yaşadıklarım ve düşlediklerim metni cevapları evvel cevap

yaşadıklarım ve düşlediklerim metni cevapları evvel cevap bilgi90’dan bulabilirsiniz
Yaşadıklarım Ve Düşlediklerim Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
Yaşadıklarım Ve Düşlediklerim metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 173-174-175-176-177 (Sanat)
Yaşadıklarım Ve Düşlediklerim Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 173 Cevabı
Hazırlık Çalışması
En beğendiğiniz hikâye ve roman yazarının adını arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından yazarın, eserlerini nasıl yazdığıyla ve yazdıklarının kendi hayatından izler taşıyıp taşımadığıyla ilgili yaptığınız araştırmalardan edindiğiniz bilgileri açıklayınız.
Yazar 1935 yılında Kütahya’nın Emet ilçesinde doğmuştur. Uzun yıllar ilkokul öğretmenliği yapmış daha sonra yazarlığa geçmiştir. Romanlar, hikâyeler, radyo ve televizyon oyunları yazmıştır. Çocuk edebiyatı alanında verdiği eserlerle birçok ödül almıştır. Eserleri arasında: “Fadiş, Dört Kardeştiler, Kafdağı’nın Ardına Yolculuk, Tuna’dan Uçan Kuş, Uçan Motor, Neşeli Boyacı vb.” gibi kitaplar yer almaktadır.
YAŞADIKLARIM VE DÜŞLEDİKLERİM
Çocukluğumda çok yaramaz bir kızdım. Annem, eşe dosta benden söz ederken “Benim kız öyle yaramaz ki gün olur düz duvara tırmanır, gün olur gökyüzüne kement atar.” derdi. Annemin bu sözlerini, hep belleğimin başköşesinde sakladım. Pek çok kez kendimi, kimliğimi, bu sözleri ölçüt alarak irdeledim. Anneme hep hak verdim. Nice büyüsem, olgun- laşsam da ben hep, o gökyüzüne kement atan kız olarak kaldım.
“Gökyüzüne kement atmak” deyimi mesleğimle de örtüşüyor. Başka bir deyişle, yazma eylemimin özeti oluyor. Çünkü eserlerimi yazarken bir bakıma gökyüzüne kement atıyorum. Düşler, düşünceler, türlü fanteziler, en çok da yüreğime sığdıramayacağım kadar sevgi ve coşku yakalıyorum. Yetmiş iki kitabı, işte o ganimetlerle yazdım. Ne var ki okurlarım, eserlerimin yazılışlarıyla ilgili olarak yaptığım bu kısa ve öz açıklamayı hiçbir zaman yeterli bulmadılar. Eserler yazılmadan önce, yazılış aşamasında ve hatta yayımlandıktan sonra olup bitenleri ayrıntılarıyla bilmek istiyorlar. Bu yüzden, yurt çapında gerçekleştirdiğim söyleşilerde, çocuk ve genç okurlarım sıklıkla,
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 174 Cevabı
romanlarımın ve öykülerimin yazılış serüvenini soruyorlar. Aynı soruları içeren pek çok mektup ve e-posta da alıyorum. Kitap fuarlarında, yüz be yüz, aynı soruları yöneltenlerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Demek ki her kitabın yazılış öyküsü, okuyanda merak uyandırıyor. Ben de okurlarımı yanıtsız bırakmamaya özen gösteriyorum. Onları yanıtlarken aklıma neler geliyor neler! Belleğimin derinlerine yuvalanmış olan nice anılar, birden dirilip ortaya çıkıyor. Şaşırıp kalıyorum. Sonunda, bu anıların pek çoğunun, eserlerimin yazılışını tetikleyen ögeler olduğunun bilincine vardım. Yaşam boyu, beni derinden etkileyen, sevindirip coşturan, güldürüp şaşırtan, içimi acıtıp ağlatan, ürkütüp korkutan nice olayla karşılaşmışım. Nicelerini canımı dişime takarak göğüslemişim. Sonra her şeyi sindirip özümsemiş, bileştirerek, bin bir renkli çiçek demetini andıran öykülere, romanlara dönüştürmüşüm.
Bu durumda, kısa bir öyküden uzun soluklu bir romana değin, her eserin yazımını tetikleyen, bir ya da birkaç çok önemli etken olduğu kesinlik kazanıyor. Okurlarım, işte o etkenlerin peşindeler. Neden, nasıl, nerede, kim, hangi?.. gibi sorularla o tetikleyiciye ulaşmaya çalışıyorlar. Ulaştıklarında da çok mutlu oluyor, “Demek öyleymiş, demek böyleymiş…” diyerek doygunluklarını keyifle dışa vuruyorlar. Bence bu merak; okurların, okudukları kitapların içeriğiyle özdeşleşmelerinden kaynaklanıyor. Okurların bu özdeşleşme özellikleriyle ilgili olarak öylesine çok örnek var ki! İlk gençlik yıllarımda, Alkatras Kuşçusu adlı romanı okumuş, filmini de görmüştüm. Birkaç yıl önce, San Francisco’ya gittik. Kenti gezerken o romandaki olayların yaşandığı Alkatras cezaevini de görmek istedim. Orası artık, tutukevi değildi. Bizim gibi meraklılara açık bir müze görünümündeydi. Hücreleri gezerken sanki Alkatras Kuşçusu olarak adlandırılan hükümlüyü görür gibi oldum. Öyle bir etkilendim ki! Romanı, yeniden yaşar gibiydim.
Dan Brown’ın (Den Bıravn) Da Vinci Şifresi adlı kitabını okuyan kimi insanların, romandaki Saint Sulpice (San Sulpis) Kilisesi’ni görmek için Paris’e koştuklarını da biliyoruz. Günümüzde, televizyon dizilerinin oluşturulduğu mekânların türbe gibi ziyaret edilmesi de bir başka canlı örnek… Okuduklarımla özdeşleşmekten kaynaklanan bu tür yoğun coşku ve duyguları, geziler sırasında dünyanın dört bir yanında da yaşıyorum. Özbekistan’a gittiğimde ilk işim, Amin Maalouf’un (Emin Malof) kitaplarındaki eski Semarkant’ı aramak oldu. Oraya ulaşmak için, içimde dayanılmaz bir istek belirdi. Rehber bu isteğime hiç de sıcak bakmadı. “Eski Semerkant’ta, kerpiçten yapılma, yıkık birkaç duvar kalıntısından başka bir şey yok. Bunun için kent dışına çıkmaya, zaman harcamaya değer mi?” dediyse de ben direndim. Gerçekten eski Semerkant’tan, birkaç yıkık kerpiç duvardan başka bir şey kalmamıştı. Ama ben, o yıkık duvarların dibine çömeldim. Sırtımı binlerce yıllık kerpiçlere dayayarak neler düşledim bir bilseniz! Bir an, gözlerimin önünde, kitaplarda betimlendiği hâliyle efsanevi Semarkant Sultanı Afrasyap bile canlandı…
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 175 Cevabı
a) Metinde yer alan anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını belirleyiniz. Ardından metinden hareketle bu kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin ediniz.
Etkinliği tamamladıktan sonra anlamını tahmin ettiğiniz kelime ve kelime gruplarının anlamlarına TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bakınız. Bunları tahminlerinizle karşılaştırınız.
b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını cümle içinde kullanınız.
düz duvara tırmanmak : Sabırsızlığından neredeyse düz duvara tırmanacaktı.
irdelemek : Hayatı çok irdeleyen biriydi.
gökyüzüne kement atmak : Sen bence boşuna uğraşıyorsun nerdeyse gökyüzüne kement atıyorsun.
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki paragrafta kişilerin, nesnelerin ya da diğer şeylerin yerini belli belirsiz tutan kelimeleri bularak altlarını çiziniz.
“Dün sabah okula geldiğimde ‘Biri seni arıyor.’ dediler. Biraz okulun içinde dolaştım ve beni arayan kişinin kim olduğunu bulmaya çalıştım. Bu arada herkes beni arayan kişinin kim olduğunu merak etmeye başladı. Arkadaşlarımın birçoğu benimle beraber o kişiyi aramaya başladı. En sonunda okulun içinde yabancı birinin olduğunu fark ettim ve ona ‘Kimi arıyorsunuz?’ dedim. Adam şaşkın bakışlarla ‘Seni arıyorum Oğuz.’ dedi.”
3. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 176 Cevabı
Aşağıdaki kelimeleri belgisiz zamir görevinde kullanarak cümleler oluşturunuz.
biri-kimi-herkes-hepsi-birkaçı-bazısı
4. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri örnekteki gibi uygun zamirlerle tamamlayınız.
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.
1. Yazarın annesi, kızından bahsederken hangi örnekleri kullanmaktadır?
2. Yazar “gökyüzüne kement atmak” deyimiyle mesleğini neden örtüştürmektedir?
3. Yazarın okurları, yazarın eserlerini yazarken yaptığı açıklamayı neden yeterli bulmamaktadır?
4. Yazarın anıları, kitaplarına nasıl etki etmiştir?
5. Yazar Alkatras Cezaevi’ne gittiğinde neler yaşamıştır?
6. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 177 Cevabı
Metinle ilgili düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Okuduğum metni beğendim çünkü bu bir başarı öyküsü.
Okuduğum metni beğenmedim çünkü
Okuduğum metin okuru etkilemek amacıyla yazılmış. hayat hikayesini anlatarak kendini tanıtmak amacıyla yazılmış.
7. ETKİNLİK
Öğretmeninizin, çoklu medya ortamından “Yazarlar nasıl yazmaya başlar?” sorusuna cevap olarak belirlediği videoyu izleyiniz. Daha sonra videonun vermek istediği iletiyi arkadaşlarınızla paylaşınız.
8. ETKİNLİK
“Yazar olmak ister miydiniz?” ve “Eğer yazar olmak isteseydiniz hangi türde eserler meydana getirmek isterdiniz?” sorularıyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi nedenleriyle arkadaşlarınıza açıklayınız.
9. ETKİNLİK
Ebru, resim, heykel, sinema, tiyatro, edebiyat, müzik vb.” sanat dallarından birini seçiniz. Daha sonra seçtiğiniz sanat dalıyla ilgili bir bilgilendirici metin yazınız.
Cevap: Edebiyat ve sinemadan çok hoşlanıyorum ama ebru sanatı da bana çekici ve güzel geliyor.
Ebru Sanatı İçin Gerekli Malzemeler
Mat ve emici özelliği bulunan, Hamur kağıt,
Kitre adı verilen yapıştırıcı, tekne(içerisine kitre konulup hazırlanır),
Boyalar(oksit sarı, oksit kırmızı, oksit siyah, lahur çivit mavisi en fazla kullanılan renklerdir.)
Teknenin içerisine kitre konulur ve uygun kıvam alana kadar kitre eklenir. Oluşan sıvı ince bir tülbentten süzülerek temizlenir. Farklı renklerde olan toprak boyalar ezilerek uygun duruma getirilir. Bu şekilde hazırlanmış olan boyalara sığır ödü konularak; 15 gün beklemesi için dinlendirilir. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra sulandırılarak hazır hale getirilir.
Gelecek Derse Hazırlık
1. Kukla sanatıyla ilgili araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize kendi ifadelerinizle not alınız.
2. Evdeki malzemelerden yararlanarak bir kukla yapınız.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sanat Sayfa 173-174-175-176-177 Yaşadıklarım Ve Düşlediklerim Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.evvelcevap.com
6. Sınıf Ata Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173-174-175-176-177
Yaşadıklarım ve Düşlediklerim metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 173-174-175-176-177
Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 173
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 174
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 175
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 176
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 177
“6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173-174-175-176-177 Cevapları Ata Yayınları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂
Yazı kaynağı : www.evvelcevap.com
Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe ATA)
Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konulardan olan 6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 173-174-175-176-177 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 173-174-175-176-177. Sayfa Cevapları ATA Yayınları Yaşadıklarım ve Düşlediklerim
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 ATA Yayınları (Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni)
En beğendiğiniz hikâye ve roman yazarının adını arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından yazarın, eserlerini nasıl yazdığıyla ve yazdıklarının kendi hayatından izler taşıyıp taşımadığıyla ilgili yaptığınız araştırmalardan edindiğiniz bilgileri açıklayınız.
Cevap: Ömer Seyfettin Türk edebiyatının önemli bir hikaye yazarıdır. Ele aldığı konular ve geniş bir yaş kitlesine hitap etmesi nedeniyle çok popüler klasikler bulunmaktadır. Ömer Seyfettin kendini bu amaç doğrultusunda geliştirmiş, eserlerini her seviyeden insanın anlayabilmesi için sade ve anlaşılır kullanmıştır.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 ATA Yayınları (Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni)
a) Metinde yer alan anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını belirleyiniz. Ardından metinden hareketle bu kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin ediniz.
Cevap:
kement: Hayvanları yakalamak için ucunda halka bulunan bir ip yada kayış.
bellek: Hafıza.
ganimet: Bir keşif sonucu bulunan para, altın.
eser: Bir emek sonucu ortaya çıkan yapıt.
fuar: Yılın belirli zamanlarında alım-satım faaliyetlerini canlandırmak için insanların toplandığı bir etkinlik alanı
kerpiç: Çamurumsu bir karışımdan hazırlanan ve tahta kalıplar şeklinde kullanılan tuğla.
b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını cümle içinde kullanınız.
Cevap:
kement: Atın üstündeki oyuncu kaçan boğanın boynuzlarına tek seferde kementi geçirdi.
bellek: Gelişen teknoloji ile bellek kartlar daha kullanışlı bir hale geldi.
ganimet: Efsaneye göre haritadaki gizli yerde büyük bir ganimet bulunmaktaymış.
eser: Sanatçı yaptığı bu eserde yalnızlığı ifade etmek istemiştir.
fuar: Kitap fuarında bir çok yazar kendi masasına oturmuş okurların kitaplarını imzalıyordu.
kerpiç: Kerpiçten yapılma boş evler fırtınanın etkisinde harabeye döndü.
Aşağıdaki paragrafta kişilerin, nesnelerin ya da diğer şeylerin yerini belli belirsiz tutan kelimeleri bularak altlarını çiziniz.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 ATA Yayınları (Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni)
Aşağıdaki kelimeleri belgisiz zamir görevinde kullanarak cümleler oluşturunuz.
Cevap:
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri örnekteki gibi uygun zamirlerle tamamlayınız.
Cevap:
…Onlar…. kütüphaneye gitti.
….Biri… oyun oynayacağız
…Birkaçımız…. bütün kitapları okudu.
….Sizler… buraya gelin.
….Bazı bebekler… bu mamayı çok seviyor.
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.
1. Yazarın annesi, kızından bahsederken hangi örnekleri kullanmaktadır?
Cevap: Yazarın annesi kızdan bahsettiği sırada “Gök yüzüne kement atar, düz dıvar tırmanır” tarzında örnekler vermiştir.
2. Yazar “gökyüzüne kement atmak” deyimiyle mesleğini neden örtüştürmektedir?
Cevap: Gök yüzüne kement atmak çok zor bir iş olduğu için yazarda bunu belirtmek adına cümleye böyle bir söz eklemiştir.
3. Yazarın okurları, yazarın eserlerini yazarken yaptığı açıklamayı neden yeterli bulmamaktadır?
Cevap: Okurlar eseler yazılmadan önce, yazılırken ve yazıldıktan sonrasında olup bitenleri detaylı şekilde merak ettikleri için yeterli bulmamaktadırlar.
4. Yazarın anıları, kitaplarına nasıl etki etmiştir?
Cevap: Yazarın anıları direkt olarak kitabın yazılmasını sağlamıştır.
5. Yazar Alkatras Cezaevi’ne gittiğinde neler yaşamıştır?
Cevap: Alkastras Cezaevi’nde Alkatras Kuşçusu olarak isimlendirilen mahkumu görür gibi olmuş.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 ATA Yayınları (Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni)
Metinle ilgili düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Okuduğum metni beğendim çünkü metin içerisinde yazarın başarı hikayesi anlatılmaktadır.
Okuduğum metin hayat hikayesinin yanı sıra hayatında yaşadığı anıları anlatarak kendisini tanıtmak amacıyla yazılmıştır.
Öğretmeninizin, çoklu medya ortamından “Yazarlar nasıl yazmaya başlar?” sorusuna cevap olarak belirlediği videoyu izleyiniz. Daha sonra videonun vermek istediği iletiyi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
“Yazar olmak ister miydiniz?” ve “Eğer yazar olmak isteseydiniz hangi türde eserler meydana getirmek isterdiniz?” sorularıyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi nedenleriyle arkadaşlarınıza açıklayınız.
Cevap: Yazar olmak isterdim. Yazar olsaydım olay hikayesi anlatan hikayeler yazmak isterdim. Hayatım boyunca yaşadığım olayları kağıda dökerek ve içerisine kurgusal olaylarda ekleyerek benzersiz bir eser ortaya çıkarmak isterdim. Böylece insanların benim düşüncelerim hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar ve bende sevdiğim işi yapardım.
1. Kukla sanatıyla ilgili araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize kendi ifadelerinizle not alınız.
Cevap: Kukla sanatı tek bir oyuncu tarafından oynanan, taklit ve söz oyunları üzerinde karşılıklı konuşmaya dayalı bir seyir oyunudur. Türkçe karşılığı oyuncak bebek anlamına gelmektedir. Anadolu’da korçak, kudurcuk, koğurcak, ninik gibi yaşayan kukla oyunları bulunmaktadır.
Yaşadıklarım ve Düşlediklerim Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları veyahut görüşlerinizi bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yazı kaynağı : www.turkcederskitabi.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler