kolaylaştırılmış difüzyonda enzim kullanılır mı meb

kolaylaştırılmış difüzyonda enzim kullanılır mı meb bilgi90’dan bulabilirsiniz

Difüzyon

Difüzyon

Difüzyon (Geçişme veya yayılma olarak da bilinir.), maddelerin çok yoğun ortamdan, az yoğun ortama doğru kendiliğinden yayılmasıdır. Fiziksel kimyada ise moleküllerin kinetik enerjilerine bağlı olarak rastgele hareketlerine denir.

Difüzyona olanak sağlayan kuvvet yoğunluk farkı olduğundan, difüzyon geçişi iki ortamın yoğunlukları eşitleninceye kadar devam eder.

Mürekkebin suda, kolonyanın havada, şekerin çayda, parfüm kokusunun oda içinde yayılması difüzyona örnektir.

Difüzyon, maddenin bütün hallerinde farklı hızda ve özellikte görülür.

Difüzyon, hayvan ve bitkilerde gerçekleşen birçok doğal olayda büyük önem taşır. Kandaki alyuvarlar, saf suya konulacak olursa, su hücre çeperinden alyuvarın içine dolarak hücrenin şişmesine ve patlamasına yol açar. Bu olaya hemoliz denir. Bitkilerin köklerinin suyu emmesi ve böbreklerde idrar oluşumu da difüzyon olayı sayesinde gerçekleşir. Bitki hücrelerinin şişliği, hücre zarının iki yanındaki basınç farkı (turgor basıncı) sebebi yoğunluğu yüksek olan hücrenin içine dolan su, hücrenin şişmesine neden olur.

Difüzyondan, ciddi böbrek hastalıklarında kullanılan diyaliz makinesinde yaygın biçimde yararlanılır.

Difüzyonun temel düşüncelerinden birini oluşturan rastgele hareket etme ilk olarak kendi adını verdiği Brown Hareketi olarak ileri sürülmüştür. Onun bu rastgele hareketi için en iyi örnek, bir futbol sahasına doldurulan coşkulu insanların üzerlerine gönderilen bir topu elleriyle havaya doğru atmalarıdır. Topun yapacağı hareket tamamen rastgele ve çeşitli yönlerde olacaktır.

Difüzyon pasif bir olay olduğundan enerji (ATP) harcanmaz.

Difüzyon kolaylaştırılmış ve basit olmak üzere ikiye ayrılır.

Basit Difüzyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Moleküllerin çok yoğun oldukları ortamdan, az yoğun oldukları ortama, taşıyıcı bir proteine ihtiyaç duymadan, kendiliğinden geçmesine denir.

Tüm hücrelerde (canlı ve cansız) gerçekleşir. Enerji harcanmaz.

İki yolla gerçekleşir:

1. Yağda eriyen maddeler çift katlı lipit tabakasından geçer. (oksijen, karbondioksit, azot, yağ asitleri, steroid hormonlar, A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini)

2. Yağda erimeyen yeteri kadar küçük maddeler taşıyıcı proteinlerin su dolu kanallarından geçer. (üre, gliserol)

Basit difüzyonda, difüze olan maddenin yoğunluğu arttıkça difüzyon hızı da artar.

Difüzyon hızı bazı faktörlere bağlıdır:

1. Maddenin gaz ya da sıvı olması. Gazlar daha hızlı difüzyona uğrarlar.

2. Ortam sıcaklığı arttıkça moleküllerin ortalama kinetik enerjisi de artacağından difüzyon hızı da artar.

3. Molekül büyüklüğü. Küçük moleküller büyük moleküllere göre daha hızlı difüzyona uğrarlar.

4. Difüzyon alanı. Difüzyonun gerçekleştiği zar alanı arttıkça difüzyon hızı da artar.

5. Difüzyon mesafesi. Zar kalınlığı arttıkça difüzyon hızı da azalır.

Kolaylaştırılmış Difüzyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Moleküllerin hücre zarından çok yoğun oldukları ortamdan, az yoğun oldukları ortama doğru bir taşıyıcı yardımıyla geçmesine kolaylaştırılmış difüzyon denir. Su ve suda çözünen bazı maddeler, glukoz, (permeaz taşıyıcı proteini ile) aminoasit, fruktoz, B ve C vitaminleri, tuzlar, bazı iyonlar bu şekilde geçer.

Canlı hücrelerde gerçekleşebilir. Enerji harcanmaz. Gerçekleşmesi için taşıyıcı proteinler kullanılır. Amaç difüzyonun daha hızlı gerçekleşmesini sağlamaktır.

Kolaylaştırılmış difüzyonda, difüzyon hızı maksimum bir değere ulaşır ve daha fazla artmaz, sınırlıdır. Bunun sebebi taşınan maddelerin taşıyıcı proteine bağlanma, şekil değiştirme ve bırakma olaylarının belli bir zaman almasıdır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org

Kolaylaştırılmış Difüzyon

Kolaylaştırılmış Difüzyon

Pasif taşıma üçe ayrılır. Bunlar:

Şeklindedir. Bunlardan basit difüzyon ve osmoz konularını daha önce anlatmıştık. Bu yazıda kolaylaştırılmış difüzyon ve özellikleri üzerinde duracağız

Kolaylaştılmış Difüzyonun Yapısı ve Özellikleri

Hücreye dış ortam arasında derişim farkı olsa bile bazı maddeler hücre zarından kolaylıkla geçemez. Burada kolaylaştırılmış difüzyon olarak adlandırılan olay devreye girer. Hücre zarındaki taşıyıcı bir protein, madde ya da iyonların zardan geçmesine yardım eder.

Hücre zarından madde geçişini denetleyen bu taşıyıcı proteinler, zarda özel kanallar meydana getirir. Olay sırasında taşınacak madde enzimler yardımıyla taşıyıcı proteine bağlanır. Taşıyıcı proteinde şekil değişikliği olur ve kanal zarın diğer tarafına doğru açılır. Protein yapılı kanalı boydan boya geçen madde zarın diğer tarafına ulaşmış olur.

Basit Difüzyon ile Kolaylaştırılmış Difüzyon Arasındaki Farklar

Temelde ikisi de difüzyon olmasına rağmen basit difüzyon ile kolaylaştırılmış difüzyon arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farkları kısaca şöyle özetleyebiliriz:

Kolaylaştırılmış Difüzyon Örnekleri

Glikoz, galaktoz, fruktoz ve amino asitlerin çoğu hücre zarından kolaylaştırılmış difüzyonla geçer. Bilindiği gibi beslenmeyle vücudumuza aldığımız besin maddelerinin sindirimi ince bağırsakta tamamlanır. Sindirimi tamamlanan besin monomerleri büyük oranda kolaylaştırılmış difüzyonla kana geçer.

Bağırsaklarda besinlerin emiliminde kolaylaştırılmış difüzyonun yerine basit difüzyon kullanılsaydı işlem çok daha yavaş olacaktı. Bunun sonucunda da besinler düzgün sindirilmeden vücut dışına atacaktı.

Kolaylaştırılmış difüzyona örnek olarak çeşitli iyonları da verebiliriz. Bazı iyonlar hücre zarından rahat geçemiyorken taşıyıcı proteinler aracılığıyla hızlıca geçiş sağlar.

Sık Sorulan Sorular

Konuyla ilgili sık sorulan sorulara yanıt vererek konuyu tam pekiştirelim.

Kolaylaştırılmış difüzyonda enzim kullanılır mı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi enzimler aracılığıyla maddeler taşıyıcı proteinlere bağlanır.

Kolaylaştırılmış difüzyon canlılık gerektirir mi?

Enzimler kullanıldığı için canlılık da gereklidir. Enzimler olmadan bu işlem gerçekleşemez.

Kolaylaştırılmış difüzyon için atp harcanır mı?

ATP harcanmaz. Pasif taşıma olduğu için enerji kullanılmaz. Enzimlerin kullanılması her zaman enerji de kullanıldığı anlamına gelmemelidir.

Kolaylaştırılmış difüzyon ve aktif taşıma ortak özellikleri nelerdir?

Bu iki olay temelde farklıdır. Çünkü biri aktif, diğeri pasif taşımadır. İlle de ortak özellik arayacaksak şunları sıralayabiliriz:

Yazı kaynağı : webders.net

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın