Petrol fiyatları Ekim ayında 100 dolar mı olacak? Güncel

Petrol fiyatları Ekim ayında 100 dolar mı olacak? Güncel

Petrol fiyat aralıkları Ekim ayında 100 dolar mı olacak? Güncel, başvuru sitemizde Petrol fiyat aralıkları Ekim ayında 100 dolar mı olacak? ile alakalı araştırma yaptık. 

Çarşamba günü varil başına 97 doların üzerine çıkan Brent ham petrolü, tüccarların kâr etmeye başlaması ve piyasalardaki makro odakların git gide artan faiz oranlarına çevrilmesiyle perşembe günü biraz nefes aldı. Lakin petrol fiyat aralıklarındaki yükselişin hala devam etmesi gerekiyor. StanChart ve JP Morgan gibi analistler, petrol piyasasının temellerinin kuvvetli olduğunu ve boğaların avantajlı olduğunu dile getiriyor.

Faiz Oranları Artarken Petrol Talebi Azalır mı?

Boğalar, daha uzun vadeli bir faiz döngüsüne ilişkin endişelerin dengelenmesine kolaylık sağlayan sürdürülebilir temel sıkılaştırmaya teşekkür edebilir. Geçen hafta ABD merkez bankası faiz oranlarını değiştirmedi fakat yıl sonuna kadar daha fazla faiz artışı öngörerek şahin duruşunu güçlendirdi.

Daha yüksek faiz oranları, tarihsel olarak petrol fiyat aralıkları için olumsuz bir etki yarattı, çünkü bunlar genelde faaliyetin daha yüksek maliyetlerle azalması sebebiyle petrole olan talebin azalması manasına geliyor.

İlginç bir biçimde, Standard Chartered’daki emtia analistleri, şahin bir Fed’in bu sefer kılık değiştirmiş bir lütuf olabileceğini, zira bunun OPEC üreticilerinin daha uzun süre daha temkinli olmasına neden olabileceğini öne sürdü. Bu da arz-talep dengesinin bozulmasını önleyebilir.

Bunun yanı sıra, ABD ekonomisinin beklenenden daha dirençli olduğunu ispatlamasının ve Amerikan finansal varlıklarına olan iştahın artmasının ardından ABD doları son üç ayda mühim ölçüde güçlendi. Doların değeri ile petrol fiyat aralıkları içinde genelde ters bir ilişki mevcuttur. Dolar güçlendikçe, petrol ithal eden ülkeler için petrol daha pahalı hale gelir ve talebi azaltır.

Petrol Stokları Azalırken Spekülasyon Artıyor

StanChart, üçüncü çeyrekteki günlük 2,1 milyon varillik düşüşün ardından, dördüncü çeyrekte küresel ham stoklarda günde 1,3 milyon varil (mb/gün) düşüş daha bulunacağını öngörüyor. Analistler, spekülatif fonların ralliye katılma hususunda yavaş olsa da artık petrol vadeli işlem piyasasının uzun tarafına kaydığını dile getirdi. StanChart’ın tescilli ham petrol para yöneticisi konumlandırma endeksi şu anda +16,7 ile 44 ayın en yüksek düzeysinde.

Boğalar için daha da iyisi: Petrol fiyat aralıklarındaki yükselişin hala devam etmesi gerekiyor.

StanChart, petrol fiyatı tahmini için bir makine öğrenme modeli olan SCORPIO’yu (Standart Chartered Petrol Araştırma Fiyat Göstergesi) başlattı. SCORPIO, ABD temel verileri, konumlandırma verileri, fiziksel küresel petrol stokları, rafineri marjları/ürün fiyatlandırması, finansal göstergeler, teknik göstergeler gibi parametreleri tercih ederek bir haftalık bir zaman diliminde Brent ham spot fiyat aralıkları için tahmin oluşturmak üzere dizayn edilmiş özel bir ağaç tabanlı modeldir. göstergeler ve petrole özgü olmayan göstergeler.

SCORPIO, ön aydaki Brent petkarakterinin varil başına 2,1 ABD doları tutarında bir a/w fiyat artışı öngördüğünü dile getirdi.

2 Ekim’de uzlaşma. StanChart, para yöneticisi konumlandırma endeksinin pivot noktası göstergesi olarak dikildiği spekülatif konumlandırma olmasaydı yukarı yönlü tahminin daha büyük bulunacağını dile getiriyor. SCORPIO bunun yanı sıra USD’nin güçlenmesinin petrol fiyat aralıklarındaki yükseliş üzerinde baskı yarattığını düşünüyor.

Enerji Sektörü Aşırı Kilolu mu?

Buradaki tek boğa StanChart değil. JP Morgan, “savunmada kalma ve portföy zamanını kısaltma” stratejisine sadık kalacağını dile getirdi. JPM, daha kuvvetli dolara, şahin Fed’e ve jeopolitik gelişmelere rağmen Enerji sektörünün aşırı kilolu olduğunu değerlendiriyor ve Fed’in 2024’ün üçüncü çeyreğine kadar daha yüksek oranlar tutacağına inanıyor.

JP Morgan ekonomistleri raporda , ” Mevcut ortamda, enflasyonun ek olarak kusursuz bir biçimde düşürülmesinin, büyüme riskinin getiri eğrisinin tersine dönmesine neden olmasına gerek kalmadan faiz indirimine izin vereceği varsayımı var” dedi.

Bu varsayımın doğru olup olmadığını zaman gösterecek. Lakin şuan için, Brent petrolü boğalarının avantajlı olduğu görülüyor. Petrol piyasasının temelleri kuvvetli ve talep toparlanmaya sürdürmekte. Arz tarafında ise OPEC+ grubu üretimi yükseltmekta temkinli davranıyor ve İran’ın nükleer anlaşmaya dönmesi de belirsizliğini koruyor. Bu etkenler buluştuğinde, Brent petkarakterinin 100 dolarlık psikolojik düzeyyi kırması çok uzak bir ihtimal gibi görünmüyor.