formasyon belgesinin sayısı nerede yazar bilgi90’dan bulabilirsiniz
Formasyon Nedir? Formasyon Belgesi Sayısı Nedir? Nerede Yazar?
Türkiye’de öğretmen olmak için eğitim fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Ancak eğitim fakültelerini bitirmeyen, farklı fakültelerden mezun olan adayların öğretmen olabilmesi için formasyon almaları gerekir. Formasyon yaptıklarına ilişkin bilgiyi de aldıkları belge ile ispatlarlar. Bu belgeye formasyon belgesi adı verilir. Öğretmen olma hayali kuran öğrenciler de formasyon işlemi ve formasyon belgesi hakkında pek çok soru sormaktadır. Tercihiniyap ailesi olarak bu sorulara cevap aradık. Peki formasyon belgesi sayısı nedir? Nerede yazar?
Formasyon Belgesi Sayısı Nedir? Ne Demek?
Yükseköğretim Kurulu tarafından Eğitim Fakültelerinde okuyan ancak mezun olmayan bireylere öğretmen olmaları için verilen eğitime formasyon denmektir. Bu süreç sayesinde adaylar öğretmen olma şansı elde eder. Özellikle de Fen ve Edebiyat fakültelerinde eğitim alan veya mezun olanlar formasyon belgesi alarak öğretmenlik mesleğine yönelmektedir. Peki formasyon nedir? Ne demek?
Formasyon Fransızca kökenli bir kelimedir. Orijinal hali ise “formation” şeklindedir. Biçimleme veya yetiştirme anlamına gelen bu kelime en çok öğretmen olmak isteyen kişileirn karşısına çıkmaktadır. Bu kişiler lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra pedagojik formasyon öğrenimini de tamamlayarak öğretmenlik mesleğini yapma şansı elde edebilir.
Hangi Fakülte ve Bölümlerde Formasyon Belgesi Alınabilir?
Kimler Formasyon Belgesi Alabilir?
Milli Eğitim Bakanlığ tarafından koordine edilen Pedagojik Formasyon belgesi eğitimini alan ve ilgili bölümlerde okuyan veya mezun olanlar formasyon belgesi alabilir. Hala eğitim hayatını sürdüren adayların ise en az 2 yıl eğitim öğretim yılını geride bırakmış olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi olan www.meb.gov.tr adresine girerek formasyon belgesi almak için gerekli bölüm ve diğer şartlarını inceleyebilirsiniz.
Üniversite giriş puanı, öğrencinin akademik başarı puan ortalaması ve disiplin cezası geçmişiniz gibi farklı şartlar da formasyon belgesi alım sürecinde etkili olmaktadır. Eğer bu süreçlerde sorun yaşarsanız belgeyi alma şansınız olmayabilir. Örneğin 2 yıllık fakültelerden mezun olan adayların mezuniyet puan ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 olmalıdır.
Formasyon Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Formasyon belgesi alma süresi adayın eğitim durumuna göre değişmektedir. 2 yıllık bölümlerden mezun olan adaylar yarı sene, birinci sınıftaki adaylar altı yara sene, ikinci sınıftaki adaylar ise 4 yarı sene ve üçüncü ile dördüncü sınıftaki adaylar ise iki yarı sene olarak süre belirlenmiştir. Formasyon belgesi alma süreleri Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle her yıl en güncel ve doğru bilgiyi bu kurumların internet sitelerinden takip etmeniz faydalı olur.
Formasyon Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Formasyon belgesi almak isteyen adayların başvuru sürecinde temin etmesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri derleyen ve sunan adaylar formasyon belgesi alabilir. Her kurumda istenen belge sayıları ve türleri farklı olabilir. Bu belgeler şunlardır;
Formasyon Belgesi Ücreti Ne Kadar?
Formasyon belgesi almak isteyen, formasyon eğitimi almak isteyen adaylardan üniversiteler farklı ücretler isteyebilmektedir. Son bilgilere göre üniversitelerde formasyon ücreti bin TL ile 2-3 bin TL arasında değişmektedir.
Formasyon Belgesi Sayısı Kısmına Ne Yazılır?
İlgili bölümlerde okuyan, MEB tarafından kesinleşen Pedagojik Formasyon belgesi eğitimden faydalanan adaylar belge almaya hak kazanabilir. Eğitimini sürdüren adaylar da en az 2 sene eğitim öğretim almış olması gerekir. Bu belgeyi alıp alamayacağınız ise MEB’in sitesinden kontrol edilebilir.
Formasyon Belgesi Sayısı Nedir? Ne Demek?
Formasyon belgesi üzerinde sertifika sayısı yer almaktadır. Belgenin ilgili adaya ait olduğunu gösteren bu sayıya göre YÖK ve MEB sizi arayarak belgeyi onaylamaktadır. Formasyon belgesi sayısı kısmına sertifika belgesindeki son 4 rakam yazılmalıdır. Bazı durumlarda formasyon belgelerinde belge sayısı istenmemekte veya bulunmamaktadır. Bu durumda ise ilgili bölüme sıfır (0) yazmanız gerekir. Bu halde de MEB ve YÖK tarafından onay verilir.
Yazı kaynağı : www.tercihiniyap.net
Formasyon belgesi sayısı nedir, ne demektir, ne anlama geliyor?
Eğitim Fakültelerini bitiremeyen öğrencilerin öğretmenlik mesleğini yapmalarına formasyon, yapmalarını sağlayan ve gerekli olan belgeye de formasyon belgesi denir. Bu konuda kendisini geliştiren bireyler için formasyon belgesi çok önemlidir. Zorunlu öğrenimleri bitirip formasyon belgesine sahip olmak isteyen bireyler, formasyon belgesinin ne olduğunu, nasıl ve nereden alınacağını gibi soruları sormaktadır. Formasyon ve formasyon belgesi hakkında geniş bir şekilde anlatım gerçekleştireceğiz.
YÖK tarafından, Eğitim Fakültelerinde okuyan ancak mezun olmayan bireylere öğretmenlik mesleğini yapmaları için açılan yola formasyon denmektedir. Bilhassa üniversitelerin Fen ve Edebiyat fakültesinde eğitim ve öğretimi devam eden veya bu fakültenin bölümlerinden mezun olan adaylar formasyon belgesini almayı tercih etmektedir. Öğretmen olmak ve bu mesleği yapmayı dileyen bireyler formasyon hakkında çeşitli araştırmalar yapıyor. Bu konuda tüm soruların cevaplarını bu makalede topladık.
Formasyon kelimesi Türkçe diline Fransızcadan gelmektedir. Formation olarak bilinen kelimeden türetilmiş ve kelimelerimize girmiştir. Formasyon sözcüğü kelime anlamı olarak biçimleme ya da yetiştirme manasına gelmektedir. Eğitim fakültelerinden mezun olmayan bireylerin rahatça öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için gerekli olan programa formasyon denmektedir. Öğretmenlik mesleğini yapmayı dileyen bireyler okudukları fakülte ve bölümden sonra Pedagojik Formasyon öğrenimi alarak yapabilmektedirler.
Formasyon programında öğrenciler belirtilen fakülte ve bölümlerde formasyon belgesi alabilmektedir. Bu dersler;
Formasyon belgesi için ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca kesinleşen Pedagojik Formasyon belgesi eğitiminden yararlanabilen ve üstte bulunan listedeki bölümlerden birini okuyanlar ya da mezun olanlar Formasyon belgesi alabilmektedir. Şayet hala eğitimine devam edenler var ise okudukları bölümde minimum 2 sene eğitim öğretimini bitirmiş olması gerekmektedir. Formasyon belgesi alıp alamayacağınızı ve bu bölümlerde okuyup okumadığınızı Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinden de kontrol edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra üniversite giriş puanı, Akademik ortalaması ve disiplin geçmişi tarzında birçok şartlarda uyumlu olmanız durumunda formasyon belgesi almanızda sorun olmayacaktır. Ancak sorun var ise belgeyi alamazsınız. Şayet 2 yıllık mezun iseniz, mezuniyet puanınızın ortalaması minimum 4 üzerinden 2,5 olması gerekmektedir. Bu öğrenim için Yüksek Öğretim Kurulu tarafınca kesinleşmiş üniversitelerin bölümlerinde birisinde okumanız gerekmektedir. Her yıl Yüksek Öğretim Kurulu tarafınca kesinleşen bu kurumların listeleri internetten paylaşılmaktadır. Bu listelerin içerisinde belirlenen bölümlerin formasyon belgesi alabilecek kontenjan yazmaktadır.
Formasyon belgesi alma süresi adayların öğrenim haline nazaran değişebilmektedir. 2 yıllık okuyup mezun olanlar yarı sene, birinci sınıf adayları altı yarı sene, ikinci sınıf adayları dört yarı sene, üçüncü ve dördüncü sınıf adayları ise bu zaman iki yarı sene şeklinde süre belirlenmektedir. Bu süreler tamamen MEB ve YÖK tarafından belirlenmekte ve öğrenciler bu sitelere girerek her yıl değişen bölüm ve kuralları da kontrol edebilmektedir.
Formasyon belgesi almayı dileyen bireylerin başvurma sürecin istenen birkaç dokümanları tamamladıkları sürece alabilmektedirler. Bu dokümanları maddeler halinde yazalım.
Formasyon eğitimi ve belgesini almak için ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı ve belirlediği bölümlerde okuyor ya da lisans mezunu olmuş olmanız gerekmektedir. Bu demek oluyor ki herkese formasyon belgesi verilmemektedir.
Formasyon belgesi sayısı kısmına ne yazılmalıdır?
Formasyon belgesi ve eğitimi için istenen fiyatlar kurumlar yani üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Birçok üniversitelerde bu ücret 2.000 TL de olurken bazılarında bu rakam 600 TL ya da daha farklı olabilmektedir.
Formasyon belgesi için ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca kesinleşen Pedagojik Formasyon belgesi eğitiminden yararlanabilen ve üstte bulunan listedeki bölümlerden birini okuyanlar ya da mezun olanlar Formasyon belgesi alabilmektedir. Şayet hala eğitimine devam edenler var ise okudukları bölümde minimum 2 sene eğitim öğretimini bitirmiş olması gerekmektedir. Formasyon belgesi alıp alamayacağınızı ve bu bölümlerde okuyup okumadığınızı Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinden de kontrol edebilirsiniz. Formasyon belgesi alan kişiler ise çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu sorunlardan bir tanesi de formasyon belgesi sayısı. Peki nedir bu formasyon belgesi sayısı?
Formasyon belgesi sayısı nedir, ne demektir?
Formasyon belgesinde yer alan sertifika sayısı, formasyon belgesinin size ait olduğunu ve belirlenen sayıya göre YÖK ve MEB sistemde sizi arayarak onaylamaktadır. Bu belgede yer alan formasyon belgesi sayısı kısmına sertifika belgesinde yer alan son 4 rakamı yazmanız gerekmektedir. Şayet Pedagojik Formasyon Belgelerinde bazen belge sayısı istenmiyor ya da bulunmuyor. Bu durumlarda da belirlenen bölüme sayı olarak 0 yani sıfır yazmanız MEB ve YÖK tarafından kabul görecektir.
Bu yazımızda formasyon belgesi sayısı ne demektir, pedagojik formasyon belge sayısı nedir, formasyon belgesi sayısı kısmına ne yazılmalıdır gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER FORMASYON HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, formasyon konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com’dan yapılan formasyon duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.devlette.com
Formasyon nedir, nasıl alınır? Formasyon belgesi sayı kısmına ne yazılır? Formasyon belgesi için istenen şartlar
Eğitim Fakültesi’nden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmesi için aldığı belgeye formasyon belgesi denir. Öğretmenlik yapmak isteyen kişiler formasyon belgesi almak zorundadır. Eğitimlerini tamamladıktan sonra alınan formasyon belgesi ile öğretmenlik yapabilirsiniz. Özellikle Fen ve Edebiyat Fakültesi mezunları öğretmen olmak için formasyon belgesi almaktadır. Formasyon belgesi YÖK tarafından verilen eğitim belgesi olarak bilinir. Formasyon belgesi hakkında merak edilen detayları sizlerle paylaştık.
FORMASYON NEDİR?
Fransızca’dan dilimize geçen formasyon kelimesi formation olarak bilinmektedir. Formasyon kelimesi biçimleme ya da yetiştirme anlamına gelmektedir. Eğitim fakültesinden mezun olmayan adaylar öğretmenlik yapabilmek için formasyon belgesi almalıdır. Bu kapsamda bölümden mezun olan kişiler pedagojik formasyon öğrenimi alarak eğitim sektöründe hizmet verebilir. Formasyon eğitimi öğrenciler için belirlenen fakülte ve bölümlerde verilmektedir. Formasyon eğitimi için adaylara verilen dersler şu şekildedir:
Öğretim İlke ve Yöntemleri
Eğitim Bilimine Giriş
Sınıf Yönetimi, Eğitim Psikolojisi,
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme,
Öğretmenlik Uygulaması,
Özel Öğretim Yöntemleri,
Eğitim Tarihi,
Öğretmenlik Meslek Etiği,
Eğitimde Program Geliştirme,
Eğitim Felsefesi,
Eğitim Sosyolojisi,
Bilgisayar Destekli Öğretim,
Rehberlik,
Karakter ve Değerler Eğitimi,
Özel Eğitim,
Eğitimde Eylem Araştırması,
Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi,
Gelişim Psikolojisi
Eğitimde Teknoloji Kullanımı,
Yaşam Boyu Öğrenme,
Bireyselleştirilmiş Öğretim,
Türk Eğitim Tarihi bölümlerinde okuyanlara verilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kesinleşen pedagojik formasyon belgesi için kişilerin belirtilen bölümlerden birini okuması gerekmektedir. Eğitimine devam eden kişilerin 2 sene içerisinde eğitimini tamamlaması durumundan bir yandan formasyon eğitimi alma hakkı da bulunmaktadır. Formasyon belgesi alıp alamayacağını merak eden kişiler Milli Eğitim Bakanlığı sitesinden konu hakkında detaylı bilgi alabilir.
Formasyon eğitimi için üniversite giriş puanı, akademik ortalama ve disiplin geçmişi de önemli bir yere sahiptir. Belirlenen şartları sağlamayan kişiler formasyon eğitimi alamaz. 2 yıllık bir okuldan mezun olan kişilerin ortalamasının 4 üzerinden 2,5 olması gerekir. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu tarafından kesinleşmiş üniversitelerin birinde okumanız gerekir. Yükseköğretim Kurulu tarafından kesinleşen bu bölümler her yıl internet üzerinden açıklanmaktadır. Bu liste içerisinde bölümler için formasyon belgesi verilecek kontenjan sayısı yer almaktadır.
Formasyon belgesi alma süreleri de öğrencilerin eğitim durumuna göre değişiklik göstermektedir. 2 yıllık okuyup mezun olanlar yarı sene, birinci sınıf adayları altı yarı sene, ikinci sınıf adayları dört yarı sene, üçüncü ve dördüncü sınıf adayları ise bu zaman iki yarı sene şeklinde süre belirlenmektedir. Öğrenciler için bu süreler Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmektedir.
FORMASYON EĞİTİMİ İÇİN HANGİ BELGELER İSTENİR?
Formasyon eğitimi alacak olan kişilerden istenen bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler şu şekildedir:
Öğrenci belgesi (Lisans Mezunu olanlar için Mezuniyet belgesi),
Başvuru formu,
İki tane vesikalık boyutlarında fotoğraf,
Onaylı olan not lisans durum belgesi,
T.C. kimlik fotokopisi ve aslı,
Formasyon belgesi için ödediğiniz paranın dekontu da istenmektedir. İstenen belgeler kurumlara göre değişiklik gösterebilir.
Formasyon eğitimi almak isteyen kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan ve belirlenen bölümlerde okuyor olması ya da lisans mezunu olması gerekir.
FORMASYON BELGESİ SAYISI KISMINA NE YAZILMALIDIR?
Formasyon belgesi almak için ödenen ücretler üniversiteye göre değişiklik gösterir. Üniversiteler 2.000 TL’ye kadar farklı ücretler isteyebilmektedir.
Pedagojik formasyon eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen bölümlerden mezun olmanız gerekmektedir. Eğitimi devam eden kişilerin 2 yıl içerisinde eğitimini tamamlaması durumunda formasyon belgesi alabilme hakkı bulunur. Hangi bölümleri formasyon eğitimi alabileceğini Milli Eğitim Bakanlığı sitesinden kontrol ediniz.
FORMASYON BELGESİ SAYISI NEDİR, NE DEMEKTİR?
Formasyon belgesi üzerinde sertifika sayısı bulunmaktadır. Formasyon belgesinin size ait olup olmadığını öğrenmek için YÖK ve MEB sizi arayarak bu bilgiyi onaylar. Belge üzerinde yer alan formasyon belgesi sayısı alanına sertifika belgesinde bulunan son 4 rakamı yazmanız gerekmektedir. Pedagojik formasyon belgelerinde her zaman sayı istenmeyebilir. Bu durumda ise ilgili alana sıfır yazmanız yeterli olacaktır.
Yazı kaynağı : www.karar.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler