“Her sene bütçeden en büyük oranı eğitime tahsis ettik”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sancaktepe’de Arif Nihat Asya Anadolu Lisesinde düzenlenen 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı’na katıldı. Programa Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü de katılım gösterdi.
“Her sene bütçeden en büyük oranı eğitime tahsis ettik”
Programda konuşan Erdoğan, “Yeni öğrenim ve tedris yılının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Vatansever bir öğretmen olan Arif Nihat Asya binlerce öğrenci yetiştirmiş, onlara iyi insan olmayı, vatan ve bayrak sevgisini öğretmiştir. Şairimizi bir kere daha rahmetle anıyoruz. Arif Nihat Asya’nın adını taşıyan bu lisemizde Türkiye’nin ilmi, bilimsel nitelikli, sanat yaşamına eşi olmayan katkılar meydana getiren inanıyorum ki nice değerimiz çıkacaktır. Büyük ve kuvvetli Türkiye’nin mimarları öğretmenlerimizin maharetli ellerinde inşallah bu sınıflarda yetişecektir. Şu anda karşımda duran gözleri ışıl ışıl çocuklarımızın her birinin ailelerine, ülkelerine hayırlı evlatlar olmalarını umuyorum. Bu ulvi ideal uğrunda öğretmenlerimizin de ihtiyaç duyulan çabayı fedakarlığı göstereceklerine inanıyorum. Türkiye’nin dört bir yanındaki eğitim neferlerimizin tamamına hizmetleri gayretleri için ülkem ve milletim adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın şeklinde gencecik yaşta terör örgütleri tarafınca bizlerden koparılan şehit öğretmenlerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum.
Bundan 20 yıl önce göreve geldiğimizde ülkemizi üzerinde yükselteceğimiz dört sütunun ilkini eğitim, diğerlerini de sıhhat, güvenlik ve adalet olarak belirlemiştik. Eğitim mevzusundaki önceliğimizden asla ödün vermedik. Her yıl bütçeden en büyük oranı tahsile tahsis ettik. Derslik sayımızı ikiye katlayarak kalabalık derslik sorununu çözüme kavuşturduk. Toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak tahsil ordumuzu güçlendirdik. Okullarımızı en uygar imkanlarla donattık. Spor salonu sayımızı 2 bin 791’den 11 bin 860’a çıkardık. Laboratuvar sayısını 21 bin 800’den 52 bin 870 seviyesine çıkardık.
Ders kitaplarını parasız dağıtarak velilerimizi kırtasiye dolaşmaktan kurtardık. Biz yedi gün, 10 gün kırtasiye dükkanlarının önünde sıraya girerdik, kitap defter alabilmek için. Şimdi destek kaynakları da öğrencilerimize ücretsiz olarak sunuyoruz. Yıllardır hep geride bırakılan kız evlatlarının okullaşmaları için özel gayret gösterdik. Bizden ilkin yüzde 39 olan orta öğretimdeki kız çocuklarımızın okullaşma payı bugün yüzde 90’lara ulaşmıştır. Köy okullarını daha çağdaş bir anlayışla yine hayata kazandırıyoruz. Ağustos’tan bu yana binden fazla Köy Yaşam Merkezi’ni faaliyete geçirdik, inşallah bu rakamı en kısa sürede bin 500’e çıkarmış olacağız” dedi.
“Zihni ve kalbi boş, avare bir gençlik değil ilim, fikir ve erdem sahibi bir gençlik istiyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan devamında, “Zihni ve kalbi boş, avare bir gençlik değil ilim, fikir ve fazilet sahibi bir gençlik istiyoruz. Geleceğimizi kendi devletine, halkına, evveliyatına kinle, nefretle, öfkeyle bakan değil, tarihinden gurur duyan, ülkesine ve milletine hizmet aşkıyla yanan gençlere emanet etmek istiyoruz. Bunun adı Teknofest kuşağıdır. Maziden atiye kurduğumuz köprünün kilit taşı mahiyetindeki bu kuşağın maddi ve içsel açıdan en donanımlı biçimde yetişmesini kalım meselesi olarak görüyoruz. Türkiye’nin en mühim zenginliği olan genç nüfusunu, tahsil yoluyla en müessir lokomotifi haline getirmedikçe yaptığımız öteki hiçbir işin, eserin, hizmetin anlamı olamayacağını biliyoruz. Artık kendi ihtiyaçlarını geçinmek ettirecek nüfusu dahi bulamayan Batı’nın bugün yaşamış olduğu krize gelecekte biz de düşmemek için çocuklarımızı sıkı sıkıya sahip çıkarak yetiştirmek durumundayız. Öğretmenlerimiz, siz değerli ziyaretçilerimizin ve velilerin desteği ile Teknofest kuşağını en iyi biçimde yetiştireceğimize inanıyorum. Gençlerimizin küresel düzeyde sergiledikleri başarılar doğru istikamette gittiğimizin işaretidir. Güzel ülkemizin umudu yarını ve enerjisi sizlersiniz. Sizler anne babalarınızın olmasıyla birlikte devletimizin ve milletimizin de gözbebeğisiniz. Sizlerin daha iyi öğrenim alması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Güçlü bir gelecek için geçmişinizi iyi öğrenmelisiniz.
Türkiye artık gençlerini tehdit olarak bulan eski Türkiye değil. Bugün gençlerine kıymet veren bir Cumhurbaşkanı’na, bir hükümete, bir yönetime, bir devlete sahipsiniz. Size binlerce senelik tarihinizi unutturmaya, hatta kendi ecdadınıza sövdürmeye çalışan köksüzlere kulak asmayın. Şanlı tarihinizle gurur duyun, zaferlerinizle, kültürünüzle değerlerinizle her vakit iftihar edin. Büyüklere saygı göstermek, ufaklıklara şefkatle davranmak bizim kültürümüzün temel düsturlarıdır. Sosyal medyanın, televizyonun, oyun konsollarının sizi gerçeklerden kopuk sahte bir evrene hapsetmesine izin vermeyin. Aile fertlerinizle, akranlarınızla yapacağınız tatlı bir sohbetin yerini hiç bir bilgisayar oyunu dolduramaz. Oku, düşün, uygula, neticelendir. Okudukça ufkunuzun sınırlarının daha da genişlediğini görmüş olacaksınız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüde öğrencilerle beraber zil çalarak öğrenim öğretim yılının açılışını gerçekleştirdi.
kaynak: linehaber.com.tr