sürekli iş göremezlik geliri zammı 2023

sürekli iş göremezlik geliri zammı 2023 bilgi90’dan bulabilirsiniz

2023 iş göremezlik ödeneği ne kadar, kaç TL oldu?

Makaleler

Makaleler

Sürekli iş göremezlik nedir?

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış olmasına sürekli iş göremezlik denilmektedir.

Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının meslekte kazanma gücündeki azalma oranı ile alakalı olup en az oranında azalma sonucu sigortalıya bağlanacaktır.

Sürekli iş göremezlik gelirinin hesaplanması

Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanır. Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının % 70’i oranında gelir bağlanır.

Meslekte kazanma gücüne göre sigortalıya sürekli tam iş göremezlik ya da sürekli kısmi iş göremezlik geliri bağlanır.

Sürekli tam iş göremezlik geliri hesaplama ve gelirin bağlanması

Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 5510 sayılı Kanunun17 nci maddesine göre hesaplanan aylık kazancının % 70’i oranında gelir bağlanır.

Sürekli tam iş göremezlik hâli, sigortalının meslekte kazanma gücünün 100 de 100’ünün kaybedilmesi ile sigortalıya bağlanacaktır.

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin veya bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç tespiti yapılmaktadır.

İş kazasının veya doğumun olduğu tarihten, meslek hastalığı veya hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde 5510 sayılı Kanun 80 inci maddeye göre hesaplanacak prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Rapor Parası Geçici İş Göremezlik Ödeneği Detayları konulu içeriğimizde örnek rapor parası hesaplama işlemini görebilirsiniz. İçeriğimize ulaşmak için TIKLAYINIZ..

Sürekli kısmi iş göremezlik geliri nasıl hesaplanır?

Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir.

Sürekli kısmi iş göremezlik hâli ise ilâ %99,99’unun kaybedilmesi durumunu ifade eder.

Sürekli kısmi iş göremezlik geliri ile sürekli tam iş göremezlik geliri sigortalılara başka birinin bakımına muhtaç oldukları durumda farklı ödenmektedir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır.  4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara, sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, kendi sigortalılığından dolayı, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Sürekli iş göremezlik raporu kontrol muayenesi

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış olan sigortalının yeniden tedavi ettirilmesi halinde meslekte kazanma gücünü ne oranda yitirdiği, birinci fıkrada belirtilen sağlık kurullarından alınacak raporlara göre yeniden tespit olunur.

Hem sürekli iş göremezlik hem  de geçici iş göremezlik geliri bağlanması

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılardan, aynı özürlülük veya meslek hastalığı nedeniyle istirahat raporu alanlara, yazılı istek tarihinden itibaren 18 inci maddeye göre hesaplanacak bir günlük geçici iş göremezlik ödeneği ile aylık sürekli iş göremezlik gelirinin otuzda biri arasındaki fark, her gün için geçici iş göremezlik ödeneği olarak verilir.

Yeniden sürekli iş göremezlik haline uğrama

Sigortalının yeniden bir iş kazasına uğraması veya yeni bir meslek hastalığına tutulması halinde, meydana gelen özürlerin bütünü göz önüne alınarak kendisine, sürekli iş göremezliğini doğuran son iş kazası veya meslek hastalığı sırasındaki kazancı üzerinden gelir hesaplanır.

Ancak, sigortalının son iş kazası veya meslek hastalığı sırasındaki günlük kazancına göre bulunacak geliri, hesaplanan ilk gelirinden az ise sigortalının sürekli iş göremezlik geliri ilk kazanç üzerinden ödenir.

İş kazası ve meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik hallerinde meslekte kazanma gücündeki kayıp oranının belirlenmesine Kurum Yönetmelikleri yol gösterici olacaktır.

Sürekli iş göremezlik durumunun tespiti

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan engellilik nedeniyle meslekte kazanma gücü kaybı olan sigortalılara sürekli iş göremezlik gelirinin bağlandığını yukarıda belirtmiştik.

Sürekli iş göremezlik durumunun tespiti için Kurum Sağlık Kuruluna gönderilecek belgeler arasında, varsa;

İş kazasından sonra veya meslek hastalığının tedavisi için başvurduğu hastanelerden alınan epikrizler ile tedavisi tamamlanıp bulguları sekel hâlini aldıktan sonra, son durumunu gösterir sağlık kurulu raporu ve dayanağı tüm belgeler bulunur.

Sürekli iş göremezlik geliri için işi bırakmak gerekir mi?

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, sigortalının çalıştığı işten ayrılması, iş yerini kapatması veya devretmesi şartı aranmaz.

Örneği Kurumca hazırlanan tahsis talep dilekçesi ile ilgili üniteye başvurması yeterlidir. Tahsis talep dilekçesine bir adet belgelik fotoğraf eklenir.

Sürekli iş göremezlik gelirinin miktarını etkileyen faktörler

Sigortalının kendisinden kaynaklanan sebeplerle tedavi süresinin uzaması, iş göremezliğinin artması, Sigortalıdan kaynaklanan sebeplerle tedavi süresinin uzaması, iş göremezliğinin artması, Sürekli iş göremezlik gelirinin bağlanması yönünden sigortalıların sorumluluğu,

Durumlarına göre sürekli iş göremezlik geliri miktarı değişmektedir.

Sürekli iş göremezlik kontrol muayenesi

Kurum yürütülen soruşturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere;

a) Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını,

b) Sigortalının, isteğe bağlı sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malûllük, iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığını,

tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir.

Malûllük, vazife malûllüğü aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar, malûllük durumlarında artma veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunu ileri sürerek aylık ve gelirlerinde değişiklik yapılmasını isteyebilecekleri gibi;

Kurum da harp malûllüğü, vazife malûllüğü, malûllük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar ile aylık veya gelir bağlanan ve çalışma gücünün en az % 60’ını yitiren malûl çocukların kontrol muayenesine tâbi tutulmasını talep edebilir.

Kurumca yaptırılan kontrol muayenesinde veya sigortalının isteği üzerine ya da işe alıştırma sonunda yapılan muayenesinde yeniden tespit edilecek malûllük durumuna göre, malûllük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri, yeni malûllük durumuna esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak artırılır, azaltılır veya kesilir.

Sürekli iş göremezlik gelirinin kesilmesi

Sürekli iş göremezlik geliri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bazı usul ve esaslar sonucunda kesilebilir.

Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başına kadar kabul edilebilir bir özürü olmadığı halde kontrol muayenesini yaptırmayan sigortalının malûllük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri ile çalışma gücünün en az % 60’ını yitiren malûl çocukların kendilerine bağlanmış olan gelir veya aylığı, kontrol muayenesi için belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir.

Ancak, kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten başlayarak üç ay içinde yaptıran ve malûllük veya sürekli iş göremezlik halinin devam ettiği tespit edilen sigortalının veya aylık ya da gelir bağlanmış olan malûl çocuğun kesilen aylık veya geliri, kesildiği tarihten başlanarak yeniden bağlanır.

Kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malûllük veya sürekli iş göremezlik halinin devam ettiği tespit edilen sigortalının malûllük aylığı veya yeni sürekli iş göremezlik derecesine göre hesaplanacak geliri, gelir veya aylık bağlanan çalışamayacak durumda malûl çocukların ise almakta oldukları gelir veya aylık, rapor tarihinden sonraki ay başından başlanarak yeniden bağlanır.

Sürekli iş göremezlik geliriniz BİBİLENVAR ile güvence altında

Hemen Bibilenvara üye olarak, sürekli iş göremezlik gelirini hak edip etmediğinizi, ne kadar sürekli iş göremezlik hakkınızın olduğunu, sürekli iş göremezlik ve geçici iş göremezlik ödenmesi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Rapor parası geçici iş göremezlik ödeneği kategorisi yazılarımız için TIKLAYINIZ..

İş kazası meslek hastalığı kategorisi yazılarımız için TIKLAYINIZ..

Devlet tarafından yapılan ödemeler kategorisi yazılarımız için TIKLAYINIZ..

Yazı kaynağı : www.bibilenvar.com

2023 İş Göremezlik Ödeği Ne Kadardır?

2023 İş Göremezlik Ödeği Ne Kadardır?

İş göremezlik ödeneği, hastalık, yaralanma ile sakatlıktan kaynaklı olarak çalışamayacak durumda olanlara ödenen paradır. Bu ödeme çalışanın an itibariyle çalışabilecek durumda olup olmadığına bağlı olarak yapılmaktadır. İş göremezlik parasının miktarı; elde edilen gelir miktarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 

İş göremezlik parası 5510 sayılı yasa gereğince sigortalı olarak çalışanlara yapılan ödemedir. Burada devlet memurları hariç diğer çalışanların iş göremezlik raporu aldıklarını ifade etmek gerekiyor. Çünkü devlet memurları zaten çalışamaz durumda olduklarında maaşlarını alabiliyorlar. İş kazasının yaşanılması ya da meslek hastalığı durumlarında iş göremezlik ödemesi yapılmaktadır.

Hastalık ya da analık hallinde de iş göremezlik ödemesinin yapıldığını ifade etmek mümkün olmaktadır. Geçici iş göremezlik ödemesi tamamıyla çalışanların güvencesi için kritik bir etkiye sahip bir ödenek olduğundan sıklıkla gündeme gelen bir ödemedir. Bu ödemede kritik öneme sahip olan belge elbette ki iş göremezlik raporudur. İş göremezlik raporunu SKG ile anlaşması bulunan sağlık kuruluşları verebilmektedir.

Şayet çalışan bir iş kazasına uğramışsa bu sigortanın yapıldığı ilk gün dahi olsa, iş göremezlik ödemesi yapılmaktadır. Bununla birlikte hastalık durumunda çalışan sigortalıya ödeme yapılabilmesi için mutlaka geçmiş 1 yıllık süre içerisinde en az 90 gün süreyle sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. İş göremezlik ödemesi analık hallerinde de yapılabilen bir ödeme olarak karşımıza çıkmaktadır.

İş göremezlik ödeneği sorgulama işlemini e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bir de bankaya ödeme talimatı verildiği zaman daha önceden tanımlamış olduğunuz telefon numaranıza kısa mesaj da gelecektir. Böylece iş göremezlik ödemenizin ne zaman yapılacağına dair net bir şekilde bilgi sahibi olmanız da mümkün olacaktır. Elbette ki ödeme alabilmeniz için herhangi bir evrakta eksiklik bulunmamalıdır.

Esnaf ve sanatkarların ve tarımsal faaliyetler çalışanların analıktan kaynaklı olarak iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmeleri belirti kriterlere bağlıdır. Mesela bu özelliklere sahip olanların analık ödemesi alabilmeleri için geçen 1 yıllık süre içerisinde az 90 günlük sigorta priminin bildirilmiş olmasına dikkat edilmektedir. Bütün bu bilgiler doğrultusunda 2022 iş göremezlik ödeneği, çalışan sigortalıların gelir kaybına çözüm olarak verilmektedir.

Yazı kaynağı : www.geylanihukuk.com

SGK İş Göremezlik Şikayetleri - Şikayetvar

RAPOR PARASI 2023|| Ayakta ve yatarak rapor parası ( iş göremezlik raporu) ne kadar oldu, kaç TL?

RAPOR PARASI 2023|| Ayakta ve yatarak rapor parası ( iş göremezlik raporu) ne kadar oldu, kaç TL?

ASGARİ ÜCRETLİNİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI YÜKSELECEK

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10 bin 8 lira oldu. Örnek vermek gerekirse 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 100 bin 800 lira oldu. (Not: Kıdem tazminatı olarak hesaplamıştır. İhbar tazminatı ve diğer özlük haklarına ilişkin hesaplar katılmamıştır. Sadece oranın belli olması için kıdem tazminatı baz alınmıştır. Damga vergisi hesaplamaya dahil edilmemiştir.)

Temmuz ayı itibarıyla asgari ücrete yüzde 30 oranında ara artış yapıldı. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 liraya yükseldi. Brüt asgari ücret ise 6 bin 471 lira oldu. Asgari ücretli bir çalışanın iş verene maliyeti ise 5 puan prim teşviği ile 7 bin 603 lira.

https://www.hurriyet.com.tr/bilgi/galeri-istege-bagli-sigorta-primi-2023-yeni-asgari-ucretle-istege-bagli-sigorta-primi-ne-kadar-olacak-kimler-faydalanabilecek-42191715

Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler

Yorum yapın