sahuru kaçırınca oruç tutulur mu

sahuru kaçırınca oruç tutulur mu bilgi90’dan bulabilirsiniz
Sahura kalkamayan ve sabah namazına uyanamayan bir bayan, o gün oruca devam etmeli mi, yoksa oruç tutmamalı mıdır?
Allah’a hamd olsun.
Birincisi:
Allah Teâlâ’nın seni İslâm’a hidâyet etmesinden dolayı seni kutlamak istiyoruz. Allah Teâlâ’dan, sevdiği ve hoşnut olduğu amellerde seni muvaffak kılmasını dileriz.
İkincisi:
Bir müslüman, uyuduktan sonra uykuya kalır da namazını kaçırır ve vakti çıktıktan sonra uykudan uyanırsa, namazını bırakamaz. Aksine ne zaman uykudan uyanırsa, o zaman namazını kılmalıdır. Bundan dolayı ona bir günah yoktur.
Nitekim Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur:
مَنْ نَسیَ صَلاةً أَوْ نَامَ عَنْهَا فَلْیُصَلِّهَا إِذَا ذَکَرَهَا، لا کَفَّارَةَ لَهَا إِلا ذَلِکَ. [ رواه البخاری ومسلم ]
“Her kim, bir namazı unutur veya uyku sebebiyle kılamazsa, hatırladığı zaman onu kılsın.Namazın bundan başka keffâreti yoktur.” (Buhârî, hadis no: 597. Müslim, hadis no: 684)
Sorunuzun cevabına gelince:
Size söylenen söz, doğru değildir.Dolayısıyla bugünün orucunu tamamlamanız gerekir.Müslümanın sahura kalkamaması veya sabah namazını kılamaması, oruç tutmasına engel sayılmaz. Buna göre oruca devam etmeniz gerekir.Eğer oruç tutmanız gerekmediğini zannederek o gün oruç tutmamışsanız, Ramazan orucunu bitirdikten sonra başka bir günde onun yerine oruç tutmanız gerekir.
Yazı kaynağı : islamqa.info
Sahura kalkamayan kişinin orucu geçerli olur mu?
” Oruç “
1 yorum
Sahura kalkamayan kişinin orucu geçerli olur mu?
Bir kişi sahura kalkamadığında ağzına hiç bir şey koymazsa orucu kabul olur mu?
Cevap:
Değerli Kardeşimiz;
Sahura geç kalan kimse öğleden önce oruca niyet etmelidir
Şafii mezhebine göre niyetin vakti oruç farz olursa gecedir. Gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır.
Hanefi mezhebine göre ise Ramazan, nafile ve muayyen nezir oruçları için niyet gece vakti getirilebildiği gibi gündüz öğleden önce de getirilebilir. Bunun için İbn Hacer diyor ki: Şafii olan kimse Ramazan’da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse Hanefi mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin. Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez. Bunun için Şafii veya Hanefi olan kimse Ramazan-ı Şerifte “ben şu Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim” dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da Maliki mezhebine göre orucu sahih olur. (İslam Fıkıh Ansiklopedisi)
Sahura geç kalan kimse ağzına bir şey koymadığı ve öğleden önce oruca niyet ettiği takdirde orucu Allah’ın izniyle sahih olur.
Cenab-ı Hak oruçlarınızı kabul etsin. Allah’a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com – Sahura kalkamayan kişinin orucu geçerli olur mu?
Yazı kaynağı : www.sorusorcevapbul.com
Sahursuz oruç tutulur mu? Sahur yemeğinin dindeki önemi nedir?
Sahursuz oruç tutulur mu? Sahur yemeğinin dindeki önemi nedir?
On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi ve milyonlarca Müslüman her gün oruç için sahura kalkarak niyetleniyor. Sahur, oruca başlamak niyetiyle imsak vakti uyanarak bir şeyler yemeye denir. Peki sahur yemeğinin dindeki önemi nedir? Sahur yapmadan oruç tutulur mu?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Bedeni ve nefsi disiplin etmeye odaklanma zamanı Ramazan’da oruca niyet etmeden önce sahura kalkılması gerekiyor. Peki sahur yapmadan oruç tutulur mu? Sahur yemeğinin dindeki önemi nedir?
SAHUR YEMEĞİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).
Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.
SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir.Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak uzmanlar, sahursuz orucun sağlıksızlığına dikkat çekiyor.
Yazı kaynağı : www.sozcu.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.
kim kimdir ne zaman nasıl nelerdir nedir ne işe yarar tüm bilgiler
dünyadan ilginç ve değişik haberler en garip haberler burada
enteresan haberler