yumurtalı ekmek kızartması nasıl yapılır bilgi90’dan bulabilirsiniz
Yumurtalı Ekmek Tarifi
Geleneksel kahvaltılık tariflerimizden biridir yumurtalı ekmek. Ama artık kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden yavaş yavaş uzaklaştığımızdan olsa gerek (tabi bir de evi saran kızartma kokusu var) eskisi kadar sık yapılmıyor. Belki de bir sonraki nesil unutmuş olacak bu nefis lezzeti. Ben de sık sık olmasa da lezzeti damağımızdan silinmesin diye arada bir yapmaya çalışıyorum.
Cici papa, ekmek balığı gibi farklı isimlerle anılsa da farklı bölgelerde, en sık kullanılan adı yumurtalı ekmek sanırım. Bizim oralarda da bu şekilde adlandırılır. Özellikle bayat ev ekmeğinden güzel olur. Yumuşak ekmekler çok fazla yumurta çektiği için içi hamur hamur kalır ki benim hazzetmediğim bir durumdur. Yine ekmeğin yumuşaklığından kaynaklı olarak yağı da fazla çeker. Bana göre iyi bir yumurtalı ekmeğin dışı çıtır, içi hafif nemli ve yumuşak olmalıdır. Bu nemlilik ve yumuşaklık hafifin ötesine geçtiğinde yumurtalı ekmeğin keyfi kaçar.
Hafif bayatlamış ev ekmeği (bayat ekmekli tarifler yazısına bakmak isteyebilirsiniz) veya eşdeğeri bir ekmekle yapıldığındaysa lezzetine doyum olmaz. Hatta artık durman lazım diyen iç sesinize kulak vermezseniz ipin ucunu kaçırmak çok muhtemeldir. O yüzden benim yaptığım gibi arada bir yapmak en güzelidir. Ne tadını unutalım, ne de bol bol tüketip kilo alalım değil mi? Hazır önümüz hafta sonu iken ve havalar yürüyüş yapmaya bu kadar müsaitken çıtır çıtır yapıp yiyin ama ardından yürüyüşü de ihmal etmeyin.
Afiyetle kalın…
Afiyet olsun…
Click here to see the recipe in English
Yazı kaynağı : www.kevserinmutfagi.com
Krep Tadında Ekmek Kızartması
Krep Tadında Ekmek Kızartması Tarifi için,
Merhaba arkadaşlar tarifini vereceğim ekmek kızartmasını denedikten sonra eminim ki favoriniz olacak😋😋
Somun ekmeği ince ince dilimleyelim.
Geniş bir kabın içine yumurta, süt, un, tuz ve kabartma tozunu koyup çırpıcı yardımıyla karıştıralım.
Dilimlediğimiz ekmeklerin her yerini hazırladığımız bu harca bulayıp kızartalım.
Not : kızartırken kullanacağımız yağ miktarı 4-5 kaşık kadar olmalı, tavadaki yağ oranı azaldıkça göz kararı 2-3 kaşık ilave edebiliriz.
Krep Tadında Ekmek Kızartması hazır.
Afiyet olsun!
Krep Tadında Ekmek Kızartması Tarifi İçin Yapım Aşaması Fotoğrafları:
Yazı kaynağı : www.lezizyemeklerim.com
Yumurtalı Ekmek Tarifi – Evde yumurtalı ekmek kızartması nasıl yapılır? Kolay ve Pratik Yapımı ile Malzemeleri
Yumurtalı Ekmek Çeşitleri
Yumurta, en temel besin kaynaklarımız arasında yer alıyor. Küçük büyük herkesin severek tükettiği yumurtayı pek çok farklı şekillerde kullanarak değişik yemeklerde değerlendirebilirsiniz. Yumurtanın en sevilen ve en beğenilen hali arasında yer alan yumurtalı ekmek, en özel kahvaltıların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Özellikle de yumurtayı sevmeyen ve yemek istemeyen çocukların da bayılarak yiyeceği yumurtalı ekmek çeşitleri bulunuyor.
Ekmekler kuruduğunda ekmekler ziyan olmasın diyerek değerlendirebileceğiniz yumurtanın en güzel hali yumurtalı ekmeklerdir. Kısa sürede hazırlayarak sevdiklerinize sürpriz yapabileceğiniz farklı yumurtalı ekmek çeşitleri bulunuyor. Mis gibi yumurtalı ekmek kokusu ile başlayan günler her zaman daha keyifli geçer. En çok yapılan yumurtalı ekmek çeşitleri ise,
Sade yumurta ile yapılan yumurtalı ekmek
Peynir ve yumurtanın enfes birleşimi ile yapılan yumurtalı ekmek
Fransız usulü yumurtalı ekmek
Yağsız fırında yumurtalı ekmek tarifi
Yumurtalı Ekmek Püf Noktaları
Yumurtalı ekmek yapımında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Yumurtalı ekmek yapımında yumurta çok iyi bir şekilde çırpılmalıdır. Yumurta çok iyi çırpılmazsa yumurta kokusunu çok fazla duyarsınız. Yumurtalı ekmeği kızarmış yağın içinde kızartmaya özen göstermelisiniz. Yağ çok kızgın olmazsa yumurtalı ekmek çok fazla yağ çeker ve ağır bir tadı olur. Orta ocakta harlı ateşte yumurtalı ekmekleri pişirirseniz enfes yumurtalı ekmekler yapabilirsiniz. Yumurtalı ekmeği fırında yapmak istiyorsanız bol otlu, unlu farklı yumurtalı ekmek çeşitlerini deneyebilirsiniz. Fırında yumurtalı ekmek kızartma gibi yağda pişmeyeceği için fırında daha hafif olur.
Yumurtalı Ekmeği Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Yumurtalı ekmeğe farklı bir tat katmak ve daha da lezzetlendirmek istiyorsanız enfes yeşilliklerden yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda yumurtalı ekmeğin içine bir miktar peynir koyarak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Bayat ekmeklerinizi değerlendirmenin en lezzetli yolu basit bir yumurtalı ekmek yapmaktan geçiyor. Dilediğiniz gibi baharatlarla yumurtalı ekmeği zenginleştirebilir ve yumurtalı ekmeğe lezzet katabilirsiniz.
Yumurtalı Ekmek Sunumları
Yumurtalı ekmeğin zaten güzel bir görünüşü olduğu için fazla bir sunuma gerek duymaz. Dilerseniz dere oyu ve maydanoz ile sunumlarınıza renk katabilirsiniz. Doyurucu ve lezzetli bu yemeğin yanında dilerseniz domates, peynir ve zeytin de koyarak güzel bir kahvaltı tabağı olarak sunum yapabilirsiniz.
Yumurtalı Ekmeğin Faydaları Var mıdır?
Türk mutfağında özellikle de kahvaltı sofralarında yumurtanın yeri ve önemi oldukça büyüktür. İnsan sağlığı için de çok önemli bir yere sahip olan yumurta, pek çok yemeğin ve böreğin içinde de sıkça kullanılıyor. Yumurta, sayısız yemeğin hazırlanmasına katkı sağlıyor. Yumurta 7’den 77’ye herkesin severek tükettiği en temel besinlerimiz arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda en kaliteli proteinin yumurtada olduğu tespit edilmiştir. Yumurta, aynı zamanda dışarıdan vücuda alınması gereken amino asitleri dengeli bir şekilde içerir. Yumurta, A, B, D, E gibi pek çok vitamini yüksek oranda içinde barındırır. Yumurtalı ekmeğin başlıca faydaları ise;
İyi kolesterolün yükselmesini sağlar ve içerdiği besinler sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Yumurta, kas ve kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Yüksek miktarda protein içeren yumurta, kas ve kemik gelişimine yardımcı olur.
Beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. İçinde kolin maddesi bulunan yumurtanın olası hafıza kayıplarının önüne geçtiği söyleniyor.
Yumurta, meme kanseri başta olmak üzere pek çok kanser çeşidini önlemeye yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda göz bozukluklarının düzelmesine yardımcı olur.
Vücudun ihtiyaç duyduğu demir seviyesini arttırmaya yardımcı olur.
Yumurtalı Ekmek Kaç Kalori?
1 dilim yumurtalı ekmek, 170 kaloridir. Fırında yapılmış olan yumurtalı ekmekler ise, biraz daha az kalori içerir. Yumurtalı ekmek, yüksek kaloriye sahip olan bir besin olduğu için her gün değil de arada yapılması gereken yemekler arasında yer alır.
Yumurtalı Ekmek Kilo Aldırır mı?
Yumurtalı ekmek, yüksek kalori içeren bir besin olduğu için çok sık tüketildiği zaman kilo almanıza neden olabilir. Yumurtalı ekmek tüketirken dikkatli olmak ve porsiyonları dikkatli ayarlamak gerekir. Yumurtalı ekmeği pazar kahvaltılarında yaparak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Nadir zamanlarda tüketilen yumurtalı ekmek, kilo almanıza neden olmaz. Fakat yumurtalı ekmeğin ardından gün içinde yediğiniz besinleri daha hafif seçmeniz gerekir.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler