Prof. Dr. Fatih Özatay: Enflasyon yüzde 70’e çıkabilir Güncel

Prof. Dr. Fatih Özatay: Enflasyon yüzde 70’e çıkabilir Güncel, başvuru sitemizde Prof. Dr. Fatih Özatay: Enflasyon yüzde 70’e çıkabilir ile alakalı araştırma yaptık. 

Türkiye’nin ekonomik durumu, enflasyon, seçimler ve para politikası gibi konuları ele alan Gündem Ekonomi programının 28 Eylül 2023 tarihli bölümünde, Esra Özkan’ın konuğu TOBB Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay oldu. Özatay, Türkiye’nin yüz yüze olduğu ekonomik sorunlara ve çözüm metotlarına ilişkin mühim açıklamalarda bulundu.

Enflasyon tahminleri ve Merkez Bankası’nın faiz artırım kararları

Özatay, programda ilk kez enflasyon tahminleri ve Merkez Bankası’nın faiz artırım kararları ile ilgiliki görüşlerini paylaştı. Özatay, Merkez Bankası’nın Temmuz ayında yaptığı bilgilendirmede yıl sonu enflasyon tahminini %59,46’ya yükselttiğini hatırlatarak, “Bugünden bu yana yükseleceği görülüyor. Enflasyonun ne yazık ki yıl sonunu işte %68 civarında bitireceği anlaşılıyor. Daha yüksek bekleyenler de var ama orada kalmıyor. 2024’ün yaz aylarına kadar yani seçim dahil seçimden biraz sonra da %70 civarına geleceği hep de Merkez Bankası açıklamalarında görülüyor.” dedi.

Özatay, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarını sürdürmesi gerektiğini altını çizerek, “Para politikası biraz daha sıkılaşması gerekir. Politika faizini biraz daha fazla yapabilir, daha bi hayli hızlı davranabilir.” ifadelerini kullandı.

Özatay, bunun bunun yanında bütçe açığının da enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaptığını vurgulayarak, “Bütçe seçim harcamaları sebebiyle EYT vesaire gibi seçimde verilen sözler sebebiyle ama bunun yanı sıra da deprem yıkıntısını ortadan kaldırmak için devletin zorunlu olarak yapması gereken harcamalar sebebiyle çok açılıyordu. Milli gelirin oranında %10’a falan gideceği bekleniyordu. Önlemler alındı. Önlemler tartışılabilir, daha çok dolaylı vergilere dayandı, herkese etkiliyor ama en azından bu da enflasyonu düşürücü yönde çalışılabilir.” şeklinde konuştu.

2024 yerel seçimleri ve ekonomi üzerindeki etkisi

Özatay, programda ikinci olarak 2024 yerel seçimlerinin ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin soruları yanıtladı. Özatay, yerel seçimlere 6 ay gibi bir süre kaldığını hatırlatarak, “Mesele zaten Merkez Bankası’nın önündeki en büyük yahut Türkiye’nin önündeki en büyük sorun da orada. Bu %70’e çıktıktan sonra yine programda öngörüldüğü gibi %33’e getirebilecek miyiz 2024 Aralığında? Bütün çapa ona yönelik.” dedi.

Özatay, enflasyonun 2024 sonunda %33’e düşmesinin olabilecek olabileceğini fakat bunun için bazı koşulların sağlanması gerektiğini dile getirdi. Özatay, “Olabilir ama koşul var. Bu program devam etmeli. Aynı zamanda da yurt dışında vadesi gelen dış borcu ödemelerinin finanse etmek için taze kaynak bulmak gerekir. Ya bu şeyle olmaz bileşik Arap Emirlikleri’nden yahut işte başka ülkelerden gelecek kaynak tabii ki yardımcı olmaktadır ama normal yollardan akıyor olması lazım. Eskisi gibi 10 sene önceki gibi, 5 sene önceki gibi. Lakin Türkiye 2023’de bunu yapamadı, 2023’ün ilk 7 ayında da yapamadı. O da mühim bir soru.” diye konuştu.

Haberin ana mesajı ve önemi

Özatay, programın sonunda Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin bir değerlendirme yaptı. Özatay, “Önemli olan hangi yönde gittik. Doğru yönde gidiyoruz ama dediğim gibi biraz daha bi hayli hızlı olması gerekirdi.” dedi.

Bu haber makalesi, Türkiye’nin ekonomik poblemleri, enflasyon beklentileri, seçim ekonomisi ve para politikasının etkileri ile ilgili bilgi vermektedir. Haber, NTV’de Esra Özkan’ın sunduğu Gündem Ekonomi programında TOBB Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay ile yapılan bir röportajdan alınmıştır. Haber, okuyuculara Türkiye’nin ekonomik durumunu anlamak için mühim bir kaynak sağlamaktadır.

Yorum yapın