Son dakika: İsrail-Hamas harbinde son durum… İsrail adını koydu: Holokost’tan bu yana en ölümcül hücum! İkinci cephe alarmı… Peş peşe flaş açıklamalar

Oluşturulma Zamanı: Ekim 09, 2023 08:03

Dünya günlerdir İsrail ve Gazze’den gelen haberleri konuşuyor. Hamas’ın operasyonunun arkasından İsrail harp duyuru etti. Bölgedeki ölü sayısı her geçen dakika artarken İsrail basını saldırının boyutunu gözler önüne seren bir manşet ile okurlarının karşısına çıktı. Haaretz ‘Holokost’tan bu yana en ölümcül hücum’ manşetini attı. Times of Israel ‘Hamas’ın iyi mi senelerce İsrail’i kandırdığını’ yazdı. İran’dan flaş bir ‘Aksa Tufanı’ açıklaması geldi. Lübnan’dan ise ‘muharebede ikinci cephe açılacak mı’ sorusuna cevap geldi.

Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonunun yankıları sürüyor.

Aksa Tufanı Operasyonu’nun arkasından İsrail Başbakanı Netanyahu kameraların karşısına geçmiş ve ‘savaştayız’ demişti.

Netanyahu’nun bu açıklamasından saatler sonrasında İsrail resmen Hamas’a harp duyuru etti.

Gazze’ye havadan misilleme saldırılarına devam eden İsrail, ülke sınırları içinde 8 noktada hala tam kontrolü sağlamaya çalışıyor.

Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail adını koydu: Holokosttan bu yana en ölümcül saldırı İkinci cephe alarmı... Peş peşe flaş açıklamalar

Wall Street Journal elde etmiş olduğu bir rapora dayandırdığı haberinde İran’ın operasyonda dahili bulunduğunu öne sürdü.

KUDÜS’TE PATLAMA SESLERİ

Kudüs’te patlama sesleri duyuluyor. Kudüs ve Tel Aviv’de roket saldırısı olduğu ve roket karşıtı sirenlerin çaldırmış olduğu öğrenildi.

CNN Türk Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu Kudüs’teki son durumu aktarırken patlama ve siren sesleri canlı yayında duyuldu.

Siren sesleri 30 saniye devam ettikten sonrasında patlama sesleri duyuldu. Kaptanoğlu İsrail’in hava müdafa sistemi Demir Kubbe’nin olaya müdahale ettiğini aktardı.

Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail adını koydu: Holokosttan bu yana en ölümcül saldırı İkinci cephe alarmı... Peş peşe flaş açıklamalar

‘SON ONAY BEYRUT’TA VERİLDİ’

Söz mevzusu habere gore ‘İranlı güvenlik yetkilileri, Hamas’ın Cumartesi günü İsrail’e yönelik gizli saklı saldırısını planlamasına destek oldu ve geçen Pazartesi Beyrut’ta meydana getirilen görüşmede son onayı verdi’ denildi.

İRAN’DAN AKSA TUFANI AÇIKLAMASI

Çatışmalar hız kesmeden devam ederken İran’dan dikkat çeken bir Aksa Tufanı açıklaması geldi. İran ilk kez bu iddialara cevap verdi.

İran, Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonunda herhangi bir ilgisi bulunduğunu reddetti.

İran’ın BM misyonundan meydana getirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

‘Filistin’e emin bir halde destek veriyoruz, sadece Filistin’in tepkisine dahil değiliz, şu sebeple bu cevap yalnızca Filistin’in kendisi tarafınca üstleniliyor.’

İRAN, İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKLATI’NI ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülkenin bölgesel gelişmelere ilişkin İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) acil toplantıya çağırdığını söylemiş oldu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan Pazar günü attığı bir tweet’te sertliği ‘senelerdir devam eden cinayetlere ve suçlara meşru bir cevap’ olarak nitelendirmişti.

Ayrıca Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Wana Haber Ajansı tarafınca paylaşılan ve televizyonda gösterilen bir konuşmasında bunu, “Filistinli askerler (ve) tüm Filistinli gruplar” için bir “zafer” olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapmış olduğu görüşme sonrası izahat yapmış oldu. Türkiye’ye arabuluculuk için davet yaptığını belirten Blinken, ‘Ateşkesi savunmasını teşvik ettim’ dedi.

BMGK AÇIKLAMADA ANLAŞAMADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, (BMGK) İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ortasında kapalı kapılar ardında acil bir oturumda toplandı sadece ortak bir izahat için ihtiyaç duyulan oybirliğini sağlayamadı.

LÜBNAN HİZBULLAH’IN KARARINI AÇIKLADI

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, hükümetinin Hizbullah’tan, İsrail Lübnan’ı ‘rahatsızlık etmedikçe’ harbe katılmayacağına dair güvence aldığını söylemiş oldu.

Al Jazeera, Hamas’ın bir grup İsrail askerini daha ele geçirdiğini ve İsrail’e ilişkin yerleşimlerde çatışmaya girdiğini duyurdu.

FESTİVALDE 260 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail’in güneyinde Hamas militanlarının saldırısına uğrayan müzik festivali alanından 260’dan fazla cesedin çıkarıldığı bildirildi.

İsrail’deki basın kuruluşları bu sayıyı, arama kurtarma örgütü Zaka’dan gelen bilgiye dayandırdı.

İsrail basını saldırının boyutunu gözler önüne seren bir manşet ile okurlarının karşısına çıktı. Haaretz ‘Holokost’tan bu yana en ölümcül hücum’ manşetini attı.

Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail adını koydu: Holokosttan bu yana en ölümcül saldırı İkinci cephe alarmı... Peş peşe flaş açıklamalar

‘İSRAİL’İ YILLARCA KANDIRDILAR’

Times of Israel ise ‘Hamas’ın iyi mi senelerce İsrail’i kandırdığını’ yazdı. Haberde ‘Hamas’a yakın bir kaynak, terör örgütünün İsrail’i, grubun silahlı çatışma istemediğini ve göreceli sakinliği korumak için ekonomik teşviklerle yatıştırılabileceğini düşündürmek amacıyla senelerce devam eden bir kampanya yürüttüğünü söylemiş oldu’ ifadelerine yer verildi.

Haberde Eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror’un itiraf şeklinde açıklamalarına da yer verildi.

‘Bunun doğru olduğuna inanmaya başladık diyen Amidror sözlerine şöyleki devam etti;

‘Kısaca biz bir hata yaptık. Bu hatayı tekrar yapmayacağız ve Hamas’ı yavaş fakat güvenilir adımlarla yok edeceğiz.’

GAZZE’DE ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İsrail’in saldırıları sonrası yaşamını kaybedenlerin sayısı 493’e terfi etti. Yaşamını kaybedenlerin minimum 78’inin çocuk olduğu açıklandı. Yaralı sayısı ise 2 bin 300’ün üstünde.

İsrail’de 260’ı müzik festivalinde olmak suretiyle 700’den fazla şahıs öldü. İsrail sıhhat bakanlığı, devam eden sertlik vakalarında yaralanan İsraillilerin sayısını güncelleyerek şu ana kadar 2 bin 382 kişinin hastanelerde tedavi edildiğini söylemiş oldu.

Bakanlık, mahalli basına yansıyan açıklamasında, 22 kişinin durumunun tehlikeli sonuç bulunduğunu ve 345 kişinin de ciddi şekilde yaralandığını söylemiş oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Pazar gecesi yapmış olduğu açıklamada, mahalli saatle 21:00 itibarıyla 123.000’den fazla Filistinlinin Gazze’de yerinden edildiğini ve 74.000’e yakınının okullara sığındığını söylemiş oldu.

İsrail, Hamas’ın sürpriz saldırısına Gazze’ye bir takım hava saldırısıyla karşılık verdi. Gazze Şeridi ortalama 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğundan birine haiz.