üretilen sirkeler, yurt dışından istek gördü.

Sirke üretimi 2020 yılında bundan önceki yıla göre yüzde 66 artarak 53 bin tona terfi etti.

Sirkenin ihracat getirisi 2019’da 4 milyon 895 bin dolarken, 2020 senesinde yüzde 44 yükselerek 7 milyon 28 bin dolara çıktı.

TÜRKİYE’DEN EN FAZLA SİRKE TALEP EDEN 3 ÜLKE

2021 senesinde ise ihracat, bir önceki yıl meydana getirilen stoklamaların etkisiyle 5 milyon 363 bin dolara geriledi.

Bu yıl ise sirke ihracatı, Ocak-Temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 20’lik artışla 3 milyon 84 bin dolara ulaştı.

Bu yıl en fazlaca istek 1 milyon 66 bin dolarla Amerika’den geldi. ABD’yi, Almanya ve Suudi Arabistan izledi.



rent a car 34

“Sirke üretimi bu yıl 60 bin tonu bulacak”

Sirke Üreticileri Derneği (SirkeDer) Başkanı Gürhan Güven, AA muhabirine, sirke üretiminin 2020 yılında 53 bin tona yükselmesinde temizlik amaçlı tüketilen beyaz sirkenin önemli görevi bulunduğunu ifade etti.

Talebin üretime yansımasının naturel bulunduğunu dile getiren Güven, “Pandemide sirke girmeyen eve bile sirke girmeye başladı. Devam etti ve bizler bu yıl Türkiye pazarı olarak sirke üretiminin 60 bin tonu bulacağını öngörüyoruz.” dedi.

Dünyada ortalama 2,3 milyar dolarlık bir sirke pazarı bulunduğunu aktaran Güven, Kovid-19 salgınının hafiflemesine rağmen tüm dünyada sirkenin talep görmeye devam ettiğini altını çizdi.

Artan talebin tağşişe (özelliklerine aykırı biçimde üretilmesi/ürüne farklı madde karıştırılması) yol açtığını belirten Güven, laflarını şu şekilde sürdürdü:

“Dernek olarak doğru ve en kaliteli sirke üretilebilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Hem tüketici sağlığını korumak aynı zamanda Türkiye’nin ihracatının önünü açmak için derneği kurduk. Tüketici ekonomik durumunu gözetmek zorunda fakat bilinen sirke markalarından vazgeçmemeli. Çünkü hepimiz etik kurallara imza atmış insanlarız, bu mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığı ile beraber bir çözüm üretme gayreti içindeyiz.”

kaynak: ekonomist.com.tr