Gemlik zeytininin "yağhane” yolculuğu başladı

Gemlik zeytininin “yağhane” yolculuğu başladı



“Kara”, “Kaplık” ve “Kıvırcık”ın yanı sıra Mudanya sahilindeki gezinsel mahalle “Trilye”nin adıyla da anılan, meyveleri orta büyüklükte ve silindirik, yağ oranı yüzde 29 olan bu zeytin çeşidi sofralık ve yağlık olarak değerlendiriliyor.

Mudanya’da, ana vatanı Güney Marmara olan Gemlik zeytininin hasadına başlayan üreticiler, tırmık ve makine sayeinde topladıkları ürünü sofralık ve yağlık olmak suretiyle sınıflandırıyor.

Yağlık olanlar yağhanelere götürülerek yıkama, kırma, pres işlemlerinin arkasından suyu ve hasım birbirinden ayrıştırılıyor. Zeytinler, işlemlerin tamamlanmasından sonrasında zeytinyağı olarak raflarda yerini alıyor.

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Marmarabirlik) bağlı 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Soylu, ilçede şu ana kadar dolu vuruğu ve üst yağlık zeytini olmak üzere 3 bin tona yakın yağlık zeytinin toplandığını söyledi.

Üreticilerin rekolteden ve açıkladıkları alım fiyatlarından memnun olduğunu belirten Soylu, şöyle konuştu:

“Şu ana kadar üreticimizin bizlere teslim ettiği zeytinin miktarı ortalama 12 bin ton civarında. Parasal değerleri ise 280 milyon lirayı bulmuş durumdadır. Geçen sene bölgemizde ortalama 12 bin ton toplam ürün, 7 bin ton da bize teslim edilen zeytin miktarı vardı. Bu yıl bölgemizde yaklaşık 2 katı zeytin beklemekteyiz. Çünkü geçen yıl biraz kıştan dolayı da zeytinlerimizde hasar meydana gelmişti. Dolu vuruğu olarak değerlendirilen ve zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytinin miktarı yaklaşık 1000 ton civarında. Üst yağlık zeytinlerimiz de yağ üretiminde kullanılıyor ve bunların da miktarı 2 bin ton civarında.”

“Yağlar oldukça kaliteli çıkıyor”

Çiftçi Alparslan Yağcı da zeytinde bu sürem verimin hem Türkiye hem Mudanya açısından bol olduğunu vurguladı.

Üretimden hasada geçen süreç ile alakalı bilgi veren Yağcı, şunları anlattı:

“Zeytinde, ilkbaharda gübreleme, budama ve periyotlar halinde ilaçlama işinin arkasından sonbaharda kış bakımının yapılmasıyla hasat hazırlıklarına başlarız. Hasatta hava durumu mühim bir etkili şundan dolayı aleni havada çalıştığımız için hava biz için önemlidir. Zeytin kış meyvesi olduğu için hasadımızı bir an önce bitirmeye çalışırız. Daha sonra ürünümüzü yağhaneye veya Marmarabirlik aracılığıyla kooperatif havuzlarına götürürüz.”

Yağcı, devletin üreticilere sağlamış olduğu imkanların yanı sıra Marmarabirlik tarafından sele, gübre, deva ve mazot desteklerinde bulunulduğunu ifade ederek, bundan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Yağhane işletmecisi Berk Demirhisar da üreticilerin getirdiği zeytinleri sırasına göre makineye döktüklerini belirtti.

Yıkamadan sonrasında kırma, yoğurma ve pres işlemleriyle zeytinyağı elde ettiklerini aktaran Demirhisar, “Bu sene toplam ürün fazlaca güzel ve ürün bol. Zeytin de kaliteli, çürük ve kurt yok. Bundan ötürü yağlar oldukca kaliteli çıkıyor.” dedi.

 

kaynak – linehaber

Similar Posts

Bir cevap yazın