Varil Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Varil Nedir? Çeşitleri Nelerdir?



Boyu genişliğinden daha büyük olan, çoğu zaman çemberlerle bağlanmış çıtalardan yapılmış ve eşit çaplı düz uçlara sahip yuvarlak şişkin bir kap olan varillerin pek oldukça çeşidi bulunmaktadır.Varil Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Şarap ve viskinin varilde yıllandırılması, içki endüstrilerinde likörlerin tadını yorumlayan en etkili süreçlerden biridir. Varil ahşabı, yeni oluşan ruhun arasında bulunan damıtım karakterine değişik ve karmaşa tatlar aktarır. Ahşap içki varilleri ancak içkilere güzel tatlar kattıkları için değil, bununla birlikte son zamanlarda içki üreticileri için muazzam masraflardan biri oldukları için de takdir edilmektedir. Farklı meşe ağaçlarının aromaları, bileşikleri ve gözenekli tesirleri farklıdır.

Varil yapımında en yaygın olarak kullanılan ağaç meşe ağaçlarından elde edilir. Ahşap içki varilleri, uygunluk ve gözeneklilik sebebiyle meşeden yapılır. Amerikan beyaz meşe varili, viski ve şaraba mükemmel tatlar katmış olduğu için öncelikle yaşlandırma için kullanılır. Viski ve şarap yıllandırmak için kullanılan öteki ahşap variller ceviz ve akçaağaç ağacı, Fransız meşesi, kızılağaç, ceviz, kiraz ve kestanedir. Bazı Asya içeceklerinde alışılmadık, nanemsi bir tat katan Japon sediri kullanılır.

Ahşap Meşe Variller Nedir?

Ahşap variller veya fıçılar, genişliklerinden daha uzun olan şişkin merkezlere haiz içi boş silindirik kaplardır. Geleneksel olarak ahşap çıtalardan yapılır ve ahşap veya metal çemberlerle bağlanırlar.
Modern zamanlarda, şarap varillerinde kullanılan ahşap üç değişik meşe ağacından gelmektedir:
Fransız Adi Meşesi
İrlanda Meşesi
Amerikan Beyaz Meşesi
Ahşap şarap varillerinin tipik standart boyutları aşağıda belirtilmiştir:
Bordeaux tipi – 225 litre
Bordo tipi – 228 litre
Konyak tipi – 300 litre

Variller Ne için Kullanılır?

Ahşap variller şarap, viski, brendi, rom, bira, tabasco sosu veya balzamik sirke (daha küçük boyutlarda) benzer biçimde damıtılmış içkileri yıllandırmak için kullanılır. Şarap yada öteki alkollü içkiler bir varilde yıllandırıldığında, oksidasyonu teşvik eder. “Meleğin payı” olarak malum buharlaşma nedeniyle su veya alkol kaybedildiğinde varile azca oranda oksijen girer.
Ahşap likör varillerinde yıllandırılan alkollü içkiler, varil ağacında bulunan vanilin ve ahşap tanenleri benzer biçimde bileşiklerle aşılanır. Bu kimyasalların varlığı, menşei, odunların nasıl kesildiği ve kurutulduğu ve üretim esnasında kızartma seviyesi benzer biçimde birçok faktöre bağlıdır. Varil yapımı için kullanılan ahşap tipik olarak Fransız veya Amerikan meşe türlerinden elde edilir, ancak kestane ve kızılağaç ağaçları da kullanılır.

Ahşap Varil Nasıl Yapılır?

Varil yapım süreci, varil ağacının seçilmesiyle adım atar. Variller birçok farklı meşe ağacından yapılabilse de, en yaygın olarak bulunanlar ahşap meşe varillerdir. Varil yapımında hem Fransız bununla birlikte Amerikan meşesi kullanılsa da, Fransız ve Amerikan beyaz meşe varilleri içinde farklar vardır. Tat verme söz mevzusu olduğunda, Fransız meşesi daha inceyken, Amerikan meşesi fazlaca daha iddialıdır.

Varil odunu, tek tip ve su geçirmez bir nihai ürün elde etmek için kooperatif tarafından özenle seçilen farklı meşe ağaçlarından toplanır. Odun hemen sonra uzun ince çıtalar halinde şekillendirilir ve şekillendirilmeye hazır hale gelmeden önce istiflenerek yıllarca kurumaya bırakılır.Varil Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Tamamen kuruduktan sonrasında, çıtalar ortada daha geniş ve uçlarda konik olacak biçimde şekillendirilir. Bu biçim, vida yada tutkal kullanmadan sızdırmaz ahşap meşe variller yapmak için gereklidir. Çıtalar daha sonra en sıkı uyumu sağlamak için dikkatlice seçilir ve varile bilinen şeklini vermek için metal bir kasnağın içine monte edilir.

Montaj sonrasında sıcaklık ve neme maruz bırakılarak varilin ahşabı elastiki hale getirilir ve farklı yarıçaplardaki metal çemberler çıtaları sıkıca yerinde tutar. Hassas bir işleme adımı, çıtaların uçlarını keser ve birinde kroze olarak malum varil kafalarına uyan bir oluk açar.

Başlıklar daha sonra kroze uyacak biçimde hususi olarak kesilir ve ahşap likör varillerı her şeyi yerinde tutmak için son bir kasnakla tamamlanır. Varil tamamlandıktan sonra sızdırmazlık açısından test edilir. Bakırcı, son kontrollerden geçtikten sonra varili zımparalar ve nihayetinde son çalışmasını imzalar veya damgalar.

Meşe Ağaçlarının Farklı Türleri Nelerdir?

Melezlenmiş türler de dahil olmak suretiyle, dünya genelinde 600’den fazla meşe çeşidi bulunur. Ülkemizde bulunan farklı meşe ağaçları arasında en geniş türlere iç Anadolu bölgesi ev sahipliği yapmaktadır. Çoğu kırmızı veya beyaz meşe olarak kategorize edilir ve uzun, loblu yaprakları, sağlam gövdeleri ve meşe palamutları ile karakterize edilir.
Birçok meşe türü Asya, Afrika ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde de yetişmektedir. Çin yaklaşık 100 meşe türüne ev sahipliği yaparken, birçok Avrupa ülkesi farklı meşe ağaçlarını milli bitki örtüsü olarak belirlemiştir.

Farklı Varil Türleri Nelerdir?

Gorda (700 litre/184,9 galon)
Madeira Bidon (650 litre/171,7 galon)
İskele Borusu (650 litre/171,7 galon)
Makine Puncheon (500 litre/132 galon)
Sherry Butt (500 litre/132 galon)
Sherry Puncheon (500 litre/132 galon)
Barrique (300 litre/79,2 galon)
Hogshead (225 litre/59,4 galon)
Amerikan Standart Varil (200 litre/53 galon)
Çeyrek Varil (50 litre/13 galon)
Kan Küveti (40 litre/10,5 galon)

Meşe Neden Varil Yapımında Kullanılır?

Meşe; mukavemet, dayanıklılık, sıvı sızdırmazlığı ve satın alma uygunluğu şeklinde birçok özelliği sebebiyle varil yapımı için ülkü ahşap seçimidir. Varil ahşabındaki büyük hacimli medüler ışınlar fazladan mukavemete katkıda bulunur. Beyaz meşe hücreleri, damar dokusunu tıkayan tilozlar ihtiva eder ve bu da sızıntıyı önleyen tıkanmış gözeneklere niçin olur.

Viski, şarap yada herhangi bir içkinin yıllandırılmasında Ahşap Meşe Varillerin Etkisi Nedir?

Distile alkollü içkiler, votka gibi berrak ve nispeten tatsızdır. Ahşap meşe varillerde geçirdikleri zaman, varilin ahşabından tat ve renk alarak hepimizin sevilmiş olduğu koyu renkli şişelenmiş içkiler haline gelmelerine yardımcı olur. Bu nedenle yıllanmış içkiler yıllanmamış içkilerden daha koyudur.

Ahşap varillerde yıllandırılan içkilere rengin yanı sıra aromalar da eklenmiş olur. Varil yapımında kullanılan ahşaba bağlı olarak, içkilere farklı tatlar katılır. Lezzet artırımı, damıtılmış likördeki sert notaları yumuşatır ve meşemsi veya kömürleşmiş meşe alt tonlarını ortaya çıkarır.

Şarap Varilleri ve Viski Varilleri için Kullanılan Farklı Meşe Türleri Nelerdir?

Meşe ağacı binlerce yıldır varil yapımı için en iyi ahşap olarak kalmıştır. Gallik asit isimli sahte bir tanen içerdiğinden ve ruha baharat katan birçok bileşiğe sahip olduğu için viski yıllandırmak için en iyi ahşap olarak kabul edilir. Meşe ayrıca üzümlerle olan mükemmel ilişkisi ve tatları ne kadar iyi yaşlandırıp geliştirdiği sebebiyle en iyi şarap varili ahşabını sağlar.

Amerikan Beyaz Meşe

Varil Nedir? Çeşitleri Nelerdir?Amerikan ak meşesi, viski varili ahşabı dünyasının en iddialı gücüdür. Bourbon, yeni kömürleşmiş Amerikan beyaz meşe varillerinde yıllandırılmalıdır ve sonrasında kullanılmış burbon varilleri birçok viski, viski ve öteki alkollü içki çeşitlerinin yıllandırılmasında kullanılır. Amerikan meşe varilleri vanilya, karamel ve hindistan cevizinin yumuşak notalarını verir ve hazzı yumuşak bir şekilde etkisinde bırakır. Amerikan beyaz meşesi ABD’nin doğu bölgelerinde ve Kanada‘nın bazı bölgelerinde yetişir. Bir meşe ağacı için vasatta süratli büyüdüğünden ve odunu çok sıkıştırılmış olduğu için, varil yapımı için Avrupa beyaz meşe ağacından daha az maliyetlidir.

Avrupa Meşesi

Avrupa meşe ağacından viski varilleri, yıllandırma esnasında viskiye baharat ve vanilya aromaları ekleme eğilimindedir. Daha sıkı bir taneye sahip yavaş büyüyen bir meşedir. Ayrıca değişik meşe ağaçlarına gore daha emicidir ve olgunlaşma sırasında ruhların daha derinlemesine istilasına izin verir. Avrupa meşesi tada acı, baharatlı ve odunsu notalar ekler. Avrupa meşesi tüm Avrupa’da, Türkiye ve Rusya’ya kadar iffetli bir halde yetişir. Amerikan beyaz meşesine nazaran daha az kalındır ve daha yavaş büyür.

Sapsız Meşe

Bu tür Avrupa’da bulunur ve öteki türler kadar yaygın değildir. İrlanda’nın milli ağacı olduğu için İrlanda meşesi olarak da bilinir. Günümüzde İrlanda viskisi varil odunu Fransa‘dan konyak ve şarap piyasasından temin edilmektedir.
Moğol Meşesi

Viski ağacı dünyasında bu tür Mizunara veya Japon meşesi olarak bilinir. Tadım notaları içinde vanilya, hindistan cevizi, baharatlı çavdar özellikleri, oryantal tütsü ve sandal ağacı bulunur. Moğol ahşap meşe variller, Japon viskisi ile ilişkilendirilen ayrıcalıklı özellikleri sağlar.

Şarap Varilleri Nelerden Yapılır ve Şarap Varili Nasıl Yapılır?

Meşe, yüzyıllardır şarap varillerinde, bilhassa şarabın depolanması ve taşınması için tercih edilen ağaçtır. Bugün bile kırmızı ve beyaz şarapların büyük bir bölümü meşe varillerde fermente edilmekte ve bitirilmektedir.
Şarap varilleri için kullanılan meşe, çıta adı verilen uzun parçalar halinde kesilir.
Çıtalar şekillendirilmeden önce senelerce açık havada ahlak edilir.
Kesin biçim, varilin yapıştırıcı yada mekanik sabitleme olmadan su geçirmez bulunmasına destek verir.
Metal çemberlerle beraber ısı ve rutubet, çıtaları uygun biçimde bükmek için kullanılır.
Varil kafası kroze uyacak şekilde özel olarak kesilir.
İnşa edilen varil, çıtalar hafifçe kömürleşene kadar alevler üstünde kızartılmaya bırakılır.
Orta çemberler çıkarılır ve şarap varili ahşabının dışı zımparalanır.
Son olarak, çemberler yeniden uygulanır ve durağan bir konuma getirilir.

Burbon Varilleri Nelerden Yapılır?Varil Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Burbon varili, tercihen 90 yaşın üzerinde olan Quercus alba yada Amerikan beyaz meşe ağaçlarından yapılır. Burbon yaşlandırmak için kullanılan meşe varilleri, ksilem boşluklarına doğru çıkıntı icra eden ve böylece su hareketini engellemiş olan kabarcık benzeri hücresel yapılara (tyloses) haizdir. Bu da varil ahşabını daha ince çıtalarla bile özellikle su geçirmez hale getirir ki bu da ABD’de kullanılan mekanize meşe burbon varili imal dönemi için mükemmeldir.

Kaynakça:
Britannica

Yazar: Tuncay Bayraktar

kaynak: bilgiustam.com

Similar Posts

Bir cevap yazın