istanbul iktisadi ve ticari ilimler akademisi 1981 mezunları

istanbul iktisadi ve ticari ilimler akademisi 1981 mezunları bilgi90’dan bulabilirsiniz

Okul yıllığında da Erdoğan’dan iz yok

Okul yıllığında da Erdoğan’dan iz yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mezunu olduğu iddia edilen İ.İ.T.İ.A (İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi) okul yıllığında, Erdoğan’dan hiçbir iz yok.

Odatv, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite mezuniyeti tartışmaları ile ilgili olarak, Erdoğan’ın mezunu olduğu iddia edilen İ.İ.T.İ.A Ticari Bilimler Fakültesi okul yıllığında, kendisine dair hiçbir iz bulunmadığını ortaya çıkardı. Yıllık Hazırlama Komitesi ve Akademi Başkanı Prof. Dr. Orhan Oğuz, Dekan Doç. Dr. Sinan Artan ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Besim Akın’ın yazılarıyla başlayan yıllıkta, kürsülerde görev yapan öğretim görevlileri tanıtılırken, “SINIFIMIZ” başlıklı sayfada ise “Baktım ki zaman duruvermiş, Dönmez bildiğim eski günler, İçimizde eski coşkunluk, o sevinç, Ayrılmamışız, Bütün arkadaşlar, Burada hep beraberiz” ifadeleri yer alıyor. Ardından ise, okul numaralarıyla birlikte isimleri, fotoğraflı kısa bilgileri ve karakterlerine dair ifadelerle öğrencilere tek tek yer veriliyor.

Bu bilgilerde, kimi öğrencilerin “okula ara sıra uğradığı”, “okulu ihmal ettiği”, “yalnızca sınav günlerinde geldiği”, “öğrencilik yaşamıyla iş yaşamını birlikte sürdürdüğü” gibi notlar yer alıyor. Ancak yine de bu öğrencilerin kimilerinin fotoğraflı, kimilerininse fotoğrafsız tanıtımlarını okul yıllığında okumak mümkün. Yıllıkta, öğrencilerin sınıflarda, okul içerisinde ve okul gezilerindeki değişik fotoğrafları görülürken, bu fotoğraflarda da Recep Tayyip Erdoğan’a rastlanmıyor. Kendisiyle ilgili yazılan yaşam öykülerinde futbola olan ilgisinden sıklıkla söz edilen Erdoğan, okul futbol takımının fotoğrafında da yok.

DİPLOMA TARTIŞMASI CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖNCESİNDE BAŞLAMIŞTI

Bilindiği gibi, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 10 Ağustos 2014 gününün öncesinde, 2014 yılı Nisan ayında MHP Kayseri Milletvekili ve Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, katıldığı bir televizyon programında “Cumhurbaşkanı olmak için 4 yıllık fakülte mezunu olmak gerekir, Sultanahmet’teki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3 yıllıktı. Onun mezun olduğu zaman 3 yıllıktı” açıklamasında bulunmuştu. [1]

Bu açıklamanın hemen ardından, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül bir yanıt verdi ve şu görüşlere yer verdi: “Sayın Başbakanımız, T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesi’nden 1980-1981 öğretim yılı Şubat döneminde mezun olmuştur. Kendisine, isteği üzerine 3 Nisan 1981 tarihinde geçici mezuniyet belgesi verilmiştir. Marmara Üniversitesi kurulmadan önce, Sultanahmet’teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak Aksaray’da 4 yıllık İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksekokulu vardı. Daha sonra bu yüksekokul Ticari Bilimler Fakültesi oldu. 1983 yılında Marmara Üniversitesi, mevcut olan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile bağlı fakülte ve yüksek okullar bünyesi üzerine kuruldu. Kurucu rektörümüz de sayın Prof. Dr. Orhan Oğuz’dur. Dolayısıyla, sayın Yusuf Halaçoğlu’nun kamuoyuna açıkladığı bilgiler doğru değildir.” [2]

İKİ AYRI DİPLOMA

Marmara Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu belirtilen bir diploma görseli yayınladı. Diğer yandan, yazar Ergün Poyraz da, Erdoğan’a ait olduğunu üniversite diplomasının aslını yayınladı. [3] Poyraz’ın yayınladığı diploma noter tasdikliydi ve Poyraz, Erdoğan’ın üniversiteye gittiği iddia edilen yıllarda tam gün olarak İETT’de çalıştığının sigorta sicilinde ortaya çıktığını da belirtiyordu.

SONUÇ OLARAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem AKP resmi sitesindeki “Kurucular” bölümündeki biyografisinde, hem de Cumhurbaşkanlığı resmi sayfasındaki biyografisinde “Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi”nden 1981 yılında mezun olduğu yazıyor. Oysa noter tasdikli diplomada ise “Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” ibaresi yer alıyor. [3]

Üstelik Erdoğan’ın mezun olduğu iddia edilen yıl, yani 1981’de Marmara Üniversitesi henüz kurulmamış. Ertesi yıl, 1982’de kurulan Marmara Üniversitesi’ne, YÖK tarafından İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (İİTİA), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) haline dönüştürülerek dahil ediliyor.

Odatv olarak, Erdoğan ile ilgili hiçbir bilgi ve fotoğrafa rastlayamadığımız İ.İ.T.İ.A Ticari Bilimler Fakültesi okul yıllığında yer alan bazı mezunlar ile görüşmemizde, görüştüğümüz mezunlar okul yıllarında Recep Tayyip Erdoğan isimli bir öğrenciyle ilgili bilgiye sahip olmadıklarını ve tanımadıklarını dile getirdiler. Şimdiye dek Erdoğan’ı üniversite yıllarından tanıdığını ifade eden yalnızca iki isim var; birisi CHP’li Aydın Ayaydın diğeri ise yazar Rafael Sadi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite mezuniyeti konusundaki kuşkular ve diploması ile ilgili çelişkiler sürerken, Erdoğan’ın mezunu olduğu iddia edilen ancak kendisinden hiçbir iz bulunamayan İ.İ.T.İ.A Ticari Bilimler Fakültesi okul yıllığını ilk kez Odatv, tamamıyla yayınlıyor. 

İŞTE O YILLIK

Sabriye Aşır

Odatv.com

[1] http://odatv.com/n.php?n=erdogan-cumhurbaskani-olamaz-cunku…-2404141200

[2] http://odatv.com/n.php?n=sok-erdogan-iddiasi-muhalefeti-boldu-2404141200

[3] http://odatv.com/cumhurbaskani-erdoganin-diplomasini-yayinladi-2709151200.html

Yazı kaynağı : www.odatv4.com

Marmara Üniversitesi’nden Erdoğan’ın mezuniyetine ilişkin açıklama

Marmara Üniversitesi'nden Erdoğan'ın mezuniyetine ilişkin açıklama

Şirket haberleri

Finans terminali

Anadolu images

Enerji terminali

Haber Akademisi

Yeşilhat

Ayrımcılık Hattı

Teyit Hattı

Kariyer AA

Kurumsal haberler

Yazı kaynağı : www.aa.com.tr

İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi

İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1883 yılında kurulan Hamidiye Ticaret Mektebi’nin devamı niteliğinde bir öğrenim kurumu olarak 1959 yılından itibaren hizmet vermiş; 1982’de kurulan Marmara Üniversitesi’nin temelini oluşturmuş olan kurumdur. 1982’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘ne bağlanmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamidiye Ticaret Mektebi[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Ocak 1883’te “Hamidiye Ticaret Mektebi” ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin nezaretine bağlı olarak Cağaloğlu‘nda İstanbul Kız Lisesi‘nin arkasında iki katlı bir konakta (bugün Marmara Üniversitesi rektörlük binası olan bina) eğitime başladı. Ticaret Nazırı Abdüllatif Suphi Paşa’nın girişimi ve Milli Eğitim Bakanı Münif Paşa’nın desteği ile kurulan okul dört yıl idi. İlk müdürü Avusturyalı Ferdinand Grati Efendi oldu.

Gelenbevizade Sait Bey’in müdür olduğu 1887 yılında ilk mezunlarını 13 kişi olarak veren okul, 21 Eylül 1889 tarihinde Maarif Nezaretine bağlandı. Eğitim süresi 3 yıla indi. Bazı dersler Fransızca okutulmaya başladı.

1893 yılında ileride ıslahı ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lağvedildikten sonra 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maarif Nezaretine bağlı olarak yeniden açıldı ve o günden sonra Marmara Üniversitesi olana kadar kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürdü.

Ticaret Mektebi Âlisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1915 yılında yapılan değişiklikle okul “Kısm-ı Evvel”, “Kısm-ı Sani” isimleri ile iki kademeli hale getirildi. Okulun adı “Ticaret Mektebi Âlisi” olarak değişti.

Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet döneminin başlamasından sonra 1923-1924 ders yılında okul “Orta Ticaret Mektebi”, “Yüksek Ticaret Mektebi” ve “İstanbul Ulumu Aliye-i Ticarriye Mektebi” isimleri ile üç kademeli hale getirildi ve İktisat Vekaleti’ne bağlandı.

1924-1925 ders yılından itibaren kurumda karma eğitim başladı. Türkiye’de kız-erkek bir arada karma eğitimin yapıldığı ilk kurumdur[1].
15 Şubat 1932 tarihinde okul Maarif Vekaleti’ne yeniden bağlandı ve üç kademesi “Küçük Ticaret Mektebi”(1934 – 1935 yılından sonra adı “Orta Ticaret Mektebi” oldu), “Ticaret Lisesi” (günümüzde Sultanahmet Ticaret Meslek Lisesi olarak eğitimi sürdürür) ve “Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi” şeklinde yeniden düzenlendi.

İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1959 yılında çıkan “Akademiler Kanunu” ile “İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi” haline dönüşen okulun süresi 4(dört) yıla çıkarıldı.

Kurum; 1969 yılında tüzel kişiliğe sahip katma bütçeli tam özerk bir kuruluş haline getirildi[2] 1977-1978 eğitim ve öğretim yılında Akademi bünyesinde “Ekonomi”, “İşletme” ve “Siyasal Bilgiler” bölümleri açıldı.

Marmara Üniversitesi’ne Bağlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

1982 senesinin Temmuz ayında çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ve 28 Mart 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2809 sayılı kanun ile akademi, bünyesindeki bazı okullar akademi bünyesinde katıldı, akademinin tüm fakülteleri birleştirilip yeni kurulan Marmara Üniversitesi bünyesine “Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” adıyla katıldı.

İlgili kanunla birlikte fakülte statüsü kazanan bu okullar eğitim süresi dört yıl olmuştur.

Bu kanunla “Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek Okulu” İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin İşletme Fakültesi’ne katılmış; “Aksaray Yüksek Ticaret Okulu” ve “Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu”, “Ticari Bilimler Fakültesi”ne dönüştürülmüş böylece sayısı dörde çıkan fakülteler birleştirilip Marmara Üniversitesi’ne bağlı tek bir fakülte haline gelmiştir.

23 Mart 2012 tarihinde ve 28242 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin kapatılması ve yerine İşletme, İktisat ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinin kurulmasıyla, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi olarak anılmaya başlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın