Dizel, benzin ve LPG’li aracı olanlara çok kötü zam haberi az önce geldi! Güncel

Dizel, benzin ve LPG’li aracı olanlara çok kötü zam haberi az önce geldi! Güncel

Dizel, benzin ve LPG’li aracı olanlara çok kötü zam haberi az önce geldi! Güncel, başvuru sitemizde Dizel, benzin ve LPG’li aracı olanlara çok kötü zam haberi az önce geldi! ile alakalı araştırma yaptık. 

Bundan bir ay öncesine kadar kamugundemi.com haber, uzman kişilerın görüşlerine göre petrol fiyat aralıklarının 100 doları geçeceğini hatta tarih vererek 150 dolara kadar ulaşacağını söylemiştir. Ağustos ayından bu yana petrol fiyat aralıkları yükselişine sürdü ve petrol fiyatı bugün erken saatlerde Ağustos 2023’den bu yana en yüksek düzeysine yükseldi.

Petrol fiyat aralıklarındaki bu artışlar, akaryakıt fiyat aralıklarına yansıyor ama Türkiye’de akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV hesapları farklı hesaplandığından dolayı akaryakıta petrol fiyat aralıklarındaki artış oranlardan çok daha yükseksı yansıyor. İşte bu noktada hem dizel aracı olan hem benzin hem de LPG aracı olanlara çok kötü bir haberimiz var. İşte detaylar…

WTI Ham petrol fiyat aralıkları Perşembe günü Asya ticaretinde varil başına 95 doları aşarak 13 ayın en yüksek düzeysine ulaştı. Uluslararası gösterge Brent Ham Petrol de sıçradı ve varil başına 97 doları gördükten sonra 2023 için yeni bir yüksek düzeyye ulaştı.

Petrol fiyat aralıklarının 97 doları görmesi ile birlikte bu hafta sonuna kadar hem benzine, hem motorine hem de git gide artan enerji fiyat aralıklarından dolayı LPG fiyat aralıklarına büyük bir zam gelmesi bekleniyor. Uzmanlara göre bu hafta sonuna kadar benzin ve motorine 2 liraya yakın bir zam yapılacak. Şu anda 17 TL’yi geçen otogaz fiyat aralıklarının ise bu hafta sonuna kadar 18 lirayı geçeceği belirtiliyor.

ABD dolarının güçlenmeye devam etmesine rağmen, ABD ham stoklarının düşmeye devam etmesiyle petrol Çarşamba günü ve Perşembe günü erken saatlerde Asya ticaretinde yükselişe geçti. Enerji Bilgi İdaresi (EIA) Çarşamba günü, 22 Eylül’e kadar olan haftada ham petrol stoklarının 2,2 milyon varil çekildiğini açıkladı; bu, yüzbinlerce varillik düşük düşüş beklentilerinin çok üzerindeydi.

 Ayrıca Cushing merkezindeki stok düzeysi Temmuz 2023’den bu yana en düşük düzeysine gerileyerek ABD referans petrol fiyatını daha da artırdı. Cushing, Oklahoma, NYMEX ham petrol vadeli işlem anlaşmasinin teslimat noktasıdır.

Cushing’deki ham stoklar önceki haftaya göre 943.000 varil düşüşle 22 milyon varile geriledi; bu da operasyonel minimum düzeyye yakın.

 Cushing’deki düşük stoklar ve ABD ticari ham petrol stoklarındaki düşüş eğilimi, piyasanın OPEC+’nın üretim ve ihracat kesintilerinin tesirini hissetmeye başlamasıyla birlikte başka yerlerdeki arzın sıkılaşmasına katkıda yer alıyor.

 “Talep artmaya devam ederken stoklar düşüyor. Singapur’daki 8VantEdge’in kıdemli portföy yöneticisi Stefano Grasso, Reuters’e verdiği demeçte, talebin yok olmasına neden olacak bir fiyat düzeysinden hala uzaktayız” dedi .

Çarşamba günü, OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Craig Erlam, petrolün yeniden başlayan rallisi ile ilgili yorum yaptı : “Geçen hafta boyunca gördüğümüz şeyin biraz kar elde etme olduğunu düşünüyorum ve halihazırda daha yüksek bir yürüyüşe geçmiş olması potansiyel olarak bir artışa işaret ediyor.” Traderların hala ne kadar yükselişe istekli olduğunun bir işareti.”