Mavi Vatan’da yeni güç: Albatros Kamikaze İDA

Oluşturulma Zamanı: Ekim 09, 2023 11:40

Dünyada ilk kez İDA-İHA ortaklaşa operasyonu ile sürü konseptinde hücum yapılmış oldu. Bayraktar TB2’nin yönlendirmesiyle kontrol amaçlı hedef gemiye 8’li sürü halinde hücum gerçekleştiren Albatros İDA’lar gemiye çarparak batmasını sağlamış oldu.

ASELSAN tarafınca yerli ve millî imkânlarla geliştirilen ve su üstünde yüksek hızla ilerleyerek ihtiva ettiği patlayıcının düşman hedeflerine çarparak patlatılmasını elde eden Kamikaze İDA Albatros için Mersin’de kontrol atışı gerçekleştirildi.

Kontrol kapsamında, 8’li sürü hâlinde hareket edebilen Albatros, hedef gemiye yönelik hücum gerçekleştirmiş oldu. Üstünde ROKETSAN’a ilişkin cephane bulunan Albatros Kamikaze İDA sürüsünden biri, hedef gemiye çarparak patladı. Başarıyla tamamlanan kontrol atışı sonucunda 22 metrelik hedef vapur dakikalar içinde sulara gömüldü.

Atışlı testte Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı Bayraktar TB2 İHA da vazife aldı. Uygulanan senaryo kapsamında Bayraktar TB2 tarafınca tespit edilen hedefe, insansız deniz araçları yönlendirildi. Böylelikle dünyada ilk kez İDA-İHA ortaklaşa operasyonu ile İDA sürüsü kamikaze hücum konsepti gösterilmiş oldu.

Mersin açıklarındaki kontrol; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müdafa Endüstri Başkanı Haluk Görgün ile ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve öteki yetkililer tarafınca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhında anbean takip edildi.

Çevreye zarar vermemek için kontrol öncesinde hedef vapur yıkanarak yakıt ve yağ şeklinde kirlilik içerecek unsurlardan arındırıldı.